Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie nas wykończy-prosze o rade!!!

iwett27

Recommended Posts

Jeżeli koleżanka ma zainstalowany tylko regulator pogodowy kotła to nie ma czujnika temperatury wewnątrz pomieszczeń .

iwet ->sprawdź jaka jest ustawiona krzywa grzewcza i ją zmniejsz .

:o

FW100 ma w sobie czujnik temp. wewnętrznej.

Do iwett27

W jakim pomieszczeniu jest zamontowany FW 100 ?? w salonie czy na kotle?

Najprościej na FW100 ustaw"przełacznik trybów pracy kotła" na "Tryb ciągły oszczędzanie" ( półksiężyc ) , nastepnie ustaw pokrętłem 19,0 st C następnie zatwierdż przez naciśnięcie pokrętła.

Nic wiecej nie reguluj zostaw tak na cała noc.,

kocioł powinien się załaczyć dopiero jak temperatura w pomieszczeniu spadnie poniżej 19.0 st C ( zakładam że FW100 JEST W SALONIE )

Witam, juz odpowiadam na pytania: mam regulator pogodowy FW100 w salonie, grzejniki pracuja razem z podłogówką, wczoraj rozmawiałam z instalatore i troche mi pomógł poprzestawiac pewne funkcje w tym urzadzeniu:) Przede wszystkim zmieniłam wplyw temp pomieszczenia z 30% na 100% czyli piec bedzie załanczal sie gdy temp spadnie ponizej zadanej. Pompe cyrkulacyjna ustawilam tylko na wieczór do kapieli. Dowiedzialam sie równiez ze nie mam sterowników a one ułatwily by mi prace i komfort ciepla w domu.

Mariankossy ja mam ustawiony tryb oszczedzania na 18 st i zalancza sie od godz 22 do 6 rano. Dzisiaj w nocy myslałąm ze zamarzne:) Najwiekszy problem jest w tym ze jak na dole ustawie 20st na podłogówce to grzejniki tez beda grzaly tylko do 20 st i wieczorem z 18 st jest to samo...wiec komfort zaden. Instalator stwierdzil ze zmieni sie jak zainstaluje sterowniki wtedy bede mogla ustawic temp na grzejnikach inna i na podłogówce inna...ale o tym chyba wiecie :) Spisalam wczoraj licznik o 19 i dzisiaj o 19 tez spisze i Wam podam zuzycie, sami stwierdzicie czy duzo spala czy malo...

Witam, juz odpowiadam na pytania: mam regulator pogodowy FW100 w salonie, grzejniki pracuja razem z podłogówką, wczoraj rozmawiałam z instalatore i troche mi pomógł poprzestawiac pewne funkcje w tym urzadzeniu:)....ja mam ustawiony tryb oszczedzania na 18 st i zalancza sie od godz 22 do 6 rano.

.

Tryb oszczedzania powinien byc u ciebie przełaczony na stałe

Czy podłogówka jest zasilana z układu mieszającego ( przy rozdzielaczach jest pompa)?

Podłogówka zasilana jest z układu centralnego ale przez mieszacz. taka dostalam odp od hydraulika:) Gdzie mam przestawic ten tryb ciagły???

Instrukcja FW100 strona nr 2, pokretło zaznaczone nr 2 ustaw na " półksiężyc"

Najprościej na FW100 ustaw"przełacznik trybów pracy kotła" na "Tryb ciągły oszczędzanie" ( półksiężyc ) , nastepnie ustaw pokrętłem 19,0 st C następnie zatwierdż przez naciśnięcie pokrętła.

Proponuję przeczytać jeszcze raz instrukcję , szczególnie rozdział 5 , 6.3 , 8.2, 8.3

Ok ustawilam pokretłem na polksiezyc, zmienilam na 19st i potwierdzilam. Czy mam wchodzic w menu i ustawiac godziny czy juz teraz nie musze? Bo wczesniej ustawilam od ...do i teraz nie wiem czy wykasowac czy zostawic? Rozdzialy te czytalam juz kilka razy ale wiesz ja blondynka jestem i techniczne sprawy kiepsko mi do glowy wchodza:) Dlatego licze na fachowców z forum którzy pomoga i nie skasuja a tym samym nie doprowadza do samozaglady:) Mam pytanie jeszcze odnosnie tych sterowników: montowac czy nie? Troche jest mi to nie na reke bo juz sciany wymalowane a w przypadku montazu trzeba by bylo kłóc sciany:(

• 2 months później...

Witam, musze przyznac ze wiele razy zmienialismy ustawienia i w koncu staneło na automacie tzn na dzien mam ustawione ogrzewanie na 21 st a od 21 wieczorem przelancza sie na oszczedzanie. Dodam ze dodatkowo grzejemy kominkiem z DGP takze piec pracuje niewiele w ciagu dnia. W te najwieksze mrozy u nas w domu bylo 23 st wiec bardzo cieplutko. Od poczatku sezonu zeszly nam ok 2 kubiki drewna i 202m3 gazu. Nie wiem czy to duzo czy malo bo to nasz pierwszy sezon i dom nie ocieplony. Mam nadzieje ze w przyszlym sezonie bedzie lepiej:)

Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc!

Witam, musze przyznac ze wiele razy zmienialismy ustawienia i w koncu staneło na automacie tzn na dzien mam ustawione ogrzewanie na 21 st a od 21 wieczorem przelancza sie na oszczedzanie. Dodam ze dodatkowo grzejemy kominkiem z DGP takze piec pracuje niewiele w ciagu dnia. W te najwieksze mrozy u nas w domu bylo 23 st wiec bardzo cieplutko. Od poczatku sezonu zeszly nam ok 2 kubiki drewna i 202m3 gazu. Nie wiem czy to duzo czy malo bo to nasz pierwszy sezon i dom nie ocieplony. Mam nadzieje ze w przyszlym sezonie bedzie lepiej:)

Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc!

To dobrze !! Przeca dom masz jeszcze całkowicie nie ocieplony. :D

Pozdro Marian