Athena7 26.12.2003 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2003 Zastanawiam się czy warto robić nawiew do kominka z zewnatrz. (Rura z zewnątrz pod palenisko) czy też klasycznie pobieranie powietrza z otoczenia paleniska. Szczerze mówiąc początkowo myslałem o tym pierwszym rozwiazaniu, ale potem usłyszałem że przez tę rure z zewnatrz moga wchodzić owady (np. mrówki i inne swiństwa), że jak sie nie używa kominka to niby jest chłodniej itp itd więc zrezygnowałem. W jescze na tym etapie budowy można to odkręcić (skuć troche muru i zainstalować taką rurę. Jestem bardzo ciekawy waszych opinii w sprawie tych systemów. Aha jakie rury sie stosuje do kominka PCV czy stalowe. Mam watpliwośc czy rura z PCV dostarczająca zimne powietrze z zewnatrz nis stopi sie przy palenisku. Może trzeba dac jakiś łącznik metalowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 26.12.2003 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2003 Witam! Zdecydowanie należy zamontować taką rurę. Nie należy obawiać się owadów czy innego "świństwa" ponieważ na wlocie rury montuje się kratkę z siatką (czerpnia powietrza) o oczkach jakich się chce. Aby nie wiało w czasie gdy się nie używa kominka montuje się przepustnice między wlotem powietrza a wylotem. Ja na początku zamontowałem rurę PCV, następnie przepustnicę a dalej już rurę typu spiro z aluminium która kończy się pod paleniskiem. Przepustnicę i inne akcesoria do montażu można kupić w hipermarketach lub w firmie Darco. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Athena7 26.12.2003 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2003 Drogi chemiku czy mozesz powiedziec na jakiej wyskości najkorzystniej montowac czerpnię jaka długa ma byc rura typu spiro o której piszesz. Dzieki za odpowedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legar 27.12.2003 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2003 [ "można kupić w hipermarketach lub w firmie Darco ..."a jeszce lepiej zajrzec na strone http://www.darco.com.pl i sciagnac katalog ...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 27.12.2003 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2003 Witam!Na początek polecam stronę internetową Darco ( adres powyżej - legar). Czerpnię mam zamontowaną na poziomie podłogi parteru tj. około 60 - 70 cm nad poziomem gruntu. Przepustnicę umieściłem zaraz po przejściu rury PCV przez ścianę ( z katalogu Darco- fi 100 redukcja z rury PCV na spiro). Całość schowana jest w podłodze tzn. w ociepleniu i wylewce. Z podłogi wystaje tylko mały pręt przepustnicy którym reguluję nawiew powietrza. ( Schowany za biurkiem). Długość kanału - rury wynosi około 2m. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Athena7 29.12.2003 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 Bardzo dziękuję za informację.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts