Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K?opot z wie?cem i mur?at?

Gość Edek

Recommended Posts

Gość Edek

Kupiliśmy parterowy domek na wsi z poddaszem do zagospodarowania. Planujemy dobudować do niego jeszcze kilka niewielkich pomieszczeń. Na istniejącej jego części, konstrukcja nie posiada wieńca, a krokwie konstrukcji dachowej oparte są na murłacie przymocowanej do belek stropowych leżących na ścianach. W związku z tym moje pytania:

1. Czy można naprawić lub wymienić murłatę bez rozbierania dachu ?

2. Czy dobudowana w przyszłości część domku może nie posiadać wieńca ?

Będę wdzięczny za każdą poradę. Pozdrawiam.

Kupiliśmy parterowy domek na wsi z poddaszem do zagospodarowania. Planujemy dobudować do niego jeszcze kilka niewielkich pomieszczeń. Na istniejącej jego części, konstrukcja nie posiada wieńca, a krokwie konstrukcji dachowej oparte są na murłacie przymocowanej do belek stropowych leżących na ścianach. W związku z tym moje pytania:

1. Czy można naprawić lub wymienić murłatę bez rozbierania dachu ?

2. Czy dobudowana w przyszłości część domku może nie posiadać wieńca ?

Będę wdzięczny za każdą poradę. Pozdrawiam.

Murłatę wymienić można, choć jest to dość pracochłonne.

Musisz to robić odcinkami, po oprzednim podstemplowaniu krokwii (z podlewarowaniem) na danym odcinku.

Co do wykonania wieńca:

Proponuję na nowej części zrobić. Spina on budynek powodując jego usztywnienie (widziałem już budynek bez wieńca, w którym siła rozpierająca od krokwii poprzez murłatę spowodowała zarysowania ścian nad nadprożem okiennym).

A jaki masz strop na tej starej części?

Pzdr