Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SAM BUDUJĘ DOM - forum... forum

Recommended Posts

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Ja również prowadzę budowę własnymi siłami. Moja sytuacja jest taka, że nie mam w tym większego doświadczenia a jedynie wiedzę teoretyczną i dużą chęć do jej poszerzania, dlatego tym bardziej uważam, że funkcja kierownika budowy musi odgrywać dużą rolę, a nie tylko podpis w dzienniku. Znalazłem osobę, która spełniała moje wymagania tzn:

- nie krytykowała budowy samorobnie, wierząca w to że prowadząc w taki sposób budowę można ją z sukcesem doprowadzić do końca

- miała praktyczne doświadczenie w zawodzie, tak aby jej odpowiedzi na moje pytania i wątpliwości zawsze były trafne

- konkretnie wyszczególniła zakres wizyt,ich ilość i cenę

I tak za mniej niż 1,5k mam minimum 10 wizyt i nadzór bardzo komunikatywnej i rzeczowej osoby, której zawsze mogę się poradzić - no i to co najważniejsze święty spokój. Dodatkowym i chyba dość istotnym plusem jest to, że moja budowa jest po drodze do domu mojego kb.

Pozdr Zedus

Kolego Zedus,

poszukuję takiego super Kierownika Budowy z Rzeszowa .

Mam nadzieję, że właśnie jesteś stąd...

pozdr

Maciek

Witam,

Ja również prowadzę budowę własnymi siłami. Moja sytuacja jest taka, że nie mam w tym większego doświadczenia a jedynie wiedzę teoretyczną i dużą chęć do jej poszerzania, dlatego tym bardziej uważam, że funkcja kierownika budowy musi odgrywać dużą rolę, a nie tylko podpis w dzienniku. Znalazłem osobę, która spełniała moje wymagania tzn:

- nie krytykowała budowy samorobnie, wierząca w to że prowadząc w taki sposób budowę można ją z sukcesem doprowadzić do końca

- miała praktyczne doświadczenie w zawodzie, tak aby jej odpowiedzi na moje pytania i wątpliwości zawsze były trafne

- konkretnie wyszczególniła zakres wizyt,ich ilość i cenę

I tak za mniej niż 1,5k mam minimum 10 wizyt i nadzór bardzo komunikatywnej i rzeczowej osoby, której zawsze mogę się poradzić - no i to co najważniejsze święty spokój. Dodatkowym i chyba dość istotnym plusem jest to, że moja budowa jest po drodze do domu mojego kb.

Pozdr Zedus

• 2 weeks później...
Mam ogromny problem, rozpoczęliśmy budowę bliźniaka ( projekt: http://www.domdlaciebie.com.pl/projekty-domow-parterowych-z-poddaszem-uzytkowym/abigail-ii-blizniak,414.html), znaleźliśmy tanią ekipę, która obiecywała samodzielnie i sprawnie zająć się tematem, niemniej jednak po rozpoczęciu kopania fundamentów - nagle się "rozmyśliła". Jestem tak zdenerwowana, że mam ochotę sama wziąć łopatę i wykopać te fundamenty! Poradźcie mi, co robić w takiej sytuacji? Nikt nie chce, podjąć się pracy o tej porze roku, wstrzymać wszystko do wiosny ? Bardzo zależy mi na czasie...

Ja kopałem fundamenty z moim Tatą i Teściem, przy czym był to wrzesień. Jak dobry grunt to idzie naprawdę przyjemnie. Pora roku troszkę ryzykowna i u mnie w Lubelskim bym nie ryzykował ale chyba w okolicach Wrocławia z mrozami nie jest tak źle. Jak zafundujesz dodatki do szybkiego wiązania betonu i wyszukasz chociaż tydzień bezpiecznych temperatur to możesz zalewać.

Takao mój mąż niestety cały czas pracuje. Tak samo brat, który będzie właścicielem drugiej połowy bliźniaka. Potrzebujemy firmy, która zajmie się wszystkim od początku do końca. Jestem załamana, "fachowcy" wydali się naprawdę konkretni, oferowali świetną cenę... Od wczoraj intensywnie szukamy, pomimo pięknej pogody, nie możemy znaleźć 'dosłownie', nikogo :(

Chyba nie mamy innego wyjścia, albo nie możemy znaleźć fachowców, albo mają kosmiczne ceny usług. Nie wiedziałam, że budowa mojego wymarzonego domu przysporzy mi tyle trudności. Jak na razie, nie miałam tylko problemów z firmą od projektu. Będę ją po prostu polecać wszystkim, bo reszta to jak na razie "skrzynka pandory" :(

Pogoda jest kaprysna, uwazam ze wylewanie law przy tak zmiennej aurze to spore ryzyko.

Proces wiazania betonu trwa znacznie dluzej niz tydzien, a wytrzymalosc wysoka na tyle zeby nie martwic sie ze cos popeka (np wskutek podmarzniecia gruntu ponizej odkrytej lawy) w normalnych temperaturach beton uzyskuje po 20 kilku dniach.

Wstrzymaj sie do czasu az pogoda bedzie pewna. Bledy popelnione na etapie fundamentow kosztuja pozniej zdecydowanie wiecej nerwow i pieniedzy.

Pamietaj rowniez ze jesli przed mrozami (ktore przeciez moga jeszcze przyjsc) wykopiesz dziure na fundament i odkryty grunt nosny ci zamarznie to po zimie powinnas dol poglebic o grubosc przemarznietej wartswy. Grunt zamarzajac ulega spulchnieniu i juz nie stanowi wystarczajaco pewnego podparcia...

Zgadzam się z Wami, damy sobie na razie "na wstrzymanie". Większość ekip, jest po prostu śmieszna - ceny, oferowane usługi. Poczekam z kontynuacją do kwietnia, zainwestowałam już sporo, by ryzykować źle zrobione fundamenty. A tak jak pisaliście fundamenty są najważniejsze, to na nich opiera się cały dom.

• 4 weeks później...

My też sami budujemy...kierownika budowy mamy za 2 tyś. płacimy w ratach jak odbiera kolejne etapy budowy. Poza tym dzwonimy do niego kiedy czegoś nie wiemy...wpada do nas na budowę kiedy tylko potrzebujemy...jest ok.

Budowanie własnymi rękami to wielka odpowiedzialność... dużo wyrzeczeń ale też ogromna satysfakcja. Każdy kolejny etap to powód do świętowania i motywacja do dalszej pracy.... My budujemy sami bez niczyjej pomocy tylko mąż i ja...czasami jest nam naprawdę ciężko pogodzić budowanie z pracą i wychowywaniem dzieci ale jak do tej pory ani razu nie żałowaliśmy. Naprawdę warto się pomęczyć!

pozdrawiam wszystkich którzy sami budują!!!!

• 1 year później...