bladyy78 13.10.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Mam do was pytanie jak to jest z tym podatkiem od spadku? Moja matka dostała w spadku wraz z trojgiem jej rodzeństwa mieszkanie w bloku po swojej siostrze która była panną. Teraz po 2 latach to mieszkanie chcą sprzedać. Mieszkanie już praktycznie jest sprzedane za 120tyś jest spisana umowa przedwstępna notarialnie. Wiec każdemu z rodzeństwa przypadnie w spadku po 30tyś. I teraz mam pytanie jak to jest z tym podatkiem od sprzedaży tego mieszkania? I jak tego podatku nie zapłacić ? Z tego co czytałem to suma 9637zł jest wolna od podatku wiec jeżeli mojej matce przypada w spadku kwota 30tyś to czy możne odjąć od niej kwotę wolna od podatku czyli te 9637zł? Druga sprawa budowa którą kończę stoi na moich rodziców działka, jest ich własnością i pozwolenie na budowę stoi także na nich, czy w takim wypadku moja mama może te pieniądze uzyskane ze sprzedaży tego mieszkania przeznaczyć na cele budowy i wtedy nie będzie płaciła podatku za ten spadek? A pytam dlatego bo znajomy tłumaczył że jeżeli ma się gdzie mieszkać ( a rodzice mieszkają w bloku) to nie można już przeznaczyć tych pieniędzy bez płacenia podatku na budowę jak to w końcu z tym jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naan5 13.10.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Chodzi ci o podatek od spadków czy podatek z tytułu sprzedaży nieruchomości przed upływem 5 lat? W którym roku zmarła osoba po której było dziedziczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 13.10.2009 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Chodzi o podatek od sprzedaży mieszkania przed upływem 5 lat. Ta osoba zmarła 3 lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naan5 13.10.2009 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Chodzi o podatek od sprzedaży mieszkania przed upływem 5 lat. Ta osoba zmarła 3 lat temu. Skoro piszesz 3 lata temu to rozumiem że w 2006r. Sprzedaż nieruchomości nabytych w drodze spadku po osobach zmarłych do 31.12.2006r jest zwolniona z podatku od sprzedaży przed upływem 5 lat. I nic nie trzeba tu zgłaszać do Urzędu. Gdyby osoba zmarła po 01.01.2007r to byłby podatek w przypadku sprzedaży. tu się liczy data zgonu osoby po której się dziedziczy a nie data np: postanowienia sadu o nabyciu spadku. Wiec jeśli osoba zmarła do końca 2006r to można sprzedawać nieruchomość i żadnego podatku nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts