Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SAM BUDUJĘ DOM - forum... forum

Recommended Posts

witam serdecznie samobudujących!

mam na imię Grzesiek jestem ze Świętokrzyskiego i dołączam się do tematu,gdyż ponieważ też będę sam budował-z pomocą żony syna i córki..:yes:.- nasz domek (Zoja luxor 2g)

aktualnie czekamy na zezwolenie, w tym tygodniu zostały złożone dokumenty w odpowiednim urzędzie ( jak do tej pory poszło gładko...)

Mam nadzieję że dam rad:)

pozdrawiam

Projekt ambitny: 3 lazienki, garderoby, lukarna, balkony, podwojny garaz, bedzie roboty :) No ale skoro bedziesz robil sam to nie bedzie kosztowac kosmosow, choc zamast tych luksusow moznaby sobie calkiem niezla sumke zostawic na inne :) Chyba, ze masz 3 dzieci i musicie jezdzic 2 autami to rozumiem ;)

Pozdrawiam i zycze powodzenia.

Edytowane przez miloszenko

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Projekt ambitny: 3 lazienki, garderoby, lukarna, balkony, podwojny garaz, bedzie roboty :) No ale skoro bedziesz robil sam to nie bedzie kosztowac kosmosow, choc zamast tych luksusow moznaby sobie calkiem niezla sumke zostawic na inne :) Chyba, ze masz 3 dzieci i musicie jezdzic 2 autami to rozumiem ;)

Pozdrawiam i zycze powodzenia.

Długo by pisać dlaczego taki dom... dzieci mam 2, jeden pokój na górze to duża garderoba (żona i córka to strojnisie...) samochód 1,ale są 4 rowery,quad (ehh to letnie latanie po torze...!:cool:) gdzieś to wszystko musi stać. Poza tym wygoda poruszania się w dwu-stanowiskowym garażu jest nie oceniona...Balkony raczej zlikwiduję, co dalej to się zobaczy.

powodzenie będzie mi potrzebne,dzięki :D

polecam taki zestaw do wiazania

http://img04.allegroimg.pl/photos/oryginal/30/00/86/23/3000862386

nie trzeba nic krecic, wystarczy przelozyc drucik i pociagnac, wiazanie jest ciasne, mocne i bardzo szybkie. po zakonczeniu budowy taka wiazarka przyda sie do wielu wielu zadan (ot chocby aby zawiazac worek z liscmi czy smieciami)

Taką dobrą, poręczną wiązałkę robi się samemu w pół godziny i mam na myśli wersję delux. Kawałek drutu na strzemiona, gładka 6mm, ucinamy na pożądaną długość z małym zapasem, wyginamy wedle własnego wyczucia lub wzoru w imadle, szlifujemy jeden koniec na szpic, na rączkę przymierzamy kawałek byle drewienka, wiercimy w drewnie dziurę na wylot wsadzamy rączkę na drutu, na koniec zakładamy dwie podkładki i zaginamy samą końcówkę. W ten sposób otrzymujemy bardzo skuteczną i darmową wiązałkę do drutu, możemy nią wiązać również wszystko inne - worki z ekogroszkiem, itp.

Wszystko OK jeśli te druty są odpowiedniej średnicy, ponieważ w przypadku zbrojenia stropu jeśli staniemy na takim wiązaniu z "zacienkim" drutem to niestety ale nie wytrzyma. Obawiam się że drut 1mm pojedynczo wiązany może być za słaby. Edytowane przez Andrzej & Grażyna

Ludzie jeszcze tyle kasy do wydania przez was na budowie a wy takie bzdury chcecie kupować. Wiecie jak wygląda pogrzebacz. U mnie na budowie ojciec zrobił takich pogrzebaczy sześć, oczywiście miniaturowych z drutu fi6. Zbrojenie na fundament powiązaliśmy w jedno popołudnie. A jednym takim sprzętem ile by mi to czasu zajęło, a może kupić sześć?

Witam,

jak do tej pory uczestniczyłem w 3 budowach. Pierwsza to dom moich rodziców: zburzenie wszystkiego do stropu, następnie rozbudowa i nowy dach. robiliśmy wszystko sami. Szpadlami kopaliśmy fundamenty, z betoniarki zalewaliśmy, sami murowaliśmy, strop tak samo z betoniarki, więźba dachowa + blachodachówka. W całej budowie nie uczestniczył żaden "majster". Ja, ojciec i dwóch braci ogarnęliśmy cały temat sami. Następnie brat budował dom. Tutaj już nowsza technologia bo beton na fundamenty i stropy szedł z gruszki. Ale cała reszta została wykonana przez nas. Pochwalę się, że poddasze zrobiłem praktycznie sam. Przy przykręcaniu płyt kg mi brat pomagał bo trudno samemu by było. Tylko co + elektrykę robiły wynajęte ekipy. Ostatni dom to dom wuja. Tam trochę mniej, ale tak samo się narobiliśmy. Obecnie planuję budowę własnego domku. Zdobyłem taką wiedzę, że właściwie byłbym w stanie zrobić dosłownie wszystko samemu. A jak czegoś nie będę wiedział, to zawsze mogę tu na forum szukać pomocy. W mojej rodzinie jest takie powiedzenie, że pierwszy dom się dla wroga buduje. I nawet się z tym zgadzam. To będzie czwarta budowa w jakiej będę brał udział nie licząc dorywczych prac wakacyjnych na studiach. Mam zamiar się wykazać i chętnie podzielę się efektami, jak już budowa dojdzie do skutku.

po przeczytaniu DB artix1 i netbet dołączam do klubu:)

Netbet - inspirator, muza i przykład że da się!

artix1 - tu mam zamiar czerpać pomysły pełnymi garściami! Technologia i projekt niemal identyczny z moim.3

Co prawda w tym roku prawdopodobnie osiągniemy jedynie stan 0. W zamyśle dom pod dopłatę NFOŚiGW w praktyce okaże się jak już pogadam z weryfikatorem. Najwyżej będzie dom <40 Kw bez dopłaty.

http://projekty.lipinscy.pl/Lucia/

Zmiany

- dach 2 spadowy 30*

- wyprostowana bryła budynku (przy tarasie)

po przeczytaniu DB artix1 i netbet dołączam do klubu:)

Netbet - inspirator, muza i przykład że da się!

artix1 - tu mam zamiar czerpać pomysły pełnymi garściami! Technologia i projekt niemal identyczny z moim.3

Co prawda w tym roku prawdopodobnie osiągniemy jedynie stan 0. W zamyśle dom pod dopłatę NFOŚiGW w praktyce okaże się jak już pogadam z weryfikatorem. Najwyżej będzie dom <40 Kw bez dopłaty.

http://projekty.lipinscy.pl/Lucia/

Zmiany

- dach 2 spadowy 30*

- wyprostowana bryła budynku (przy tarasie)

O NFOŚ to sobie lepiej poczytaj i doczytaj a potem pomyśl czy chcesz :)

Witam :)

Wcześniej się tutaj nie pojawiłem,gdyż ponieważ :) normalnie czasu nie było!

Gdy ktoś ,,robi to sam,, poświęca go w całości na budowie,no chyba, że ma komfort budowania rozciągniętego w latach......

Wielki szacun dla ,,samorobiących,, bo i wyzwanie jest wielkie......:bye::bye:

Edytowane przez Paco16