Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Impregnacja solna wi??by dachowej

RB

Recommended Posts

Przymierzam się do zamówienia więźby dachowej i w czasie rozmowy z właścicielem tartaku wynikło, że stosowanie impregnacji solnej powoduje późniejsze rdzewienie części metalowych stykających się z tak zaimpregowanym drzewem np. gwoździ . Dach też chcę kryć blachodachówką i tu rodzą się wątpliwości, które wydają się być słuszne bo wiadomo jak sól działa na metal.

Liczę na Wasze przemyślenia i doświadczenia w tej sprawie.

Pozdrowienia RB

Ponoć (tak mówił mój cieśla) część impregnatów ciśnieniowych zawiera chrom który do najzdrowszych nie należy. Co do impregnacji solnej ponoć jest wykonywana głównie jako przeciwogniowa (tak gdzieś słyszałem). Jednaj jej skuteczność jest raczej wątpliwa - przy pożarze poddasza to raczej ona niec nie pomoże. Śa natomiast impregnaty które po podgrzaniu wytwarzają niepalną pianję która otacza powierzchnię drewna. To wszystko to informacje zasłyszane u różnych "producentów" więźby i u cieśli/dekarzy więc radzę podchodzić do nich z rezerwą i traktować je jako wskazówki.

Jestem zwolennikiem stosowania preparatów głównie przeciwko grzybom, pleśniom oraz innym "zarazom" :D , gdyż mówienie o niepalności drewna to chyba jakaś pomyłka (dla przykładu: kolega "wyłowił" z bagien stare bale dębowe, które przygotowano do dłogotrwałego przebywania w środowisku - delikatnie mówiąc - niekorzystnym dla drewna. Usiłował je spalić - nie znając niestety rodzaju drewna, bo szkoda - i z trudem udało się, tak więc nie ma chyba "niepalnego" drewna, nawet po zapuszczeniu go jakimiś super środkami). Proponuję nie stosować solanki, gdyż prawdą jest, że niszczy ona poszycie z blachy i inne metalowe części. Pamiętaj, że drewno to materiał naturalny i pomimo suszenia (a większość małych i średnich tartaków oferuje w korzystnej cenie jedynie drewno mokre lub słabo wysuszone) zawsze para wodna przedostając się z wnętrza budynku będzie wchodzić w reakcję z solanką.

Mój brat polecił mi więźbę ze świerka, gdyż jest on bardziej sprężysty (i był faktycznie bardziej wysuszony niż sosna)

Pozdrawiam i trafnych decyzji życzę