Kwitko 07.02.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 (edytowane) Przem coś tam kiedyś tynkował, były to raczej wakacyjne dorywcze prace no ale jak się za to zabrać wiedział. Przed tynkowaniem nie gruntowaliśmy, najpierw zarzuca się pierwszą warstwę, a później dopiero normalne tynkowanie. A po tynkach wszystko gładzią 3 razy edit. nie gruntowaliśmy porothermu, ścianki z solbetu były gruntowane. Edytowane 7 Lutego 2013 przez Kwitko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 07.02.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 my laicy będziemy próbowali sami kłaść płyty kg, tzn takie są plany, jednak w gąszczu różnych opinii o stosowaniu takich płyt w nowym domu już się zaczynam gubić i wahać.Na ten rok w planie jest jeszcze samodzielna elektryka i styro na podłogi. Czyli raczej te łatwiejsze sprawy. Podziwiam Was wszyscy samodzielnie budujący i po cichu zazdroszczę. Wznoszę toast za Was! Zdrowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 08.02.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Ja o tynkowaniu też co nie co wiem nawet z jakąś tam praktyką (ale raczej za pewnie się w tym nie czuję) tylko zastanawiałem się nad zostawieniem tynku cw tylko zatartego na gładko czyli ostatnia warstwa z kwarcem, rozpatruję nawet wypożyczenie zacieraczki do tynków aby nie bawić się później w gładzią (gipsem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 10.02.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 my laicy będziemy próbowali sami kłaść płyty kg, tzn takie są plany, jednak w gąszczu różnych opinii o stosowaniu takich płyt w nowym domu już się zaczynam gubić i wahać. Na ten rok w planie jest jeszcze samodzielna elektryka i styro na podłogi. Czyli raczej te łatwiejsze sprawy. Podziwiam Was wszyscy samodzielnie budujący i po cichu zazdroszczę. Wznoszę toast za Was! Zdrowie! ja tez bede kleil plyty na tynkowanie nie mam ani czasu, ani cierpliwosci ani ochoty a do toastu sie chetnie przylacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 12.02.2013 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 ja tez bede kleil plyty na tynkowanie nie mam ani czasu, ani cierpliwosci ani ochoty a do toastu sie chetnie przylacze płyty KG to najtańsze rozwiązanie na wykończenie ścian!! cos koło 9-10 zł/m2 na gotowo... robota raczej lajtowa... a efekt prawie natychmiastowy. gruntujesz - kleisz - spoinujesz - gładzisz łaczenia - grunt - kolorek - ... i po ptokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takao 12.02.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Też myślę o płytach g-k zamiast tynku (sam zamierzam robić i płyty są jednak łatwiejsze do roboty). Troszkę mnie tylko martwią te opinie (może nie sprawdzone) z tym pleśnieniem ścian pod płytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 12.02.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 płyty KG to najtańsze rozwiązanie na wykończenie ścian!! cos koło 9-10 zł/m2 na gotowo... robota raczej lajtowa... a efekt prawie natychmiastowy. gruntujesz - kleisz - spoinujesz - gładzisz łaczenia - grunt - kolorek - ... i po ptokach netbet, ale jak nie wliczyć napojów chłodzących to tynk c-w "tymi ręcami" droższy nie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 12.02.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Mnie już na zaś ( jak się nie pokłócimy to spoko) złożył propozycje kumpel .Przez ostatnie lata pracował w firmie stawiająca domy od 0 i teraz zaproponował mnie ,że za pensje dla niego (powiedzmy 4000 albo w weekendy po 200 za dzień ) pomoże mnie w budowie domu .Jest tylko jeden problem o wiele tych domów nie postawił ( może z 10) a ja nie mam o tym bladego pojęcia na dodatek jestem oferma i leń patentowy ze mnie. Z drugiej strony dowiedziałem się ,ze mam dom prosty jak konstrukcja cepa .Wiecie sprawa polega na tym ,ze jakoś mam dziwne przeczucie ,ze my to spieprzymy a kasy na poprawki jakoś mnie szkoda .Z drugiej strony budowlańcy tez mogą spieprzyć a za SSO chcą od mnie 50 tys. za samą robotę .Wiem jedno ,że jak za to miałbym się brać to chyba MAX odpada . no nie? Trzeba by było poszukać czegoś prostszego do budowy .Bo wiem ,ze są materiały budowlane dla mało inteligentnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarlet 12.02.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Dom prosty jak budowa cepa i robocizna za sso 50 tyś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 12.02.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 http://www.extradom.pl/projekt-domu-19-star-KRE1018Za budowę tego domu .Tyle mnie powiedziano. Firma naprawdę dobra . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 12.02.2013 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) http://www.extradom.pl/projekt-domu-19-star-KRE1018 Za budowę tego domu .Tyle mnie powiedziano. Firma naprawdę dobra . bez mała taki jak ja budowałem... moze ciut mniejszy. duzo chcą... bardzo duzo... poza tym - dziwny ten dom... jakis taki .. bez okien:D z boku wygląda na DUZY garaż... Edytowane 12 Lutego 2013 przez netbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarlet 12.02.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 http://www.extradom.pl/projekt-domu-19-star-KRE1018 Za budowę tego domu .Tyle mnie powiedziano. Firma naprawdę dobra . Masz wąską działkę ? Bo tylko tak rozumiem twój wybór projektu . Niby o gustach się nie dyskutuje, ale -zgadzam się z Netbetem - dziwny jest ten dom. Pokoje na poddaszu nieciekawe, długie i wąskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 12.02.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Czy mam wąską działkę ? ta na której chce budować nie jest wąska .Czemu ten projekt wiem jak wygląda w realu i mnie się podoba. Okna dojdą w liczbie sztuk 5 (2 od frontu i 3 od tyłu) . Góra zostanie przerobiona z części dużego pokoju będzie łazienka . Jaskółka będzie trochę wyżej .Krótko an temat szukam prostego w budowie domu w kosztach budowy 200-300tys. ( dlatego chce go budować sam aby trochę zaoszczędzić )o powierzchni jak największej( rzecz dla mnie bardzo ale to bardzo ważna , gdyby nie budżet startowałbym w dom ok. 250 mkw-no chyba ,ze macie jakiś magiczny projekt który zmieści mnie siew tym budżecie to proszę jeszcze Wam to wynagrodzę ) . Wygląd dla mnie nie ma żadnego znaczenia .Krótko mówiąc ma być duży i prosty a przy okazji może być dziwny i brzydki jak noc. Ludzie nie maja nad nim wzdychać tylko mnie am się dobrze i wygodnie mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarlet 12.02.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Jest dużo fajnych projektów , tanich w budowie i gdybyś napisał coś więcej na temat twoich wymagań to pewnie udałoby się znaleźć bardziej sensowny projekt. Wybrałeś dom w którym nie ma kotłowni i zadnego pomieszczenia gospodarczego. Czym planujesz ogrzewać dom ? Rozumiem że masz wjazd na działkę od południa ? Piszesz o funkcjonalnym domu a czy uważasz że pokoje na poddaszu będą wygodne i ustawne ? Jeden jest wąski i długi a pozostałe dwa są po prostu małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarlet 12.02.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 ( dlatego chce go budować sam aby trochę zaoszczędzić ) Pisałeś że masz ekipę która postawi SSO za 50 tyś , więc co znaczy że chcesz budować sam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 12.02.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) to znaczy tyle ,że obok mnie budowali dom , pokazałem projekt powiedzieli mnie ,że min 50 tys. za jego postawienie. Po kilku dniach pojawił się kolega który zaproponował to co napisałem wyżej. Wjazd mam od wschodu . A co dobrze byłoby gdyby ten wjazd był od południa .Mam taka jedną działkę ale jest strasznie wąska i nie wejdzie tam chyba ten dom ew. będzie głupio wyglądał. A poza tym są tam problemy natury prawnej wiec się nie da. Moje wymagania: duża kuchnia(te 13,4 to absolutne minimum) ,duży salon ( te 39 to jest minimum tez wolałbym jeszcze większy) , 2 łazienki (jedna większa) ,3 pokoje .Co do kotłowni to już rozmawiałem z architektem doprojektuje się jeżeli potrzeba ja większą . Ogólnie to są moje wymagania im większe będą te pomieszczenia tym dla mnie lepiej. Te schody będą tez inaczej a 5i6 będą połączone.Łazienka będzie pomiędzy 4a 5 a pokoje 3i 4 (po przesunięciu wychodzą całkiem fajne pokoje w kształcie kwadratu zwłaszcza zamiast tej łazienki w 3 . wiem wygląda to na ogromne przerabiania ale rozmawiałem z architektem przerobi to bez problemu ,kwotę podał nie powala wysokością więc jest wszystko dobrze. Swoją drogą bardzo rzadko spotykam się aby ktoś przestrzegał tych stron świata wśród znajomych .Przestrzega jednego ,żeby czasem ogródek nie wypadł od drogi .Gdybym ja jeszcze szukał działki z wjazdem od południa to bym zwariował i zbankrutował. Edytowane 12 Lutego 2013 przez Łukasz789 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarlet 12.02.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Działka z wjazdem od południa jest najtrudniejszą działką, więc ciesz się że takiej nie masz. Pokazałeś projekt w którym salon jest od południa stąd moje pytanie o wjazd na działkę. Poczytaj trochę dzienników a zobaczysz ile osób zwraca uwagę na strony świata, zastanów się w których pomieszczeniach chcesz mieć najwięcej światła ( ciepła). Poza tym większość osób woli mieć salon z drugiej strony a nie od frontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 12.02.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 płyty KG to najtańsze rozwiązanie na wykończenie ścian!! cos koło 9-10 zł/m2 na gotowo... robota raczej lajtowa... a efekt prawie natychmiastowy. gruntujesz - kleisz - spoinujesz - gładzisz łaczenia - grunt - kolorek - ... i po ptokach patrz pan no Netbet jak zywy, wiosna idzie naczy sie chyba:D mistrzu niedoscigniony gdzies bywal ? w kwesti tych plyt to ja ilekros sie o nie z Gosia zona inwestorka spieram Ciebie za przyklad stawiam: Netbet tak ma i jest zadowolony PS. poddasze zaczales dziubac czy na razie niemoc w dalszym ciagu ? jak tam dziewucha wasza czarna? i wogole wez do nas czasem zajzyj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draagon 13.02.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 A moze ci 50 tys powiedzieli za całość łącznie z materiałem ? Bo tyle mniej więcej by cię kosztowało materiałowo do SSO. Ale powiem ci Panie Łukaszu - jak tego "nie czujesz" to nie rób. Budowa to ciężka robota - dosłownie ciężka - trzeba się nadźwigać. Więc jak tego nie czujesz - nie rób samemu. A jak masz pasję - to wal jak w dym - co spieprzysz to rozbierzesz i tyle. Poziomica to podstawa - miarka i przekątne też sie przydadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 13.02.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Zawsze się zastanawiałem co przy samodzielnym budowaniu najbardziej wyczerpuje (fizycznie / psychicznie) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts