spamik 12.10.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Witam,Przymierzam się do kotła wiszącego z wbudowanym zasobnikiem i nie chciałbym polec na tym, że nie mogę go powiesić bo jest za ciężki. A więc pytanie jak w temacie: jaki ciężar mogę powiesić na ścianie ytong 26 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.10.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Witam, Przymierzam się do kotła wiszącego z wbudowanym zasobnikiem i nie chciałbym polec na tym, że nie mogę go powiesić bo jest za ciężki. A więc pytanie jak w temacie: jaki ciężar mogę powiesić na ścianie ytong 26 cm? To chyba zależy od rodzaju materiału ściany, jakości jej wykonania i sposobu wieszania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 12.10.2009 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 No materiał ściany, to ytong - chyba, że pytasz o coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.10.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 No materiał ściany, to ytong - chyba, że pytasz o coś innego? Powieś cokolwiek na Ytong 700, a na Ytong 350. Zauważysz różnicę, gwarantowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 12.10.2009 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 OK - doprecyzowuje: ytong 600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.10.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 OK - doprecyzowuje: ytong 600 Sugeruję, że każdy kocioł powiesisz. Należy użyć tylko adekwatnych kołków, ilości mocowań, a ostatecznie przewiercić się na wylot z kotwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 12.10.2009 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Nikt Tobie na to pytanie bezpośrednio nie odpowieWszystko zależy od układu statycznego czyli od rozłożenia środka gęstości i rozproszenia masy i związanego z nim stosunku momentu odrywającego do gnącego Wiąże się z tym rozstaw i ilości kotewFajne zdanie co?Tak z czystego doświadczenia - użyj stelażu lub długich kotew najlepiej chemicznych (taki kleik dwuskładnikowy w tubie jak sylikon) Myślę że wówczas dla kotła o masie 60-80kg 4 kotwy fi 14 w rozstawie rzędna 600 odcięta 400 wystarczy z zapasemNa czyste wyciąganie 2 śruby rozporowe pod otwór fi 10 w BK 700 wytrzymują huśtawkę a na niej moje 80kg (test zanim usiadło dziecko)Najprościej zrób test - na takiej jednej powinieneś się powiesić (oczywiście nie dosłownie) i nie powinno to zrobić na niej wrażenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 12.10.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Nikt Tobie na to pytanie bezpośrednio nie odpowie Wszystko zależy od układu statycznego czyli od rozłożenia środka gęstości i rozproszenia masy i związanego z nim stosunku momentu odrywającego do gnącego Wiąże się z tym rozstaw i ilości kotew Fajne zdanie co? Tak z czystego doświadczenia - użyj stelażu lub długich kotew najlepiej chemicznych (taki kleik dwuskładnikowy w tubie jak sylikon) Myślę że wówczas dla kotła o masie 60-80kg 4 kotwy fi 14 w rozstawie rzędna 600 odcięta 400 wystarczy z zapasem Na czyste wyciąganie 2 śruby rozporowe pod otwór fi 10 w BK 700 wytrzymują huśtawkę a na niej moje 80kg (test zanim usiadło dziecko) Tak z 4 kolki 160 x 12 powinno starczyć ( kocioł to tylko 50 kg ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 13.10.2009 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Tak z 4 kolki 160 x 12 powinno starczyć ( kocioł to tylko 50 kg ) Kotły jakie rozważam ważą z wsadem ok. 80 kg jeśli możesz się przewiercić na wylot, to górne śruby tak zakotwicz, dolne są bez znaczenia, one pracują na ścinanie, wtedy jak zleci kocioł to razem z całą ścianą, jeśli nie możesz ma wylot to długie kołki min 20cm wbetonowane w ścianę Na wylot raczej się nie da (jest to szeregówka, więc musiałbym do sąsiada;). A o co chodzi z tym betonowaniem (jakieś kotwy chemiczne jak pisał pblochu?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 13.10.2009 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 http://www.fischercentrum.pl/images/stories/fischer/pdf/katalogfischer2008%2075.pdf Masz wszystko opisane co i jak do 2,1kN czyli 210kg na 1 kotwę fi14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 13.10.2009 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 http://www.fischercentrum.pl/images/stories/fischer/pdf/katalogfischer2008%2075.pdf Masz wszystko opisane co i jak do 2,1kN czyli 210kg na 1 kotwę fi14 Dzięki - to pewnie będzie rozwiązanie moich problemów:) A jeszcze tak z ciekawości ile takie cudo kosztuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 13.10.2009 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Jakieś 50 do 90 zł za opakowanie- wystarcza na kilka piecyków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts