iwett27 13.10.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Witam, ogrzewamy dom propan-butanem. Wszystko byloby ok gdyby nie fakt ze nie mamy zielonego pojecia o co w tym wszystkim chodzi!!!!!! W domu mam zainstalowany regulator pogodowy. Temperature ogrzewania zadana mam ustawione na 18 st, tzw. oszczedzanie ktore włancza sie wieczorem ustawilam na 15st. Wytlumaczcie mi prosze jedno: kiedy zalancza sie piec??? Temperature w pomieszczeniu mam codziennie ok 24st (zdecydowanie za cieplo nam) piec zalancza sie kilka razy na godzine...nie wiem o co chodzi bo kaloryfery sa poskrecane (na dole mam podłogówke) jest jeszcze zasobnik 100l na ciepla wode. Piec sie zalancza ale mysle ze to przez to ze podgrzewa wode badz ma to zwiazek z pompa cyrkulacyjna...ale czemu tak czesto????? Przeraza mnie to bo licznik sie kreci w zawrotnym tepie!!! Drugie pytanie: jak to jest z tym ustawieniem ogrzewania na 18st.: czy jak jest ustawione na 18 st to piec grzeje podłogówke tylko do 18 st i pozniej sie wylancza a wlancza dopiero jak temp w pomieszczeniu spadnie ponizej tych 18st? Troche to dziwne bo u mnie podłoga ciagle ciepla a w pomieszczeniu 24st?? Przepraszam jesli to wszystko brzmi chaotycznie ale mam nadzieje ze ktos zrozumie bo inaczej pojde z torbami juz w pierwszym okresie grzewczym:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.10.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Sprawdź w jakich warunkach pracuje termometr, który ustawia temp. dla pomieszczenia. Najprawdopodobniej jest on umieszczony w miejscu, gdzie podgrzanie temp. w pomieszczeniu nie jest dla niego zauważalne i grzeje dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.10.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Co to znaczy że "licznik sie kreci w zawrotnym tepie" ? Może lepiej spisz licznik o konkretnej godzinie, następnego dnia również i podaj nam zużycie dobowe, może aż tak źle nie jest ? To jak się kręci i ile razy załącza się piec o niczym nie mówi! Jeśli masz za ciepło w domu to zmień krzywą grzewczą, te 18 C to nie wiem co to może być, moja pogodówka np. nie wie ile jest w domu Podaj konkrety a pomożemy, i bez paniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 13.10.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Jeżeli koleżanka ma zainstalowany tylko regulator pogodowy kotła to nie ma czujnika temperatury wewnątrz pomieszczeń . Kocioł realizuje program grzania biorąc pod uwagę temp zew i zadaną temp wew pomieszczń - wówczas na podstawie wybranej krzywej grzewczej ustala temp wody kotłowej - jeżeli krzywa jest za wysoko dobrana kocioł bedzie przegrzewał pomieszczenia pomimo nastawionej mniejszej temperatury . iwet ->sprawdź jaka jest ustawiona krzywa grzewcza i ją zmniejsz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 13.10.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Być może te 18 stopni to ustawienie, które wyłącza ogrzewanie gdy temperatura na zewnątrz wzrośnie powyżej tej wartości. Tak mam w swojej pogodówce. Tym parametrem ustawiam moment kiedy ogrzewanie ma wystartować. U mnie jest np. 15 st. Pozostałe dwa pokrętła służą do ustawienia krzywej grzewczej oraz współczynnika obniżenia temperatury w okresach zdefiniowanych jako "nie-grzanie". Okresy grzanie-nie-grzanie ustawiam na programatorze tygodniowym. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.10.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Mam ciekawostkę! Mimo że mój sterownik nie wie ile jest w domu to ustawiam w nim żądaną temp. wewnętrzną !!!Po co ? Myslę że przy ustawianiu stref czasowych ( mam 2, komfortowa i ekonomiczna) jest to brane pod uwagę.Czyli przy krzywej grzewczej "3" w domu jest 22 stopnie i tyle wstukujemy przy komfortowej a przy ekonomicznej dajemy np. 18 C i sterownik na tej podstawie dobiera inna temp. zasilania?Dobrze myślę ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 13.10.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Mam ciekawostkę! Mimo że mój sterownik nie wie ile jest w domu to ustawiam w nim żądaną temp. wewnętrzną !!! Po co ? Nie tylko Twój - każdy Jak regulator pogodowy jest solo tzn jak nie ma opcji podłączenia czujnika wewnętrznego lub dodatkowego termostatu pomieszczenia to nigdy nie wie jaka jest temp wewnatrz pomieszczeń . Temperatura zadana dla pomieszczeń jest potrzebna regulatorowi po to aby na podstawie jej właśnie i temp zewnetrznej ustawić wg wybranej krzywej grzewczej temperaturę wody kotłowej na wyjściu z kotła . Przeanalizuj krzywe grzewcze dla Twojego kotła i zobaczysz przy jakiej wybranej krzywej grzewczej i jakiej temp zewnetrznej dla temp zadanej jaka bedzie temp wody kotłowej ... http://images46.fotosik.pl/49/e3c6428e87ff6929.jpg Przykład z wykresu : - temp zadana wewnatrz pomieszczeń 20 stopni , dla krzywej 0,8 , przy -10 stopni na zewnątrz kocioł beędzie grzał wodę do 45 stopni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 13.10.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 ja myślę że trzeba wystawić jeden grzejnik przed dom a kocioł wyłączy się jak nagrzeje w powietrze ogródku do 18 stopni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 13.10.2009 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Słuchajcie regulator pogodowy mam przytwierdzony w salonie na scianie, pogodówke tez mam na zewnatrz ale w którym miejscu to cholera nie wiem:) 18st ustawilam na regulatorze i jest to temp zadana przy ogrzewaniu codziennym, przy ekonomicznym ustawione mam na 16st. Piec sie włancza w momencie kiedy na regulatorze pokazuje sie ikonka ognia, wiec wnioskuje ze cos podgrzewa. W instrukcji wyczytalam ze jak mam ustawiony czas np od 8-12 na poziomie ekonomicznym czyli na te 16st to cyrkulacja sie nie włancza i falktycznie nie pokazuje sie ta ikonka i licznik nie kreci. Dziwi mnie tylko to ze w domu mam ciagle 24st...dodam ze dom nieocieplony jeszcze, kaloryfery skrecone na gorze. Teoretycznie piec nie powinien sie zalanczac skoro jest w pomieszczeniu powyzej temp zadanej. Nie wiem jak to sie ma do tej pogodowki zewnetrznej...Spisze dzisiaj ile przekrecil w czasie 1 h przy wlaczonym ogrzewaniu dziennym. Odezwe sie!!!!! Dzieki za Wasz odzew!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 13.10.2009 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Aha i jeszcze jedno czy ta temperatura zadana tyczy sie temp wewnatrz pom czy zewnatrz bo jesli zewnatrz to wszytko wyjasnia ciagla prace licznika...nie wiem chyba ja cos zle rozumuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.10.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Nie wiem jak to sie ma do tej pogodowki zewnetrznej... Na zewnątrz to masz tylko czujkę temp. czy ta temperatura zadana tyczy sie temp wewnatrz pom czy zewnatrz Nie możesz zadać Mu temp. zewnętrznej, to logiczne, chyba że jest to temp. powyżej której wyłącza się ogrzewanie całkowicie ! Nic nie piszesz o krzywej grzewczej, masz Ją za dużą i piec ma w d... że w domu jest 24 C bo "myśli" że tak chcesz! Zmniejsz krzywą grzewczą i będzie OK !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.10.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Aha i jeszcze jedno czy ta temperatura zadana tyczy sie temp wewnatrz pom czy zewnatrz bo jesli zewnatrz to wszytko wyjasnia ciagla prace licznika...nie wiem chyba ja cos zle rozumuje... Chciałabyś zadawać temp. na zewnątrz? Wielu by tak chciało. Co masz przymocowane na ścianie w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 13.10.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Słuchajcie regulator pogodowy mam przytwierdzony w salonie na scianie, Może podasz nazwe tego sterownika który widzisz? Czy ejst to pogodówka czy termostat pokojowy ? pogodówke tez mam na zewnatrz ale w którym miejscu to cholera nie wiem:) Jezeli sama nie montowałaś czujki to może jej nie ma ? Moze telefon do instalatora/uruchamiacza kotła wszystkow wyjaśni? Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 13.10.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Słuchajcie regulator pogodowy mam przytwierdzony w salonie na scianie, pogodówke tez mam na zewnatrz ale w którym miejscu to cholera nie wiem:) 18st ustawilam na regulatorze i jest to temp zadana przy ogrzewaniu codziennym, przy ekonomicznym ustawione mam na 16st. Piec sie włancza w momencie kiedy na regulatorze pokazuje sie ikonka ognia, wiec wnioskuje ze cos podgrzewa. W instrukcji wyczytalam ze jak mam ustawiony czas np od 8-12 na poziomie ekonomicznym czyli na te 16st to cyrkulacja sie nie włancza i falktycznie nie pokazuje sie ta ikonka i licznik nie kreci. Dziwi mnie tylko to ze w domu mam ciagle 24st...dodam ze dom nieocieplony jeszcze, kaloryfery skrecone na gorze. Teoretycznie piec nie powinien sie zalanczac skoro jest w pomieszczeniu powyzej temp zadanej. Nie wiem jak to sie ma do tej pogodowki zewnetrznej...Spisze dzisiaj ile przekrecil w czasie 1 h przy wlaczonym ogrzewaniu dziennym. Odezwe sie!!!!! Dzieki za Wasz odzew!!!!! Przede wszystkim napisz co wg Ciebie oznacza "regulator pogodowy" i "pogodówka" - bo widać dziewczę drogie - że nie za bardzo wiesz o czym piszesz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler1979 13.10.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Coś czuję że masz regulator pogodowy z czujnikiem temperatury na zewnątrz. Prawdopodobnie nie masz termostatu pokojowego którym ustawiasz temperaturę do jakiej ma grzać piec. Teraz piec sam oblicza " na oko" jak ma grzać żebyś miała te 18 stopni C. Poproś serwisanta nawet telefonicznie jak masz taką możliwość żeby objaśnił ci jak masz zmniejszyć krzywą grzania aby ci nie przegrzewało domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 13.10.2009 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 A wiec tak: w pomieszczeniu mam regulator pogodowy ze sterownikiem solarnym FW 100 -tak to sie fachowo nazywa.Chetnie bym zmienila ta krzywa grzewcza gdybym wiedziala gdzie jej szukac:) Do instalatora dzwonie od wczoraj ale maja mnie chyba centralnie w d..bo zero odzewu. W tej chwili mam w domu ustawiony tryb pracy nocnej z zadana temp 16 st i od godz 12 tak jak ustawilam piec sie nie zalączyl. Tryb pracy dziennej wlaczy sie o godz 16 z zadana temp 19st. Wode mialam w tym regulatorze ustawiona na 60st zmienilam na 46. Cyrkulacje mialam ustawiona na 7/h w trybie ciagłym zmienilam na 1/h w godz od 6-11 i od 19-23. Wracajac do tego regulatora to cytuje z instrukcji obslugi " urzadzenie jest pogodowym regulatorem sterujacym ukladami ogrzewania i przygotowania c.w.u za pomoca programów czasowych" Nie wiem jaki rezultat osiagniemy przez takie ustawienia ale poki nie sprobuje to sie nie dowiem...Tylko co bedzie zima??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 13.10.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 PODŁOGÓWKA masz 20 ton betonu nagrzanego do temperatury tych powiedzmy 25 stopni jak Ty chcesz obniżać temperaturę w domu/oczywiście wykluczając wariant hardcorowy czyli zbieranieśniegu na działce i posypywanie nim posadzki.../ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 13.10.2009 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Wydaje mi sie ze sie da, bo odkad mam przelaczone na tryb nocny i zadana temp jest 16 st to po kilku godzinach temp w domu spadla z 24 na 22 wiec chyba cos zadzialalo ale teraz od 16 strefa czasowa zmienila sie na dzienna z temp zadana 19st i palnik caly czas sie pali a licznik kreci. Nie wiem czy tak zostawic czy jednak lepiej utrzymywac stala temp na dzien na noc. Spisalam o 16 stan licznika i sprawdze do jutra do 16 ile sie zmieni przy tych ustawieniach ajkie zrobilam. Ja wiem ze nie ejst łątwo wychłodzic podłogówke bo moze to potrwac nawet kilkanascie godzin ale odkad grzejemy w domu (jakies 3 tyg) nigdy temp zadana nie byla wyzsza niz 21 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 13.10.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 to może od początku, jaki masz kocioł, jaki sterownik, jak sterowana jest podłogówka, czy zaworem trójdrogowym sterowanym z kotła, czy podłogówka pracująca równolegle z układem centralnego ogrzewania, sterowana zaworem termostatycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 13.10.2009 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 A wiec tak: w pomieszczeniu mam regulator pogodowy ze sterownikiem solarnym FW 100 -tak to sie fachowo nazywa. Jak się domyślam masz coś takiego - na stornei dokładna isntrukcja: http://www.junkers-service.pl/home.php?go=256 Moze jakiegos sasiada lub innego faceta popros gdy nie dasz rady by zobaczyl jak to jest podłaczone i o co biega..zdalnie trudno gdybac przy lekim haosie informacji wejściowych... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts