Joker_28 13.10.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Witam, Pod koniec tygodnia mam mieć montaż 19 okien, a tu panie zima idzie !! Prognozy pokazują w dzień 0 stopni, a w nocy minus 6 stopni. Czy niskie temperatury nie przeszkadzają w prawidłowym montażu okien? Na co zwrócić szczególną uwagę? A może przesunąć montaż na cieplejsze dni ? Z góry dzięki za odpowiedzi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 13.10.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Nic nie powinno się dziać. Miałem okna montowane też późną jesienią. Wykonawca używał specjalnej pianki tzw. „zimowej”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.10.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 piankę zimowa zostawmy w spokoju - realnie nie na wiele się zda Najgorszy okres z możliwych to właśnie wahania temperatury w połączeniu z dużą wilgotnością - tworzy się prawie niewidoczna warstwa lodu na murze i żadna piana tego świństwa trzymać się nie będzie. Nie ma nic gorszego dla montażu jak mróz nocą i niewielkie ciepło w dzień ale... ale za wcześnie by mur osiągnął temperatury zbliżone zeru a tylko wtedy zjawisko o ktorym wspomniane może mieć miejsce Wiec nie obawiaj się tylko wstawiaj okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 13.10.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Ja właśnie jestem po montażu Okno(+) , 13 okien około 5h pracy. Zimno było , chyba dlatego chłopaki tak zapier.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 13.10.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Najgorszy okres z możliwych to właśnie wahania temperatury w połączeniu z dużą wilgotnością - tworzy się prawie niewidoczna warstwa lodu na murze i żadna piana tego świństwa trzymać się nie będzie. Nie ma nic gorszego dla montażu jak mróz nocą i niewielkie ciepło w dzień ale... ale za wcześnie by mur osiągnął temperatury zbliżone zeru a tylko wtedy zjawisko o ktorym wspomniane może mieć miejsce Jareko, nie śmiem polemizować. Jesteś praktykiem, ja teoretykiem. Ale ..... Jeżeli montaz jest w południe to w okresach przejściowych słońce rozpuszcza ranny lód jeżeli ten nawet wystąpił. Pianka wiąże bardzo szybko tak że nawet przy znikomych temperaturach w przeciągu 4 godzin mamy sztywny montaż. Jeżeli montaż jest w południe a ewentualny przymrozek złapie ok 20-stej to nie powinno być żadnych problemów. Tyle moich doświadzeń z montazu okien i drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 14.10.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 ja tez montowałem w lutym 2009 i tez nie było upału ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.10.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Miałem okazje wymieniać okna przy minus osiemnaście - tez jest po dziś dzień wszystko OKMiałem tez okazje na dużej Inwestycji montować okna na wyraźny rozkaz Inwestora raptem przy minus pięciu nocą i na plusie w dzień - wiosną piana, mimo że zimowa, odszczepiła się od ściany. Wyszło to w lokalach które jeszcze nie zostały otynkowane - a co z tymi które tynki miały już położone?Z racji doświadczenia i różnego rodzaju przeżyć na wielu inwestycjach jak i udzielanej gwarancji na montaż to ja dyktuję warunki przy których montaż ma się odbyć a nie klient. Klient chce - nie ma sprawy, nie bacząc na warunki okna mogę mu zamontować ale.... bez gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 14.10.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 montowałem drzwi zewnętrzne przy minus 5, ponad dwa lata temu i wszystko okej. minusem montażu przy niskich temperaturach jest to ze więcej pianki wychodzi, ponieważ się tak nie rozpręża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts