Paco16 25.03.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 nie jest tak źle ..... cena mieści się w granicach zdrowego rozsądku w porównaniu z dachówkami betonowymi, faktycznie trochę drożej, lecz z ceramiką mniej więcej na podobnym poziomie.... cieszę się ,że Ci się podoba, bo jak kupowałem , to patrzyli na mnie w hurtowni dziwnym wzrokiem... podobno u nich schodzi taki JEDEN dach na rok !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendrulakowalski 25.03.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Ta dachówka nie jest angobowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paco16 25.03.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 mnie też nie byłoby stać na jeden z najstarszych sposobów zdobienia surowej ceramiki to zwykły malowany beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 25.03.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 cała więźba , łącznie z łatami jest impregnowana ciśnieniowo... To musiała sporo kosztować. Osobiście nie znam żadnego tartaku który robi impregnację ciśnieniowo , ale za to słyszałem o takich co suszą drzewo komorowo - na wywiązkę oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendrulakowalski 25.03.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Ciekawy ten malowany beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 26.03.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Ten "zwykły malowany beton" to benders carisma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendrulakowalski 26.03.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Ja gustuję w nieco innych dachówkach ale ten malowany beton wygląda "rasowo".http://forum.muratordom.pl/showthread.php?296-DACH%C3%93WKA-w%C4%85tek-zbiorczy-jak%C4%85-dach%C3%B3wk%C4%99-wybra%C4%87-Kt%C3%B3ra-dach%C3%B3wka-lepsza-Zdj%C4%99cia/page83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paco16 26.03.2013 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 To musiała sporo kosztować. Osobiście nie znam żadnego tartaku który robi impregnację ciśnieniowo , ale za to słyszałem o takich co suszą drzewo komorowo - na wywiązkę oczywiście np. Tartak Olczyk a ten ,,zwykły malowany beton,, to Braas Tegalit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łosiu 28.03.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Witam wszystkich samorobów Nie wiem czy się łapię do klubu, bo jak na razie miałem ekipę do postawienia ścian piwnicy (ekipa z polecenia kolegi budowlanca, mialem spory rabat ). Ławy, strop i ocieplanie piwnicy robiłem z pomocą rodziny. Niedługo rozpocznie się sezon i kolej na ściany. Tu mam dylemat. Będe robił z porothermu ściany zewnętrzne, wewnętrzne nośne chciałbym z BK (kiero chwile pomyslał, ale nie znalazł przeciwskazań jeżeli tylko sie je odpowiednio dobirze). Tez myślałem nad ekipą ze względów czasowych, ale ze względów finansowych wolałbym tego uniknąć. Piwnice ekipa wpadła i postawiła w 3 dni, sam bym pewnie 3 miesiące robił... Samo przenoszenie bloczków mnie wykończyło, a to nie była nawet 1/4.. Jakie macie doświadczenia z samodzielnym murowaniem ceramiki? Mam już kupione, zwykłe nieszlifowane więc na zaprawe. Niestety potencjalni pomocnicy nie mają albo czasu albo checi pomagać przy tym (przy innych etapach jak najbardziej) i boję sie że na to będe musiał wydać mieszek na ekpie.. Dom to Zoja Lux 2G z piwnica - po sporych przeóbkach, 149m2 użytkowej. Tu są rzuty. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?207337-Rekuperacja-i-WM-pare-pyta%C5%84&p=5532696#post5532696 Chciałem tydzien-dwa wziać urlop (zalezy ile dostane) żeby robić cały dzień, do tego weekendy i po pracy (od 19.. latem nie ma problemu robić do 22). Czy jest wogóle sens budowania całkiem samemu? Ile mi to może zająć? Wszyscy mówią że powinno się robić co najmniej w 2 osoby, jeden miesza, drugi układa. Myślę że do 16 bym mógł mieć pomocnika - jak z pracy wróci). Zauważyłem że budujący samemu tracą 5-6 razy więcej czasu niż ekipa. kilka razy dłużej robią tą samą czynnośc co "zawodowcy", do tego tyle samo im zajmuje czytanie FM Niedługo ruszam też z dziennikiem (raczej tygodnikiem, albo miescięcznikiem ), nie wiem tylko czy wstawiać w dział z dziennikami czy tutaj? Jest tu wogóle ktoś z Pomorza? pzdr Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 28.03.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 1. da sie budowac samemu 2. jak na zaprawe to wygodniej z pomocnikiem 3. pewnie ktos jest z pomorza - my nie 4. samemu robisz 5 dluzej - ale za to 10 razy dokladniej HOUK! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 28.03.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Potwierdzam, jak masz czas i nie masz dwu lewych rąk to jestes to w stanie zrobić lepiej niż 90% tzw fachowców w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draagon 28.03.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie - ekipa wchodzi na budowę - minimum 3-5 osób - ty jesteś SAM - a to wcale nie oznacza, że robisz tego 1/3 co ekipa. Bez pomocnika - chociażby żony, dziecka itp jesteś bardzo ograniczony - weź przykład - spadnie ci kielnia z rusztowania - sam musisz zejść, podnieść, oczyścić, wejść z powrotem itp - a tak to ci żonka podrzuci do góry - zorganizuj sobie pomocnika - bez tego da się radę, ale jak jesteś ograniczony czasowo to lepiej weź ekipę - urlop ci minie a i tak nie wymurujesz w tym czasie. Chyba że masz możliwość robienia po godzinach - to tak dasz radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.03.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie - ekipa wchodzi na budowę - minimum 3-5 osób - ty jesteś SAM - a to wcale nie oznacza, że robisz tego 1/3 co ekipa. Bez pomocnika - chociażby żony, dziecka itp jesteś bardzo ograniczony - weź przykład - spadnie ci kielnia z rusztowania - sam musisz zejść, podnieść, oczyścić, wejść z powrotem itp - a tak to ci żonka podrzuci do góry - zorganizuj sobie pomocnika - bez tego da się radę, ale jak jesteś ograniczony czasowo to lepiej weź ekipę - urlop ci minie a i tak nie wymurujesz w tym czasie. Chyba że masz możliwość robienia po godzinach - to tak dasz radę. Albo postaw z gotowych szalunkow styro Za material pewnie wyjdzie nieco drozej, ale o wiele taniej jakbys mial placic ekipie, i szczelnie, dokladnie, itp. Kurde, chyba pojde po jakas prowizje do thermomuru czy izodomu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendrulakowalski 28.03.2013 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Tak jak Dragon pisze 2 musi być - inaczej to się będzie ciągnęło w nieskończoność. Ja co prawda jak na razie to rozbierałem a nie budowałem , ale przynajmniej doświadczając tej mordęgi wiem że drugi raz nie podjął bym się tego samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paco16 28.03.2013 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 1. da sie budowac samemu 2. jak na zaprawe to wygodniej z pomocnikiem 3. pewnie ktos jest z pomorza - my nie 4. samemu robisz 5 dluzej - ale za to 10 razy dokladniej HOUK! 5. i 4 razy taniej hough ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 28.03.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 5. i 4 razy taniej hough ! 6. samemu to bk p+w na kleju i pierd... betoniarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draagon 28.03.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Ja właśnie murowałem z BK na P+W na klej - co tu mówić to jest bajka - zabawa w klocki - wystarczy wiaderko, wiertarka z mieszalnikiem i robisz sobie tyle kleju ile dasz radę wyrobić - i faktycznie wtedy pierd.. betoniarki - aczkolwiek 1 warstwa zawsze na zaprawę murarską - dodam od siebie, że ja murowałem z H+H i do pierwszej warstwy dojechał instruktor który w cenie materiału pociągnął mi 2/3 pierwszej warstwy - idealnie poziomo - po 10 warstwach suporeksu różnicę w poziomie miałem 4mm a pionowo 1,5mm - na zasadzie błędu w wskazaniach dalmierza laserowego. Co do B-K - jeżeli ktoś się zdecyduje to polecam kupić przynajmniej jedną paletę 400-kę - na docinki w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek K 28.03.2013 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Popieram Miloszenkę (z poprzedniej strony) styropianowe szalunki tracone to coś w sam raz dla Samorobów. 19 lat temu (!) budowaliśmy thermomurów przybudówkę - "śmy" bo powstała ekipa krewnych i znajomych, średnio 5 osób w tym ani jednego budowlańca. Poszło szybko i sprawnie. W dodatku te dodatkowe pomieszczenia (pokój dzieci i łazienka) są najcieplejsze w całym domu. Teraz w ciągu kilku tygodni rozpoczynamy budowę nowego domu wg projektu indywidualnego (PnB już jest!) też w tej technologii. Nie będzie już tamtej ekipy, ale dzieci już duże, więc pomogą.Wtedy zupełnie sam stawiałem ściankę działową z Ytongów - da się zrobić samemu i nawet szybko idzie, choć cały dom to już byłoby trudniej. Tyle, że o Ytongach ma złe zdanie nasz obecny kier. bud., więc już ich nie tykam. Tym razem ściany działowe zamierzamy zrobić z ceramiki, pewnie z Porothermów, ale na pewno będę murował sam z pomocą żony i dzieci.Pozdrawiam Samorobów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 29.03.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 6. samemu to bk p+w na kleju i pierd... betoniarki popieram, sam stawiałem z BK na P+W, no może nie do końca sam bo Teściu ciął i podawał, mieszał zaprawę, parę dni jeszcze jedna osoba do pomocy, to juz można powiedzieć full wypas, jeden docina podaje pustaki, miesza klej, drugi rozkłada zaprawę, trzeci układa pustaki, dobija pustaki, poziomować to już raczej cieżko na spoinie 3mm, więc trzeba robić dokłądnie od początku. RObota prosta i przyjemna, no może oprócz docinania, to robiliśmy szlifierką kontową, strasznie sie kurzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 29.03.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Ja właśnie murowałem z BK na P+W na klej - co tu mówić to jest bajka - zabawa w klocki - wystarczy wiaderko, wiertarka z mieszalnikiem i robisz sobie tyle kleju ile dasz radę wyrobić - i faktycznie wtedy pierd.. betoniarki - aczkolwiek 1 warstwa zawsze na zaprawę murarską. No to w systemie Dryfix jest generalnie podobnie - też bez betoniary Tyle że dodatkowy plus jest taki, że oszczędzasz też wiadro i wiertarkę, bo zaprawa jest w tubach. To chyba jedyny system, który umożliwia budowanie w wersji unplugged Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts