Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do kotła wiszącego z wbudowanym zasobnikiem i nie chciałbym polec na tym, że nie mogę go powiesić bo jest za ciężki. A więc pytanie jak w temacie: jaki ciężar mogę powiesić na ścianie ytong 26 cm?

Witam,

Przymierzam się do kotła wiszącego z wbudowanym zasobnikiem i nie chciałbym polec na tym, że nie mogę go powiesić bo jest za ciężki. A więc pytanie jak w temacie: jaki ciężar mogę powiesić na ścianie ytong 26 cm?

To chyba zależy od rodzaju materiału ściany, jakości jej wykonania i sposobu wieszania.

No materiał ściany, to ytong - chyba, że pytasz o coś innego?

Powieś cokolwiek na Ytong 700, a na Ytong 350. Zauważysz różnicę, gwarantowane. :D

OK - doprecyzowuje: ytong 600

Sugeruję, że każdy kocioł powiesisz. Należy użyć tylko adekwatnych kołków, ilości mocowań, a ostatecznie przewiercić się na wylot z kotwami.

Nikt Tobie na to pytanie bezpośrednio nie odpowie

Wszystko zależy od układu statycznego czyli od rozłożenia środka gęstości i rozproszenia masy i związanego z nim stosunku momentu odrywającego do gnącego Wiąże się z tym rozstaw i ilości kotew

Fajne zdanie co?

Tak z czystego doświadczenia - użyj stelażu lub długich kotew najlepiej chemicznych (taki kleik dwuskładnikowy w tubie jak sylikon)

Myślę że wówczas dla kotła o masie 60-80kg 4 kotwy fi 14 w rozstawie rzędna 600 odcięta 400 wystarczy z zapasem

Na czyste wyciąganie 2 śruby rozporowe pod otwór fi 10 w BK 700 wytrzymują huśtawkę a na niej moje 80kg (test zanim usiadło dziecko)

Najprościej zrób test - na takiej jednej powinieneś się powiesić (oczywiście nie dosłownie) i nie powinno to zrobić na niej wrażenia

Nikt Tobie na to pytanie bezpośrednio nie odpowie

Wszystko zależy od układu statycznego czyli od rozłożenia środka gęstości i rozproszenia masy i związanego z nim stosunku momentu odrywającego do gnącego Wiąże się z tym rozstaw i ilości kotew

Fajne zdanie co?

Tak z czystego doświadczenia - użyj stelażu lub długich kotew najlepiej chemicznych (taki kleik dwuskładnikowy w tubie jak sylikon)

Myślę że wówczas dla kotła o masie 60-80kg 4 kotwy fi 14 w rozstawie rzędna 600 odcięta 400 wystarczy z zapasem

Na czyste wyciąganie 2 śruby rozporowe pod otwór fi 10 w BK 700 wytrzymują huśtawkę a na niej moje 80kg (test zanim usiadło dziecko)

Tak z 4 kolki 160 x 12 powinno starczyć ( kocioł to tylko 50 kg )

Tak z 4 kolki 160 x 12 powinno starczyć ( kocioł to tylko 50 kg )

Kotły jakie rozważam ważą z wsadem ok. 80 kg

jeśli możesz się przewiercić na wylot, to górne śruby tak zakotwicz, dolne są bez znaczenia, one pracują na ścinanie, wtedy jak zleci kocioł to razem z całą ścianą, jeśli nie możesz ma wylot to długie kołki min 20cm wbetonowane w ścianę

Na wylot raczej się nie da (jest to szeregówka, więc musiałbym do sąsiada;). A o co chodzi z tym betonowaniem (jakieś kotwy chemiczne jak pisał pblochu?)

http://www.fischercentrum.pl/images/stories/fischer/pdf/katalogfischer2008%2075.pdf

Masz wszystko opisane co i jak

do 2,1kN czyli 210kg na 1 kotwę fi14

Dzięki - to pewnie będzie rozwiązanie moich problemów:)

A jeszcze tak z ciekawości ile takie cudo kosztuje ?