Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okien a niskie temperatury - czy to przeszkadza?

Recommended Posts

Witam,

Pod koniec tygodnia mam mieć montaż 19 okien, a tu panie zima idzie !!

Prognozy pokazują w dzień 0 stopni, a w nocy minus 6 stopni.

Czy niskie temperatury nie przeszkadzają w prawidłowym montażu okien? Na co zwrócić szczególną uwagę?

A może przesunąć montaż na cieplejsze dni ?

Z góry dzięki za odpowiedzi !

piankę zimowa zostawmy w spokoju - realnie nie na wiele się zda

Najgorszy okres z możliwych to właśnie wahania temperatury w połączeniu z dużą wilgotnością - tworzy się prawie niewidoczna warstwa lodu na murze i żadna piana tego świństwa trzymać się nie będzie. Nie ma nic gorszego dla montażu jak mróz nocą i niewielkie ciepło w dzień ale... ale za wcześnie by mur osiągnął temperatury zbliżone zeru a tylko wtedy zjawisko o ktorym wspomniane może mieć miejsce

Wiec nie obawiaj się tylko wstawiaj okna :)

Najgorszy okres z możliwych to właśnie wahania temperatury w połączeniu z dużą wilgotnością - tworzy się prawie niewidoczna warstwa lodu na murze i żadna piana tego świństwa trzymać się nie będzie. Nie ma nic gorszego dla montażu jak mróz nocą i niewielkie ciepło w dzień ale... ale za wcześnie by mur osiągnął temperatury zbliżone zeru a tylko wtedy zjawisko o ktorym wspomniane może mieć miejsce

Jareko, nie śmiem polemizować. Jesteś praktykiem, ja teoretykiem.

Ale .....

Jeżeli montaz jest w południe to w okresach przejściowych słońce rozpuszcza ranny lód jeżeli ten nawet wystąpił. Pianka wiąże bardzo szybko tak że nawet przy znikomych temperaturach w przeciągu 4 godzin mamy sztywny montaż. Jeżeli montaż jest w południe a ewentualny przymrozek złapie ok 20-stej to nie powinno być żadnych problemów. Tyle moich doświadzeń z montazu okien i drzwi.

Miałem okazje wymieniać okna przy minus osiemnaście - tez jest po dziś dzień wszystko OK

Miałem tez okazje na dużej Inwestycji montować okna na wyraźny rozkaz Inwestora raptem przy minus pięciu nocą i na plusie w dzień - wiosną piana, mimo że zimowa, odszczepiła się od ściany. Wyszło to w lokalach które jeszcze nie zostały otynkowane - a co z tymi które tynki miały już położone?

Z racji doświadczenia i różnego rodzaju przeżyć na wielu inwestycjach jak i udzielanej gwarancji na montaż to ja dyktuję warunki przy których montaż ma się odbyć a nie klient. Klient chce - nie ma sprawy, nie bacząc na warunki okna mogę mu zamontować ale.... bez gwarancji.