Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

side by side w skrócie


ewe

Recommended Posts

Wyskakauje z takim temacikiem - w sobote właczylismy nasza lodówe i w głowie mętlik :oops: . Takie te ustrojstwa nowoczesne to co teraz ?

Wędliny w pojemniczkach czy nie?

sery, ciasta - popakowane czy na półkach bo podobno zapachy sie nie mieszają.

Co gdzie?

A warzywa do szuflady tej co sie nastawia tem czy do dowolnej ?

Jaja optymalan temperatura w lodówece? a jaka w zamrażarce?

 

prosz o porady :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma to jak rzeczowe odpowiedzi :/

 

W praktyce mimo wymuszonej cyrkulacji powietrza w dolnej części będzie zawsze troszkę chłodniej i bardziej wilgotno, więc jeżeli jest coś delikatniejszego to ustawiaj niżej.

 

Owoce i warzywa do szuflad - po to są, zapewniają większą wilgotność powietrza niż panująca w pozostałej części chłodziarki. Szuflada z regulowaną temp. dla najbardziej delikatnych produktów - ryby, mięso którego nie chcemy zamrażać, a użyjemy za 2 dni itp.

 

Wędliny - raczej pojemniki, unikamy przechowywania w foliach (dość szybko tracą w nich świeżość :/)

 

Ciasta - tace z pokrywami - zapewnią zachowanie wilgotności przez dłuższy czas.

 

Produkty gotowane, smażone itp. ustawiaj na wyższych półkach - suchsze powietrze im nie powinno zaszkodzić. Podobnie postępuj z produktami w oryginalnych opakowaniach.

 

System chłodzenia i mrożenia często w tej klasie sprzętu jest wyposażony w w funkcje supermrożenia i superchłodzenia - służą one do czasowego obniżenia temperatury w urządzeniu.

 

Dla zamrażarki warto włączać tą funkcję na ok. 2h przed włożeniem świeżych produktów - pozwoli to na szybkie doprowadzenie do stanu głębokiego zamrożenia.

 

Dla chłodziarki włączaj w/w funkcję przed wyjazdem na duże zakupy. Urządzenie przed Twoim powrotem osiągnie niższą temperaturę, która po włożeniu świeżych rzeczy do lodówki zapewni szybsze schłodzienie nowych zakupów, a tym samym wydłuży ich przydatność do spożycia.

 

Opcja Wakacje/Eco - włączamy na czas wyjazdu na urlop. Pozwala na przełączenie urządzenia w stan niskiego poboru energii. Osobiście uważam, że przy okresie wyjazdu krótszym niż 2 tygodnie włączanie tej funkcji mija się z celem.

 

Optymalna temp. dla chłodziarki to około 6-8 st. C. Dla zmarażarki od -24 do -18 st. C. W celu czasowego obniżenia temp. używaj w/w funkcji. Takie zachowanie pozwoli na zrównoważenie zużycia energii i głośności pracy z komfortem i jakością przechowywania żywności.

 

Co do czytania instrukcji - hmm... później wszyscy są winni - od producenta po sprzedawcę - tylko nie "biedny" użytkownik", przecież ta instrukcja jest "taaaaaaaaaaka" gruba... No comment...

 

Pozdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Użytkuje side by side od ponad roku. Temperaturę mam - 18 w zamrażarce - taka jest zalecane na wszystkich mrożonkach więc na pewno wystarczy. W lodówce mam 6 bo jest wystarczająca do utrzymania świeżości produktów a nie lubię jeść zimnego jabłka czy zimnego serka na śniadanie. Na początku wszystko trzymaliśmy według instrukcji: Półka na warzywa, półka na owoce, oddzielnie mięso, wędliny i taka dalej. Teraz wszystko wrzucamy jak popadnie, generalnie jest bałagan:) Zapachy faktycznie nie przechodzą więc nie ma problemu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...