ewe 13.10.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Wyskakauje z takim temacikiem - w sobote właczylismy nasza lodówe i w głowie mętlik . Takie te ustrojstwa nowoczesne to co teraz ? Wędliny w pojemniczkach czy nie? sery, ciasta - popakowane czy na półkach bo podobno zapachy sie nie mieszają. Co gdzie? A warzywa do szuflady tej co sie nastawia tem czy do dowolnej ? Jaja optymalan temperatura w lodówece? a jaka w zamrażarce? prosz o porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 13.10.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Nie miałaś nigdy lodówki???W domu ze służbą do tej pory mieszkałaś??? Masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewe 13.10.2009 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Wyobraź sobie ze ....tak kurna nigdy lodówki nie widziałam. Serio chodzi mi o to ze jak poczytasz instrukcje tych nowych lodówek to głupiejesz , maja mase nowych funkcji i to przewraca moje dotychczasowe doswiadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabians 13.10.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 To nie czytaj tych instrukcji. Ja nigdy nie czytam niczego tylko główkuje jak już sobie rady nie mogę dać to czytam. To poprawia twórcze myślenie ... proste. Zacznij myśleć logicznie a wszystko zakapujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 13.10.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Serio chodzi mi o to ze jak poczytasz instrukcje tych nowych lodówek to głupiejesz , maja mase nowych funkcji i to przewraca moje dotychczasowe doswiadczenie. krawaty wiąże usuwa ciąże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SemperSolus 13.10.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Nie ma to jak rzeczowe odpowiedzi :/ W praktyce mimo wymuszonej cyrkulacji powietrza w dolnej części będzie zawsze troszkę chłodniej i bardziej wilgotno, więc jeżeli jest coś delikatniejszego to ustawiaj niżej. Owoce i warzywa do szuflad - po to są, zapewniają większą wilgotność powietrza niż panująca w pozostałej części chłodziarki. Szuflada z regulowaną temp. dla najbardziej delikatnych produktów - ryby, mięso którego nie chcemy zamrażać, a użyjemy za 2 dni itp. Wędliny - raczej pojemniki, unikamy przechowywania w foliach (dość szybko tracą w nich świeżość :/) Ciasta - tace z pokrywami - zapewnią zachowanie wilgotności przez dłuższy czas. Produkty gotowane, smażone itp. ustawiaj na wyższych półkach - suchsze powietrze im nie powinno zaszkodzić. Podobnie postępuj z produktami w oryginalnych opakowaniach. System chłodzenia i mrożenia często w tej klasie sprzętu jest wyposażony w w funkcje supermrożenia i superchłodzenia - służą one do czasowego obniżenia temperatury w urządzeniu. Dla zamrażarki warto włączać tą funkcję na ok. 2h przed włożeniem świeżych produktów - pozwoli to na szybkie doprowadzenie do stanu głębokiego zamrożenia. Dla chłodziarki włączaj w/w funkcję przed wyjazdem na duże zakupy. Urządzenie przed Twoim powrotem osiągnie niższą temperaturę, która po włożeniu świeżych rzeczy do lodówki zapewni szybsze schłodzienie nowych zakupów, a tym samym wydłuży ich przydatność do spożycia. Opcja Wakacje/Eco - włączamy na czas wyjazdu na urlop. Pozwala na przełączenie urządzenia w stan niskiego poboru energii. Osobiście uważam, że przy okresie wyjazdu krótszym niż 2 tygodnie włączanie tej funkcji mija się z celem. Optymalna temp. dla chłodziarki to około 6-8 st. C. Dla zmarażarki od -24 do -18 st. C. W celu czasowego obniżenia temp. używaj w/w funkcji. Takie zachowanie pozwoli na zrównoważenie zużycia energii i głośności pracy z komfortem i jakością przechowywania żywności. Co do czytania instrukcji - hmm... później wszyscy są winni - od producenta po sprzedawcę - tylko nie "biedny" użytkownik", przecież ta instrukcja jest "taaaaaaaaaaka" gruba... No comment... Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 13.10.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Zerknij tu: http://forum.muratordom.pl/przechowywanie-zywnosci-w-lodowce,t168669.htm?highlight=przechowywanie%20lodówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faceone 13.10.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Użytkuje side by side od ponad roku. Temperaturę mam - 18 w zamrażarce - taka jest zalecane na wszystkich mrożonkach więc na pewno wystarczy. W lodówce mam 6 bo jest wystarczająca do utrzymania świeżości produktów a nie lubię jeść zimnego jabłka czy zimnego serka na śniadanie. Na początku wszystko trzymaliśmy według instrukcji: Półka na warzywa, półka na owoce, oddzielnie mięso, wędliny i taka dalej. Teraz wszystko wrzucamy jak popadnie, generalnie jest bałagan:) Zapachy faktycznie nie przechodzą więc nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewe 15.10.2009 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 SemperSolus wielkie, wielkie dzięki - o to dokładnie chodziło . Bardzo przydatne rady z "pierwszej ręki" super ! dziekuję jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts