Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kłopotliwy strop

remoncik987

Recommended Posts

Witam wszystkich i proszę o pomoc , każda rada się przyda. Zaczęliśmy adaptację poddasza w domu ok 35 letnim . Powierzchnia poddasza to ok 120 mkw a więc trochę tego jest. Pojawił się problem ze stropem nie jest on zbudowany z godnie z planem i boimy się że może zacząć pękać pod dodatkowym obciązeniem ( śianki z betonu kom. plus yulewka ok 6 cm, no i oczywiście potem meble itp.) czy istnieje jakiś sposób na wzmocnienie stropu ? nie wiem jakieś zbrojenie ?

aktualnie strop wygląda tak cegła dziurawka zbrojenie drut żebrowany 6 kładziony co każdą cegłę i to zalane betonem , grubośc ok 8, 9 cm.

proszę o radę

wydaje nam się że jest za cienki , zresztą jak się porządnie tupnie to czuć drgania. nie wiem czy nie powinien być grubszy???

co do podpór to na parterze są ściany 15 cm i jedna nośna 25 cm.

na dole są raczej duże pomieszczenia 3 pokoje [po 25 mkw i 2 po 20 mkw plus korytarz przez środek a ścianki na górze wychodzą akurat daleko od scian na dole.

płyty gk odpadają bo trzeba podeprzeć konstrukcję dachu i strop nad poddaszem

ale jedno nie kłóci się z drugim

a wylewkę trzeba dać bo ocieplenie musimy dać

Pomiędzy poziomami ogrzewanymi nie jest to takie konieczne. Nie bronicie się przed ucieczką ciepła (chyba, że zależy na oddzieleniu układów grzewczych góry i dołu).

zresztą jak się porządnie tupnie to czuć drgania. nie wiem czy nie powinien być grubszy???

To niech to sprawdzi jakiś specjalista konstruktor na miejscu. Ważne jest nie jak duże są pokoje, ale jakie długie są odcinki pomiędzy podporami.

murarz który ma nam stawiać ścianki zaproponował zrobienie w miejscu gdzie będa ściany takich belek ( strzemiączka 12 cm drut 12 żebrowany ) zalanych zaprawą piach na pół ze żwirkiem belki te zakotwiczone maja byc w murze i maja ponoć rozkładac cięzar czy coś takiego . Da to coś? czy tylko kasę na darmo wydamy? Jak myślicie?

murarz który ma nam stawiać ścianki zaproponował zrobienie w miejscu gdzie będa ściany takich belek ( strzemiączka 12 cm drut 12 żebrowany ) zalanych zaprawą piach na pół ze żwirkiem belki te zakotwiczone maja byc w murze i maja ponoć rozkładac cięzar czy coś takiego . Da to coś? czy tylko kasę na darmo wydamy? Jak myślicie?

Pod warunkiem, że to nie będzie tylko piach ze żwirkiem.

Specjalistą nie jestem, ale wg mnie przejmie część obciążeń od ściany i jednocześnie dociąży strop. Ciężar rozłoży tylko wtedy, jeśli ściana nie będzie na całej długości stropu, a belka tak.

U mnie też był cienki strop, po zdjęciu ocieplenia nasz majster z ekipą wzmocnił go poprzez wstawienie żebrowania z drutu i przelaniu cement +pospółka.

http://img444.imageshack.us/img444/7596/strop5.jpg

http://img2.imageshack.us/img2/1408/strop4.jpg

http://img238.imageshack.us/img238/9980/stropjpg3.jpg

http://img257.imageshack.us/img257/9199/stop2q.jpg[/img]

W poprzek szła żebrowana fi 10 zachodziła między jedną trawerzę a drugą (między trawerzami jest 1metr).Nie pamiętam jaki był rozstaw ok 20-25cm.

Wzdłuż trawerzy drut gładki fi 8, na metrze były 4 druty położone.Wylewki poszło ok 7cm ale stary strop był nierówny w niektórych miejscach mniej lub więcej.Teraz zalane jest równo z trawerzami, które mają 14 cm.

Na razie wylewki jeszcze nie robiliśmy, ponieważ nie mamy jeszcze tynków,ale napewno wylewka będzie(prawdopodobnie na wiosnę,bo teraz zrobiło się zimno i boimy się że dobrze nie wysechnie i przemarznie). Co do styropianu to jeszcze nie wiem czy będę dawał. Niektórzy na poddasza dają inni nie. Zastanawiam się jeszcze czy dawać ten styropian czy nie.