luqx 12.10.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 (edytowane) Witam i proszę o pomoc. Mam stary drewniany dom do remontu oszalowany deskami chce go wyremontować. Podwalina jest zniszczona od dołu jakieś 5 cm dzięki podłodze która była przykryta gumoleum i gniła a cala wilgoć szła w podwalinę i sądzę, że będzie konieczna wymiana podwaliny tylko jak ?? Pozioma izolacja domu też prawdopodobnie będzie do wymiany (może jakieś podpowiedzi) Dom jest z litego bala, a miedzy balami są dość duże dziury które wypchane są mchem jakieś 2-3 cm czy jest konieczne wyciąganie tego mchu, jeśli tak to izolować pianką PUR ?? czy jest coś lepszego na tak duże dziury. Dzięki za pomoc Edytowane 17 Lipca 2010 przez luqx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefir1 12.10.2009 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 nie Ty pierwszy i nie ostatni, tematow o remontach, ocieplaniu, izolowaniu itp o dachach, stropach, podłogach itp było kilka, właśnie sam sie przez nie przedzieram. Musisz szukac.Tak na odległośc trudno jest ocenić i doradzić co i jak. O podnoszeniu domu, "regeneracji", wymianie podwalin też bylo.Weź jakiegoś starego fachmama niech sprawdzi na miejscu jak to wszystko wygląda. Trochę roboty się szykuje. Kupiłeś niedawno ten dom czy masz go "od dawna"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luqx 13.10.2009 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 mam ten dom od niedawna i szukam porad bo czas leci i robi swoje na niekorzyść domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 13.10.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Czesc, Ja miałem i mam IDENTYCZNĄ sytuację. Mszenie spowodowało zaleganie wilgoci w gratynach między balami , a w konsekwencji korozję biologiczną. Tam gdzie na balach drewnianych był nałożony tynk wapienny na trzcinie to już totalne próchno - bale zamieniły się w pył. W domu z bali bez dużych problemów można wymieniać poszczególne bale , a tym bardziej podwaliny , wystarczy winda kolejowa ...problemy robią się gdy są elementy, które nie pracują tak jak bale, czyli OKNA, gipsy, tynki, elewacje, ...te części raczej należałoby zdemontować. Jeśli konstrukcja domy jest stabilna - dobry fundament, suche podłogi, zdrowe ściany , to bardzo możliwe , że podwaliny będziesz w stanie wybić i nabić bez żadnego dużego podnoszenia...i podobnych manewrów. Co do gratyn czyli szczelin między balami , to jest trochę kłopotliwe, bo powinien to być materiał podobnie reagujący na wilgoć jak samo drewno, optymalne są wióry drzewne stosowane do mszenia. To jest drogie, ale wtedy drewno nie koroduje na styku z nimi. Problem w tym, że wióra nie są tanie, a mszenie bardzo pracochłonne i bardzo drogie. Pianka PUR będzie miejscem w którym będzie się kondensować wilgoć i korozja bali będzie postępować. Ja bym włożył wełnę mineralną na ścisk i obił po obu stronach deskami. W moim przypadku koszt remontu byłby większy niż rozłożenie i postawienie na nowo, na nowych materiałach , tam gdzie to konieczne. Jeśli planujesz zainwestować w ten dom dużo pieniędzy, to też należy wziąć pod uwagę taka drogę do sukcesu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefir1 13.10.2009 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 a pytam jak długo go masz bo mi trochę wygląda na taki odpicowany do sprzedaży (jakies doświadczenie już podłapałem). Moj wyglądał podobnie, świeżo pomalowany wewnątrz, umyte okna jakies jaskrawe firanki + trochę duparelków. A jak sie zaczęło grzebać w jednym kącie to przy okazji wychodziły trzy inne pilne sprawy do zrobienia. I tak w kółko. Można sie było spodziewac że w starym domu zawsze cos bedzie trzeba naprawić itp. Ale taki to już ich urok A okolica!!! taka ze nie zamienił bym na żadną inną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luqx 14.10.2009 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Widzisz K160 u mnie sytuacja troszkę inaczej wygląda bo jest ruszona tylko podwalina przez wilgoć z podłogi przykrytej gumoleum a pozostałe bale są suchutkie niema śladu wilgoci i mech między balami jest suchutki tylko ta felerna podwalina i gdzieniegdzie spotkałem kornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luqx 14.10.2009 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 dom nie był picowany na sprzedaż bo ja go kupiłem po sąsiedzku i już od kilku lat wygląda tak samo nic nie było zmieniane przed sprzedażą. Tylko, że w tym domu nikt już nie mieszkał od 5 lat, a leżące na podłodze gumoleum i brak dostępu powietrza i wilgoć robiły swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 17.10.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Widzisz K160 u mnie sytuacja troszkę inaczej wygląda bo jest ruszona tylko podwalina przez wilgoć z podłogi przykrytej gumoleum a pozostałe bale są suchutkie niema śladu wilgoci i mech między balami jest suchutki tylko ta felerna podwalina i gdzieniegdzie spotkałem kornika. Podnieść chałupe,podwaline wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luqx 17.10.2009 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 właśnie janrenovate chcę tak zrobić tylko szukam podpowiedzi jak tą chałupę podnieść i wymienić tą podwalinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 17.10.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 właśnie janrenovate chcę tak zrobić tylko szukam podpowiedzi jak tą chałupę podnieść i wymienić tą podwalinę Jesli masz zerwana podłogę to lewaruj od srodka. Njlepiej na kilka lewarów. Dobrze też "ściągnąć" chałupe np pasami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
allagra 13.01.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Do janrenowate Witam sądząc po Pana wypowiedzi na forum zna się Pan na technikach renowacji starych domów drewnianych. Jestem z Białegostoku, chciałabym rewitalizować budynek, który jest w dość opłakanym stanie, zależy mi na ocenie kosztów, czy może Pan się takimi zajmuje lub mógłby kogoś polecić. Pozdrawiam Alicja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irusek 15.01.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Witam ja tez mieszkam w ok 160 letnim drewnianym domu pare wiosenek w nim przezyłem i widze że to taka skarbonka bez dna sporo z tata wyremontowalismy dach podasze itd.. ale ciagle trzeba cos dłubać. podwaliny były i są zdrowe tylko m paru miejscach były do wymiany najlepsze pare lewarków i pomału da sie to zrobić. co do mszenia to nowe mszenie wart zrobić niejest to takie trudne może drogie ale jaki efekt do tego wyczyszczone katówką bale cos pieknego, ja mam tak kuchnie zrobioną polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts