Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SAM BUDUJĘ DOM - forum... forum

Recommended Posts

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to i ja a w zasadzie mój partner tu dołączamy. Rok temu w kwietniu rozpoczęliśmy budowę domu. Na budowie pracują dwie, czasem trzy osoby. W sierpniu będziemy robić więźbę do której postaramy się dokoptować parę osób do pomocy. Do tej pory korzystaliśmy z usług koparki - wykopanie piwnicy i 2x dźwig był na budowie, który kładł nam płyty żerańskie z których robiliśmy strop.

Ułatwieniem na pewno jest to, że te osoby zbudowały już kiedyś po jednym domu, więc doświadczenia jakieś są.

Na pewno będę zaglądać i pisać co u nas na budowie słychać, choć dzieje się powoli bo raczej wykorzystujemy dłuższe urlopy na budowę.

• 2 weeks później...

Witam

Ja również buduje sam , czasami pomoże żonka z dziećmi , jedynie więźbę będzie kładła firma bo 18x10 sam bym nie wciągnął.

Rozpocząłem na wiosnę 2012r do zimy udało się zrobić zero z drenażem , kanalizą pod posadzką , izolacja fundamentów i obsypanie , zalanie góry .

Aktualnie prawie skończone ściany parteru z Ytonga i Silki .

projekt to Apollo 2a zm1 lustro z Domusa

Druga sprawa to był na forum nie jeden temat o tym sławny szlifowaniu z dokładnością do 1mm, jak się okazuje z tym bywa różnie. Schodząc na ziemię, ceramika poryzowana jest krucha, niejednorodna, a jestem głęboko przekonany do materiałów jednorodnych (w sensie pełnych jak BK, czy nawet Silka), a nie takich z wewnętrznymi przegrodami. Chodzi mi kucie, wykonanie instalacji, bruzd, czy nawet to przysłowiowe wieszanie szafek.

Kruchość Porothermu to jakiś mroczny mit... U mnie w transporcie nie skruszył się ani jeden pustak, a na budowie może ze trzy i to i tak podejrzewam że było to spowodowane marnej jakości piłą aligatorem, którą były cięte pustaki. Wewnętrzne przegrody w pustakach też mają swój powód - powietrze jest bardzo dobrym izolatorem termicznym. W związku z tym jeśli jest obecne w przegrodzie, to ściana ma lepsze parametry termiczne. Na tym polega cała idea ceramiki poryzowanej. Z mojego doświadczenia mogę też powiedzieć, że te przegrody w żaden sposób nie zmniejszają możliwości wiercenia otworów w pustakach - po prostu trzeba sobie kupić kołki przeznaczone do ceramiki poryzowanej (w każdej Castoramie w cenie zwykłych kołków :-). Ale jak chcesz wiercić w betonie czy płycie G+K to też musisz się wyposażyć w odpowiednie wkręty.

• 2 weeks później...
Haha no ciekawe rzeczy piszesz :) Sens Dryfixa jest i moim zdaniem tego typu technologie to przyszłość budownictwa jednorodzinnego. Ja też nie jestem fanem Maxa, bo moim zdaniem w tej technologii jest po prostu kupa roboty, ale Dryfix to inna para kaloszy. Poza tym piszesz że w zamian za suchą zaprawę Dryfix polecasz klej do BK. A klej to w takim razie nie eksperyment? :D Ja ceramikę lubię i uważam, że to jedyny sensowny materiał do budownictwa jednorodzinnego. Ale podyskutujmy o faktach, a nie o tym co się komu wydaje :)

Domy z Dryfixa stoją latami m.in. w Niemczech i Austrii - to u nas jest nowość i eksperyment. Pustaki są szlifowane +/- 2 mm, więc po wymurowaniu powstaje ci idealnie gładka ściana bez widocznych spoin i mostków termicznych. Znam kilka osób, które samodzielnie postawiły dom z tej technologii i raczej zawsze jest tak samo - na początku jest niechęć i nieufność, a po wybudowaniu wszyscy się dziwią, że tak dobrze poszło :)

A ja stawiałem z Ytonga i w porównaniu do ceramiki to jest materiał zdecydowanie lepszy chociażby do własnoręcznego stawiania.

• 2 weeks później...
Jak obliczyć ile pustaków potrzebuję na ściany? Rozumiem, że to niby prosta matematyka, ale są otwory na okna, drzwi, potem jakoś strasznie szczegółowo by trzeba było obliczyć tam gdzie są naproża.... Na ile dokładnie to można policzyć? Ja dałam projekt do wyceny do dwóch hurtowni i jedna podała ok 1800sztuk a druga 2800sztuk. To dość spora różnica, no nie?

Jak obliczyć ile pustaków potrzebuję na ściany? Rozumiem, że to niby prosta matematyka, ale są otwory na okna, drzwi, potem jakoś strasznie szczegółowo by trzeba było obliczyć tam gdzie są naproża.... Na ile dokładnie to można policzyć? Ja dałam projekt do wyceny do dwóch hurtowni i jedna podała ok 1800sztuk a druga 2800sztuk. To dość spora różnica, no nie?

Z projektu liczysz ile masz m2 ścian. Odejmujesz powierzchnie okien i drzwi. Sprawdzasz ile sztuk danego pustaka wchodzi na m2 ściany. I tyle nadprożami by się nie przejmował i ich nie liczył. Jakiś zapas trzeba mieć a co do sztuki i tak nie policzysz.

Znaczna większość prawdziwych budowlanców powie Wam że na dom dla siebie to tylko ceramika! Ja mam z max-a fakt, pracy sporo tym bardziej jak samemu trzeba pomagać. Znacznie (nawet bardzo) szybciej i łatwiej jest budować z "białego" pustaka, tym bardziej samemu i pewnie troszeczke taniej. Odnośnie walorów izolacyjnych to moim zadniem "biały" może i przewyższa ceramikę ale ... w laboratorium. Na budowie jak "wypije" wiadro wody to inaczej to wygląda.

Teraz jest moda na szybkie budowanie hwiadomo, wykonawcy muszą miec większy przemiał, większa sprzedaż itp. np. komin systemowe, płyty G-K dużo można wymieniać.:)

Edytowane przez Bullineczka

Znaczna większość prawdziwych budowlanców powie Wam że na dom dla siebie to tylko ceramika! Ja mam z max-a fakt, pracy sporo tym bardziej jak samemu trzeba pomagać. Znacznie (nawet bardzo) szybciej i łatwiej jest budować z "białego" pustaka, tym bardziej samemu i pewnie troszeczke taniej. Odnośnie walorów izolacyjnych to moim zadniem "biały" może i przewyższa ceramikę ale ... w laboratorium. Na budowie jak "wypije" wiadro wody to inaczej to wygląda.

Teraz jest moda na szybkie budowanie hwiadomo, wykonawcy muszą miec większy przemiał, większa sprzedaż itp. np. komin systemowe, płyty G-K dużo można wymieniać.:)

Poszukaj w necie raportu nt zawilgocenia i osuszania domow po powodzi z poszialem na budulec, przeczytaj a potem zweryfikuj poglad nt zawilgocenia BK :)

Murarze lubia ceramike bo przy ceramice nie trzeba sie starac. Wszelkie nierownosci latwo zniwelowac fuga, nie trzeba sie prykladac aby bylo czysto itp itd.

Na spoinie 2-3mm nie zgubisz nic, wiec jesli budujesz niechlujnie to niestety sciana bedzie krzywa i brzydka...

W kwestii izolacyjnosci nie ma nad czym dyskutowac bo fizyki oszukac sie nie da.

W mojej opinii w erze BK i silikatow ceramika niczym sie juz nie jest w stanie obronic.

Ale na szczescie wybor materialow budowlanych jest na tyle duzy ze kazdy moze wybrac to co woli...

PS. proponuje ci prosty test: zalej bloczek BK woda a nastepnie wystaw na slonce i wiart a nastepnego dnia sprawdz czy nadal jest mokry...

Ściany z BK? Toż nie dalej jak wczoraj przebijałem się na wylot przez ścianę z BK i ocieplenie i w duchu dziękowałem sam sobie, że nie postawiłem ścian z ceramiki. Kilka dni wcześniej robiłem przepust przez wewnętrzną nośną z pełnej cegły. Poszło wiertło.

Jak kładłem kable - bruzdy w ścianie robiłem piłą tarczową, a korekty toporkiem.

IMHO, dla samo-budującego gazobeton is the best na każdym etapie.

Ściany z BK? Toż nie dalej jak wczoraj przebijałem się na wylot przez ścianę z BK i ocieplenie i w duchu dziękowałem sam sobie, że nie postawiłem ścian z ceramiki. Kilka dni wcześniej robiłem przepust przez wewnętrzną nośną z pełnej cegły. Poszło wiertło.

Jak kładłem kable - bruzdy w ścianie robiłem piłą tarczową, a korekty toporkiem.

IMHO, dla samo-budującego gazobeton is the best na każdym etapie.

oczywiscie... ale ceramicznych konserwatywnych ekstremistow nie przekonasz... ;)

Ja mam dom z ceramiki (max) i następny już budowałbym z białego pustaka lub z BK. I to nie z powodu niechlustwa budowlańców czy krzywych ścian zewnętrznych bo tu się naprawdę ładnie postarali. Różnice do 3mm. Natomiast przy działówkach już w niektórych miejscach dali ciała. Co wyszło mi przy kładzeniu karton - gips na suficie. Trochę kąty proste im się rozjechały tak do 1,5cm odchyłki ala na szczęście tylko w poziomie i w niektórych pomieszczeniach. W pionie jest ok bo tu pilnowałem. :)

Ja mam dom z ceramiki (max) i następny już budowałbym z białego pustaka lub z BK. I to nie z powodu niechlustwa budowlańców czy krzywych ścian zewnętrznych bo tu się naprawdę ładnie postarali. Różnice do 3mm. Natomiast przy działówkach już w niektórych miejscach dali ciała. Co wyszło mi przy kładzeniu karton - gips na suficie. Trochę kąty proste im się rozjechały tak do 1,5cm odchyłki ala na szczęście tylko w poziomie i w niektórych pomieszczeniach. W pionie jest ok bo tu pilnowałem. :)

I uważasz że to wina Max'ów a nie niechlujstwa wykonawców?

• 2 weeks później...