Mały 12.10.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Ad 1 - dlatego radiówka, która mozna przenieść do jakiegokolwiek pomieszczenia (swoja drogą po co ma działać podłogówka jesli dom grzeje kominek?)Ad 2 - dość ciekawe połączenie VS 300 i jedna z tańszych pomp...oznaczenie , które podałaś to nazwa pompy, mieszacz to chyba Bloc T40 lub cos podobnego - i tu pytanie - co reguluje temperaturę podłogówki? Czy to wersja z mieszaczem i siłownikiem, czy całkowicie ręczna? Przy ręcznej może pogodówka wcale nie zdać egzaminu - kocioł ustawi zbyt niską temperaturę i podłoga nie będzie grzała wcale, bo dobierze sobie zbyt dużo chłodnej wody z powrotu w stosunku do tej zasilającej z kotła. Przy wersji z siłownikiem to ma jakiś sens. Acha - sugeruję to podłączenie do pompy podłogówki dość czułego termostatu(max +- 2stC) , żeby wyłączać pompę jesli kocioł nie pracuje (nie będzie to wychładzało obiegów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 12.10.2009 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Temat Ad.1 jeszce będę przerabiac, bo widac, nie obejdzie się bez przebudowy systemu - wezmę pod uwagę to, co napisałeś. Kominek jest dla przyjemności, ale pewnie wieczorami będzie używany. Nie ma stanowic podstawowego żródła ogrzewania, ale to ciepło również chciałam zagospodarować.Co do Ad.2 - bardzo podobnie to widzimy, tez mi sie ten zestaw wydaje cakowicie bez sensu! Decyzje zapadły poza mną, dlatego teraz uzbrajam się w argumenty do rozmów z wykonawcą i serwisantem, stąd ten wątek. W zaiązku z tym, że na owym urządzeniu są dwa zegary, przypuszczam, ze musi być mieszacz. Niedługo wybieram się na bdowę, poszukam symboli. ZZ tego co wcześniej pisałeś zrozumiałam, że do stałotemperaturowego vitotronika 100 podłączanie czujnika temp. zewnętrznej jest bez sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 12.10.2009 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 oznaczenie , które podałaś to nazwa pompy, mieszacz to chyba Bloc T40 lub cos podobnego - i tu pytanie - co reguluje temperaturę podłogówki? Czy to wersja z mieszaczem i siłownikiem, czy całkowicie ręczna? Przy ręcznej może pogodówka wcale nie zdać egzaminu - kocioł ustawi zbyt niską temperaturę i podłoga nie będzie grzała wcale, bo dobierze sobie zbyt dużo chłodnej wody z powrotu w stosunku do tej zasilającej z kotła. Przy wersji z siłownikiem to ma jakiś sens. Obejrzałam sobie to wszystko, ale niestety, nie potrafię rozpoznac, która wersja. Jest na pewno u dołu symbol T40 - czyli mieszacz i silownik? Wygląda tak, jak poniżej (jeden zegar zdemontowany). Czy do tego da się zamontowac pogodówkę, czy muszę wymieniać mieszacz? http://img131.imageshack.us/img131/5438/pa120190.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 12.10.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 oznaczenie , które podałaś to nazwa pompy, mieszacz to chyba Bloc T40 lub cos podobnego - i tu pytanie - co reguluje temperaturę podłogówki? Czy to wersja z mieszaczem i siłownikiem, czy całkowicie ręczna? Przy ręcznej może pogodówka wcale nie zdać egzaminu - kocioł ustawi zbyt niską temperaturę i podłoga nie będzie grzała wcale, bo dobierze sobie zbyt dużo chłodnej wody z powrotu w stosunku do tej zasilającej z kotła. Przy wersji z siłownikiem to ma jakiś sens. Obejrzałam sobie to wszystko, ale niestety, nie potrafię rozpoznac, która wersja. Jest na pewno u dołu symbol T40 - czyli mieszacz i silownik? Wygląda tak, jak poniżej (jeden zegar zdemontowany). Czy do tego da się zamontowac pogodówkę, czy muszę wymieniać mieszacz? http://img131.imageshack.us/img131/5438/pa120190.jpg Pogodówka tu akurat niewiele da - nie ma co sterować tego układu - to prosty mieszacz regulowany ręcznie. Przy stałej temperaturze pozwoli na regulacje wody na wyjściu. Jeśli zareaguje pogodówka (w kotle) różnica temperatur może spowodować brak grzania pętli. Proponuję zostawić Vt100 i regulować temperaturą na kotle - chyba, że masz sporo kasy - to można zamontować Vt200 z dwoma obiegami grzewczymi oraz zestaw rozszerzający H1+zawó mieszający+siłownik Viessmanna+czujnik przylgowy - niestety parę groszy na to trzeba wyrzucić. Ustawić na grzejniki temp do 56 stC (żeby kondensacja pracowała), mieszacz na 26- 35 stC (dopasować do potrzeby grzania), a korzystać z dostawionego Eurostera 2006 TX - jako elementu regulującego temperaturę w domu(jeśli chodzi o dogrzewanie kominkiem - zawsze można go po prostu przenieść). PS - sugeruję przeczołgać odrobinkę wykonawcę...skoro twierdzi, że można dołożyć czujkę zewnętrzną, to niech to po prostu zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 12.10.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 A możecie polecić coś co posteruje pogodowo tylko zaworem mieszającym i pompami w podłogówce. Chodzi mi o niezależność tego urządzenia od pieca, żebym w każdej chwili mógł sobie załączać gaz, piec na śmieci, kominek czy cokolwiek mi się zamarzy co podgrzeje wodę na dopływie do zaworu mieszającego. Chodzi mi o samą temperaturą wody w podłogówce aby była ustawiana przez niezależne urządzenie biorące pod uwagę pogodę. Bo w tych vitotronicach i innych immergasach to jakieś tylko szyny są - a ja bym chciał dostać wyprowadzone sterowanie proporcjonalne siłownika na 3 drutach. Ja mam zestaw z Insbudu - i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 12.10.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 oznaczenie , które podałaś to nazwa pompy, mieszacz to chyba Bloc T40 lub cos podobnego - i tu pytanie - co reguluje temperaturę podłogówki? Czy to wersja z mieszaczem i siłownikiem, czy całkowicie ręczna? Przy ręcznej może pogodówka wcale nie zdać egzaminu - kocioł ustawi zbyt niską temperaturę i podłoga nie będzie grzała wcale, bo dobierze sobie zbyt dużo chłodnej wody z powrotu w stosunku do tej zasilającej z kotła. Przy wersji z siłownikiem to ma jakiś sens. Obejrzałam sobie to wszystko, ale niestety, nie potrafię rozpoznac, która wersja. Jest na pewno u dołu symbol T40 - czyli mieszacz i silownik? Wygląda tak, jak poniżej (jeden zegar zdemontowany). Czy do tego da się zamontowac pogodówkę, czy muszę wymieniać mieszacz? http://img131.imageshack.us/img131/5438/pa120190.jpg Witam chyba pomogę kolerzance z forum podaję link do siłownika tego cuda techniki : http://helwita.nazwa.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=96&Itemid=98 oraz link do sterowania pogodowego: http://helwita.nazwa.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=54&Itemid=79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 12.10.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 A możecie polecić coś co posteruje pogodowo tylko zaworem mieszającym i pompami w podłogówce. Chodzi mi o niezależność tego urządzenia od pieca, żebym w każdej chwili mógł sobie załączać gaz, piec na śmieci, kominek czy cokolwiek mi się zamarzy co podgrzeje wodę na dopływie do zaworu mieszającego. Chodzi mi o samą temperaturą wody w podłogówce aby była ustawiana przez niezależne urządzenie biorące pod uwagę pogodę. Bo w tych vitotronicach i innych immergasach to jakieś tylko szyny są - a ja bym chciał dostać wyprowadzone sterowanie proporcjonalne siłownika na 3 drutach. Ja mam zestaw z Insbudu - i działa. Rzeczywiście można pokombinować z siłownikiem oraz dodatkowym układem pogodowym, ale to trzeba by np w necie troszkę posiedzieć i poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 12.10.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Mario - dzięki - zawsze się człowiek czegoś nowego nauczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 12.10.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 A możecie polecić coś co posteruje pogodowo tylko zaworem mieszającym i pompami w podłogówce. Chodzi mi o niezależność tego urządzenia od pieca, żebym w każdej chwili mógł sobie załączać gaz, piec na śmieci, kominek czy cokolwiek mi się zamarzy co podgrzeje wodę na dopływie do zaworu mieszającego. Chodzi mi o samą temperaturą wody w podłogówce aby była ustawiana przez niezależne urządzenie biorące pod uwagę pogodę. Bo w tych vitotronicach i innych immergasach to jakieś tylko szyny są - a ja bym chciał dostać wyprowadzone sterowanie proporcjonalne siłownika na 3 drutach. Ja mam zestaw z Insbudu - i działa. Rzeczywiście można pokombinować z siłownikiem oraz dodatkowym układem pogodowym, ale to trzeba by np w necie troszkę posiedzieć i poszukać. Witaj mały kope czasu już pomogłem kolerzance z forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 12.10.2009 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Jest gorzej niż myślałam.Nie zdziwiłabym się, gdyby próbował wstawic mi termometr zaokienny! Btw, to jak toto się w ogóle reguluje?? Co zrobić, żeby miec 20 stopni wewnątrz przy +10 - ciu i - 20-stu na zewnątrz?? Mozesz podać, jaki jest przybliżony koszt przerobienia tego systemu na współpracujący z pogodówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 12.10.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Mario - dzięki - zawsze się człowiek czegoś nowego nauczy. Wiesz ja siedzę tyle czasu na tym forum ale nie dochrapałem się tytułu najlepszego doradcy jak ty nie miał mnie kto polecić no ale może w końcu redakcja dostrzeże moje wysiłki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 12.10.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Jest gorzej niż myślałam.Nie zdziwiłabym się, gdyby próbował wstawic mi termometr zaokienny! Btw, to jak toto się w ogóle reguluje?? Co zrobić, żeby miec 20 stopni wewnątrz przy +10 - ciu i - 20-stu na zewnątrz?? Ustawić na termostacie pokojowym? Mozesz podać, jaki jest przybliżony koszt przerobienia tego systemu na współpracujący z pogodówką? Rany - co wy wszycy uparcie z tą pogodówką? Dasz sobie głowę uciąć, że wszystkie pętle są prawidłowo policzone i nie będzie przegrzewania lub niedogrzewania obwodów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 12.10.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Mario - dzięki - zawsze się człowiek czegoś nowego nauczy. Wiesz ja siedzę tyle czasu na tym forum ale nie dochrapałem się tytułu najlepszego doradcy jak ty nie miał mnie kto polecić no ale może w końcu redakcja dostrzeże moje wysiłki Ba - ja chciałem uparcie pozbyć się tego "tytułu", ale Redakcyja stanowczo powiedziała NIE! Pozostała mi chyba zmiana nicka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 12.10.2009 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Jest gorzej niż myślałam.Nie zdziwiłabym się, gdyby próbował wstawic mi termometr zaokienny! Btw, to jak toto się w ogóle reguluje?? Co zrobić, żeby miec 20 stopni wewnątrz przy +10 - ciu i - 20-stu na zewnątrz?? Ustawić na termostacie pokojowym? Mozesz podać, jaki jest przybliżony koszt przerobienia tego systemu na współpracujący z pogodówką? Rany - co wy wszycy uparcie z tą pogodówką? Dasz sobie głowę uciąć, że wszystkie pętle są prawidłowo policzone i nie będzie przegrzewania lub niedogrzewania obwodów? Głowy byłoby mi żal, ale jeśli nie sa prawidłowo policzone, mogę próbowac poregulować na rodzielaczu (tenże akurat jest nawet z przepływomierzami)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 12.10.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 siłownik sm 5 jakieś 131 euro w/g katalogu natomiast sterownik pogodowy e 25 1000 168 euro razem 299 euro + robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 12.10.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Jest gorzej niż myślałam.Nie zdziwiłabym się, gdyby próbował wstawic mi termometr zaokienny! Btw, to jak toto się w ogóle reguluje?? Co zrobić, żeby miec 20 stopni wewnątrz przy +10 - ciu i - 20-stu na zewnątrz?? Ustawić na termostacie pokojowym? Mozesz podać, jaki jest przybliżony koszt przerobienia tego systemu na współpracujący z pogodówką? Rany - co wy wszycy uparcie z tą pogodówką? Dasz sobie głowę uciąć, że wszystkie pętle są prawidłowo policzone i nie będzie przegrzewania lub niedogrzewania obwodów? Głowy byłoby mi żal, ale jeśli nie sa prawidłowo policzone, mogę próbowac poregulować na rodzielaczu (tenże akurat jest nawet z przepływomierzami)... Ej - dziewczyno - wiesz więcej niż na to wygląda - dasz sobie radę! Kupić siłownik - założyć go na zawór, podłączyć elektrycznie 3 przewody (otw+zam+wspólny), wytargać kabelek i podłączyć czujniczek na zewnątrz (najlepiej ściana pólnocna, ok 2,5 m nad ziemią) i dalej ściśle wg instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 12.10.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Mario - dzięki - zawsze się człowiek czegoś nowego nauczy. Wiesz ja siedzę tyle czasu na tym forum ale nie dochrapałem się tytułu najlepszego doradcy jak ty nie miał mnie kto polecić no ale może w końcu redakcja dostrzeże moje wysiłki Ba - ja chciałem uparcie pozbyć się tego "tytułu", ale Redakcyja stanowczo powiedziała NIE! Pozostała mi chyba zmiana nicka. a to dopiero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 12.10.2009 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Jest gorzej niż myślałam.Nie zdziwiłabym się, gdyby próbował wstawic mi termometr zaokienny! Btw, to jak toto się w ogóle reguluje?? Co zrobić, żeby miec 20 stopni wewnątrz przy +10 - ciu i - 20-stu na zewnątrz?? Ustawić na termostacie pokojowym? Mozesz podać, jaki jest przybliżony koszt przerobienia tego systemu na współpracujący z pogodówką? Rany - co wy wszycy uparcie z tą pogodówką? Dasz sobie głowę uciąć, że wszystkie pętle są prawidłowo policzone i nie będzie przegrzewania lub niedogrzewania obwodów? Głowy byłoby mi żal, ale jeśli nie sa prawidłowo policzone, mogę próbowac poregulować na rodzielaczu (tenże akurat jest nawet z przepływomierzami)... Ej - dziewczyno - wiesz więcej niż na to wygląda - dasz sobie radę! Kupić siłownik - założyć go na zawór, podłączyć elektrycznie 3 przewody (otw+zam+wspólny), wytargać kabelek i podłączyć czujniczek na zewnątrz (najlepiej ściana pólnocna, ok 2,5 m nad ziemią) i dalej ściśle wg instrukcji. nie wiem, czy te blond włosy sprawiają takie wrażenie, czy sposób zadawania pytań? a przechodząc do meritum - zastanawiam się tylko, czy ten zestaw ma szansę się sprawdzić - na wstępie napisałam, ze zepsuty zegar mnie do tej pompy wita trochę zniechęcił (może to przypadek). Potrafisz określić w przybliżeniu koszt dokupienia części do niego, a wymiany na jakiś wypasiony vit200? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 13.10.2009 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Ma szansę się sprawdzić - po prostu siłownik będzie otwierał lub zamykał zawór w zależności od tego co mu powie automatyka. I tyle. PS - ja się nie nabijałem - to możesz naprawdę sama zrobić mając pojęcie o podłączeniu paru kabelków i montażu siłownika (z reguły one pasują w jednej pozycji). A w instrukcji powinno być wszystko opisane (narysowane). A co do Vt200 - to będziesz miała KOCIOŁ z pogodówką, a nie PODŁOGÓWKĘ sterowaną pogodówką - z wadami ręcznego zaworu mieszającego. A zakup całości sprzętu w oryginale Viessmanna to ból ok.3-4 kzł. I przerobienie kawałka instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 13.10.2009 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 PS - ja się nie nabijałem - to możesz naprawdę sama zrobić mając pojęcie o podłączeniu paru kabelków i montażu siłownika (z reguły one pasują w jednej pozycji). A w instrukcji powinno być wszystko opisane (narysowane). Odwrotnie - też jestem przekonana, że sobie poradzę, tylko zazwyczaj na wstępie większość myśli inaczej... A co do Vt200 - to będziesz miała KOCIOŁ z pogodówką, a nie PODŁOGÓWKĘ sterowaną pogodówką - z wadami ręcznego zaworu mieszającego. A zakup całości sprzętu w oryginale Viessmanna to ból ok.3-4 kzł. I przerobienie kawałka instalacji. Całość, czyli regulator pogodowy z automatyką i mieszacz z pompą? Jakie są wady ręcznego zaworu mieszajacego? Zastanawiam się właśnie nad wmianą na oryginalny, ciekawa jestem, co bedę mieć za te pieniądze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts