Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SAM BUDUJĘ DOM - forum... forum

Recommended Posts

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich budujących.

Powoli przymierzam się do zbudowania domu i zamierzam większość pracy wykonać sam z ewentualną pomocą rodziny.

Projekt Z71 wydaje mi się dość prosty w budowie i tani jak chodzi o ilość użytych materiałów. Na pewno nie powala przestrzenią, w porównaniu z NetBetem to jakieś 0,6 Cedryka, ale mierzę siły na zamiary.

Jak oceniacie szanse na samodzielne zbudowanie tego domku przez człowieka, który dotychczas z budowlanką nie miał wiele wspólnego, ale pracy się nie boi, ma 2 ręce i głowę na karku.

Sugerowane przez mnie technologie:

- ławy z gruszki, wykop robiony ręcznie

- fundament z bloczka betonowego

- ściany z gazobetonu 24x24x59 na klej

- strop teriva

- być może gotowe kształtki w wieńcach i nadprożach (szalunek tracony)

- komin systemowy

- dach pełne deskowanie, papa i raczej blacha

nic nie tne z cytatu bo madzrze piszesz

w kwestii technologii to zapraszam do naszego dziennika - w 100% sie pokrywamy, tyle ze ja wieniec przy stropie obmurowalem bloczkiem solbet 6cm zamiast ksztaltek stropowo-wiencowych (ksztalki wycenil mi konbet na prawie 5,5 tysiaca a za bloczki zaplacilem jakies 250 zlotych)

dom tez podobny tyle ze nasz ciut wiekszy - TK12 (134 / 156 m2 pow uzytk./calk.)

jak bedziesz zainteresowany to wal na priva lub GG i podam ci koszty.

Dziękuję wszystkim za uwagi.

Przy takim prostym dachu to weź dachówkę cementową lub ceramiczną dobra 'blacha' będzie w podobnej cenie.

Strop lepiej zrobić monolityczny.

Co do pokrycia docelowego dachu to jeszcze może zmienię zdanie, niestety o wszystkim zadecydują finanse. Co do rodzaju stropu to wydaje mi się, że terivę prędzej dam radę zrobić z pomocą 1-2 osób. W tym projekcie max. rozpiętość belek to 450 cm.

Dasz radę wyprostuj tylko ten zawijas w salonie, a taras i drzwi balkonowe zrób tak jak w Z162, każdy dodatkowy róg to :bash:

Robię tą samą technologią, oprócz kształtek na wieniec 2000zł w moim wypadku a cała teriva 6200zł podziękowałem, a dach to membrana i d. betonowa

pozdrawiam

Ściana będzie wyprostowana, na stronie studia z500 link piszę tam jako Tomek H., post z dnia 13.03.2013 r. o bliźniaczeniu, prostowaniu ściany i schowku pod schodami.

pepito82 skoro nie potrzebujesz zawrotnych przestrzeni i zależy Ci na prostocie to może parterówka (jeśli zmieści się na działce)?

To pisałem ja, budowniczy poszerzonego o 80 cm z91.

pozdrawiam

Radek

Niestety, kawałek działki, jaki może nam przypaść w udziale eliminuje parterówkę i skłania do zbliźniaczenia takich 2 domków Z71.

nic nie tne z cytatu bo madzrze piszesz

w kwestii technologii to zapraszam do naszego dziennika - w 100% sie pokrywamy, tyle ze ja wieniec przy stropie obmurowalem bloczkiem solbet 6cm zamiast ksztaltek stropowo-wiencowych (ksztalki wycenil mi konbet na prawie 5,5 tysiaca a za bloczki zaplacilem jakies 250 zlotych)

dom tez podobny tyle ze nasz ciut wiekszy - TK12 (134 / 156 m2 pow uzytk./calk.)

jak bedziesz zainteresowany to wal na priva lub GG i podam ci koszty.

Szanowny Tomku Antkowiaku, Twój dziennik znam dobrze (może nie tak dobrze jak NetBeta, bo ten znam na pamięć), to dzięki niemu przekonałem się do murowania bloczkiem na klej. Pomysł z obmurowaniem bloczkiem 6 cm jest super, ocieplenie wieńca i jednocześnie szalunek tracony. Jeśli z czasem wszystko mi się ułoży i będę mógł wbić pierwszą łopatę na pewno uderzę do Ciebie i innych samorobów z prośbą o natchnienie.

Serdecznie Was samoroby wszystkich podziwiam i zazdroszczę, że jesteście już tak daleko.

Szanowny Tomku Antkowiaku, Twój dziennik znam dobrze (może nie tak dobrze jak NetBeta, bo ten znam na pamięć), to dzięki niemu przekonałem się do murowania bloczkiem na klej. Pomysł z obmurowaniem bloczkiem 6 cm jest super, ocieplenie wieńca i jednocześnie szalunek tracony. Jeśli z czasem wszystko mi się ułoży i będę mógł wbić pierwszą łopatę na pewno uderzę do Ciebie i innych samorobów z prośbą o natchnienie.

Dobra dobra, nie pierdziel bo sie jeszcze zarumienie ;)

Jak tylko bede mogl w czyms merytorycznie pomoc to pisz smialo.

Witam wszystkich budujących.

Powoli przymierzam się do zbudowania domu i zamierzam większość pracy wykonać sam z ewentualną pomocą rodziny.

Projekt Z71 wydaje mi się dość prosty w budowie i tani jak chodzi o ilość użytych materiałów. Na pewno nie powala przestrzenią, w porównaniu z NetBetem to jakieś 0,6 Cedryka, ale mierzę siły na zamiary.

Jak oceniacie szanse na samodzielne zbudowanie tego domku przez człowieka, który dotychczas z budowlanką nie miał wiele wspólnego, ale pracy się nie boi, ma 2 ręce i głowę na karku.

Sugerowane przez mnie technologie:

- ławy z gruszki, wykop robiony ręcznie

- fundament z bloczka betonowego

- ściany z gazobetonu 24x24x59 na klej

- strop teriva

- być może gotowe kształtki w wieńcach i nadprożach (szalunek tracony)

- komin systemowy

- dach pełne deskowanie, papa i raczej blacha

zapraszam do wątku zetki 71,dużo cennych porad i każda zetka mile widziana.

Chryste Panie! Że ja na te forum trafiam dopiero teraz. :bash: Do tej pory trafiałem tylko na ludzi, którzy mówili "no co ty, głupi jesteś nie buduj sam", a tutaj tyle ludzi o wreszcie pozytywnym nastawieniu do tego tematu. Choć sprawa jest troszkę nieaktualna dla mnie, jest aktualna dla wielu innych. Ja rozpocząłem budowę w 2010 roku a na początku marca tego roku wprowadziliśmy się. Prowadzę taką małą stronkę na ten temat. Zainteresowanych budowaniem samodzielnie zapraszam na http://www.samzbudujdom.pl. :) Edytowane przez dzielny_samodzielny

Chryste Panie! Że ja na te forum trafiam dopiero teraz. :bash: Do tej poru trafiałem tylko na ludzi, którzy mówili "no co ty, głupi jesteś nie buduj sam", a tutaj tyle ludzi o wreszcie pozytywnym nastawieniu do tego tematu. Choć sprawa jest troszkę nieaktualna dla mnie, jest aktualna dla wielu innych. Ja rozpocząłem budowę w 2010 roku a na początku marca tego roku wprowadziliśmy się. Prowadzę taką małą stronkę na ten temat. Zainteresowanych budowaniem samodzielnie zapraszam na http://www.samzbudujdom.pl. :)

Naprawdę dziękujesz Chrystusowi, że tu trafiłeś, czy jest to dla Ciebie tylko "powiedzonko"?

Że ja na te forum trafiam dopiero teraz. :bash: Do tej poru trafiałem tylko na ludzi, którzy mówili "no co ty, głupi jesteś nie buduj sam", a tutaj tyle ludzi o wreszcie pozytywnym nastawieniu do tego tematu.

www.samzbudujdom.pl. :)

powitać samoroba .....z własną stroną www :D

pozdro

NETbet'bezwww :lol2:

cześć, od razu powiem, że podziwiamy z mężem KAŻDEGO samoroba, który się tu pokazał na forum. Przeczytałam bardzo dużo dzienników samorobów, wszystkich pewnie nie przeczytałam, bo nie dotarłam. :)

Wczoraj zaczęliśmy naszą przygodę z budową domu. Był geodeta wyznaczyć budynek, a następnie kolega z koparką zrobić wykop. Dziś mamy ogromne góry pięknego piachu na działce i wielką dziurę w ziemi. Do końca nie jesteśmy samorobami, bo będzie i murarz i dekarze i pewnie ktoś do zazbrojenia schodów (nie umiemy, trochę nam szkoda czasu, który pewnie mąż wykorzysta na instalacje, malowanie, kafelki, itp) i może jakieś inne rzeczy. Czy można być PÓŁ-SAMOROBEM? Mam nadzieję, że nie będziemy żałować tej decyzji, że nie zatrudniliśmy firmy od A do Z i nie wzięliśmy kredytu...

Pozdrawiam wszystkich.

Czy można być PÓŁ-SAMOROBEM?

chyba nie.

...bo w polskim słowniku nie ma takiego określenia.

jest:

pół bóg

poł tusk

pół litra

pół ka

:lol2:

...z drugiej jednak strony jest Jarek.P ... pół.....

Edytowane przez netbet

Tego, że nie wzięliście kredytu to chyba nie będziecie żałować nigdy, natomiast tego, że nie wzięliście firmy...hmm...budowanie domu samemu to jak rodzenie, odbywa się w bólach tylko znacznie dłuższych, ale ten ból sprawia, że odnosimy wielką satysfakcję z tego, że coś zrobiliśmy sami. Wydać pieniądze i zatrudnić fachowca potrafi każdy, ale zrobić coś samemu to już nie. Im więcej zrobicie sami tym większą będziecie mieć satysfakcję i tym więcej zaoszczędzicie na "fachowcach", którzy w dodatku biorą niemałą kasę a zrobić potrafią więcej złego niż dobrego. U moich znajomych hydraulik tak podłączył kanalizaję, że przy pierwszym prysznicu piętro niżej w kuchnni po ścianie lała się woda, a rewizji do prysznica brak - wiadomo rozkuwanie, a jak podłączył tenże prysznic, to się okazało, że jest ciepła woda przed dwie minuty a potem zimna, a w całym domu jest ciepła normalnie, jak on to zrobił nie wiem do dziś. A kominy wentylacyjne zrobili fachmany tak, że ich koniec zamias na dachu był w drewnianym stropie poddasza, przykryte wełną mineralną i płytą OSB -efekt - brak jakiejkolwiek wentylacji, wilgoć w całym domu, wilgotne były nawet ubrania w szafie, a sama szafa i dziesiątki mebli spleśniałe plecy i zaklute robale... przykłady mogę mnożyć. To tak jakby ktoś się pytał dlaczego samemu... :) Pozdrawiam

...różnice pomiędzy samorobami, pół samorobami, a innymi widać po kosztach.

samoroby - zamykają się przy przecietnym domy w kosztach koło 2 stów

pół samoroby - zamykaja się przy przeciętnym domu w kosztach koło 3 stów

inni - zamykaja sie przy przecietnym domu w kosztach - zle to ująłem - zaczynają budowę z nastawieniem że starczy im pół bani...

tych ostatnich należy najbardziej cenić - bo to oni napedzają rynek budowlany

a my... przyczyniamy sie do jego upadku....

:D