Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w aranżacji pokoju

Davemsr

Recommended Posts

Witam, od niedawna noszę się z zamiarem zmiany pokoju. Ten który mam aktualnie już mi się znudził i chciałbym wprowadzić jakieś zmiany. Przęglądałem oferty firm od aranżacji wnętrz ale są strasznie drogie:/ Jestem młodym mężczyzną i chciałbym aby mój pokój był stonowany, miał dużo przestrzeni i mało dodatków ale żeby był przytulny. Aktualnie mam białe ściany panele podłogowe oraz sufitowe w kolorze dąb alaska, sufit skośny. Meble koloru ciemny Wenge z srebrnymi wykończeniami, proste bez zaokrągleń. Sofę mam koloru brązowego(skaj) z szerokimi bokami przeszywana nićmi koloru beżowego( kupiona w agacie, może kojarzycie te modele). Jedynym rzucającym się dodatkiem jest czerwony plakat Marilyn Monroe 60x90cm. Pokój ma wymiary 4.3m x 3.5m. Myślałem nad małym przemeblowaniem. Na ścianach chciałbym położyc gładź (rok dośw. w budowlance) oraz ewentualnie jakąś wisząca półkę. Ściany chciałbym pomalować w dwóch kolorach. Ściana 1 i 2 ten sam kolor 3 i 4 też. Do tego chciałbym kupić podswietlana półkę ze szkła( najlepiej 2, kolor pomarańczowy) nad komodę. Fotel pod biurko chcę kupić z kulek styropianowych, taki miękki i układający sie pod ciało człowieka( nie wiem dalej jaki kolor), pod to może jakiś mały dywanik z grubym włosiem. Ponadto chciałbym położyc jakieś 2 wzory na ścianę. Tak chciałbym to wykończyć ale nie mam pojęcia jakie kolory wybrać. Jesteście w stanie mi coś poradzić?? Może macie jeszcze jakieś nowe pomysły?? . Od niedawna zacząłem pracę i liczę się z każdym groszem także nie chciałbym wydać pieniędzy na marne. Chciałbym żeby mój pokój był przytulny, elegancki i bogato wyglądający. Kolory preferuje raczej jasne. Będę wdzięczny za każdą pomoc. Za fachową poradę mogą zapłacić ( myślę, że na dobrą wódkę starczy:P ) Pozdrawiam Dawid

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/410f26a739df668a.html[/img]

Łóżko to rozumiem ta skajowa kanapa, tak? Rozkładana do przodu, czy tak jak wersalka? Ile musi mieć miejsca przed sobą?

Gdzie jest ten skośny sufit? Na rysunku nie widzę. Od jakiej wysokości zaczyna się skos?

Okno jest na prostej ścianie? Jakie duże?

I jakbyś wrzucił do rysunku wymiary to może bym cos poradziła:)

Gogdi jeśli chodzi o ustawienie mebli to raczej bym nic nie zmieniał. Ewentualnie ta szafę ustawił pod okno. Mam kino domowe 5.0 i to jest idealne ustawienie dla niego, telewizor wiisi na ścianie nad biurkiem( biurko jeszcze nie gotowe) i najlepiej mi sie patrzy z kanapy a w przyszlosci z fotela. Największym dylematem jest wybranie odpowiednich kolorów i dodatków.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/08f02571216c40ac.html

OK, czyli nic nie przestawiamy

Nie wiem jak ta szafa wygląda, czy na tyle atrakcyjnie zeby ja rzucać w oczy wchodzącym... pewnie nie, to niech juz stoi jak stoi

Jeśli chodzi o kolory to oczywiście kazdy ma swoja wizję "dąb Alaska" i "ciemny wenge":) Generalnie chyba wszystko masz w tonacji brązowo-beżowej.

No i teraz zależy co lubisz, czy nowoczesne, mocne kolory, czy pastelowe klasyczne

Dużo może Ci pomóc ta stronka http://www.dulux.pl/c_mp_index.html wejdź w salon i w którys pokój z obrazem, bedzie widać czy do tego czerwonego plakatu podpasuje.

Ja bym zrobiła czekoladowy brąz na tej ścianie za kanapą, i białą czekoladę na pozostałych. Na kanapie jasna narzuta i czerwone dodatki, pod kolor plakatu/ Fajna lampa, rzymska roleta na oknie. Tą półkę podświetlana to szczerze mówiąc nie bardzo widzę, jakoś mi wogóle nie pasuje, moze podświetlana z kartongipsu?

A plakat koniecznie z passepartou! I za szkłem!

Byłem na tej stronce i ładnie się prezentuje ta biała czekolada z czekoladowym brązem. Chyba zostane przy tych kolorach. Jaki fotel byś proponowała żeby pasował kolorystycznie do reszty?? będzie pasował do tego mały dywanik pod fotel? Jeśli chodzi o obraz to można zawsze kupić nowy więc akurat nie musimy się trzymać tej wersji. Jak dokładnie wygłada te passepartou?. Jest to wysunięcie np prze płyte KG w ścianie ok 3 do 5cm? i powieszeniu na tym plakatu lub obrazu?? Jaki kolor ramek miałby być?? czekoladowy brąz? pasowało by do tego pomarańczowe podświetlenie telewizora i komputera?? ( sama poświata)

Plakat zostaw koniecznie, czerwone akcenty przełamią monotonię brązowo-czekoladowo-beżową! Passepartout to jest takie obramowanie. Weźmy na przykład Twój plakat i włóżmy go w antyramę sporo od niego większą. Tak żeby z każdej strony między brzegiem plakatu a brzegiem ramy było kilka centymetrów. Te kilka centyetrów to właśnie miejsce na passepartout - w którego roli może wystąpić kolorowy karton, chociaż często można kupić gotowe w marketach budowlanych http://www.galeriaram.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=4&Itemid=4&zm=4

Antyrama http://www.galeriaram.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=5&Itemid=5&zm=5

i fotel też bym wzięła czerwony

a dywanik jasny, moze być z jakimś kolorowym nowoczesnym wzorem, ale nie w stylu tych PRL-owsko-tureckich

chociaż najbardziej by mi tu pasowała taka wielka bydlęca skóra z brązowymi łatami... no ale szkoda cielaka

co do podświetlania telewizora to się nie wypowiem, nie widziałam, nie umiem sobie wyobrazić, a TV to nie ołtarz...

Hmm to będę musiał kupić nową antyramę bo już mam włożony plakat w ramę 60 x 90 cm. Okej fotel kupię koloru czerwonego. Jeśli chodzi o dywanik pod fotel, http://allegro.pl/item742370046_nowosc_dywanik_flokati_kolo_150cm_100_welny.html taki mógłby być?? Czyli żadnych półek nie robię ani nie kupuję. Gagdi dzięki za pomoc.

Jeśli postawię na nim fotel to będzie po 40cm z każdej strony. Myślę , że to wystarczy, są jeszcze o 2 metrowej średnicy ale taki "dywanik " zajmie mi pół pokoju więc raczej obstane przy tym mniejszym. No chyba żeby kupić prostokąt. Heh trochę się zapędziłem z tym "musiał". Gagdi a napisz mi co sądzisz o wzorach na ścianę, może dać sobie jakiś? Myślałem o jakimś za łózkiem, taki podłóżny na szerokość ok 150cm , tylko znów nie wiem jaki kolor:/ do tego 2 wiszące małe lampki po środku. Lampki przydadzą się do oświetlenia pokoju wieczorem przy oglądaniu filmów. No chyba że obok okna wtedy od razu na wejściu rzucałby się w oczy.

Tak, chodziło mi o takie samoprzylepne naklejki o różnych rozmiarach. Od 10cm na 10cm do 2 metrowych . Tylko pytanie gdzie to dać? Może dopiero jak zrobię już całość to zastanowię się nad tym?? Niezdecydowanie to jest jedna z wielu moich wad:P Choć już to zaczynam układać w całość :D