Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SAM BUDUJĘ DOM - forum... forum

Recommended Posts

Też sam buduje (z małą pomocą taty i teścia). Na jesieni wyprowadzony stan zero łącznie z chudziakiem. Jedyna opłacona usługa to geodeta. W tym roku planuje ściany i dach. Dach jest 2-spadowy więc liczę po cichu, że zrobimy sami - życie to zweryfikuje. Domek 114 m 2 pow. zabudowy z poddaszem użytkowym. Na razie liczę, że do instalacji elektrycznej i do wykonania przyłączy będą potrzebni spece a resztę samemu. Elektrykę zrobiłbym samemu ale z tego co mi wiadomo to instalację może wykonać tylko osoba z uprawnieniami - jeżeli się mylę to sprostujcie mnie.

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W tym roku planuje ściany i dach. Dach jest 2-spadowy więc liczę po cichu, że zrobimy sami - życie to zweryfikuje.

więźbę zleć... resztę opierdzielisz/licie sam/i ... nie ma w tym filozofii....

tu jest "Taka jedna" ;) co sama opierdzieliła dom z piwnicą... wiec dach- dla faceta.... bez jaj...

Dach mam 2-spadowy więc teoretycznie nie jest taki skomplikowany - nie robię go jeszcze więc chojrak ze mnie. Trochę wymiary są spore bo krokwie 7,5 metra przy 5,8 metrowych jętkach - będzie dźwigania. Na razie bardziej mnie strop martwi - mam w projekcie terive a chce zrobić monolit więc będzie szalowania.

"Użyłem około 20000 pełnych cegieł. " Te cegły to miałeś z odzysku czy co, że Ci się chciało taką drobnicą murować bo jak brałem materiał, który pozwoli szybko coś zlepić - beton komórkowy. I tak licząc murowanie po pracy czyli od około 16.30/17.00 to trochę mi się zejdzie:)

Robota dachu, szczególnie przy prostym układzie, to czysta przyjemność. Ja swój: 250m2, pełne deskowanie, krokwie 5,75m 18 par postawiłem w dwa tygodnie z czego konstrukcja 4 dni, a deskowanie reszta czasu. Do pomocy miałem 17 i 19 latka. To naturalnie moja pierwsza budowa w życiu i cała moja wiedza to forum. Wszystkie kantówki 4stronnie ostrugaliśmy. Do impregnacji polecam siarczan miedzi ze sklepu chemicznego - 100g-1l wody i opryskiwacz, lać po wszystkim do oporu.

Podstawa to równy, wypoziomowany wieniec i równoległe osadzenie murłat. Później robisz szablon wiązara z długich desek. Kamy w krokwiach wycinaj piłą tarczową najazdówką. Polecam Ci łączenie krokwi w kalenicy na nakładkę. Nie bój żaby, praca w drewnie to super przyjemność.

No to nie jest źle - ja mam "tylko" 13 par krokwi. Taki szablon to dobra sprawa, w końcu jak coś sp... to lepiej żeby to był szablon:) A jak łączyłeś krokwie do murłaty to nacinałeś tylko krokwie czy i murłaty? I jeszcze sprawa łączenia jętek z krokwiami - można się tu ograniczyć do śrub czy też lepiej nacinać. Też planuje pełne deskowanie. Co do tego siarczanu to pierwsze słyszę o czymś takim. To jakoś popularny patent i czy dobry?

ja sam stawiałem szkieletowca dach na samym początku jest trochę trudny ale jak już pierwsze krokwie postawisz to potem bajka, krokwie zacinałem i na murłaty (czyli u mnie ma oczep ściany ) i na płatwie a murłaty i płatwie nie a jętki ma dwie śruby 12mm i 4 wkręty tak konstruktor zapisał w projekcie, oczywiście bez szablonu ani nie próbuj i sprawdzaj szablonem czy pasuje bo wystarczy parę mm luzy i potem ciężko sobie z tym poradzić deskowanie robiłem z płyt mfp

No to nie jest źle - ja mam "tylko" 13 par krokwi. Taki szablon to dobra sprawa, w końcu jak coś sp... to lepiej żeby to był szablon:) A jak łączyłeś krokwie do murłaty to nacinałeś tylko krokwie czy i murłaty? I jeszcze sprawa łączenia jętek z krokwiami - można się tu ograniczyć do śrub czy też lepiej nacinać. Też planuje pełne deskowanie. Co do tego siarczanu to pierwsze słyszę o czymś takim. To jakoś popularny patent i czy dobry?

Ilość krokwi schodzi na drugi plan. Pytanie czy masz płatwie pośrednie, krokwie koszowe i lukarny, bo te trzy elementy to już trochę wyższa szkoła jazdy. Zacinałem tylko krokwie (koniecznie tarczową piła, bo pierwszą parę zaciąłem pilarką spalinową "na górala" i to wyszło paskudnie) i wierciłem otwór prowadzący dla gwoździa "krokwiaka". Po postawieniu wiązara jeden pomocnik trzymał go w pionie, drugi naciągał krokiew do osi domu, żeby nacięcie dobrze dolegało do murłaty, a ja biłem krokwiaka siekierą. 3 ostatnie wiązary są problemowe bo nie ma jak ich postawić - nie mijają się z już przybitymi wiązarami. Patent na to jest taki, że stawiasz ten trzeci wiązar przed końcem i dosuwasz stojący do poprzedniego stojącego, nie przybijasz. Stawiasz następny i dosuwasz do tamtych dwóch, stawiasz ostatni i rozsuwasz wszystkie przybijając je w docelowej pozycji, zabezpieczasz deską po skosie. Zrób sobie 2 przymiary o takiej długości jak planowany rozstaw krokwi (kawałek równej kantówki).

Przyjemna robota i niesamowita satysfakcja.

Może jakieś zdjęcia okażą się pomocne: https://picasaweb.google.com/kalendarza/DoPokazywania?authuser=0&authkey=Gv1sRgCKSxi7Cq-qGMNA&feat=directlink

PS. Siarczan miedzi to składnik wielu impregnatów technicznych - tych lepszych. Jest mniej ryzykowny niż impregnaty solne, mniej toksyczny niż chemiczne, tani, dostępny na portalu aukcyjnym. Do kąpieli, natrysku czy malowania.

Edytowane przez K160

Lukarn nie mam, krokwie koszowe mam ale krótkie przy małym daszku wejściowym. Płatwii pośrednich w projekcie też nie mam ale mam wrażenie że z tym elementem arhitekt przesadził i powinny być - chyba je dołoże tym bardziej że chce zrobić strop lany (w projekcie teriva) a to pozwoli postawić słupy. Mam projekt bardzo podobny do: http://dom.money.pl/projekty_domow/bez;piwnicy,projekt,dom;w;konwaliach,11199.html

Zmiany to brak lukarny, brak balkonu z tej strony z której nie ma wykusza i domek jest o 0,5 m skrócony tj.- ma 12,7 m długości. W katalogowym projekcie widzę płatwie i słupy a u mnie w projekcie indywidualnym brak:confused: - nie dopilnowałem tego. Dzięki za rady bo podejrzewam, że krokwie stawiałbym po kolei a przy ostatnich bym miał niezłą zagwostkę jak to postawić.

z takim podejściem nie zabieraj się do tego sam, ja jetem hydraulikiem instalatorem i dałem radę to dlaczego Ty masz nie dać wszystko opiera się na podstawowej geometrii czyli poziom podstawówki i otwartej głowie, spokojnie wszystko da się zrobić pooglądaj trochę rysunków więźb trochę zdjęć jak będziesz wiedział o co pytać to ci tu podpowiemy

• 2 weeks później...
My sami tynkowaliśmy :D

Ja prace mokre raczej zlece, czyli wyleki i tynki, ale pozostalych nie chce robic zbyt dlugo, dlatego np sciany i fundamenty beda z thermomuru, izolacja dachu nakrokwiowa, itd, koszty niewiele wieksze, znacznie mniejszy niz bym to zlecil a zaoszczedzony czas idzie w miesiace.

Polecam przemyslec technologie, bo jesli ktos buduje max w 2 osoby i budowa zabiera 2,3 lata to mowimy tu o oszczednosci rzedu kilku kwartalow ;)

Pozdrawiam