miloszenko 23.02.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) witam serdecznie samobudujących! mam na imię Grzesiek jestem ze Świętokrzyskiego i dołączam się do tematu,gdyż ponieważ też będę sam budował-z pomocą żony syna i córki...- nasz domek (Zoja luxor 2g) aktualnie czekamy na zezwolenie, w tym tygodniu zostały złożone dokumenty w odpowiednim urzędzie ( jak do tej pory poszło gładko...) Mam nadzieję że dam rad:) pozdrawiam Projekt ambitny: 3 lazienki, garderoby, lukarna, balkony, podwojny garaz, bedzie roboty No ale skoro bedziesz robil sam to nie bedzie kosztowac kosmosow, choc zamast tych luksusow moznaby sobie calkiem niezla sumke zostawic na inne Chyba, ze masz 3 dzieci i musicie jezdzic 2 autami to rozumiem Pozdrawiam i zycze powodzenia. Edytowane 23 Lutego 2013 przez miloszenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechuracz 23.02.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Projekt ambitny: 3 lazienki, garderoby, lukarna, balkony, podwojny garaz, bedzie roboty No ale skoro bedziesz robil sam to nie bedzie kosztowac kosmosow, choc zamast tych luksusow moznaby sobie calkiem niezla sumke zostawic na inne Chyba, ze masz 3 dzieci i musicie jezdzic 2 autami to rozumiem Pozdrawiam i zycze powodzenia. Długo by pisać dlaczego taki dom... dzieci mam 2, jeden pokój na górze to duża garderoba (żona i córka to strojnisie...) samochód 1,ale są 4 rowery,quad (ehh to letnie latanie po torze...!) gdzieś to wszystko musi stać. Poza tym wygoda poruszania się w dwu-stanowiskowym garażu jest nie oceniona...Balkony raczej zlikwiduję, co dalej to się zobaczy. powodzenie będzie mi potrzebne,dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 23.02.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 grzechuracz nie pozostaje nic innego tylko założyć dziennik budowy . Zapraszamy . Również pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 23.02.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 polecam taki zestaw do wiazania http://img04.allegroimg.pl/photos/oryginal/30/00/86/23/3000862386 nie trzeba nic krecic, wystarczy przelozyc drucik i pociagnac, wiazanie jest ciasne, mocne i bardzo szybkie. po zakonczeniu budowy taka wiazarka przyda sie do wielu wielu zadan (ot chocby aby zawiazac worek z liscmi czy smieciami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macmac84 25.02.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Nie bardzo widać na zdjęciu ale domniemam że druty wiązałkowe mają oka na końcach tak? To zdecydowanie ułatwi wiązanie. Gdzie można takie coś kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macmac84 25.02.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Aha. Dobra już mam http://allegro.pl/wiazarka-do-zbrojenia-drut-wiazalkowy-z-oczkami-i3000862386.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.02.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Aha. Dobra już mam http://allegro.pl/wiazarka-do-zbrojenia-drut-wiazalkowy-z-oczkami-i3000862386.html Przerost formy nad treścią. Proszę, porównajcie cenę tego druta do normalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 25.02.2013 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Taką dobrą, poręczną wiązałkę robi się samemu w pół godziny i mam na myśli wersję delux. Kawałek drutu na strzemiona, gładka 6mm, ucinamy na pożądaną długość z małym zapasem, wyginamy wedle własnego wyczucia lub wzoru w imadle, szlifujemy jeden koniec na szpic, na rączkę przymierzamy kawałek byle drewienka, wiercimy w drewnie dziurę na wylot wsadzamy rączkę na drutu, na koniec zakładamy dwie podkładki i zaginamy samą końcówkę. W ten sposób otrzymujemy bardzo skuteczną i darmową wiązałkę do drutu, możemy nią wiązać również wszystko inne - worki z ekogroszkiem, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 25.02.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) Wszystko OK jeśli te druty są odpowiedniej średnicy, ponieważ w przypadku zbrojenia stropu jeśli staniemy na takim wiązaniu z "zacienkim" drutem to niestety ale nie wytrzyma. Obawiam się że drut 1mm pojedynczo wiązany może być za słaby. Edytowane 25 Lutego 2013 przez Andrzej & Grażyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macmac84 25.02.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Przerost formy nad treścią. Proszę, porównajcie cenę tego druta do normalnego. Przerost lenistwa nad chęcią. Proszę, sam sobie policz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.02.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Przerost lenistwa nad chęcią. Proszę, sam sobie policz. Napisałem "przerost". Czyli przeliczyłem. Kto nie umie, niech płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 26.02.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Aha. Dobra już mam http://allegro.pl/wiazarka-do-zbrojenia-drut-wiazalkowy-z-oczkami-i3000862386.html Ludzie jeszcze tyle kasy do wydania przez was na budowie a wy takie bzdury chcecie kupować. Wiecie jak wygląda pogrzebacz. U mnie na budowie ojciec zrobił takich pogrzebaczy sześć, oczywiście miniaturowych z drutu fi6. Zbrojenie na fundament powiązaliśmy w jedno popołudnie. A jednym takim sprzętem ile by mi to czasu zajęło, a może kupić sześć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macmac84 26.02.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Fakt. Macie racje. Drogie to ustrojstwo. Lepiej będzie sklecić samemu. Mi bardziej niż o skręcarkę o druty z oczkami chodziło, ale i one z 5 razy droższe od zwykłego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tbart 28.02.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Witam,jak do tej pory uczestniczyłem w 3 budowach. Pierwsza to dom moich rodziców: zburzenie wszystkiego do stropu, następnie rozbudowa i nowy dach. robiliśmy wszystko sami. Szpadlami kopaliśmy fundamenty, z betoniarki zalewaliśmy, sami murowaliśmy, strop tak samo z betoniarki, więźba dachowa + blachodachówka. W całej budowie nie uczestniczył żaden "majster". Ja, ojciec i dwóch braci ogarnęliśmy cały temat sami. Następnie brat budował dom. Tutaj już nowsza technologia bo beton na fundamenty i stropy szedł z gruszki. Ale cała reszta została wykonana przez nas. Pochwalę się, że poddasze zrobiłem praktycznie sam. Przy przykręcaniu płyt kg mi brat pomagał bo trudno samemu by było. Tylko co + elektrykę robiły wynajęte ekipy. Ostatni dom to dom wuja. Tam trochę mniej, ale tak samo się narobiliśmy. Obecnie planuję budowę własnego domku. Zdobyłem taką wiedzę, że właściwie byłbym w stanie zrobić dosłownie wszystko samemu. A jak czegoś nie będę wiedział, to zawsze mogę tu na forum szukać pomocy. W mojej rodzinie jest takie powiedzenie, że pierwszy dom się dla wroga buduje. I nawet się z tym zgadzam. To będzie czwarta budowa w jakiej będę brał udział nie licząc dorywczych prac wakacyjnych na studiach. Mam zamiar się wykazać i chętnie podzielę się efektami, jak już budowa dojdzie do skutku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 01.03.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Przerost formy nad treścią. Proszę, porównajcie cenę tego druta do normalnego. Coz, dla kazdego cos dobrego Dla mnie osobiscie czas jaki zaoszczedzilem jest wart wiecej niz roznica w cenie drutu A wygoda - nieporownywalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R4di 01.03.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 po przeczytaniu DB artix1 i netbet dołączam do klubu:) Netbet - inspirator, muza i przykład że da się!artix1 - tu mam zamiar czerpać pomysły pełnymi garściami! Technologia i projekt niemal identyczny z moim.3 Co prawda w tym roku prawdopodobnie osiągniemy jedynie stan 0. W zamyśle dom pod dopłatę NFOŚiGW w praktyce okaże się jak już pogadam z weryfikatorem. Najwyżej będzie dom <40 Kw bez dopłaty.http://projekty.lipinscy.pl/Lucia/Zmiany- dach 2 spadowy 30*- wyprostowana bryła budynku (przy tarasie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 01.03.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 po przeczytaniu DB artix1 i netbet dołączam do klubu:) Netbet - inspirator, muza i przykład że da się! artix1 - tu mam zamiar czerpać pomysły pełnymi garściami! Technologia i projekt niemal identyczny z moim.3 Co prawda w tym roku prawdopodobnie osiągniemy jedynie stan 0. W zamyśle dom pod dopłatę NFOŚiGW w praktyce okaże się jak już pogadam z weryfikatorem. Najwyżej będzie dom <40 Kw bez dopłaty. http://projekty.lipinscy.pl/Lucia/ Zmiany - dach 2 spadowy 30* - wyprostowana bryła budynku (przy tarasie) O NFOŚ to sobie lepiej poczytaj i doczytaj a potem pomyśl czy chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ormianek 02.03.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Xerses a czemu Twoim zdaniem to się nie sprawdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekspert. 02.03.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 jak budować - to samemu. wiem co mówię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paco16 03.03.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 (edytowane) Witam Wcześniej się tutaj nie pojawiłem,gdyż ponieważ normalnie czasu nie było! Gdy ktoś ,,robi to sam,, poświęca go w całości na budowie,no chyba, że ma komfort budowania rozciągniętego w latach...... Wielki szacun dla ,,samorobiących,, bo i wyzwanie jest wielkie......:bye: Edytowane 3 Marca 2013 przez Paco16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts