misha81 13.10.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Witam,mam do zrobienia dwa otwory rewizyjne: jeden w obudowie wanny a drugi w wc przy pionach. Problem w tym, że w obydwu miejscach będą kafle 30x60cm (na stelażu z płyt g-k). Jak na razie nie udało mi się znaleźć tak dużych maskownic czy jest jakiś inny sprawdzony sposób wykonania rewizji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.10.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Witam, mam do zrobienia dwa otwory rewizyjne: jeden w obudowie wanny a drugi w wc przy pionach. Problem w tym, że w obydwu miejscach będą kafle 30x60cm (na stelażu z płyt g-k). Jak na razie nie udało mi się znaleźć tak dużych maskownic czy jest jakiś inny sprawdzony sposób wykonania rewizji? Pod płytkę podklejasz blaszki, a w obudowę mocujesz magnesy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 13.10.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 mozna obciąć pół płytki i zrobić na połowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha81 13.10.2009 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Cięcie wydaje mi się nieestetyczne, a czy takie magnesy utrzymają ciężar dużego i ciężkiego gresu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.10.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Cięcie wydaje mi się nieestetyczne, a czy takie magnesy utrzymają ciężar dużego i ciężkiego gresu? Jeśli "takie" to będą te typowe meblowe, to nie ryzykowałbym, ale wydłubać te magnesiki montowane tam fabrycznie, a wstawić neodymowe i będzie potrzeba mocnej przyssawki do oderwania tej płytki jeśli zajdzie potrzeba jej zdjęcia. Druga rzecz: przy pionach zapewne są zawory i tam musi być dostęp bezproblemowy, ale pod wannę przy odrobinie szczęścia nie zajrzysz już nigdy i tu polecałbym taką płytkę trzymającą się nawet a takich badziewnych magnesikach normalnie zafugować, tyle że nie zwykłą fugą, a kolorystycznie dobranym silikonem. Będzie ładnie, trwale i w razie potrzeby bezproblemowo do otwarcia. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.10.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Cięcie wydaje mi się nieestetyczne, a czy takie magnesy utrzymają ciężar dużego i ciężkiego gresu? Jeśli "takie" to będą te typowe meblowe, to nie ryzykowałbym, ale wydłubać te magnesiki montowane tam fabrycznie, a wstawić neodymowe i będzie potrzeba mocnej przyssawki do oderwania tej płytki jeśli zajdzie potrzeba jej zdjęcia. Druga rzecz: przy pionach zapewne są zawory i tam musi być dostęp bezproblemowy, ale pod wannę przy odrobinie szczęścia nie zajrzysz już nigdy i tu polecałbym taką płytkę trzymającą się nawet a takich badziewnych magnesikach normalnie zafugować, tyle że nie zwykłą fugą, a kolorystycznie dobranym silikonem. Będzie ładnie, trwale i w razie potrzeby bezproblemowo do otwarcia. J. Nie wiem co będzie łatwiejsze do zdemontowania - fuga, czy silikon. jest jednak jeszcze kilka możliwych rozwiązań. Co do magnesów i ciężaru płytki to problem jest do rozwiązania albo z mocniejszymi magnesami lub prościej z większą ilością zwykłych. Można by jeszcze użyć zatrzasków zamiast magnesów lub nawet do dolnej krawędzi użyć zawiasu (fuga musi być trochę większa) i u góry już nie będzie miało znaczenia jak to będzie zamocowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha81 13.10.2009 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Ok bardzo dziękuję za porady. Myślę, że wykorzystam pomysł z większą ilością normalnych magnesów. Mam nadzieję że znajdę je w markecie budowlanym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 13.10.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Ja na otwór mam przyklejoną normalnie kaflę - tylko nie wiem czy na klej do kafli czy na coś innego. Kafla ta jest zafugowana sylikonem. Ma to działać tak że w razie awari nożykiem objeżdżam po sylikonie, podważam kafle (30*60) i mam dostęp do rewizji. Dodam tylko że przez 15 lat posiadania łazienki z rewizją w domu rodziców nigdy tam nie zaglądnełam - no może raz jak się kot okocił pod wanną - masakra problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.10.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Nie wiem co będzie łatwiejsze do zdemontowania - fuga, czy silikon. jest jednak jeszcze kilka możliwych rozwiązań. Co do magnesów i ciężaru płytki to problem jest do rozwiązania albo z mocniejszymi magnesami lub prościej z większą ilością zwykłych. Można by jeszcze użyć zatrzasków zamiast magnesów lub nawet do dolnej krawędzi użyć zawiasu (fuga musi być trochę większa) i u góry już nie będzie miało znaczenia jak to będzie zamocowane. Silikon w razie potrzeby rozetniesz nożem, nie trzeba go tam wciskać dużo po prostu. Fugę oczywiście wydłubiesz równie łatwo, ale ryzykujesz, że z takiej niezwiązanej trwale płytki ona się z czasem wykruszy sama. No i druga rzecz: silikon się będzie minimalnie odróżniał, za klika lat może to być niezbędną wskazówką do stwierdzenia, którą płytkę wydłubać. A i jeszcze jedno: s_i_likon, nie sylikon, na litość boską! J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.10.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Nie wiem co będzie łatwiejsze do zdemontowania - fuga, czy silikon. jest jednak jeszcze kilka możliwych rozwiązań. Co do magnesów i ciężaru płytki to problem jest do rozwiązania albo z mocniejszymi magnesami lub prościej z większą ilością zwykłych. Można by jeszcze użyć zatrzasków zamiast magnesów lub nawet do dolnej krawędzi użyć zawiasu (fuga musi być trochę większa) i u góry już nie będzie miało znaczenia jak to będzie zamocowane. Silikon w razie potrzeby rozetniesz nożem, nie trzeba go tam wciskać dużo po prostu. Fugę oczywiście wydłubiesz równie łatwo, ale ryzykujesz, że z takiej niezwiązanej trwale płytki ona się z czasem wykruszy sama. No i druga rzecz: silikon się będzie minimalnie odróżniał, za klika lat może to być niezbędną wskazówką do stwierdzenia, którą płytkę wydłubać. A i jeszcze jedno: s_i_likon, nie sylikon, na litość boską! J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.10.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Nie wiem co będzie łatwiejsze do zdemontowania - fuga, czy silikon. jest jednak jeszcze kilka możliwych rozwiązań. Co do magnesów i ciężaru płytki to problem jest do rozwiązania albo z mocniejszymi magnesami lub prościej z większą ilością zwykłych. Można by jeszcze użyć zatrzasków zamiast magnesów lub nawet do dolnej krawędzi użyć zawiasu (fuga musi być trochę większa) i u góry już nie będzie miało znaczenia jak to będzie zamocowane. Silikon w razie potrzeby rozetniesz nożem, nie trzeba go tam wciskać dużo po prostu. Fugę oczywiście wydłubiesz równie łatwo, ale ryzykujesz, że z takiej niezwiązanej trwale płytki ona się z czasem wykruszy sama. No i druga rzecz: silikon się będzie minimalnie odróżniał, za klika lat może to być niezbędną wskazówką do stwierdzenia, którą płytkę wydłubać. Przy rozmiarach płytek 30/60cm wybór zostaje niewielki. Jedna max. 2 płytki. Przy niepewności można postukać i od razu będzie wiadomo. A i jeszcze jedno: s_i_likon, nie sylikon, na litość boską! J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 13.10.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Witam, mam do zrobienia dwa otwory rewizyjne: jeden w obudowie wanny a drugi w wc przy pionach. Problem w tym, że w obydwu miejscach będą kafle 30x60cm (na stelażu z płyt g-k). Jak na razie nie udało mi się znaleźć tak dużych maskownic czy jest jakiś inny sprawdzony sposób wykonania rewizji? W Leroy Merlin widziałam je w kilkunastu rozmiarach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts