Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

modrzew czy jodła?

OlaiJacek

Recommended Posts

Witam wszystkich Balowiczów:),

jako że jestem nowa na forum i śledziłam co prawda wcześniejsze wpisy, mam pytanie, na które nie do końca znalazłam odpowiedź - musze podjąć decyzję odnośnie rodzaju drzewa na dom z bali - mam do wyboru modrzew i jodłę, podbno cena modrzewia niewiele wyższa, chcemy wybrac jak najlepiej, poradzicie z doświadczenia własnego :roll: ??? [/i]

Modrzew lepszy ale zależy skad i kiedy ścinany.

Gdybym miał do wyboru modrzew nizinny i jodłę z gór i ze stoków północnych to wybrałbym jodłę.

j.w.

modrzew ma swoje walory

lecz

modrzew wystawiony na wpływ warunków atmosferycznych pokręci i popęka

i jak zauwazył Labas - modrzew modrzewiowi nierówny ...

Ja też słyszałem, że jodła capi. Natomiast modrzew jest bardzo dobry ale ma wadę dosyć istotną. Jest ciężki w obróbce i ciągle "płacze". Cieśle skarżą się, że noże zakleja i trzeba je często czyścić. A to denerwuje. Ale jak się zrobi z modrzewia to chałupa i dla dzieci będzie.

• 2 weeks później...
Witam, dom mam z jodły z Bieszczad ( na Podhalu) nie capi, choć jest nowiutki.Jodła ma dość specyficzny zapach , gdy jest świeżo ścięta, potem już absolutnie nie! Chcielibyście taki zapach w domu zapewniam. Wprawdzie jest tu też i smrek, ale tylko ściany działowe. Modrzew jest piękny, tylko, że jest czerwonawy,a jodła jest biała, zależy co się komu podoba. Domek gospodarczy mam z modrzewia i przecudnie ten modrzew pachnie. Na Podhalu raczej nie buduje się z modrzewia, takie czerwone elewacje nie komponują z podhalańskim stylem. Tu się domy szoruje szczotką i detergentami , aby były jak najbielsze i z zewnątrz, i wewnątrz. No , ale góralska ciesielka to mistrzostwo świata !!! i już niczym w środku się ścian nie obija, nie obkleja, ani nie maluje, ani z zewnątrz też nie. Są piękne zaraz po zbudowaniu i wyszlifowaniu . Tak na marginesie, "moi" gorale budują w całej Polsce. Pozdrawiam

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, nasze drzewo również będzie pochodzić z Bieszczad jak się juz dokładnie zdążyłam dowiedzieć:), za ekipę serdecznie dziękuję, bo już mamy nagraną z lubelskiego. Fakt, że domek będzie czerwonawy nam nie przeszkadza, a właśnie słyszałam o bardzo dobrych właściwościach modrzewia, no i ten zapach:), ale nad jodłą bardzo długo myśleliśmy, nawet byliśmy w domach z jodły, które bardzo nam się podobały, ale zdecydujemy się chyba na modrzew.Dziękuję i pozdrawiam.