Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do projektu ORZESZEK Tiny & Wakmena

Wakmen

Recommended Posts

Na forum trójmiejskim napisałeś, że chcesz jako źródło ogrzewania wykorzystać kominek z płaszczem wodnym i kolektory słoneczne. Czy mógłbyś określić jakie są koszty montażu takiego rozwiązania (koszt kominka z rozprowadzeniem, kolektorów i połączenia tego w jakiś sensownie działający układ) i dlaczego zdecydowałeś się na takie rozwiązanie?

Sam przez moment zastanawiałem się nad kominkiem z płaszczem, zdecydowałem się jednak na kominek z dgp i oddzielny piec węglowo-drzewny do kotłowni. Dodatkowo w przyszłym roku ma byc jeszcze gaz. Od kominka z płaszczem powstrzymała mnie wizja zrobienia z salonu kotłowni...

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Troszkę dużo pytań i na wszystki już odpowiedziałem na Forum po kilka razy ale zacznę jeszcze raz.

Na forum trójmiejskim napisałeś, że chcesz jako źródło ogrzewania wykorzystać kominek z płaszczem wodnym i kolektory słoneczne. Czy mógłbyś określić jakie są koszty montażu takiego rozwiązania (koszt kominka z rozprowadzeniem, kolektorów i połączenia tego w jakiś sensownie działający układ) ...

Koszt kolektorów, sterowania (elektronika, pompka, zawory), wymiennika minimum 300 l z 2 węrzownicami i grzałką (tak w razie awari kominka) około 6 tyś PLN. Do tego dołorzyć kominek z płaszczem 3,6 tyś i wydatek na połączenia (rurki, naczyńko wzbiorcze, pompka ... ) .

Do tego rurki do CWU i CO (podłogowe w pomieszczeniach gdzie będą kafle) oraz kaloryfery choć ostatnio zastanawiąłem się aby tylko przejść na podłogówkę. Super rozwiązanie ale czy czasem moje dechy na podłogach nie będą przeszkodą? Muszę się dowoedzieć.

...i dlaczego zdecydowałeś się na takie rozwiązanie?

...

Moja działka nie ma za dużo mediów i nie mam co liczyć na podłączenia gazu ziemnego a jakieś zbiorniki na działce (dzierżawa) lub dodatkowe pomieszczenia na nie to dość duży koszt instalacji i jeszcze większy użytkowania.

Sam przez moment zastanawiałem się nad kominkiem z płaszczem, zdecydowałem się jednak na kominek z dgp.i...

Dobre rozwiązanie do domków przygotowanych pod taką instalację i na dodatek dużych.

... Od kominka z płaszczem powstrzymała mnie wizja zrobienia z salonu kotłowni...

Może i troszeczkę uciążliwe ale ... koszt instalacji i późniejszego użytkowania przemawia za takimi rozwiązaniami..

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
W poniedziałek (2004.12.06) pojadę dokończyć zbijanie desek pod strop i pozostanie mi tylko zrobienie jeszcze szalunku wieńca na zewnątrz a wtedy ....

... przyjdzie zima ;)

Oczywiście Ci tego nie życzę - ale znając przekorę natury, złośliwość przedmiotów martwych i prawa Murphy'ego.....

No to od poniedziałku trzymam kciuki, żeby zima jeszcze trchę poczekała i dała Twojemu stropowi związać :D

- bo oczywiście planujesz zalewanie?

Pozdrawiam

... No to od poniedziałku trzymam kciuki, żeby zima jeszcze trchę poczekała i dała Twojemu stropowi związać :D

- bo oczywiście planujesz zalewanie?

Z tym zalewaniem to nie wiem jak wyjdzie. Teraz to kopią nam wodociąg i wszystkie drogi są rozkopane a na dodatek zalane deszczem i roztopami. Jednak jak będzie kilka suchych dni to będę chciał aby mi jeszcze dowieźli pręty 8 (tych jeszcze nie kupiłem, a szkoda) poskręcam wszystko do ... kupy i jak zdążę to albo w marcu będzie robiony dach albo dopiero od początku czerwca.

Z tym zalewaniem to nie wiem jak wyjdzie. Teraz to kopią nam wodociąg i wszystkie drogi są rozkopane a na dodatek zalane deszczem i roztopami. Jednak jak będzie kilka suchych dni to będę chciał aby mi jeszcze dowieźli pręty 8 (tych jeszcze nie kupiłem, a szkoda) poskręcam wszystko do ... kupy i jak zdążę to albo w marcu będzie robiony dach albo dopiero od początku czerwca.

Dobrze by było zalać teraz - o ile "żelastwu" w zbrojeniu nic się nie stanie - najwyżej

pokryje sie ciutke wiekszą warstwą rdzy, to wczoraj miałem okazję przerzucac drewno,

które leżało miesiąc na dworze. Nie wiem jak ono by wyglądało na wiosnę :(

Do 15 grudnia ma byc w miarę przyjemnie - więc jest szansa, że wszystko sie uda :)

czego ci oczywiście życzę.

pozdrawiam

Ja drewno miałem sezonowane od czerwca (przestemplowane) i nic. We wrześniu przykryłem folią bo troszeczkę padało i pięknie się trzyma. Jak teraz robię szalunki stropu i wieńca to przecież je zbijam gwoździami to co mogło by się stać? Wypaczyć, wykrzywić? Niemożliwe. Mogę mieć co najwyżej problemy ze zdemontowniem szalunków ze względu na ilość wbitych gwożdzi.

• 2 months później...

Cześć Wakmen,

czytając takie dzienniki jak Twój nabieram wiary, że uda mi sie troszkę zaoszczędzić ... Mówiąc szczerze to nie mam innego wyjscia bo choć zdolność kredytowa jakaś tam jest, to jak chyba gdzieś pisałeś może życia zabraknąć żeby to spłacić.

Gratuluję i trzymam kciuki.

Mam prośbę czy mógłbys podać namiar na...

2004.06.15

Dzisiaj odebrałem zamówioną przez Internet drugą gientarkę zrobioną na łożysku. Oj ale bajer.

a może też jakieś zdjęcie

Z góry dzięki,

[email protected]

Pozdrawiam,

...Mam prośbę czy mógłbys podać namiar na...

2004.06.15

Dzisiaj odebrałem zamówioną przez Internet drugą gientarkę zrobioną na łożysku. Oj ale bajer.

a może też jakieś zdjęcie

Z góry dzięki,

[email protected]

Pozdrawiam,

Chciałem znaleść rysunek odręczny według którego zrobiono mi gientarkę ale niestety wśiąkł. Obiecuję zrobić zdjęcie jej i umieszczę w albumie.

Gientarkę mam dzięki Anekri z tego Forum.

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...

Jestem pod wrażeniem :o :o :o

Ale z Ciebie budowniczy ! I do tego " własnymi rencami" !

Tylko pogratulować !

Pozdrawiam. Życzę dużo, dużo zdrowia i sił do dalszego budowania i realizowania marzeń. Powodzenia !

P.S. Śliczniutki ten Twój Szymuś . Niech się zdrowo chowa !

Pozdrowienia dla żoneczki.