armauuuda 12.10.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 WitamMam komin 8 m wysokości, a w nim wolne dwa kanały dymne i bloczków ceramicznych fi 15 cm. Chciałem podłaczyć wkład kominkowy i tu moje pytanie.Czy mogę wykorzystac dwa kanały dymne połaczone równolegle.Połaczenie kanałów planuję wykonać w miejscu wprowadzenia rury z kominka.Czy takie rozwiaązanie spowoduje wiekszy ciag (bo z "dwu rur"), czy może ciagu nie bedzie wcale, a spaliny bedą krążyć jednym kanałem do góry, a drugim w dół. Pozdrawiam i liczę na pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 12.10.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Witam Mam komin 8 m wysokości, a w nim wolne dwa kanały dymne i bloczków ceramicznych fi 15 cm. Rozjaśnij to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 12.10.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Do określenia wielkości komina potrzebna jest moc cieplna kominka. Od tego oraz wysokości czynnej (od włączenia do wylotu) zależy jego średnica. Producenci kominków podają zazwyczaj wymagane średnice kominów. Można też podpatrzeć na stronach producentów kominów.A tak poza tym, komin wielociągowy ok, tylko pewnie nie potrzebny w Twoim wypadku. Lepiej wykorzystać drugi kanał an wentylację.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.10.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Witam Mam komin 8 m wysokości, a w nim wolne dwa kanały dymne i bloczków ceramicznych fi 15 cm. Chciałem podłaczyć wkład kominkowy i tu moje pytanie. Czy mogę wykorzystac dwa kanały dymne połaczone równolegle. Połaczenie kanałów planuję wykonać w miejscu wprowadzenia rury z kominka. Czy takie rozwiaązanie spowoduje wiekszy ciag (bo z "dwu rur"), czy może ciagu nie bedzie wcale, a spaliny bedą krążyć jednym kanałem do góry, a drugim w dół. Pozdrawiam i liczę na pomoc Żeby takie coś nastąpiło to musiałbyś zmienić prawa fizyki. Jeśli puścisz gorący dym w obie rury to nie ma szansy, aby ten sam dym po schłodzeniu wrócił jedną z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zavadcoff 13.10.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Żeby takie coś nastąpiło to musiałbyś zmienić prawa fizyki. Jeśli puścisz gorący dym w obie rury to nie ma szansy, aby ten sam dym po schłodzeniu wrócił jedną z nich. Chyba nie jest tak do końca. U mnie co jakiś czas przy określonych wiatrach spaliny wyrzucone na zewnątrz przez kanał spalinowy potrafią być zassane przez kanał wentylacyjny, który standardowo spełnia odwrotne funkcje. Oczywiście - nie mają ze sobą żadnego połączenia, a kominek powietrze do spalania pobiera sobie z zewnątrz. Przy otwartych pomieszczeniach zdarza się, że jednym kanałem wentylacyjnym w salonie powietrze jest zasysane a innym w otwartej kuchni wyrzucane na zewnątrz, co oczywiście nie dotyczy poruszanego problemu. Jeżeli średnica kanału będzie wystarczająca dla obsłużenia danego kominka (trzeba sprawdzić w karcie produktu), to nie ma sensu korzystać z 2 kanałów. Zresztą przy kominku jest obowiązek posiadania wentylacji grawitacyjnej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.10.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Żeby takie coś nastąpiło to musiałbyś zmienić prawa fizyki. Jeśli puścisz gorący dym w obie rury to nie ma szansy, aby ten sam dym po schłodzeniu wrócił jedną z nich. Chyba nie jest tak do końca. U mnie co jakiś czas przy określonych wiatrach spaliny wyrzucone na zewnątrz przez kanał spalinowy potrafią być zassane przez kanał wentylacyjny, który standardowo spełnia odwrotne funkcje. Oczywiście - nie mają ze sobą żadnego połączenia, a kominek powietrze do spalania pobiera sobie z zewnątrz. Przy otwartych pomieszczeniach zdarza się, że jednym kanałem wentylacyjnym w salonie powietrze jest zasysane a innym w otwartej kuchni wyrzucane na zewnątrz, co oczywiście nie dotyczy poruszanego problemu. Jeżeli średnica kanału będzie wystarczająca dla obsłużenia danego kominka (trzeba sprawdzić w karcie produktu), to nie ma sensu korzystać z 2 kanałów. Zresztą przy kominku jest obowiązek posiadania wentylacji grawitacyjnej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armauuuda 14.10.2009 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Problem wym tym że wkład o mocy 11kW ma otwór 19 cm i taka mam rurę, a przewody dymne mają 15 cm, dlatego chćę je połaczyć równolegle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 16.10.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Dla 11 kW średnica 150 dla komina o długości czynnej min. 6,5 m.Jeżeli komin krótszy (od włączenia do wylotu), to trzeba większą średnicę.190 cm jest to wielkość dobrana dla min. długości komina czyli 4 m. Krótszy komin to błąd.Pozdrawiam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts