rangifer 12.10.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Planuję zakup kotła gazowego do ogrzewania systemem wysokotemperaturowym (75/55 st.C) i myślałem o zwykłym kotle z zamkniętą komorą spalania, który znajdzie miejsce przy kominie w małym pomieszczeniu kotłowni (2,5 m2) przy wejściu do domu. Ktoś powiedział mi jednak, że takie kotły mogą pracować tylko z kominami do 4 m wysokości, podczas gdy mój ma ponad 7 m.Czy to prawda, że w takiej sytuacji muszę mieć kocioł kondensacyjny albo zwykły z otwartą komorą spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.10.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Planuję zakup kotła gazowego do ogrzewania systemem wysokotemperaturowym (75/55 st.C) i myślałem o zwykłym kotle z zamkniętą komorą spalania, który znajdzie miejsce przy kominie w małym pomieszczeniu kotłowni (2,5 m2) przy wejściu do domu. Ktoś powiedział mi jednak, że takie kotły mogą pracować tylko z kominami do 4 m wysokości, podczas gdy mój ma ponad 7 m. Czy to prawda, że w takiej sytuacji muszę mieć kocioł kondensacyjny albo zwykły z otwartą komorą spalania? Nie sądzę, ale rada ta wydaje się aż tak nierealna, że aż sam wątpię, czy jestem pewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.10.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Planuję zakup kotła gazowego do ogrzewania systemem wysokotemperaturowym (75/55 st.C) i myślałem o zwykłym kotle z zamkniętą komorą spalania, który znajdzie miejsce przy kominie w małym pomieszczeniu kotłowni (2,5 m2) przy wejściu do domu. Ktoś powiedział mi jednak, że takie kotły mogą pracować tylko z kominami do 4 m wysokości, podczas gdy mój ma ponad 7 m. Czy to prawda, że w takiej sytuacji muszę mieć kocioł kondensacyjny albo zwykły z otwartą komorą spalania? Nie sądzę, ale rada ta wydaje się aż tak nierealna, że aż sam wątpię, czy jestem pewny. możesz kupić zamkniętą komorę spalania, to tez kocioł z palnikiem wentylatorowym, jeżeli będzie miał wyjście spalinowe 80/125 mm to w ciemno możesz go instalować, w przypadku wyjścia 60/100 mm trzeba sprawdzić w instrukcji czy producent dopuszcza taką długość komina, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rangifer 12.10.2009 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Poproszę jeszcze o wyjaśnienie - rozumiem, że to średnica wyjścia spalionowego - dlaczego są dwie wartości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 12.10.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Poproszę jeszcze o wyjaśnienie - rozumiem, że to średnica wyjścia spalionowego - dlaczego są dwie wartości? Druga wartość to średnica rury zasysającej powietrze do spalania . System spalinowo/powietrzny to koncentryczna rura w rurze - wewnętrzna rura to wyrzut spalin , zewnętrzna to zasysanie powietrza do spalania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rangifer 12.10.2009 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Czyli każdy zwykły kocioł, który ma odpowiednio dużą średnicę wylotu spalin będzie działał dobrze przy wysokich kominach, tak?Co jest takiego w kondensacyjnych, że ograniczenie wysokości komina ich nie dotyczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 12.10.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Czyli każdy zwykły kocioł, który ma odpowiednio dużą średnicę wylotu spalin będzie działał dobrze przy wysokich kominach, tak? Co jest takiego w kondensacyjnych, że ograniczenie wysokości komina ich nie dotyczy? kotły z zamkniętą komorą spalania też niedotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rangifer 12.10.2009 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 O tym ograniczeniu wysokości komina do 4 m w przypadku zwykłych kotłów z zamkn. komorą spalania mówił mi instalator kotłów próbując zachęcić do zakupu kondensacyjnego, dla którego ponoć komin siedmiometrowy to nie problem. Nie wiem w czym rzecz, o ile pamiętam mówił coś o zasysaniu powietrza.Napomknął o tym kiedy powiedziałem, że u mnie z racji wysokotemperaturowych grzejników kondensacja pewnie nie będzie zachodzić, a skoro tak, to po co przepłacać za kondensacyjny, nawet jeśli to różnica tylko 300 zł.Nie wiem już co myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 12.10.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Nawet wysokotemperaturowa instalacja pracuje na wyższym parametrze przez tydzień-dwa w roku, przez pozostałe 7-8 miesięcy pracuje w zakresie kondensacji spalając około 20% mniej gazu niż zwykły kocioł. Instalator wiedział, co mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.10.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 O tym ograniczeniu wysokości komina do 4 m w przypadku zwykłych kotłów z zamkn. komorą spalania mówił mi instalator kotłów próbując zachęcić do zakupu kondensacyjnego, dla którego ponoć komin siedmiometrowy to nie problem. instalator nie do końca wiedział co mówi, właśnie dla kominów atmosferycznych, czym wyższy tym lepszy, 7 m to dla niego nie problem, kocioł atmosferyczny pobiera powietrze do spalania z pomieszczenia kotłowni, dlatego nie może być problemu z zasysaniem powietrza do spalania, natomiast dla kotła z zamkniętą komorą spalania, czy to kondensata, czy też turbo, (obydwa rodzaje kotłów to kotły z zamkniętą komorą spalania - to informacja dla wachofca mariankossy), wysokość komina ma znaczenie, w tych kotłach spaliny są wyrzucane za pomocą wentylatora, który musi pokonać opory komina, dlatego kupując taki kocioł, należy dowiedzieć się czy producent dopuszcza zastosowanie komina o określonej wysokośći Nie wiem w czym rzecz, o ile pamiętam mówił coś o zasysaniu powietrza. Napomknął o tym kiedy powiedziałem, że u mnie z racji wysokotemperaturowych grzejników kondensacja pewnie nie będzie zachodzić, a skoro tak, to po co przepłacać za kondensacyjny, nawet jeśli to różnica tylko 300 zł. Nie wiem już co myśleć. na temat kondensacji, odpowiedział Ci już Indiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 12.10.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Jest wiele możliwości podłączenia kotła z zamkniętą komorą spalania (także wyprowadzenie rury powietrzno/spalinowej przez ścianę (do 21 kW) lub rozdzielenie odprowadzenia spalin od zasysania powietrza np. 80+80 i wysokość przestaje być problemem. Trzeba czytać instrukcję producenta.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 12.10.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 O tym ograniczeniu wysokości komina do 4 m w przypadku zwykłych kotłów z zamkn. komorą spalania mówił mi instalator kotłów próbując zachęcić do zakupu kondensacyjnego, dla którego ponoć komin siedmiometrowy to nie problem. Nie wiem w czym rzecz, o ile pamiętam mówił coś o zasysaniu powietrza. Napomknął o tym kiedy powiedziałem, że u mnie z racji wysokotemperaturowych grzejników kondensacja pewnie nie będzie zachodzić, a skoro tak, to po co przepłacać za kondensacyjny, nawet jeśli to różnica tylko 300 zł. Nie wiem już co myśleć. Ten instalator jakieś banialuki ci pociskał. Tu masz link do poczytania. http://www.kominiarz.org.pl/3-1996/05.htm A w skrócie to jest tak: " ...- komin pracujący w nadciśnieniu - wtedy gdy ciśnienie wewnątrz komina jest wyższe od ciśnienia zewnętrznego (atmosferycznego). Są to kominy od palenisk z palnikami nadmuchowymi, lub też kominy ze wspomaganiem mechanicznym za pomocą wentylatorów ssących lub nadmuchowych. To informacja dla 1950 jakby nie wiedział co pisze "...obydwa rodzaje kotłów to kotły z zamkniętą komorą spalania.." Do podstawowych zadań instalacji kominowych należy: a. odprowadzenie spalin z paleniska na zewnątrz do atmosfery, b. dostarczenie powietrza potrzebnego w procesie spalania oraz wymiana zużytego powietrza. Dla kotłów gazowych z palnikiem atmosferycznym (nie kondensat, nie turbo ) przewody kominowe należy dobierać w sposób zapewniający w trakcie pracy urządzenia grzewczego podciśnienie w kominie zawarte w przedziale l - 15 Pa. Najważniejsze w tym temacie: Różnica wysokości od przerywacza ciągu do wylotu komina ponad dach dla kotłów o mocy do 35 kW nie może być mniejsza niż 2,0 m. W pozostałych przypadkach minimalna wysokość komina powinna wynosić 4,0 m. przerywacz ciągu: Urządzenie służące do stabilizacji wielkości ciągu kominowego oraz zabezpieczające przed niepożądanym powstawaniem wstecznego przepływu spalin w kotle. Przerywacze ciągu są obowiązkowymi elementami w przypadku gazowych urządzeń grzewczych z otwartą komorą spalania, z palnikami atmosferycznymi i stanowią nieodłączną część składową kotła grzewczego. Przerywacz ciągu tworzy połączenie między spalinami i powietrzem w pomieszczeniu. Przez to zapewnia on prawidłowy przebieg procesu spalania, niezależnie od tego, czy ciąg w kominie jest zbyt duży, czy też tworzą się tam zatory w przepływie spalin, albo dochodzi do cofania się spalin. W przerywaczu kotła zamontowany jest czujnik wypływu spalin kotła. komin pracujący w nadciśnieniu ( z zamkn. kom. spalania )może mieć i 20 m wysokości., to tyle , bo nie chce mi sie pisać, chyba , że 1950 mnie poprosi żeby mu dokładniej wyjaśnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts