Bartt 27.12.2003 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2003 Aby rozkopać drogę w celu budowy przyłącza wody, we Wrocławiu muszę przedstawić i uzgodnić m. in. projekt organizacji ruchu zastępczego. ZDiK podaje dla urudnienia całą masę rozporządzeń z którymi musi być on zgodny Do rozkopania mam 1/2 szutrowej drogi osiedlowej - a więc nie autostradę Jeśli ktoś przez to przechodził dajcie znać jak to zrobić szybko i bez wywalania kasy na projektantów. Może jakieś linki na gotowca. Acha i jeszcze napiszcie skąd braliście ew. barierki i znaki na czas rozkopu. Z góry dziękuję Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.12.2003 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2003 szutrowa ? cha cha cha jak szybko i bez wywalania kasy to wykop dwa dołki po obu stronach drogi i zrób przewiert swidrem recznym zmiana technologi z przekopu na przewiert to wszysko brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.12.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2003 tekst wyżej - mój brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 27.12.2003 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2003 brzoza - chyba kolega Bartt ma (tak jak ja) wodociag lub g....ciag w drodze i musi sie do niego dostac - czyli nic tu przewiert nie pomoze. Jesli tak, to rozumiem masz rozkopac polowe szerokosci niewielkiej drogi osiedlowej. Proponuje udac sie do urzedu gminy i po prostu zapytac tam, co tak naprawde masz zrobic i jak, bo moze sie okaze ze tak jak u mnie skonczy sie tylko na ustaleniu terminu zajecia pasa drogowego i zaplaceniu za to. Umnie w kazdym razie zadnych projektow nie bylo, a barierki miala firma, co to robila. Byc moze zalezy to tez, czy calosc robisz sam, czy robi ci jakas firma - w tym drugim przypadku wszystko mozesz zwalic na firme, a ty tylko uzgodnisz w gminie termin. Aha - ja musialem jeszcze znalezc druga firme, co mi asfalt ponownie zrobila - Ty nie musisz powodzenia - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 29.12.2003 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 Cześć - jestem z Wrocławia, miałem ten sam problem, podpowiem że :- żeby zrobić projekt ruchu zastępczego i projekt odbudowy nawieżchni NIE TRZEBA MIEC ŻADNYCH UPRAWNIEŃ - jestem elektronikiem i sam zrobiłem taki projekt który żłożyłem w ZDIKu do zaopiniowania - opinie dostałem pozytywną. Jak by co to zapraszam na priv.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 22.01.2004 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Wyciągam w górę. Projek odbudowy nawierzchni własnego autorstwa mi już zatwierdziki, ale z organizacją ruchu robią trochę większe problemy. Podajcie jakieś linki lub przykłady symboli znaków nonoszonych na taki projekt przy zwężeniu lub zamknięciu drogi. I ewentualnie co tam jeszcze trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 23.01.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 jak nie zapomnę to Ci jutro przywiozę taki projekt (ruchu zastępczego).Mieszkasz pod nr 95? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 23.01.2004 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Z góry dzięki, Pajonk Ja tam jeszcze nie mieszkam , Rodzice mieszkają na przeciwko pod nr 90/2 - (to to wejście głębiej w podwórzu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 29.01.2004 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Cześć - sorry ale byłem w delegacji - będę w sobotę . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 16.05.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Witam, robię zjazd na działkę i muszę coś takiego przygotować. W gminie dowiedziałem się tyle, że moge to zrobić sam. Panie odesłały mnie na policję, bo tam też trzeba uzgodnić. Ale nie wiedzą właściwie co powinienem napisać Na forum znalazłem tylko jeden temat z 2003 roku,ale żadnych konkretów. Może ktoś pomoże? Jakiś gotowiec? Qdlaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 16.05.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 podaj maila to coś wyślę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glider33 29.09.2010 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Witam, w związku z budową zjazdu na działkę, muszę do zgłosić w Zarządzie Dróg Powiatowych zajęcie chodnika oraz co najgorsze dołączyć projekt organizacji ruchu pieszych. Czy ktoś się orientuję jak taki projekt wykonać ? Podobno do tego nie trzeba żadnych uprawnień, ale projekt musi być zgodny z Dz. U. 2003,Nr 177, poz. 1729 http://static1.money.pl/d/akty_prawne/pdf/DU/2003/177/DU20031771729.pdf Poniżej mapa zasadnicza 1:500 z zaznaczeniem na czerwono zjazdu na działkę (szerokość zjazdu 4 metry). Na niebiesko zaznaczyłem chodnik z pozbruku przez który będzie przechodził zjazd. Z informacji jakie udzielił mi pracownik ZDP, na mapę trzeba nanieść znaki A-14 (roboty drogowe - 2 sztuki), B-33 (ograniczenie prędkości do 40 km/h - 2 sztuki) oraz na chodniku bariery z tablicą przejście drugą stroną ulicy. Szkoda tylko, że pod drugiej stronie ulicy nie ma chodnika Na pewno znaki muszą być ustawione w odpowiedniej odległości tyle, że nie wiem w jakiej. Poza tym na pewno trzeba dołączyć część tekstowa organizacji ruchu. Jakby ktoś miał jakiś wzór to proszę o kontakt http://img411.imageshack.us/img411/1548/mapkacm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 29.09.2010 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 pogadaj z chlopakami/paniami z np. powiatowego zarzadu drog miejskich, lub dzialu gospodarki miejskiej ( przy UM) czy tez znajdz jakies przedsiebiorstwo robot drogwych. za pare stowek ci to machna ( zazwyczaj tyle to kosztuje) . potem trza to legalizowac w pzdm oraz w wlasnie w UM lub gminie ( zalezy do kogo co nalezy- chodnik,droga). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margo7 10.06.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Witam, Przeszukałam już dużo postów i jakoś nie widze nadal rozwiązania dla swojego problemu Zaczynamy budowę i właśnie okazało się, że potrzebujemy do przyłacza prądu i wody, wykonać PROJEKT CZASOWEJ ZMIANY ORGANIZACJI RUICHU, by móc fizycznie zrobić te przyłacza. Dzieje się tak, ponieważ , budujemy sie przy drodze gminnej ( chociaż szutrowej ). W gminie powiedzieli nam, ze taki projekt możemy zrobić sami ... ale nie mamy żadnego wzoru, w internecie sa tylko mega projekty, typu budowa ronda na Marszałkowskiej, a my potrzebujemy "zamknąc "drogę szurową na 3h i zrobic skromne przyłącze... Czy ktoś z Was już może robił taki projekti podzielki sie doświadczeniem lub projektem jako wzorem dla mniej doświadczonych ? z góry dzieki za wszelka pomoc w temacie. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek104 14.06.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 hej:)ja mam właśnie ten sam problem-jestem na etapie przyłącza wody i okazało się,że droga jest drogą powiatową i muszę zrobić projekt organizacji ruchu zastępczego!podobno nie jest to trudne ale może ma ktoś jakiś wzorzec co trzeba w tym napisać?byłabym bardzo wdzięczna za pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drogipubliczne.eu 15.07.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Witam, co ma zawierać projekt znajdziesz tutaj: http://drogipubliczne.eu/zarzadzanie-ruchem-drogowymAkty prawne na podstawie których robi sie projekt organizacji ruchu to: - Rozporządzenie Ministra infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach (Dz. U. z 23 grudnia 2003 r.)- Rozporządzenie Ministra infrastruktury z dnia 23 września 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków zarządzania ruchem na drogach oraz wykonywania nadzoru nad tym zarządzaniem(Dz. U. z 14 października 2003 r.)Aby zamknąć drogę trzeba wyznaczyć objazd, sama droga to znaki zakaz wjazdu, ślepa droga, bariera drogowa, trzeba uzgodnić projekt za zarządcą/ami drogi/dróg i zarzadca/ami ruchu dróg po których będzie się odbywał objazd. Dodatkowo przy drogach powiatowych/ wojewódzkich opinia Policji Powiatowej. Wojewódzkiej. Oczywście do tego opinia gminy i można składać do starosty o decyzję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts