remoncik987 13.10.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 czy ktoś wie może jak pozbyc się tego zielska ? mam tego pełno w ogródku i nie wiem jak zwalczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remoncik987 13.10.2009 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 nikt nie wie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirawoj 13.10.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 A może jakieś zdjęcie? Jak Ci powiem, że mam świńska trawkę albo wanieliczkę to też nie będziesz wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łyko 19.10.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Rodzina baldaszkowatych, należą do niej również Szalej, Szczawół, Kminek i pietruszka. Walka chemiczna będzie trudna bowiem nie ma środków które zabiłyby Podagrycznika, a ich braci nie tknęły(brak tak dużej selektywności). 1 sposób walka mechaniczna, 2 sposób ugorój zachwaszczony nim teren i w najbardziej podatnych fazach rozwoju traktuj desykantem lub ustaw tak płodozmian by potraktować go rundupem zanim inne rośliny wzejdą. Dobry efekt da żmudna praca-smarowanie wszystkich naziemnych części zielonych pędzelkiem w odpowiedniej fazie wzrostu chwastu. Powodzenia. ps. ten chwast moja krowa zjada ze smakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirawoj 20.10.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Najlepszy przy tej roślinie będzie "babotox" czyli baba + motyka Niestety chwaścior bardzo trudny w usuwaniu, ale życzę powodzenia! (Ale się wstrzeliłam z tą wanieliczką u naa to nazwa zwyczajowa podagrycznika)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester633 20.10.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Rodzina baldaszkowatych, należą do niej również Szalej, Szczawół, Kminek i pietruszka. Walka chemiczna będzie trudna bowiem nie ma środków które zabiłyby Podagrycznika, a ich braci nie tknęły(brak tak dużej selektywności). 1 sposób walka mechaniczna, 2 sposób ugorój zachwaszczony nim teren i w najbardziej podatnych fazach rozwoju traktuj desykantem lub ustaw tak płodozmian by potraktować go rundupem zanim inne rośliny wzejdą. Dobry efekt da żmudna praca-smarowanie wszystkich naziemnych części zielonych pędzelkiem w odpowiedniej fazie wzrostu chwastu. Powodzenia. ps. ten chwast moja krowa zjada ze smakiem walka środkami chemicznymi z podagrycznikiem to jak walka z ,,wiatrakami'' , Mirawoj dobrze radzi sam sprawdziłem,sztuka po sztuce trzeba wyrywać matce ziemi i najlepiej spalić.(na kompost chyba bym niee polecał) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirawoj 20.10.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 A najlepiej chwytać jak najniżej i próbować wyrwać z korzeniami, a nie tylko częś zieloną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnika 21.10.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 A może jakieś zdjęcie? Jak Ci powiem, że mam świńska trawkę albo wanieliczkę to też nie będziesz wiedział. U nas to też nazywają wanieliczką.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 23.10.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Na bio-forum znalazłam takie porady: http://www.bio-forum.pl/messages/3280/93017.html Jednym ze sposobów jest totalne zaciemnienie przez nakrycie miejsca porośniętego rośliną na rok, a jeszcze lepiej na dwa lata czarną folią. Folię należy nałożyć wiosną lub jesienią. Są jeszcze inne sposoby walki: - mechaniczny - skrupulatne wykopywanie za pomocą wideł i usuwanie kłączy (szpadel wykluczony z tych samych powodów, co w przypadku perzu), - chemiczny - oprysk Roundapem - ale stosowany w okresie, gdy wzrost roślin jest osłabiony - jesienią, oprysk trzeba zastosować kilka razy, co najmniej dwa, a później kłącza usunąć mechanicznie. Informacje te zaczerpnęłam z czasopisma Twój ogrodnik. 2009.04.02 00:04 [Zmień/Popraw] [usuń] pewien niemiecki poradnik zaleca rozsypanie starych,zeszłorocznych, ziemniaków w miejscach opanowanych przez podagrycznika,nie próbowałem jeszcze/brak mi starych ziemniaków/ może ktoś z zainteresowanych to wykona - życzę powodzenia Sama kilka lat temu walczyłam z tym draństwem wykopując go widłami Przez kilka lat było lepiej, ale potem odpuściłam i powoli zarasta ponownie, ale teraz może pokuszę się o przykrycie go czarną folią W podobny sposób mąż wykończył spore poletko perzu. Mieliśmy starą wykładzinę. Została położona na miejscu gdzie rósł sobie w najlepsze perz i leżały wykopane z innych części ogrodu kłącza. Chyba na jesieni następnego roku zlikwidowaliśmy wykładzinę - pod spodem zgniły perz - po zasianiu trawy nie trafia się już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 03.09.2011 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Odnawiam temat - udało się, ubiegłej jesieni zakryłam czarną folią (jakieś pozostałości po budowie) część ziemi pod drzewami gęsto ,,obsadzonej" podagrycznikiem. Wiosną zdjęłam folię, śladu zielonego nie było. Teraz jesień się zbliża i nadal czarno dla przypomnienia o czym piszę http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRUkRpHRiWnIgF97vyI5lJfOrqCJBacm5pa4_SMzZHJ4CXYZU2jyg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts