pierwek 16.10.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 wracając jeszcze do budowania w pojedynkę... mi bardzo dużo pomaga tata, notabene emeryt. Jesteśmy razem na budowie każdą sobotę w roku (wyjątek to wesele siostry żony i wczasy, święta) bez względu na pogodę. i Tak od prawie 2 lat. Oczywiście biorę nieraz wolne i wtedy dochodzą dni w tygodniu, dużo robię też sam po pracy (klejenie kafelków itp). Dużo też zrobił sam mój tata (praktycznie sam ocieplił całe poddasze w parę tygodni). Ale jak się pracuje w 2 osoby to nawet jak się straaaaaasznie nie chce robić to skoro jesteśmy umówieni, że o godz 8.00 w sobotę zaczynamy to po prostu trzeba rano ruszyć dupsko z wyra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anzys 16.10.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 wracając jeszcze do budowania w pojedynkę... mi bardzo dużo pomaga tata, notabene emeryt. Jesteśmy razem na budowie każdą sobotę w roku (wyjątek to wesele siostry żony i wczasy, święta) bez względu na pogodę. i Tak od prawie 2 lat. Oczywiście biorę nieraz wolne i wtedy dochodzą dni w tygodniu, dużo robię też sam po pracy (klejenie kafelków itp) ja z Tatą podobnie - urlopy, wszystkie soboty i niedziele (z drobnymi wyjątkami) już od roku Ale jak się pracuje w 2 osoby to nawet jak się straaaaaasznie nie chce robić to skoro jesteśmy umówieni, że o godz 8.00 w sobotę zaczynamy to po prostu trzeba rano ruszyć dupsko z wyra... święte słowa, poza tym zawsze na budowie jest z kim słowo zamienić, jak mam jechać sam robić to eh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 16.10.2009 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 no tak... samodzielny inwestor czasem staje się czarodziejem rzeczy niemożliwych.. nie mówię o dwóch czarodziejach ..... bo w takim składzie to o cuda można się oprzeć... wiem - sam doświadczam... jeszcze daleko mi do "woda-wino" ale inne zaczynam pojmować.. pozdro NEtbet'cudak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 09.07.2010 05:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 ... wywlekę na wierzch... gdzieś tam pod koniec jest instrukcja samodzielnego kładzenia papy... może się komus przyda...stanąłem przed problemem i go rozwiązałem.( a przy okazji trochę kasy zostanie w kieszeni )http://forum.muratordom.pl/showthread.php?119477-Cedryk-bez-tajemnic-czyli-jak-wybudowali%C5%9Bmy-sami-dom!!!/page4 pozdroNETbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
verterix 18.03.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Ja też będę budować bez ekip budowlanych. Zona, ja i pomoc rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 18.03.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 No to i my z tych cudakow i powiem ze to przeze DiabNetaBeta,co podkusil i pomysl podsunal. Starego brat tez sie buduje i do wszytskiego bral ekipe, nawet sam nie kupowal materialow wiec misiek nie chcial sie namowic na samodzielne budowanie. A we mnie plynie taki jad co by samemu zrobic, nauczyc sie, zakasac rekawy, wlozyc gumiaki i zapierniczac z taczkami. Pomine to, ze od pluga sila odciagnieta jestem i zawsze tak mialam. To i malzowi ciagle Cedryka pokazuje i Pezeta i Pod Bukami i....jak mu pokazalam jak zona Adamoosa kreci strzemionka to wymiekl:)... i teraz to juz wyjscia nie mamy bo misiek prace stracil..... wiec zaczynamy sami. Czas pokaze.........Jakby co to pretensje to Net Beta bede miala:P, wogole trza mu dac jakis tytul samorobny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 18.03.2011 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 to przeze DiabNetaBeta,co podkusil i pomysl podsunal NETbies:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 18.03.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 No to i my z tych cudakow i powiem ze to przeze DiabNetaBeta,co podkusil i pomysl podsunal. Starego brat tez sie buduje i do wszytskiego bral ekipe, nawet sam nie kupowal materialow wiec misiek nie chcial sie namowic na samodzielne budowanie. A we mnie plynie taki jad co by samemu zrobic, nauczyc sie, zakasac rekawy, wlozyc gumiaki i zapierniczac z taczkami. Pomine to, ze od pluga sila odciagnieta jestem i zawsze tak mialam. To i malzowi ciagle Cedryka pokazuje i Pezeta i Pod Bukami i....jak mu pokazalam jak zona Adamoosa kreci strzemionka to wymiekl:)... i teraz to juz wyjscia nie mamy bo misiek prace stracil..... wiec zaczynamy sami. Czas pokaze.........Jakby co to pretensje to Net Beta bede miala:P, wogole trza mu dac jakis tytul samorobny:) zaczynaj zaczynaj i nic się nie bój wiedzą pomożemy, ja narazie w fazie przygotowań też planuje samemu to zrobić co prawda mam sporą praktykę ale i tak jest to spore wyzwanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 18.03.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Ale wiecie ze to samorobnie to nie wypada..ze biedaki-cudaki. U mnie w pracy przez pol roku smiali sie ze mnie jak wspominalam o budowie, bo mysleli ze zartuje, a teraz nadal nie wierza, ale przynajmniej sie juz nie smieja... teraz po prostu mysla, ze sfisiowalam:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 19.03.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 to nie o to chodzi ja nie chcę widzieć na swojej chałupce żadnych firm, które patrzą jak tu najwięcej zarobić czyli zrobić najtaniej, zbyt często muszę poprawiać po rożnych expertach bym chciał sobie to zgotować na własnym domku za własne pieniążki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 19.03.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Ja już wybudowałem sam.....i polecam wszystkim kórzy chcą być dumni i szczęśliwi z tego że jednak dopieli swego....mi to zajęło 3 lata i 3 miesiące ...do wprowadzenia się..... pozostała i do wukończenia tylko łazienka...u góry....i posiadam dom z piwnicą...84 m2 i jakieś 162 m2 na parterze ipoddaszu.... także nie bardzo mały ani też bardzo wielki....poprostu średni...pomijając pomoc dwóch kumpli przy wylewaniu płyty fundamentowej i stropów lanych żelbetowych, i oprócz tynków wewnatrznych oraz posadzek...wszystko inne wykonaliśmy sami....tzn ja, żona i mój teść 86 lat....sam układałem dachówki ceramiczne...ocieplenie domu , dachu....i inne....naprawdę warto....oprócz tego w tym samym czasie stan surowy otwarty pomagam jako majster u jednego kumpla.... i u drugiego przy parach wykończeniowych....i jakoś się dało wszystko pogodzic.....były chwile ciężkie....bo wiele się wydarzyło w trakcie tego długiego dość czasu.....ale naprawdę warto było...koszt budowy nie przekroczył 1000 zł/m2. Dlatego też że budowałem sam, zaoszczedzone pieniądze wolałem włożyć w dobre materiały.....i dużą ilość ocieplenia zwłaszcza dachu....30 cm skosy 45 cm nad sufietm poddasza....ale się opłacało....koszt roczny ogrzewania 1600-1650 zł w domu po 23-24..st.Cmam gwc....z reku...kominek....JESTEŚMY SZCZĘSLIWI>>>>>WSZYSTKIEGO DOBREGO DLA BOBÓW BUDOWNICZYCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.03.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 pomijając pomoc dwóch kumpli przy wylewaniu płyty fundamentowej i stropów lanych żelbetowych, Z gruchy czy betoniarki ? BO to różnica zasadnicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 20.03.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 a kto w tych czasach wylewa z betoniarki beton na stropy.... szkoda czasu ... a i tak nigdy nie rozrobisz takiego B20 na placu budowy.... OCZYWIŚCIE ŻE Z BETONIARNI.... Z GRUCHY ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 01.04.2011 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 ..może sie komus przyda... gdzieś na stronie 18 dziennika jest patent jak za 7 dych wykonac podnośnik do płyt KG... pozdroNETbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 01.04.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 a kto w tych czasach wylewa z betoniarki beton na stropy.... szkoda czasu ... a i tak nigdy nie rozrobisz takiego B20 na placu budowy.... OCZYWIŚCIE ŻE Z BETONIARNI.... Z GRUCHY ))) a kto w tych czasach? my Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 01.04.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 a kto w tych czasach? my I my też. Choć początkowo mąż oponował przed budowaniem samemu, to teraz ten pomysł mu się coraz bardziej podoba. Jedynie dach zlecę "ekipie", czyli wujowi i jego koledze, którzy są najlepszymi dekarzami w okolicy i nie wyobrażam sobie, aby kto inny robił mój dach... No i instalacje, bo tu jestem zielona, a za bardzo się boję czegoś spaprać. A reszta to własne ręce i wiedza + pomoc muratorowych forumowiczów. I jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 01.04.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 i satysfakcja z roboty przy domku jest gorzej jak są tego efekty uboczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 02.04.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 a kto w tych czasach wylewa z betoniarki beton na stropy.... szkoda czasu ... a i tak nigdy nie rozrobisz takiego B20 na placu budowy.... OCZYWIŚCIE ŻE Z BETONIARNI.... Z GRUCHY ))) Takie zalewanie trwa kilka godzin nie przesadzajmy. Wiadomo z betoniarni mocniejszy, ale czy przy domku jednorodzinnym ma to jakieś znaczenie. Jeszcze kilka lat temu większość zalewała z betoniarek i domy stoją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldam1 21.03.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 netbetprzeczytałem twój dziennik od dechy do dechy. gratki profi roboty.czy robiłeś gdzies podliczenia ile udało ci się zaoszczędzić na fachowcach? Ja zrobiłem takie przymiarki i tak naprawdę wszystko zależy od sytuacji zyciowej. Przy moim projekcie koszt robocizny (sso, instalacje, wykończeniówka) to ok 100kzłBudowa trwała ~3.5 roku. Czyli mniej więcej 2 lata dłużej niż "normalnie"W moim przypadku to prawie 43kzł więcej za wynajem mieszkania. Zostaje jakies 1400zł/miesiąc oszczędności. Można powiedzeć nie mało i rzeczywiście się opłaca. Jednak trochę mi szkoda tego czego policzyc nie można. Praktycznie nie ma człowieka w domu i dzieciaki są bez ojca. A czasu nie wrócimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 14.05.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 pozdrawiam wszystkich BOBÓW BUDOWNICZYCH.....JA taki domek wybudowałem sam co jest na miniaturce.....tylko tynki i posadzki ktoś robił innyi polecam wszystkim którzy mają dobrą cierpliwość i samozaparcie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts