Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek z nawiewem czy warto?

Recommended Posts

Zastanawiam się czy warto robić nawiew do kominka z zewnatrz. (Rura z zewnątrz pod palenisko) czy też klasycznie pobieranie powietrza z otoczenia paleniska. Szczerze mówiąc początkowo myslałem o tym pierwszym rozwiazaniu, ale potem usłyszałem że przez tę rure z zewnatrz moga wchodzić owady (np. mrówki i inne swiństwa), że jak sie nie używa kominka to niby jest chłodniej itp itd więc zrezygnowałem. W jescze na tym etapie budowy można to odkręcić (skuć troche muru i zainstalować taką rurę. Jestem bardzo ciekawy waszych opinii w sprawie tych systemów. Aha jakie rury sie stosuje do kominka PCV czy stalowe. Mam watpliwośc czy rura z PCV dostarczająca zimne powietrze z zewnatrz nis stopi sie przy palenisku. Może trzeba dac jakiś łącznik metalowy?

Witam!

Zdecydowanie należy zamontować taką rurę. Nie należy obawiać się owadów czy innego "świństwa" ponieważ na wlocie rury montuje się kratkę z siatką (czerpnia powietrza) o oczkach jakich się chce. Aby nie wiało w czasie gdy się nie używa kominka montuje się przepustnice między wlotem powietrza a wylotem. Ja na początku zamontowałem rurę PCV, następnie przepustnicę a dalej już rurę typu spiro z aluminium która kończy się pod paleniskiem. Przepustnicę i inne akcesoria do montażu można kupić w hipermarketach lub w firmie Darco.

Pozdrawiam!

Witam!

Na początek polecam stronę internetową Darco ( adres powyżej - legar). Czerpnię mam zamontowaną na poziomie podłogi parteru tj. około 60 - 70 cm nad poziomem gruntu. Przepustnicę umieściłem zaraz po przejściu rury PCV przez ścianę ( z katalogu Darco- fi 100 redukcja z rury PCV na spiro). Całość schowana jest w podłodze tzn. w ociepleniu i wylewce. Z podłogi wystaje tylko mały pręt przepustnicy którym reguluję nawiew powietrza. ( Schowany za biurkiem). Długość kanału - rury wynosi około 2m.

Pozdrawiam!