Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sterowanie pogodowe

sure

Recommended Posts

Witam,

zakładam oddzielny temat, bo w innym wątku pytanie pozostało niezauważone...

Mam podłogówkę (na 70% powierzchni), pętle mają rozdzielacz z przeplywomierzami. Grzejniki w 2 sypialniach, ponadto grzejniki łazienkowe dodatkowo prócz podłogówki. Kocioł Vitodens 300, ze sterowaniem jak poniżej:

http://img193.imageshack.us/img193/2851/1009857k.jpg

oraz zasobnik Biawar 150l (nie mam pojęcia, czy jest pompa cyrkulacyjna cwu, podobno kocioł tynm steruje?), mieszacz Wita typ U35-26.

Potrzebuję to wszystko jakoś sterować. Myślałam o sterowaniu pogodowym. Czy wystarczy do tego zamontowac czujnik temperatury zewnętrznej, czy muszę dokupić iakiś dodatkowy regulator pogodowy, np. jakiś Vitotronic 300? Czy ten system będzie działał sensownie bez takiego regulatora?

Nie planuję żadnych czujników pokojowych, tylko zawory z termostatem na kaloryferach.

Poproszę o radę lub choćby informacje, jak rozwiazaliście to u siebie, szczególnie, jesli macie dośwaidczenia z Vitodensem? Jekie sterowanie się sprawdzi, czy wystarczy to z pieca?

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam vitodens 20 z pogodówką .W drugim sezonie grzewczym doszedłem jak odbrać parametry krzywej optymalnie i praktycznie do kotła nie zaglądam (jest w osobnym pomieszczeniu). Czasem tylko sprawdzam czy działa :). Dodatkowo można z tego co wiem zamontować steroenik pokojowy, który pełnić będzie funkcję MANIPULATORA (nie musisz biegać do kotłowni) ale to już Twoja decyzja czy chcesz.

Tu masz sterownik vitotronic 100 czyli stałotemperaturowy. On nie steruje cyrkulacją.

Chcąc zmienic go na pogodówkę musiałabyś dokupić Vitotronic 200, wezwać serwis, który zrobi "reset master" i zainstaluje nowy pogodowy. Wraz z kabelkiem do czujki pogodowej na zewnatrz.

Teraz kup jakikolwiek termostat tygodniowy (np Euroster), najlepiej radiowy i podłacz go bezpośrednio do kociołka, ustawiając go w najchłodniejszym pomieszczeniu.

mam vitodens 20 z pogodówką ..

mikolayi, a co masz na myśli piszac, że z pogodówką? Czy to jest oddzielny regulator (czy pamiętasz, jaki typ), czy bezpośrednio w piecu? Bo to moje ze zdjęcia powyżej, to chyba wcale pogodówka nie jest?

Nie jest - to jest regulator stałotemperaturowy Vitotronic 100 ...

A możecie polecić coś co posteruje pogodowo tylko zaworem mieszającym i pompami w podłogówce. Chodzi mi o niezależność tego urządzenia od pieca, żebym w każdej chwili mógł sobie załączać gaz, piec na śmieci, kominek czy cokolwiek mi się zamarzy co podgrzeje wodę na dopływie do zaworu mieszającego. Chodzi mi o samą temperaturą wody w podłogówce aby była ustawiana przez niezależne urządzenie biorące pod uwagę pogodę.

Bo w tych vitotronicach i innych immergasach to jakieś tylko szyny są - a ja bym chciał dostać wyprowadzone sterowanie proporcjonalne siłownika na 3 drutach.

mam vitodens 20 z pogodówką ..

mikolayi, a co masz na myśli piszac, że z pogodówką? Czy to jest oddzielny regulator (czy pamiętasz, jaki typ), czy bezpośrednio w piecu? Bo to moje ze zdjęcia powyżej, to chyba wcale pogodówka nie jest?

Nie jest - to jest regulator stałotemperaturowy Vitotronic 100 ...

No właśnie - do tego samego wniosku doszłam wertując materiały Viessmanna. Bo kiedy wykonawca mówił, że nie trzeba innego regulatora, tylko podłączyc czujnik zewnetrzny temperatury i będzie ok, wydawało mi się, że trochę ściemnia... ;)

Zeby to mogło działac jako pogodówka, trzeba dokupic inny regulator, np. wspomniany Vitodens 200 lub 300?..

Pablitoo, ty masz, o ile pamietam Vitodensa 200? A który regulator posiadasz?

Zeby to mogło działac jako pogodówka, trzeba dokupic inny regulator, np. wspomniany Vitodens 200 lub 300?..

Pablitoo, ty masz, o ile pamietam Vitodensa 200? A który regulator posiadasz?

Vitotronic 200 .

A swoją drogą to dziwne że do kondensata wstawili ci sterownik stałotemperaturowy ...

Koleżanko - Vitotronic 200 potrzebuje sterownika pokojowego Vitotroll 200(prostszy) lub 300(z ekranikiem), który jest po prostu przeniesieniem panelu z kotła na ścianę.

Nie kombinuj, tylko dołóż do tego co masz jakikolwiek termostat stycznikowy (np Auraton 2005, Euroster 2006 czy inne). A tu sugeruję bezprzewodówkę, bo wtedy masz możliwość dokładnego dogrzania całego domu, bez "zimnych stref", kiedy ów urządzenie jest ograniczone położonym kabelkiem.

PS - niezły fachura - Vt 100 i czujka zewnętrzna...

Koleżanko - Vitotronic 200 potrzebuje sterownika pokojowego Vitotroll 200(prostszy) lub 300(z ekranikiem), który jest po prostu przeniesieniem panelu z kotła na ścianę.

Nie kombinuj, tylko dołóż do tego co masz jakikolwiek termostat stycznikowy (np Auraton 2005, Euroster 2006 czy inne). A tu sugeruję bezprzewodówkę, bo wtedy masz możliwość dokładnego dogrzania całego domu, bez "zimnych stref", kiedy ów urządzenie jest ograniczone położonym kabelkiem.

Nieprawda .

Do Vitotronica 200 można podłączyć dodatkowe "zdalne" sterowanie Vitotrol 200 lub 300 - można ale nie trzeba .

Bez tego kocioł będzie sterowany tylko na podstawie temp zewnętrznej bez wpływu temperatury wewnątrz pomieszczenia .

Nieprawda .

Do Vitotronica 200 można podłączyć dodatkowe "zdalne" sterowanie Vitotrol 200 lub 300 - można ale nie trzeba .

Bez tego kocioł będzie sterowany tylko na podstawie temp zewnętrznej bez wpływu temperatury wewnątrz pomieszczenia .

Prawda czy nieprawda - skoro ma możliwość może z niej skorzystać. No nie?

Tylko po co teraz wywalić następne ponad tys. zł skoro można ok. 350?

Zaraz, zaraz - ale ja nie planuję sterownika pokojowego, chyba przy podłogówce mi się za bardzo nie sprawdzi? Zależy mi na sterowaniu pogodowym..

Aaaa..... bardziej interesuje Cię co za oknem niż to co w domu?

A to zwracam honor.

Czyli j.w. - zamów Vitotronic 200 oraz serwisanta na podłączenie oraz regulację. To wszystko.

Nieprawda .

A tak btw, jeśli chodzi o możliwości - w związku z tym, że w piecu jest Vitotronic 100, czy mozna zamontować w tym samym miejscu 200 lub 300? Czy musi to byc oddzielne urządzenie?

Zaraz, zaraz - ale ja nie planuję sterownika pokojowego, chyba przy podłogówce mi się za bardzo nie sprawdzi? Zależy mi na sterowaniu pogodowym..

Aaaa..... bardziej interesuje Cię co za oknem niż to co w domu?

A to zwracam honor.

Czyli j.w. - zamów Vitotronic 200 oraz serwisanta na podłączenie oraz regulację. To wszystko.

Może nie tyle bardziej interesuje, co wydaje mi się przy podlogówce trudne do wykorzystania - regulator pkojowy sprawdza się chyba z mniej bezwładnym systemem ogrzewania?

Oczywiście że może - ale jak nie chce to nie musi .Vitotronic 200 może pracować solo - tylko na podstawie informacji o temp zew .

Jeżeli nie zależy koleżance na sterowaniu pogodowym to kupuje eurostera lub Auratona - czyli termostat pokojowy i po sprawie .

Ale jej zależy na pogodowym sterowaniu kotła kondensacyjnego - tutaj musi kupić Vitotronica 200 , czy dołoży do tego Vitotrola czy nie - to już jej wybór .

Vitotronic 200 to oddzielny regulator - wstawia się go zamiast tego który masz - czyli wyciąga się Vitotronica 100 a wkłada się 200 - potrzebny jest do tego serwisant aby to zrobił i uruchomił kocioł / zmiana wtyku kodowego kotła / .

Nieprawda .

A tak btw, jeśli chodzi o możliwości - w związku z tym, że w piecu jest Vitotronic 100, czy mozna zamontować w tym samym miejscu 200 lub 300? Czy musi to byc oddzielne urządzenie?

Wyłącza sie kocioł, wyciąga Vt100 , wkłada Vt200 i resetuje całkowicie kociołek.

Co do regulatora pokojowego - a niby dlaczego się nie sprawdzi? Spadnie temperatura, włączy się kocioł i ... tyle. Nagrzeje-wyłączy.

W tym kociołku z automatyką Vt200 całość da nam tylko tyle, że w zależności od pogody mamy różną temperaturę kociołka- np przy 0 stC kocioł doładuje nam 45 stC, a przy +10 - 38. A kocioł będzie dążył do zapewnienia temp. pomieszczenia - tyle, że nie realnej, a tej wyliczonej z krzywej grzewczej(tu dłuższa zabawa żeby do swojego domku to dopasować dość precyzyjnie).

Bo sama podłogówka jest i tak sterowana nie poprzez kociołek (do Vt100 nie ma rozszerzenia H1 z mieszaczem Viessmanna i czujkami przylgowymi) , a poprzez zestaw mieszający podłogówki (ESBE?).

Co do regulatora pokojowego - a niby dlaczego się nie sprawdzi? Spadnie temperatura, włączy się kocioł i ... tyle. Nagrzeje-wyłączy.

Np. dlatego, że wyłączy mi piec, jak rozpalę w kominku. Podłogówka rozgrzewa się dłużej, przypuszczam, że może w jakims momencie zrobić się za zimno?..

Bo sama podłogówka jest i tak sterowana nie poprzez kociołek (do Vt100 nie ma rozszerzenia H1 z mieszaczem Viessmanna i czujkami przylgowymi) , a poprzez zestaw mieszający podłogówki (ESBE?).

No, mój mieszacz wygląda nieco mniej atrakcyjnie niż ESBE, nie mowiąc o Vessmannie - jak pisałam, to mieszacz Wita typ U35-26. Nie mam pojęcia, jak się sprawdzi, jestem sceptyczna, bo na razie jeszcze nie mieszkam, a jemu już padł jeden zegar... ;)