Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sterowanie pogodowe

sure

Recommended Posts

Witam,

Ja mam podobny dylemat, ale akurat z zestawem Junkersa (cerapur smart + pogodówka FW100). Czyli jak zrobić, by piec sterowany pogodówką (czyli automatycznie c.o. grzejniki na górze) sterował również mieszalnikiem na podłogówkę. I czy można, ewentualnie jak - zrobić tak, aby włączenie/wyłączenie pieca - sterowanego pogodówką - automatycznie powodowało włączenie/wyłączenie pompy podłogowki? Praktyczna sytuacja: -5 na zewnątrz, ustawiona temp. wewn. na regulatorze na górze 18st., włączenie/wyłączenie pieca analogicznie steruje pompą podłogówki na dole. Ale - gdy zapalę w kominku, chcę by temp. na górze została utrzymana (piec grzeje), a na dole dodatkowy termostat na powrocie (za pompą) wyłączał grzanie podłogówki. Czyli mechanizm włączania/wyłączania pompy podłogowki sygnalem z pieca + dodatkowy termostat wyłączający grzanie tylko podłogówki po osiągnięciu żądanej temp. Logiczne to to? Jak?

Pozdrawiam

Krzysiek

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z uwagą czytam temat w ramach przygotowania do zakupu kotła. Po Waszych opisach zastanawiam się, czy ma jakikolwiek sens pogodówka w moim małym domku 80m2 z grzejnikami (brak podłogówki). Potwierdźcie, czy dobrze myślę - na ekonomię istotnie nie wpłynie. Przy skoku temperatury w górę szybciej by się kocioł wyłączył, ale przy skoku w dół również szybciej się włącza, więc czas pracy pozostaje ten sam. Jedyna różnica pomiędzy pogodówką a regulatorem pokojowym, to komfort cieplny w domu (brak wahań temperatury), ale przy moim domu i tak całość powinna szybko reagować. Macie dla mnie jakiś argument ZA regulatorem pogodowym?

Witam,

Ja mam podobny dylemat, ale akurat z zestawem Junkersa (cerapur smart + pogodówka FW100). Czyli jak zrobić, by piec sterowany pogodówką (czyli automatycznie c.o. grzejniki na górze) sterował również mieszalnikiem na podłogówkę. I czy można, ewentualnie jak - zrobić tak, aby włączenie/wyłączenie pieca - sterowanego pogodówką - automatycznie powodowało włączenie/wyłączenie pompy podłogowki? Praktyczna sytuacja: -5 na zewnątrz, ustawiona temp. wewn. na regulatorze na górze 18st., włączenie/wyłączenie pieca analogicznie steruje pompą podłogówki na dole. Ale - gdy zapalę w kominku, chcę by temp. na górze została utrzymana (piec grzeje), a na dole dodatkowy termostat na powrocie (za pompą) wyłączał grzanie podłogówki. Czyli mechanizm włączania/wyłączania pompy podłogowki sygnalem z pieca + dodatkowy termostat wyłączający grzanie tylko podłogówki po osiągnięciu żądanej temp. Logiczne to to? Jak?

Pozdrawiam

Krzysiek

Wszystko co podałeś można zrobić.

• 3 weeks później...

Pozwolę sobie podpiąć się do tematu, gdyż mam bardzo podobny problem.

Od 2 lat mam piec Viessmana Vitodens 200-W z czujnikiem temperatury wyprowadzonym na zewnątrz budynku.

Jako że sterowanie piecem w funckji temperatury zewnętrznej jest bardzo uciążliwe chciałem zamontować bezprzewodowy regulator temperatury pokojowej. Znajomy zajmujący się piecami polecił mi wspomniany tutaj Euroster 2006TXRX. 2tyg temu podczas przeglądu pieca serwisant viessmana poproszony o podpięcie regulatora powiedział, że do tych pieców można stosować jedynie Vitotrol 200 lub 300.

Różnica w cenie jest bardzo duża, Vitotrol 300 (z wyświetaczem) kosztuje 900zł, a do tego trzeba policzyć koszt pracy serwisanta viessmana (podobno tylko on może to podpiąć) czyli ok 200zł.

Czy na pewno do posiadanego przeze mnie pieca nie można podpiąć innego urządzenia, czy też jest to zagranie ze strony viessmana i liczenie na naiwność klientów?

Czy macie jakieś rozwiązanie dla takiej sytuacji?

Czy na pewno do posiadanego przeze mnie pieca nie można podpiąć innego urządzenia,

Nie można - tylko magistrala KM-BUS .

czy też jest to zagranie ze strony viessmana i liczenie na naiwność klientów?

Nie jest .

Czy macie jakieś rozwiązanie dla takiej sytuacji?

Niestety nie .

Dziwię się koledzy że nie zapytacie kogoś związanego z Viessmanem, a otrzymalibyście wyczerpującą odpowiedż.

Kocioł Vitodens 100-W oraz 200-W można podłączyć do większości regulatorów pokojowych (w miejsce mostka w wtyku 96)

Podłączenie ogrzewania podłogowego oraz pompy cyrkulacyjnej wiąże się z dokupieniem zestawu rozszerzającego obiegu grzewczego z mieszaczem (tylko z regulatorem Vitotronic 200 i kotłem 200-W), a podłączenie pompy cyrkulacyjnej CWU z zakupem rozszerzenia wewnętrznego H-2.

Pozdrawiam

Zbyszek

Podlacze sie pod temat. Tzn przy piecu Vitodens 200w gdzie mam vitotronic 200 z czujnikiem temp zew. warto podlaczyc do tego tez regulator temp pokojowej np Euroster 2006 ? Przy instalacji instalator mowil mi ze najlepsze rozwiazanie to tylko vitotronic 200 ale idea bezprzewodowego regulatora pokojowego pododba mi sie bo mozna dobrac optymalne miejsce do pomiarow ale pytanie czy to sie oplaca w polaczeniu z vitotronic 200 ? Moze ktos juz uzywa taki zestaw ?

Dziwię się koledzy że nie zapytacie kogoś związanego z Viessmanem, a otrzymalibyście wyczerpującą odpowiedż.

Kocioł Vitodens 100-W oraz 200-W można podłączyć do większości regulatorów pokojowych (w miejsce mostka w wtyku 96)

Podłączenie ogrzewania podłogowego oraz pompy cyrkulacyjnej wiąże się z dokupieniem zestawu rozszerzającego obiegu grzewczego z mieszaczem (tylko z regulatorem Vitotronic 200 i kotłem 200-W), a podłączenie pompy cyrkulacyjnej CWU z zakupem rozszerzenia wewnętrznego H-2.

Pozdrawiam

Zbyszek

Dyskutujemy tutaj o możliwości rozszerzenia regulatora pogodowego już zainstalowanego o zdalne sterowanie Vitotrol lub w jego miejsce o Eurosterze - a w takim przypadku dołączyć Eurostera lub jakiegokolwiek innego termostatu pomieszczenia się nie da .

Termostat pomieszczenia jak Euroster czy jaki inny równolegle do Vitotronica 200 lub 300/ regulatora pogodowego / pracował nie będzie - dlaczego - powinieneś wiedzieć .

Idealnym rozwiązaniem jest rozbudowanie regulatora Vitotronic 200 w kotle Vitodens 200-W o regulator pokojowy

1.Vitotrol 300 (wiekszość funkcji regulatora Vitotronic 200 + sterowanie temperaturą pomieszczenia po odpowiednim skonfigurowaniu).

2.Vitotrol 200 kilka funkcji Vitotronica 200 + sterowanie temperaturą pomieszczenia po odpowiednim skonfigurowaniu)

3. Vitotrol 100 UDT lub Euroster podłączony w miejsce mostka wtyku 96.

Regulatory Vitotrol 200 i 300 komunikują sie z kotłem przez KM-BUS i tych nie zastąpi sie niczym innym.

W razie wątpliwosci prześlę na e-maila schematy i instrukcje.

Pozdrawiam

Zbyszek

Idealnym rozwiązaniem jest rozbudowanie regulatora Vitotronic 200 w kotle Vitodens 200-W o regulator pokojowy

1.Vitotrol 300 (wiekszość funkcji regulatora Vitotronic 200 + sterowanie temperaturą pomieszczenia po odpowiednim skonfigurowaniu).

2.Vitotrol 200 kilka funkcji Vitotronica 200 + sterowanie temperaturą pomieszczenia po odpowiednim skonfigurowaniu)

3. Vitotrol 100 UDT lub Euroster podłączony w miejsce mostka wtyku 96.

Regulatory Vitotrol 200 i 300 komunikują sie z kotłem przez KM-BUS i tych nie zastąpi sie niczym innym.

W razie wątpliwosci prześlę na e-maila schematy i instrukcje.

Pozdrawiam

Zbyszek

Że się tak wyrażę Zbyszek - nie powiedziałeś w temacie nic nowego :lol: - ale dobrze że potwierdziłeś swoim autorytetem podawane tutaj tezy :wink:

• 1 month później...
Działa z regulatorem kotłowym Vitotronic 100

No właśnie , a z powyższego postu wynika coś dokładnie odwrotnego - nie wprowadzajmy ludzi w błąd - do Vitotronica 200 można podłączyć WYŁĄCZNIE Vitotrola 200 (prosty) lub 300(ekranik - tu ostatnio wcięło kodowanie możliwości ustawienia stosunku reakcji na temp. pomieszczenia...a szkoda).

do Vitotronica 200 można podłączyć WYŁĄCZNIE Vitotrola 200 (prosty) lub 300(ekranik - tu ostatnio wcięło kodowanie możliwości ustawienia stosunku reakcji na temp. pomieszczenia...a szkoda).

Ostatnio czyli kiedy? I czy jest to zależne od vitotrola czy raczej vitotronica?

Przy zastosowaniu sterownika Vitotrol 200 lub 300 był kod b2: , którym mozna było ustawić współczynnik oddziaływania na temperaturę pomieszczenia od 0 (brak wpływu) do 64 (duży wpływ), ok 2 tyg. temu uruchamiałem Vs200 + Vt300 i nie było tam wcale tego kodu. Sprawdziłem w "podkodach", ale też brak - widocznie inżynierowie z Vieśka doszli do wniosku, że toto niepotrzebne.

Przy zastosowaniu sterownika Vitotrol 200 lub 300 był kod b2: , którym mozna było ustawić współczynnik oddziaływania na temperaturę pomieszczenia od 0 (brak wpływu) do 64 (duży wpływ), ok 2 tyg. temu uruchamiałem Vs200 + Vt300 i nie było tam wcale tego kodu.

Pod warunkiem wcześniejszej zmiany kodu b0 na dowolny inny ;)

Ja mam vitotrola 300 kupionego w czerwcu 2009 a tydzień temu domontowałem sobie vt200 na drugi obieg i opcja b2 jest. Także jeśli w kociołku kupionym niedawno kodu b2 nie ma to musi to być kwestia zmiany oprogramowania vitotronica - tak na chłopski rozum.

A funkcja może i przydatna ale wymaga rozumnego ustawienia i kontroli. Ja mam grzejniki b2:64 a podłogówki b0:0 - tylko pogodowo.