netbet 13.03.2013 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 no proszę! redaccyja jednak miała dobry pomysł z tym działem.... przybywa "odmieńców" w zastraszającym tempie:cool: których witam! samorobów jest jednak dużżżżoooo więcej niz by sie wydawało... pozdroNETbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 13.03.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 A ile zajmuje średnio zazbrojenie ław (mało precyzyjne pytanie)- przykładowo ile Tobie zajęło? I w ile osób? Rozgarniętej kobiecie jakies kilka dni po pracy, Tomkowi ktory marudzi i pije przy zbrojeniu jakis tydzien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz1984 13.03.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) ..... a to kilka fotek z placu boju ;] Edytowane 13 Marca 2013 przez pompiarz1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 13.03.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) Rozgarniętej kobiecie jakies kilka dni po pracy, Tomkowi ktory marudzi i pije przy zbrojeniu jakis tydzien zapomnialas napisac jeszcze ze klne plugawie i ciskam narzedziami we wszytskie strony redaccyja jednak miała dobry pomysł z tym działem moze i miala dobry pomysl, ale chyba teraz troche nas zaniedbuje, mialo byc przenoszenie dziennikow a tu ciiicho sza nikt nas jak dotad nie przeniosl, a zielone swiatlo bylo Edytowane 13 Marca 2013 przez Tomasz Antkowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz1984 13.03.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 ....foty c.d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz1984 13.03.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) ....foty c.d. [ATTACH=CONFIG]176397[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]176398[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]176399[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]176400[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]176401[/ATTACH] i to na razie koniec , podejście do następnego etapu na początku kwietnia. W planach mam zamiar ogarnąć stan zero do lipca tzn przekopać wodę, położyć izolację poziomą, wymurować ściany fundamentowe( około 1450 sztuk bloczka), wykonać wieniec na bloczkach (w planie tego nie mam ale wolę tak dla świętego spokoju to zrobić), zabezpieczyć ściany abizolem, zasypać środek kopalniakiem( samemu ręcznie tzn przy pomocy taczki i łopaty + zagęszczarka 90 kg, warstwowo się lepiej zagęści, mam lekką zagęszczarkę dlatego tak zrobię), ułożyć kanalizację, z zewnętrznej strony styrodur i folia kubełkowa następnie wykonanie belek pod ściany działowe, wykopanie fundamentu pod schody na poddasze, następnie zalanie chudziaka no i jeszcze chyba wykonam trzy słupy (będę miał święty spokój a przy okazji drut nie będzie korodował). Sierpień, wrzesień, październik , w tych miesiącach swoją uwagę skoncentruję na dokończeniu wyrównywania działki,posadzeniu szmaragdów od wschodniej ściany, założeniu siatki, wykonanie szamba, zalanie fundamentu pod parkan + podmurówka. Tyle w 2013 roku a przynajmniej mam taki plan:) o postępach i porażkach będę informował Pozdrawiam wszystkich amatorów budownictwa:) ps przy obecnym etapie budowy zużyto około 100 litrów piwa Edytowane 13 Marca 2013 przez pompiarz1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pniowek 13.03.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Ja już o swoich fundamentach zapomniałem.. ale to był piękny okres Ileż to było zapału we krwi i rękach. Jednak im dłużej budujemy tym więcej myślimy. Mimo to i tak uczymy się za wolno i zbyt często na własnych błędach. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=176445&d=1363204826 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz1984 13.03.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) do Paco16 ,pełne deskowanie - jestem pełny podziwu, sporo to wymaga nakładu pracy i materiału... no ale widzę że pełna profeska, piach, podkład chudego,dołożone pręty górą i dołem, izolacją pod ławą, nawet szalunek się nie rozszedł, książkowo:) bardzo porządnie. Powiem szczerze, jeżdżę po budowach już 9 lat i może z 5 razy widziałem tak wykonaną ławę fundamentową. Reszta była robiona zgodnie z zasadą "szybko i do przodu", belki zamiast w osi to sobie falują po wykopie od ściany do ściany, beton je przesuwa jak chce, nikomu to nie przeszkadza nawet nieświadomemu inwestorowi który często się wpatruje w ten etap budowy i nic, nie wspomnę o obsypującej się ziemi, braku łączenia belek, strzemiona często są nieskręcone w nieodpowiednich odległościach lub czasami na nie których odcinkach ich nie ma i jak na to wszystko patrzę to czasami szkoda mi tych ludzi którzy płacą niczego nieświadomi ciężkie pieniądze za takie partactwo ludzi podających się za profesjonalistów, to jeden z fundamentalnych powodów, który zadecydował o tym że sam zbuduję dom. Edytowane 13 Marca 2013 przez pompiarz1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draagon 14.03.2013 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 po wszystkim przyjechał B-25 na koniec to pomalowałem i już [ATTACH=CONFIG]176440[/ATTACH] Paco blok budujesz na tych fundamentach ? Kto ci powiedział że B-25 jest idealny do lania w grunt ? Jeżeli konstruktor to bym go walnął jak nie wiem co. Ciekawe co ci zaleci na lanie stropu. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=176435&d=1363200298 A na tym zdjęciu to drugie podparcie zbrojenia to mam nadzieję że kawałek gruzu betonowego a nie suporex ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paco16 14.03.2013 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 tak ,to gruz betonowy pod spodem folia i 10 cm B10 jako chudziak, tak że spoko na tym stoją piwnice a następnie dwa stropy B20 ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendrulakowalski 14.03.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 @Paco Pięknie wykonana ława. Tak jak ma być na piachu. Chudy beton, warstwa poślizgowa, docelowa ława. Dodałbym tylko takie coś zamiast tego gruzu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz1984 14.03.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Paco blok budujesz na tych fundamentach ? Kto ci powiedział że B-25 jest idealny do lania w grunt ? Jeżeli konstruktor to bym go walnął jak nie wiem co. Ciekawe co ci zaleci na lanie stropu. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=176435&d=1363200298 A na tym zdjęciu to drugie podparcie zbrojenia to mam nadzieję że kawałek gruzu betonowego a nie suporex ? ...zwiększanie klasy betonu przez kierownika lub inwestora nie zaszkodzi, cenowo nie jest dużo drożej a zawsze mocniejsza ława, tylko nie wolno przesadzać do b - 30 dalej bym nie szalał - powyżej beton może popękać jak nie jest poddany odpowiedniej pielęgnacji no i środowisko wraz ze stalą zbrojeniową musi mieć odpowiednia temperaturę..... ....jeśli chodzi o przeznaczenie to oceniam że na blokach słabsze robią no ale strzeżonego Pan Bug strzeże, osobiście popieram paco skoro miał kasę, siłę i czas na dodatkowe zabezpieczenia ....czemu nie, zawsze jest ta satysfakcja, od razu można zobaczyć jak coś jest robione dla siebie, miło popatrzeć. Mam pytanie do Paco: dwa stropy? płyta czy teriwa? wszytko sam robiłeś?? dużo czasu ci to zajęło?? wrzuć fotki z aktualnego etapu budowy chętnie popatrzę i inni zapewne też pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 14.03.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 A na mnie patrzyli jak na wariata jak szałowałem ławy, zamiast zalać rów betonem:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendrulakowalski 14.03.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Na mnie to dopiero będą patrzeć jak na wariata:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz1984 14.03.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 A na mnie patrzyli jak na wariata jak szałowałem ławy, zamiast zalać rów betonem:cool: .... ja osobiście zalałem ten rów betonem:) ale tylko dlatego ,że teren pod budynkiem jest piaszczysto iłowy, dokopałem się do piachu, poszerzyłem ławę o 10 cm żeby po bokach był zapas na wchłonięcie mleczka betonowego przez grunt, mogłem zastosować folię ale ...:] osobiście na takim terenie jak paco, gliniastym zrobiłbym to samo. Paco pewnie teraz w piórka obrasta hehe:D ale widać że jednogłośnie każdy popiera koronkową robotę naszego kolegi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendrulakowalski 14.03.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Paco ma teren gliniasty? O ile mnie wzrok nie myli jest tam piach i tak jak paco zrobił robi się na piachu. Beton można lać w grunty mało przepuszczalne, gliniaste, piaski mocno zapylone. Boki się nie obrywają, beton pozostaje zwilżony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz1984 14.03.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 (edytowane) Paco ma teren gliniasty? O ile mnie wzrok nie myli jest tam piach i tak jak paco zrobił robi się na piachu. Beton można lać w grunty mało przepuszczalne, gliniaste, piaski mocno zapylone. Boki się nie obrywają, beton pozostaje zwilżony. ... spójrz na te hałdy gliny obok?? i skarpę, czy to jest piach???? piachem to on wysypał cały teren na którym będzie stał dom:) jeśli chodzi o tereny piaszczyste to nie trzeba robić deskowania ani izolacji, no chyba że tak jak napisałeś wszystko się obsypuje wtedy się zgodzę , trzeba wykonać deskowanie, natomiast jeśli chodzi o ścisłość na terenach wysadzeniowych gliniastych, podmokłych itd nie zaleca się budowania:) (pamiętać przy zakupie działki o badaniu geologicznym ja to zrobiłem dla świętego spokoju, z doświadczenia wiem że facet kupił 1000 metrów torfu to dopiero zonk:) trzeba to robić albo przed zakupem sąsiadów podpytać) no chyba że jest mus, to wtedy postępujemy jak paco lub lejemy po całości płytę jak to się dzieje na zachodzie, fundamenty liniowe są już mało spotykane, w Polsce jednak konserwatywnie działamy ze względu na duże koszty takiej płytki lub stosujemy inną technologię po konsultacji z ekspertami - drenaże , odwodnienia , izolacje i inne pierdoły:) ale może się mylę, sam przyznaję jestem początkującym amatorem. ...a najlepiej jak sam się wypowie paco;] Edytowane 14 Marca 2013 przez pompiarz1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paco16 14.03.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 obecnie ocieplam poddasze....fotki wrzucę później,bo czas goni:rotfl: za dwa tyg.minie rok jak zacząłem tę nierówną walkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendrulakowalski 14.03.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 ... spójrz na te hałdy gliny obok?? i skarpę, czy to jest piach???? piachem to on wysypał cały teren na którym będzie stał dom:) jeśli chodzi o tereny piaszczyste to nie trzeba robić deskowania ani izolacji, no chyba że tak jak napisałeś wszystko się obsypuje wtedy się zgodzę , trzeba wykonać deskowanie, natomiast jeśli chodzi o ścisłość na terenach wysadzeniowych gliniastych, podmokłych itd nie zaleca się budowania:) (pamiętać przy zakupie działki o badaniu geologicznym ja to zrobiłem dla świętego spokoju, z doświadczenia wiem że facet kupił 1000 metrów torfu to dopiero zonk:) trzeba to robić albo przed zakupem sąsiadów podpytać) no chyba że jest mus, to wtedy postępujemy jak paco lub lejemy po całości płytę jak to się dzieje na zachodzie, fundamenty liniowe są już mało spotykane, w Polsce jednak konserwatywnie działamy ze względu na duże koszty takiej płytki lub stosujemy inną technologię po konsultacji z ekspertami - drenaże , odwodnienia , izolacje i inne pierdoły:) ale może się mylę, sam przyznaję jestem początkującym amatorem. ...a najlepiej jak sam się wypowie paco;] Rzeczywiście nie zauważyłem tych zwałów Zasugerowałem się tym ładnym piaseczkiem w wykopie. Co do deskowania nie zmieniam zdania. W piachu się deskuje bo się obsypuje, bo odciąga wodę z betonu, bo miesza się z betonem podczas wylewania co powoduje porowatość, gorszą jakość betonu na obrzeżach, na spodzie wykopu - ma degradujący wpływ na zbrojenie. Kiedyś warunki wodne były stabilne, wody gruntowe były czystsze, pod budowe domku wybierano sobie najlepszy teren bo go więcej było. Teraz trza budować nie raz obok jakiegoś rowu melioracyjnego, na terenie na którym możliwa jest w przyszłości eksploatacja górnicza jak u mnie przykłądowo. Warunki wodne też się u mnie zmieniły. Beton musi być przede wszystkim trwały, zapewniać pewną otulinę zbrojenia przez długi okres czasu. A wiele ze starych budynków wcale nie stoją już sobie tak pewnie. W starym budownictwie spękania, rysy są nieuniknione gdy zmieniają się warunki gruntowe... Dlatego fundament to minimum beton+folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draagon 14.03.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Po pierwsze - folia powoduje, że woda ci nie ucieka - ale powoduje też, że woda nie wnika - beton by był mocny potrzebuje wilgoci.Ale słowami nie przekonam.To wykop robiony własnoręcznie w piachu. Jak widać nic sie nie obrywało, nic sienie załamywało - beton był lany bezpośrednio w wykop.http://forum.budujemydom.pl/uploads/1315215063/gallery_23215_725_90138.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts