mesiu12 12.10.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Witam Jesteśmy na etapie budowania naszego wymarzonego domku wg projektu FENIKS z garażem. Zakład energetyczny postawił nam ostatnio skrzynkę elektryczną. Problem w tym, że skrzynkę mogli jedynie postawić na granicy działki, a dom znajduje się około 100 m dalej Czy jest ktoś zorientowany jak doprowadzić prąd do samego miesjca, gdzie będzie stał dom? Na chwilę obecną wystarczyłoby puścić prowizorkę żeby budowlańcy mieli jak zasilić sprzęt, ale jak już kupować kabel to pasowałoby już zrobić to na porządnie. Jaki kabel kupić? To aż 100 metrów i szykuje się niezły wydatek Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emwuel 12.10.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Musisz wykonać WLZ czyli Wewnętrzną Linię Zasilającą. Najlepiej jednak zlecić to jakiemuś fachmanowi z uprawnieniami i koparką... Miałem podobną sytuację skrzynka-dom ok. 100m, kosztowało mnie to (razem z kablem i załatwieniem wszystkich papierów) ok. 2300 zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
les111 12.10.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Nie tak dawno przerabiałem ten temat kabel ziemny YKY 5X10 za metr zapłaciłem 14zl okazyjnie plus 600zł za podłaczenie do rozdzielni wraz z podbicim dokumentów od elektryka z uprawnieniami ale ja miałem raptem tylko około 30 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 12.10.2009 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 kup kabel aluminiowy ktory jest znacznie tanszy od miedzi w wcale nie gorszy!ja mam u siebie 120m przylacza i dalem 4x36mm2 w aluminium i kosztowal mnie taniej niz bym dal 4x16 Cu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.10.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Nie tak dawno przerabiałem ten temat kabel ziemny YKY 5X10 za metr zapłaciłem 14zl okazyjnie plus 600zł za podłaczenie do rozdzielni wraz z podbicim dokumentów od elektryka z uprawnieniami ale ja miałem raptem tylko około 30 metrów Błąd. Tak jak pisze marcin_u. Kabel ziemny aluminiowy, przekrój żyły nie mniejszy niż 16 mm kwadrat, czterożyłowy. Ciągnięcie 5 żył mija się z celem. szkoda mesiu, że nie piszesz skąd jesteś, byłbym ci to załatwił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 12.10.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Nie tak dawno przerabiałem ten temat kabel ziemny YKY 5X10 za metr zapłaciłem 14zl okazyjnie plus 600zł za podłaczenie do rozdzielni wraz z podbicim dokumentów od elektryka z uprawnieniami ale ja miałem raptem tylko około 30 metrów Błąd. Tak jak pisze marcin_u. Kabel ziemny aluminiowy, przekrój żyły nie mniejszy niż 16 mm kwadrat, czterożyłowy. Ciągnięcie 5 żył mija się z celem. szkoda mesiu, że nie piszesz skąd jesteś, byłbym ci to załatwił... Zarty sobie robicie??kabel 4 obwodowy??.Ktos tu zle liczy.3 plusy 1 minus i 1 uziemienie.Tylko i wyłacznie YKY 5*10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorgio 12.10.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Zarty sobie robicie??kabel 4 obwodowy??.Ktos tu zle liczy.3 plusy 1 minus i 1 uziemienie.Tylko i wyłacznie YKY 5*10 Pojadłeś za dużo, czy wypiłeś za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 13.10.2009 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Nie tak dawno przerabiałem ten temat kabel ziemny YKY 5X10 za metr zapłaciłem 14zl okazyjnie plus 600zł za podłaczenie do rozdzielni wraz z podbicim dokumentów od elektryka z uprawnieniami ale ja miałem raptem tylko około 30 metrów Błąd. Tak jak pisze marcin_u. Kabel ziemny aluminiowy, przekrój żyły nie mniejszy niż 16 mm kwadrat, czterożyłowy. Ciągnięcie 5 żył mija się z celem. szkoda mesiu, że nie piszesz skąd jesteś, byłbym ci to załatwił... Zarty sobie robicie??kabel 4 obwodowy??.Ktos tu zle liczy.3 plusy 1 minus i 1 uziemienie.Tylko i wyłacznie YKY 5*10 hehe 3 plusy i jeden minus budujecie nowe połączenie polska-szwecja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 13.10.2009 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Nie tak dawno przerabiałem ten temat kabel ziemny YKY 5X10 za metr zapłaciłem 14zl okazyjnie plus 600zł za podłaczenie do rozdzielni wraz z podbicim dokumentów od elektryka z uprawnieniami ale ja miałem raptem tylko około 30 metrów Błąd. Tak jak pisze marcin_u. Kabel ziemny aluminiowy, przekrój żyły nie mniejszy niż 16 mm kwadrat, czterożyłowy. Ciągnięcie 5 żył mija się z celem. szkoda mesiu, że nie piszesz skąd jesteś, byłbym ci to załatwił... Zarty sobie robicie??kabel 4 obwodowy??.Ktos tu zle liczy.3 plusy 1 minus i 1 uziemienie.Tylko i wyłacznie YKY 5*10 Ty nie ucz ojca dzieci robić, plusie zminusowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 13.10.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Ty nie ucz ojca dzieci robić, plusie zminusowany. Odezwła sie wachowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 13.10.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 żyła 10mm2 Cu to za mały przekrój przy 100m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 13.10.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 żyła 10mm2 Cu to za mały przekrój przy 100m to zależy od mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubanki 13.10.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Ja mam od skrzynki do domu 140 metrów kabla... Więc jeszcze lepiej niż Ty Budowałem w Epoce Rozsądnych Cen (tzn przed wielkim boomem budowlanym, aczkolwiek w lokalnym maksimum cen stali): Wykop - ręcznie - 350PLN Kabel - 16x5 miedź (mam 26kW mocy przyłączeniowej, zabezp. 50A) - chyba ze 2700PLN (niecałe 20zł za metr kabla chyba płaciłem, ale to było z ca. 50% (sic!) upustem w hurtowni) Ułożenie, wstępne przysypanie i przykrycie folią, podłączenie do skrzynek po jednej i drugiej stronie - 1000PLN. Ja bym chyba od razu zrobił docelowe rozwiązanie, i tak musisz to kiedyś mieć. Jeśli chodzi o kabel, to powinieneś mieć w projekcie, jaki ma być - to zależy od odległości i mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 13.10.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Ty nie ucz ojca dzieci robić, plusie zminusowany. Odezwła sie wachowiec człowieku, czapki za mną nie dałbym ci nosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 13.10.2009 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Ilu elektryków tyle rozwiązań.Po odsianiu plew zero ziarna wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.10.2009 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Ilu elektryków tyle rozwiązań. Po odsianiu plew zero ziarna wiedzy. Zmień kaliber sita, bo nie tylko ziarno, ale i cały kombajn ci przez nie przeleci niezauważony. W wątku pomijając idiotyzmy w stylu "trzech plusów i jednego minusa" jest komplet potrzebnych informacji z tematu. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrs82 13.10.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 ze słupa do złącza kabel 4 razy (w zależności od mocy) aluminum, od złącza do domu w zależności od projektu przyłącza też aluminium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawciol 13.10.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Nie tak dawno przerabiałem ten temat kabel ziemny YKY 5X10 za metr zapłaciłem 14zl okazyjnie plus 600zł za podłaczenie do rozdzielni wraz z podbicim dokumentów od elektryka z uprawnieniami ale ja miałem raptem tylko około 30 metrów Błąd. Tak jak pisze marcin_u. Kabel ziemny aluminiowy, przekrój żyły nie mniejszy niż 16 mm kwadrat, czterożyłowy. Ciągnięcie 5 żył mija się z celem. szkoda mesiu, że nie piszesz skąd jesteś, byłbym ci to załatwił... Zarty sobie robicie??kabel 4 obwodowy??.Ktos tu zle liczy.3 plusy 1 minus i 1 uziemienie.Tylko i wyłacznie YKY 5*10 retrofood ma racje, nie ma potrzeby kładzenia kabla 5x kabel minimum YAKY 4x16mm2. Rozdział z TN-C na TN-C-S w rozdzielni w domu. Punkt rozdziału ( z PEN na PE i N)musi być uziemiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 13.10.2009 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Ilu elektryków tyle rozwiązań. Po odsianiu plew zero ziarna wiedzy. A wydawałeś mi się dość sensowny w pisaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszbe 13.10.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 A żaden sie nie zapytał ile mocy maja zapisane w warunkach energetycznych, a to jest podstawa.Ile jest kW ??? a później kabelek:) , musi byc YKY 5x??? a to zależy od mocy danej przez ZE.. I nieżaden aluminiowy.....tylko miedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts