Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wjazd od wschodu czy zachodu przy lini średniego napiecia!

Droga wschód CZY południe przy śr. napięciu  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Droga wschód CZY południe przy śr. napięciu

• droga od wschodu= dom b

Recommended Posts

Na pierwszy rzut oka opisałaś to bardzo starannie i powinnam zrozumieć...

Ale musisz mi coś jeszcze potłumaczyć bo mnie chyba pogoda rozum odbiera.

Co znaczy :

Lewa strona

prawa strona

- mam patrzeć na mapę czy "stać na drodze głównej" przodem do działek?

Jest to fragment mapy i zeżarło taką mądrą strzałkę która pokazuje północ.

Drugie zwątpienie:

jeśli wjazd zlewej-południowej strony ...to po przeciwnej stronie południa jest północ a nie wschód ... ale może ja dzisiaj nie kumam najlepiej.

No nic - zasiałaś mi ziarno niepokoju - to teraz sie ze mną męcz hi hi.

Ja z takimi dylematami też walczyłam ...aż znalazłam działkę z wjazdem od wschodu co by taras mieć na zachód.

No dobra - lewa strona to ta z czerwonymi "dziudziojkami" i to jest ta linia.

I południe. Mniejsza o to. Nie wiem, który wariant będzie lepszy bo nie wiem na ile obrzydliwie wygladaja takie słupy. Wiem natomiast, że większość projektów gotowych ma rozmieszczenie pomieszczeń w taki mnie więcej sposób ( co często widać juz po oknach na elewacji). Na ścianie frontowej znajduje się (przecudnej urody) ...okno kotłowni i kuchni ewentualnie jakiegos pokoiku. Strefa dzienna - czyli salon, który powinien mieć odpowiednie nasłonecznienie wychodzi najczęściej na południe albo zachód.

Jeśli wjazd będzie od strony południowej rozsądek nakazuje wybrać projekt z tarasem na zachód albo południe ( tu trzeba wepchnąć chałupę jak najgłębiej - i życie toczy sie przed domem - bo najcieplej ). Każdy "myślący kupujący" patrzy jak na takiej działce posadowić budynek w taki sposób by słońce zmniejszało koszty ogrzewania.

Sie napisałam !

I wracamy do podziału.

Znam osobę, która nie dzieliła działek dopóki nie znalazła dwóch kupców.

Ludzie rozeznali sie w terenie i sami określili jak podzielić pole i ile każdemu odkroić (jeden miał apetyt na 15 arów a drugi 35 !). Nie wiem jakie kawałki wyjdą tutaj - czy można "poszaleć".

Jeszcze kwestia drogi.

Jeśli będzie od strony południowej - to ktoś mający pole obok nie potraktuje jej przypadkiem jak zbawienie i nie będzie jej wykorzystywał by podzielić swoje pole...? I czyja ona będzie tak na prawdę. Właścicieli działek ? Bo pewnie nie gminna - a to widać jak trzeba będzie o nią zadbać ...

...nie robiłabym wjazdu od południa ...amen

A ja bym wybrała wariant II, ale zmodyfikowany następujący sposób:

Działka jak piszesz ma 27 m szerokości, jak odetniesz z tego 5 m na drogę, albo nawet 7 m to zostaje nie za fajna szerokość, więc trzeba walczyć o każdy metr. Proponuję dogadać się z sąsiadem od południa - właścicielem działki 790/3 (chyba, bo strasznie małe literki i nie widzę dobrze), aby poprowadzić drogę w połowie szerokości po jego terenie. W ten sposób on też zyska dojazd do części swojej działki położonej głębiej i będzie mógł ją dzielić na mniejsze - korzyści obustronne!

dziewczyny bardzo dziękuje za zabranie głosu!

słupy są średniego napięcia i nie dość że nie są na granicy to włażą na tą działkę, czyli ten pierwszy słup pojedynczy jest około 1,5- 2,0 m od granicy a potem ten rozkraka to zaczyna się 1m. i sam ma prawie 3m. czyli razem jest 4m. od granicy, z sąsiadem od ZACHODU się nie dogadają bo ONI nie są zainteresowani a ponadto te diabelne słupy stałyby prawie gdzieś w śodku drogi, zakładając że każdy daje po równej części na drogę, ponadto powyżej 3 lub 4działek szerokość drogi musi być większa niż 5m. (tak mówi Plan Zag. Przestrz.)

faktycznie Aga- te strony świata, bo ja opisałam patrząc na mapkę, ale sam wjazd od góry to wtedy po Lewej jest WSCHÓD a po prawo jakby na koniec działki będzie ZACHÓD,

juz nie chodzi o dobranie planu rozkładu pomieszczeń, ale bardziej o te SŁUPY, czy jako zainteresowane tymi działkami nie wolelibyście oddalić się od tych lini elektrycznej?

bo jeśli droga od wschodu to max. blisko wchodzicie z domem i ogrodem na te pikne ...... liny!, wysokość ich to około 7- 8m, więc nawet budowa - wjazd tira, sam. dostawczego z HDS raczej nie byłaby problemem, chodzi o widoki i stronę wizualną potem!! bo zbliżycie się o tą szerokość drogi 5m. która bedzie od wschodu do tych lin..

1367 na czerwono zaznaczone to są metry m2, które wyszłyby z podziału działki wg. opcji 1, i zakładając że są to równe działki,

droga byłaby na współwlasność osób które będa miały te działki (NIE GMINNA)!!

wrzucam ponownie opisaną działkę z opcją1, chodzi o kierunki świata i jakie jest położenie działek względem dróg gminnych i skąd byłby wjazd ....

dziekuje Mariankossy,

ale...... czy nie przeszkadzały by Ci te liny śr. napięcia do których zbliżysz się 5m ze względu na droge od wschodu...!!

projekt można zawsze dobrać indywidualny i wtedy sie zrobi kuchnie/salon, z tego kierunku który chciałoby sie mieć.

po zatym działki będa długie, wiec taras można miec zdecydowanie i od południa, lub zachodu- wtedy wzrok leci na liny...

Wtrące jeszcze raz swoje trzy grosze - chociaż zdania nie zmieniłam.

Wciąż jestem za wariantem pierwszym. Podglądam jeszcze działki sąsiadów i widzę, że dwie środkowe działki będą miały w sąsiedztwie budynki - pewnie nie mieszkalne ... może gospodarcze. A mogą to być np. kurniczki albo domki dla świnek - wiadomo co tam jest ? Bo nie byłoby fajnie wepchnąć dom pod taki chlewik ...

Wracając do projektów. Większa częśc "populacji" budujących szuka projektu gotowego bo ... tani. Indywidualny to koszt kilkakrotnie wyższy.

Ja za swój zaplaciłam chyba 1.600,- - za indywidualny ktoś mi zaproponował cenę od 6.000,- w zwyż ...

ależ wcale nie zabierałabyś sobie słońca, zakładając ze masz wjazd od zachodu to najpierw możesz postawic garaż,,do niego dolepiasz dom i od frontu robisz np. wejście, kuchnie, a salon możesz mieć od południa a od wschodu zostaje ci np. sypialnia......,

chyba lepsze to niż wjazd od wschodu i tam wejście kuchnia, a wtedy na tył domu wrzucisz sypialnie która wyjdzie......no właśnie z widokiem na linie...- bo na zachód..

ANNJA - ja mam jeszcze taką refleksję - działka ma 27 m, odejmujesz z jednej strony 5 m na drogę, następnie odsuwasz budynek od granicy o 4 m. Z kolei z drugiej strony piszesz, że linia SN jest 2 m od granicy i trzeba się odsunąć o niej z budynkiem o 6 m.

RAZEM: 27 - 5 - 4 - 2 - 6 = 10 m

To nie jest szeroki dom... A raczej zdecydowanie węższy od średniej.

I jeszcze czy te 6 m to należy się odsunąć od OSI przewodów, czy od SKRAJNEGO przewodu linii SN?