Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SAM BUDUJĘ DOM - forum... forum

Recommended Posts

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...zgłosiłem to na policję, to mi powiedzieli że za mała szkodliwość społeczna, podejrzewam że to zgłoszenie wyrzucono do kosza . Wniosek taki , że jest Państwowe przyzwolenie na złodziejstwo do 1000 :/ normalnie mentalność Polaków daje dużo do życzenia....Mój brat cioteczny mieszka w Szwajcarii i auta nie zamyka, rower pod domem bez kłódki, ogrodzenia nie ma i jak już tam żyje 18 lat jeszcze nic mu nie ukradli. Ja osobiście chyba zamontuje kamerkę przemysłową na którymś drzewie bo jak stal przywiozą albo rusztowanie lub coś metalo-podobnego na dodatek wartościowego...:/ przecież zbrojenia nie będę woził ze sobą:] Edytowane przez pompiarz1984

odnośnie betoniarki to chyba przychylę się do czegoś lepszego, w przyszłości mam zamiar jeszcze budynek gospodarczy postawić....dowiadywałem się to te po 6 stów mają w środku łopatki do mieszania właśnie kleju, pasz, zaprawę też mieszają ale długo (a jak przyjdzie trochę żwiru dorzucić....). Lepsze mają już mieszadła zrobione z płaskowników no i silniejsze silniki po 1,1kw- 1,5kw , marketówki od 3,5kw do 0,8kw.

Pompiarz21984 może upolujesz używaną betoniarki, bo te liliputy to mnie jakoś nie nastrajają optymistycznie. Ja mam betoniarkę 150l za flaszkę, musiałem pospawać bęben, kupić paski i całą budowę hula.

Co do zakupów na Ebay'u to mogę polecić wysyłkę poprzez USPS czyli amerykańską pocztę, jest tania i nie budzi podejrzeń celników. Kiedyś przez pomyłkę ktoś wysłał do mnie czapkę za 10$ poprzez FedEx, urząd naliczyli cła za 240zł. Wszystkie ekspresowe wysyłki lądują na biurku celnika. Należy zawsze wybierać najtańszą wysyłkę First Class Mail International (kosztuje 16-18$), prosić sprzedawcę o usunięcie wszelkich metek, wyrzucenie oryginalnego pudełka, oznaczenie paczki jako np: damaged tool for parts, zadeklarować wartość 10-15usd. Ponadto należy zapewnić sprzedawcę, że wszelkie opłaty celne dotyczą tylko adresata paczki i że nie będzie się zwracało przedmiotu i domagało refundacji od PayPala. Inny sposób to wysyłka poprzez fracht morski czyli np Polonez Parcel Service, ale to więcej komplikacji, dłużej, itd.

Płacę PayPalem i za 7-10 dni przychodzi do mnie paczka bez żadnego cła. Buty NorthFace za 30% ceny w PL, ubrania, narzędzia, kupiłem wiele rzeczy właśnie na Ebay'u i mam same pozytywne odczucia. Należy polować na okazje, szukać nietrafionych prezentów, a nie patrzeć tylko na duże sklepy Ebay'owe, zawsze warto zapytać sprzedawcę czy zgodzi się na taką wysyłkę i zapewnić go o swoich dobrych intencjach, itd.

Edytowane przez K160

ale przynajmniej zarejestruje tego który ją zdemontuje:]

...z zakupem betoniarki używanej to na necie ludzie chcą prawie tyle samo co nowe kosztują:]

owszem, ale dobra uzywka (najczesciej samorobka z lat 80) przezyje ci 10 sztuk marketowych :) i jeszcze ja na koniec sprzedaz z zyskiem

sam nie wiem takie betoniarki z PRL są już w opłakanym stanie a po za tym mi nie jest potrzebna jakaś 200 litrowa albo więcej, sam działam to takie 130 litrów to świat i ludzie a i w transporcie będzie bardziej poręczna, trochę poczytalem już o tych betoniarkach i chyba podstawą w takim sprzęcie jest moc silnika i łopatki mieszające. Doszedłem do rywalizacji między Defro bwe-130-lk.jpg pojemność faktyczna 130 litrów , moc 1,1 kw . 1750 zł a BELLA 73045623_1_1000x700_betoniarka-wolnospadowa-bwe-150-kj-mu45-belle-polland-slupsk.jpg pojemność użyteczna 150 litrów, moc 1,5kw, cena 1600 zl........

Do 130 litrowej betoniarki to nawet nie wrzucisz mieszanki betonowej z jednego całego worka cementu. Przy murowaniu nie ma to znaczenia, bo ja np robię zaprawę z połowy worka, żeby spokojnie się z nią wyrobić w pojedynkę. Próba zalania nadproża, albo słupa betonowego przy pomocy 130l betoniarki, która ma pewnie z 100l użytecznej pojemności, to będzie mordęga.

Druga sprawa, taka stara zmaltretowana betoniarka na 3 fazy, to faktycznie kosztuje z 1100-1500zł, ale po budowie za tyle samo ją sprzedaż, a na nowej będziesz miał dużą stratę. Jeśli jednak absolutnie musi być nowa, to zdecydowanie Bella wygląda dużo lepiej. Usztywnione podwozie, solidne koła stalowe, szkoda tylko, że nie ma kiprowania na korbę z przekładnią ślimakową. Ja mam kiprowanie na koło w swojej 150 i przy mieszaniu pełnego załadunku, próba kiprowania pierwszej partii to istny hardcore :D.

Bo ciąć to trzeba umieć:p

Spróbuj podejść do tego bloczka rozsądnie, prowadnicę wyrzucisz.

To naprawdę idzie prosto i lekko bez żadnych wymyślnych narzędzi.

sama prawda, tylko prawda i święta prawda :)

kątownik do cięcia wywaliłem drugiego dnia, przestałem się spinać i poszły konie po betonie.......

murowałem jak leci (czyli bloczki wchodziły w otwory okienne i drzwiowe jak wypadło) a następnie docinałem to wszystko do poziomicy.....

zero problemów....no chyba ,że wiatr był na zawietrzną i z oczu wygarniałem kilogram pyłu / godz. :)

ja mam szablasta skil-a, kosztowała wtedy niecałe 300zl, do tego brzeszczot długi z boscha tak żeby można było ciąć w poprzek bloczek 24 cm, bo po skosie to juz marne szanse, ale tak jak pisze nie sprawdziło się chyba ze ktoś ma cierpliwość i czas, w sumie szablasta przydała się na budowie, ale 2 raz bym nie kupił. Co do ręcznej też miałem, szło w miarę, ona miała już za sobą jedną budowę to byłą trochę skrzywiona więc nie do końca szło prosto, dlatego szlifierką dużą zrobiliśmy prawie 90% ciecia i dało rade, już nie mówię że dużo szybciej, co jak się robi w 3 osoby ma znaczenie.

Betoniarkę też kupiłem, taką około 150 l za 1000 zł nową (dwie taczki zaprawy z niej wychodzi), dała radę nie kupiłem nic lepszego bo do takich zastosowań na budowie spokojnie wystarczy, podwozie składane i lekka, w pojedynkę na przyczepkę spokojnie załadujesz.

Samochód też chciałem kupić, albo kijanke z paką albo lublina, ale odpuściłem, lepiej kupić przyczepkę za 2500zl, nie masz problemu ze ci sie zepsuje, jak kupisz nowa przegląd bezterminowy, oc niskie, moja ma 250x120cm, sporo nią zwiozłem, wg mnie lepsze wyjście. bo takie auto to albo spory wydatek albo stary złom, a po co mieć problemy jeszcze z autem na budowie, jak są ważniejsze sprawy :)

Edytowane przez Conrad&Beata

#Conrad&Beata

Oglądają galerię z budowy twojego domu, zwróciłem uwagę, że masz brak ciągłości zbrojenia na wszystkich skrzyżowaniach belek ławy. Nie masz tych "eLek", które są związane z każdym krzyżującym się prętem na długości 40xd(gdzie d oznacza średnicę pręta)? Czy to kwestia tego, że zdjęcia były robione przed dowiązaniem tych prętów?

Samochód też chciałem kupić, albo kijanke z paką albo lublina, ale odpuściłem, lepiej kupić przyczepkę za 2500zl, nie masz problemu ze ci sie zepsuje, jak kupisz nowa przegląd bezterminowy, oc niskie, moja ma 250x120cm, sporo nią zwiozłem, wg mnie lepsze wyjście. bo takie auto to albo spory wydatek albo stary złom, a po co mieć problemy jeszcze z autem na budowie, jak są ważniejsze sprawy :)

Z przyczepką zabiłem sprzęgło w toledzie więc ten miód też ma swoje koszty...

Witam wszystkich budujących.

Powoli przymierzam się do zbudowania domu i zamierzam większość pracy wykonać sam z ewentualną pomocą rodziny.

Projekt Z71 wydaje mi się dość prosty w budowie i tani jak chodzi o ilość użytych materiałów. Na pewno nie powala przestrzenią, w porównaniu z NetBetem to jakieś 0,6 Cedryka, ale mierzę siły na zamiary.

Jak oceniacie szanse na samodzielne zbudowanie tego domku przez człowieka, który dotychczas z budowlanką nie miał wiele wspólnego, ale pracy się nie boi, ma 2 ręce i głowę na karku.

Sugerowane przez mnie technologie:

- ławy z gruszki, wykop robiony ręcznie

- fundament z bloczka betonowego

- ściany z gazobetonu 24x24x59 na klej

- strop teriva

- być może gotowe kształtki w wieńcach i nadprożach (szalunek tracony)

- komin systemowy

- dach pełne deskowanie, papa i raczej blacha

- strop teriva

- komin systemowy

Przy takim prostym dachu to weź dachówkę cementową lub ceramiczną dobra 'blacha' będzie w podobnej cenie.

Strop lepiej zrobić monolityczny.

- strop teriva

- komin systemowy

Dasz radę wyprostuj tylko ten zawijas w salonie, a taras i drzwi balkonowe zrób tak jak w Z162, każdy dodatkowy róg to :bash:

Robię tą samą technologią, oprócz kształtek na wieniec 2000zł w moim wypadku a cała teriva 6200zł podziękowałem, a dach to membrana i d. betonowa

pozdrawiam