aniagran 13.10.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 WitamPisze w imieniu siostry, która wraz z mężem otrzymała od jego rodziców część działki w formie darowizny. Na tej działce stoi już jeden dom. Działka została podzielona przez geodetę tak by można było na drugiej części postawić drugi dom. Zostało złożone w gminie pismo w tej sprawie z opisem że część oddzielona będzie przeznaczona pod budowę domu. Wójt pismo podpisał.Teraz okazało się że przepisane 800 m2 to za mało by w tej gminie postawić dom. Minimum musi być 1000 m2.Podobno każda gmina ustala sobie to indywidualnie.Co teraz może zrobić moja siostra ze szwagrem? Notariusz już opłacony, część działki należy do nich, a teraz okazało się, że nie mogą postawić tam wymarzonego domu. Wcześniej nie wnikali w przepisy szczegółowe, byli pewni że jeśli zostało to przyjęte przez gminę to bedą mogli się na tej działce budować. Zwiększenie powierzchni działki nie wchodzi w grę bo trzeba by było ten drugi dom zburzyć.Czy mogą pozwać do sądu wójta, gminę w tej sprawie? Czy wójt jednak musi wyrazić zgodę na budowę?Prosze o radę. PozdrawiamAnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 13.10.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Jeśli to wynika z obowiązującego planu zagospodarowania przestrzennego to można spróbować skorzystać zArt. 95. Ustawa o gospodarce nieruchomościamiNiezależnie od ustaleń planu miejscowego, a w przypadku braku planu niezależnie od decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, podział nieruchomości może nastąpić w celu:7) wydzielenia działki budowlanej niezbędnej do korzystania z budynkumieszkalnego; działkę tak podzielić żeby nowa (niezabudowana) działka miała te min 1000 m2,zabudowana nie musi mieć 1000m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniagran 13.10.2009 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Ale to się wiąże z dodatkowymi kosztami notarialnymi.Poza tym niewiem czy zgodzili by się na to teście mojej siostry. Działki mają być odgrodzone, więc jak to zrobić. Trochę chyba mi trudno zrozumieć to co Pani napisała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 13.10.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 jeśli powierzchnia działki budowlanej 1000m2 wynika z planu, to tego nie przeskoczysz, żaden sąd..itd szkoda zdrowia i pieniędzy Podałam Ci jakąś furtkę w tej sytuacji, wiem że teraz trochę skomplikowana, może ktoś ma inny pomysł W sytuacji kiedy obowiązuje plan i jest zapis że minimalna powierzchnia działki budowlanej ma mieć 1000m2, to kiedy teściowie mieli działkę z domem np 1600m2 "powinni" wydzielić pod swój dom działkę 600m2. To jest zgodne z prawem (ta ustawa którą podałam wyżej) i jednocześnie na tej drugiej działce można budować zgodnie z planem zagospodarowania. teraz jest kłopot, bo ew musieliby ponownie podzielić swoją działkę i darować dodatkowe 200m2 Czy wójt jednak musi wyrazić zgodę na budowę Pozwolenie na budowę wydaje starostwo (jeśli jest plan to na podstawie ustaleń zawartych w tym planie zagospodarowania przestrzennego) - a nie Wójt/gmina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.10.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Witaj Dusia. Miło, że znów „nadajesz”. Trochę szalony pomysł, ale przynajmniej teoretycznie, moim zdaniem – wykonalny. A gdyby tak pozwolenie na budowę obejmowało 2 działki? Ta druga na zasadzie np. „użyczenia” tych brakujących 200m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniagran 13.10.2009 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Czy dobrze zrozumiałam? Wójt nie będzie odpowiadał za swoją błędnie podjętą decyzję? Czyli teściowie muszą podarować dodatkowe 200m2? Z tym że tak jak pisałam działki nie da się rozgraniczyć w ten sposób, bo jak podarują te dodatkowe 200m2 to wejdą z "granicą" na dom, który stoi. Jak to geodeta podzieli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniagran 13.10.2009 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Dodam, że na drugiej działce dom ma być rozbudowany o dodatkowe piętro i teściowie już mają na to zgodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 13.10.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Witaj Siwy, pająki chciały mnie za obraz wciągnąć to kolejny babol prawny, bardzo często (niestety) wykorzystywany przez tych co się zagapili jak był robiony plan zagospodarowania A możesz więcej napisać o tym użyczeniu? o PnB występuje tylko właściciel działki niezabudowanej? co ew z kredytem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniagran 13.10.2009 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Z tego wiem to tylko właściciel ma zamiar wystąpic o pozwolenie. A ktoś jeszcze może? To by coś zmieniło wtedy?Kredyt ma być wzięty w całości pod tą działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 13.10.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Rozumiem, że sytuacja jest taka:1. Cała działka ma 1600 m22. Stoi na niej dom3. Plan zagospodarowania mówi, że działka budowlana musi mieć minimum 1000 m2, żeby można było zbudować na niej nowy dom Ja widzę dwa rozwiązania: Pierwsze - to, które sugeruje dusia. Drugie - nie dzielić działki, wybudować drugi dom na tej samej działce, na której stoi pierwszy i dopiero jak oba domy będą stały podzielić nieruchomość na pół. Oczywiście każde z rozwiązań ma swoje wady i w niektórych przypadkach może być niewykonalne, ale niestety innych możliwości rozwiązania problemu nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniagran 13.10.2009 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Jakie się znowu koszty z tym wiążą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 13.10.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Jakie się znowu koszty z tym wiążą? Z czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.10.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Czy dobrze zrozumiałam? Wójt nie będzie odpowiadał za swoją błędnie podjętą decyzję? Winny jest ten, kto chciał takiego podziału. W zasadzie Wójt nie miał możliwości odmowy, akurat takiego podziału – chyba, że w MPZP jest zapis zabraniający podziału dziełek na mniejsze niż ….., ale nie sądzę aby tak było. A możesz więcej napisać o tym użyczeniu? o PnB występuje tylko właściciel działki niezabudowanej? co ew z kredytem? Buduje na swojej działce, to i z kredytem nie ma problemów. W moim pokrętnym rozumowaniu bazuję na zapisie PB Art. 4. Każdy ma prawo zabudowy nieruchomości gruntowej, jeżeli wykaże prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane, pod warunkiem zgodności zamierzenia budowlanego z przepisami. Łącznie spełnia wymogi „przepisów” tj. chce zabudować nieruchomość gruntową przeznaczoną na cele budowlane, o wymaganej minimalnej powierzchni 1.000m2 i łącznie ma „w dyspozycji” tyleż samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniagran 13.10.2009 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Działka jest już podzielona i prawnie przepisana. Nie bardzo można to cofnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.10.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 ....Drugie - nie dzielić działki, wybudować drugi dom na tej samej działce, na której stoi pierwszy i dopiero jak oba domy będą stały podzielić nieruchomość na pół...... Ale tu na przeszkodzie prawdopodobnie stoją zapisy MPZP, które zazwyczaj mówią o zabudowie jednorodzinnej, a to oznacza jeden dom, lub zabudowę bliźniaczą lub szeregową. Czyli teoretycznie można na jednej działce dobudować bliźniaka. Wolnostojący dom raczej nie wchodzi w rachubę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniagran 13.10.2009 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 No to się wkopali Dobrze, a teraz poprosze o jedną radę, bo już się pogubiłam. jakie jest najlepsze wyjście z tej sytuacji? Geodeta i przepisanie tej ziemi ich niemało kosztowało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 13.10.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Według mnie trzeba się dobrze wczytac w zapisy planu, moze jest jakiś kruczek który pozwala to ominąć. Podaj jaka to gmina i jakiego obszaru dotyczy plan, to znajdziemy plan na BIPie( Biuletyn Informacji Publicznej) i poczytamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 13.10.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 ....Drugie - nie dzielić działki, wybudować drugi dom na tej samej działce, na której stoi pierwszy i dopiero jak oba domy będą stały podzielić nieruchomość na pół...... Ale tu na przeszkodzie prawdopodobnie stoją zapisy MPZP, które zazwyczaj mówią o zabudowie jednorodzinnej, a to oznacza jeden dom, lub zabudowę bliźniaczą lub szeregową. Czyli teoretycznie można na jednej działce dobudować bliźniaka. Wolnostojący dom raczej nie wchodzi w rachubę. Według mnie dwa domy jednorodzinne stojące na jednej działce to nadal zabudowa jednorodzinna. Co innego jakby stał jeden dom wielorodzinny... Ale jeżeli w planie zagospodarowania rzeczywiście jest wprost jakiś zapis, że tak nie wolno, to oczywiście takie rozwiązanie odpada... Zresztą - w tym przypadku to już bez znaczenia, bo jak się dowiedzieliśmy podział jest już zrobiony i nie da się go cofnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 13.10.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 aniagran i Siwy Wójt nie będzie odpowiadał za swoją błędnie podjętą decyzję? zależy kiedy składaliście wniosek o podział/jeśli jest obowiązujący plan, bo my tu sobie zgadujemy/ wójt opiniuje zgodność wniosku o podział z ustaleniami planu, opinia dotyczy zgodności przeznaczenia i możliwości zagospodarowania działek wydzielanych (o ile pamiętam wydaje postanowienie) jeśli wójt popełnił błąd (teoretycznie) to masz jakieś pole manewru, ale musisz być pewna że jesteś na prawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.10.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 …Według mnie dwa domy jednorodzinne stojące na jednej działce to nadal zabudowa jednorodzinna. Co innego jakby stał jeden dom wielorodzinny... Tylko dla jasności z Rozporządzenia w sprawie WT... § 3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o: 2) zabudowie jednorodzinnej - należy przez to rozumieć jeden budynek mieszkalny jednorodzinny lub zespół takich budynków, wraz z budynkami garażowymi i gospodarczymi, Oraz z Prawa Budowlanego: Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o: 2a) budynku mieszkalnym jednorodzinnym – należy przez to rozumieć budynek wolno stojący albo budynek w zabudowie bliźniaczej, szeregowej lub grupowej, służący zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, stanowiący konstrukcyjnie samodzielną całość, w którym dopuszcza się wydzielenie nie więcej niż dwóch lokali mieszkalnych albo jednego lokalu mieszkalnego i lokalu użytkowego o powierzchni całkowitej nieprzekraczającej 30 % powierzchni całkowitej budynku; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts