Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SAM BUDUJĘ DOM - forum... forum

Recommended Posts

zatem B10 pod lawy, a na lawy B25.

oj , czepiasz się :)

Do końca kwietnia powinienem mieć postawione mury (beton komórkowy) i zalany strop (teriva), tak mam ustawioną transzę, a tu ciągle mrozy :bash:. Znacie jakieś dobre środki do zaprawy, w południe jest już ładnie na plusie to chociaż bym powoli wyciągnął pierwszą warstwę bloczka, na noc dobrze bym zabezpieczył folią szmatami. Wiem że to ostateczność ale siedzę teraz bezczynnie w domu i tylko przeglądam prognozy pogody :bash:

jeżeli faktycznie na klej to np. są specjalne ,, zimowe,, kleje YTONG...trochę drozsze od ,, normalnych,, .....

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ile zajmuje średnio zazbrojenie ław (mało precyzyjne pytanie)- przykładowo ile Tobie zajęło? I w ile osób?

No to ja swoje dwa grosze:

2 dni zbroiliśmy we dwójkę fundamenty (57mb) - ja pierwszy raz w życiu trzymałem klucz do drutu wiązałkowego ale dla chcącego.......

fajna robota - płytę zbroiłem dwa tygodnie - kierownik z małymi poprawkami odebrał...

jeżeli faktycznie na klej to np. są specjalne ,, zimowe,, kleje YTONG...trochę drozsze od ,, normalnych,, .....

Dzięki, popytam się w hurtowniach, dzisiaj rozmawiałem ze znajomym budowlańcem mówił że kiedyś majster przywiózł 10l denaturatu na budowę i dodawali do zaprawy :rolleyes:

Ciekawe jak wygląda murowanie po denaturacie..

Podwójna niemoc8-)

Puki temperatura spada wyraźnie poniżej cera ja bym nie murował choćby nie wiem jakie cudowne zaprawy mi wciskali.

Dokładnie tak bo więcej szkody z tego może być. Ja też jak patrze za okno to mi się nóż w kieszeni otwiera ale czekam i nic na siłę nie robię.

Puki co (z tego co się kiedyś tam orientowałem) żaden z produktów do zapraw pozwalający na murowanie w temperaturach ujemnych nie ma aprobaty technicznej, jakikolwiek poradnik, czy też fachowa literatura nie zezwala na murowanie w temperaturze poniżej zera. Chyba że zrobisz sobie namiocik nad Twoim przyszłym domkiem, taki jak w October Fest przykładowo :).

Beton to inna bajka, tam jest ciepło hydratacji.

O jutra już wiosna :) kalendarzowa.

a dzisiaj

IMG_20130320_080652.jpg

odśnieżanie

IMG_20130320_091339.jpg

pod folią fundament ma dodatnią temp. jak jutro będzie w dzień na plusie rozpoczynam sezon budowlany.

A tu moja piwniczka chcieliśmy ruszyć ze schodami, ale tam jest cały czas cień i glina, nie dało rady 30cm zmarzliny.

IMG_20130320_080749.jpg

Zbrojony beton i dwuteowniki, na granicy działki mam skarpę i postanowiłem ją wykorzystać na razie służy jako magazynek budowlany, a potem będzie na ziemniaki :)

śwetny pomysł z piwniczką gorzej z ziemniakami :)

toż to wymarzone miejsce na składowanie wina ;)

ps .patrz Eger- Węgry ( (Szépasszony völgy)- Dolina Pięknej Pani :)