Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SAM BUDUJĘ DOM - forum... forum

Recommended Posts

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

.... - też bez betoniary :) Tyle że dodatkowy plus jest taki, że oszczędzasz też wiadro i wiertarkę, bo zaprawa jest w tubach. To chyba jedyny system, który umożliwia budowanie w wersji unplugged :D

co wy z betoniarą.... można lecieć bez niej na gotowych zaprawach:cool: ... unplugged:lol:

masochizm!

BETA-Pila-ramowa-do-drewna-model-1729.jpg

moja była rocznik 57 kilka ruchów wystarczy...

hmmm, wypróbowałem parę sposobów na docinanie, nawet kupiłem piłe szablastą z długim brzeszczotem, była też reczna taka strikte do BK, ale najszybciej i bez wysiłku szło dużą szlifierką kontową i to nie tylko moje zdanie :)

Nówkę kupiłem Bosch gSE 1300 - cenowo taniej niż makita JR3070CT czy hitachi CR13VBY UVP o których też myślałem. Czy dobry zakup to nie wiem jeszcze. Ale dają 3 lata gwarancji.

kupowałem w sklepie i mogłem sobie sprawdzić drgania - jest przyzwoicie - rąk nie wyrywa. A zdecydowałem się na szablastą własnie z uwagi na to że obrobili mi budowę i poszły wszystkie elektronarzędzia, więc jakbym miał odkupować szlifierkę kątową, piłę łańcuchową, piłę tarczową i wyrzynarkę.. wydawał mi się dobry pomysł by kupić właśnie szablastą. Czy się sprawdzi to się okaże, na youtube nieźle się prezentuje :)

http://www.youtube.com/watch?v=Va-iepzrD4E

Tak odnośnie zakupów - kupował ktoś na ebayu ? Jak to jest z dostawą z USA ?

http://www.ebay.com/itm/MAKITA-JR3070CT-15AMP-Reciprocating-Saw-Variable-Speed-w-FREE-MAKITA-TOOL-BELT-/200669827674?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2eb8da925a

Edytowane przez Draagon

Dolicz cło + VAT. Chyba że sprzedający oznaczy Ci towar jako gift (upominek), zapakuje w papier w choinki i renifery :D i wyśle w nieoryginalnym pudełku. W praktyce rzadko się udaje.

US $239.00 + 30$ (dostawa) * 1,029 (cło) * 1,23(VAT) = 340$ * 3,27 = 1111zł

To samo na ceneo 1150zł

Gra niewarta świeczki.

Trochę importuję ze wschodu... kupowanie za granicą UE nie zawsze się opłaca.

Tak dodam, że odrobinkę sprawdziłem tą lisicę - belkę drewnianą ok 8x10cm w 4 sek przecięła, konar drewniany o średnicy ok 8cm też. Do drewna się nadaje. Stali i suporeksu tym jeszcze nie ciąłem, ale tak sobie kombinuję, że może się sprawdzi też przy docinaniu gałęzi drzew owocowych i podcince lasu. No i niewątpliwa zaleta - mieści się toto w samochodzie :) Ale chętnie bym się dowiedział na temat innych narzędzi takich co mogę do samochodu osobowego zapakować i które da się wykorzystać na inne sposoby nie tylko w budowlance. Gilotyna do BK z tego co widziałem w necie, to wielka 20kg machina no i cenowo 2x droższa niż ta lisica i raczej ma tylko jedno zastosowanie - a ja potrzebuję coś co po zakończeniu budowy da się jeszcze wykorzystać do innych prac remontowych lub porządkowych :) Na razie wskazane są namiary na brzeszczoty do tej lisicy ;)

.... a co doradzicie w temacie betoniarki? miałem to mi ukradli (ani razu jej nie użyłem:/)teraz muszę kupić drugą i tak się zastanawiam czy walnąć marketówkę za 6 stów betoniarka-power-tec-140-100-230v.jpgczy coś lepszego- defro bwe-130-lk.jpg, agro wikt betoniarka-BWJ130.jpgale tu już trzeba zaplacić ponad 1,5 tys.....warto dać trzy razy tyle? Edytowane przez pompiarz1984

Ja mam jakąś gównianą z casto za 600 zł w komplecie z taczkami.

Zaprawę pomiesza, ale jakby ktoś chciał odrobinę betonu ukręcić to aż żal.

Ze sprzętów budowlanych mam bliźniaczą konstukcję do takiejhttp://o.wpimg.pl/?a=76023283&fid=387321982&fc=1507375&fe=.jpg

Wozi wszystkie sprzęty i co tam sobie jeszcze można wymyśleć, mój egzemplarz kipruje spokojnie 2,5t, ale ciii...

Woła roboczego już zakupiłem, właśnie ze względu na tę betoniarkę i inne graty, które jednak są potrzebne a nie chcę żeby znów mi buchneli. Kipra nie ma ale paletę i inne sprzęty da radę przetransportować:) no i zakup takiej maszyny nie jest duży:] ( chciałem kupić blaszaka do 3 tys a kupiłem LT) a i pali 7-8 litrów on:] ekonomia jak nic.....:)

T3585619_3.jpg ale z tą betoniarką tak roztkminiam.........

Edytowane przez pompiarz1984

Ja kupiłem topexa 60cm z widią

[ATTACH=CONFIG]181410[/ATTACH]

Tnie dosyć szybko, ale krzywo, mocno ją znosi, wyspawałem dzisiaj prowadnicę coś jak ta

[ATTACH=CONFIG]181419[/ATTACH]

jutro będę wiedział czy działa.

od razu ci mowie: nie dziala :)

pile znosi bo jest za malo "wyszrankowana", wyszrankuj porzadnie, niech pila wezmie 8-10 mm z bloczka. gwarantuje ci ze bedzie szla prosto :)

Czyli widzę, że kradzieże są demokratyczne... Co do betoniarki to nie wiem czy doradzę - ja robiłem zaprawę w mieszalniku pasz :) ale wiem jedno - jak się pieprznie w korpus mieszalnika to zaschnięta zaprawa/beton ma odpaść a korpus pozostać ma cały - więc to nie może być cienka blacha, podobnie z resztą sytuacja dotyczy taczek

A bryki fajne :)