OlaiJacek 13.10.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Witam wszystkich Balowiczów:), jako że jestem nowa na forum i śledziłam co prawda wcześniejsze wpisy, mam pytanie, na które nie do końca znalazłam odpowiedź - musze podjąć decyzję odnośnie rodzaju drzewa na dom z bali - mam do wyboru modrzew i jodłę, podbno cena modrzewia niewiele wyższa, chcemy wybrac jak najlepiej, poradzicie z doświadczenia własnego ??? [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 13.10.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Modrzew lepszy ale zależy skad i kiedy ścinany.Gdybym miał do wyboru modrzew nizinny i jodłę z gór i ze stoków północnych to wybrałbym jodłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaiJacek 13.10.2009 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Witam, bardzo dziękuję za odpowiedź, zarówno jodła jak i modrzew będą pochodzić z lubelskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 13.10.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Górale z jodły nie stawiają. Capi kacym gównem...I to po wielu latach. Rżnąłem stare bale jodłowe- mogę potwierdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaiJacek 13.10.2009 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 No co do tego zapachu, to słyszałam już różne opinie. Wielu postawiło dom z jodły i nic nie dokucza, a Twoje zdanie na temat jodły czy modrzewia pochodzącego z województwa lubelskiego zaznczę, co lepsze? Dom będzie stawiał cieśla ze swoją ekipą spod Zamościa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 13.10.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Górale z jodły nie stawiają. Capi kacym gównem... I to po wielu latach. Rżnąłem stare bale jodłowe- mogę potwierdzić. Jeśli jest z potoków. A tak poza tym to co druga chałupa jest teraz budowana z jodły a wiekszość myśli że z świerka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek.w 13.10.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Mam dom z jodły.Niczym nie capi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaiJacek 13.10.2009 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 I jak się mieszka? Długo już?Czy jodła rzeczywiście należy do gatunku, który nie sinieje ani nie przyciąga robactwa? JAkiej grubości bale, jeśli można spytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaiJacek 13.10.2009 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Mam dom z jodły.Niczym nie capi. Przy okzaji, nie zauważyłam, że również z Lublina, a gdzie domek z jodły stoi? Można któregoś dnia zobaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 13.10.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 wybrałbym modrzew. zawsze i wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koniucorso 13.10.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Only modrzew ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.10.2009 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Modrzew lepszy ale zależy skad i kiedy ścinany. Gdybym miał do wyboru modrzew nizinny i jodłę z gór i ze stoków północnych to wybrałbym jodłę. j.w. modrzew ma swoje walory lecz modrzew wystawiony na wpływ warunków atmosferycznych pokręci i popęka i jak zauwazył Labas - modrzew modrzewiowi nierówny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyBw 14.10.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Ja też słyszałem, że jodła capi. Natomiast modrzew jest bardzo dobry ale ma wadę dosyć istotną. Jest ciężki w obróbce i ciągle "płacze". Cieśle skarżą się, że noże zakleja i trzeba je często czyścić. A to denerwuje. Ale jak się zrobi z modrzewia to chałupa i dla dzieci będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapan 14.10.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 modrzew wystawiony na wpływ warunków atmosferycznych pokręci i popęka ... Konstrukcji modrzewiowej bardziej narażonej na wpływ warunków atmosferycznych niż gliwicka radiostacja to chyba nie ma. I jakoś biedaczka stoi już ponad 70 lat. Chyba, że stoi powykręcana i popękana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaiJacek 16.10.2009 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 To chyba jednak zdecydujemy się na modrzew:))). Dziękuję za wszystkie porady i wskazówki. Jeżeli jednak ktoś ma jeszcze coś do powiedzenia w tej sprawie to bardzo proszę o opinię. Pozdrawiam wszystkich balowiczów i nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskółeczka 28.10.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Witam, dom mam z jodły z Bieszczad ( na Podhalu) nie capi, choć jest nowiutki.Jodła ma dość specyficzny zapach , gdy jest świeżo ścięta, potem już absolutnie nie! Chcielibyście taki zapach w domu zapewniam. Wprawdzie jest tu też i smrek, ale tylko ściany działowe. Modrzew jest piękny, tylko, że jest czerwonawy,a jodła jest biała, zależy co się komu podoba. Domek gospodarczy mam z modrzewia i przecudnie ten modrzew pachnie. Na Podhalu raczej nie buduje się z modrzewia, takie czerwone elewacje nie komponują z podhalańskim stylem. Tu się domy szoruje szczotką i detergentami , aby były jak najbielsze i z zewnątrz, i wewnątrz. No , ale góralska ciesielka to mistrzostwo świata !!! i już niczym w środku się ścian nie obija, nie obkleja, ani nie maluje, ani z zewnątrz też nie. Są piękne zaraz po zbudowaniu i wyszlifowaniu . Tak na marginesie, "moi" gorale budują w całej Polsce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaiJacek 29.10.2009 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, nasze drzewo również będzie pochodzić z Bieszczad jak się juz dokładnie zdążyłam dowiedzieć, za ekipę serdecznie dziękuję, bo już mamy nagraną z lubelskiego. Fakt, że domek będzie czerwonawy nam nie przeszkadza, a właśnie słyszałam o bardzo dobrych właściwościach modrzewia, no i ten zapach:), ale nad jodłą bardzo długo myśleliśmy, nawet byliśmy w domach z jodły, które bardzo nam się podobały, ale zdecydujemy się chyba na modrzew.Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 29.10.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Mniej więcej raz w roku wynajmujemy izbę w bardzo starej chałupie góralskiej na Cyhrli Toporowej za Zakopanem. Ten zapach wewnątrz - bezcenny - chałupa z modrzewia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts