Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okropne trawsko - podagrycznik pospolity

remoncik987

Recommended Posts

Rodzina baldaszkowatych, należą do niej również Szalej, Szczawół, Kminek i pietruszka. Walka chemiczna będzie trudna bowiem nie ma środków które zabiłyby Podagrycznika, a ich braci nie tknęły(brak tak dużej selektywności). 1 sposób walka mechaniczna, 2 sposób ugorój zachwaszczony nim teren i w najbardziej podatnych fazach rozwoju traktuj desykantem lub ustaw tak płodozmian by potraktować go rundupem zanim inne rośliny wzejdą. Dobry efekt da żmudna praca-smarowanie wszystkich naziemnych części zielonych pędzelkiem w odpowiedniej fazie wzrostu chwastu. Powodzenia. ps. ten chwast moja krowa zjada ze smakiem :)

Rodzina baldaszkowatych, należą do niej również Szalej, Szczawół, Kminek i pietruszka. Walka chemiczna będzie trudna bowiem nie ma środków które zabiłyby Podagrycznika, a ich braci nie tknęły(brak tak dużej selektywności). 1 sposób walka mechaniczna, 2 sposób ugorój zachwaszczony nim teren i w najbardziej podatnych fazach rozwoju traktuj desykantem lub ustaw tak płodozmian by potraktować go rundupem zanim inne rośliny wzejdą. Dobry efekt da żmudna praca-smarowanie wszystkich naziemnych części zielonych pędzelkiem w odpowiedniej fazie wzrostu chwastu. Powodzenia. ps. ten chwast moja krowa zjada ze smakiem :)

walka środkami chemicznymi z podagrycznikiem to jak walka z ,,wiatrakami'' :evil: ,

Mirawoj dobrze radzi sam sprawdziłem,sztuka po sztuce trzeba wyrywać matce ziemi i najlepiej spalić.(na kompost chyba bym niee polecał)

Na bio-forum znalazłam takie porady:

http://www.bio-forum.pl/messages/3280/93017.html

Jednym ze sposobów jest totalne zaciemnienie przez nakrycie miejsca porośniętego rośliną na rok, a jeszcze lepiej na dwa lata czarną folią. Folię należy nałożyć wiosną lub jesienią.

Są jeszcze inne sposoby walki:

- mechaniczny - skrupulatne wykopywanie za pomocą wideł i usuwanie kłączy (szpadel wykluczony z tych samych powodów, co w przypadku perzu),

- chemiczny - oprysk Roundapem - ale stosowany w okresie, gdy wzrost roślin jest osłabiony - jesienią, oprysk trzeba zastosować kilka razy, co najmniej dwa, a później kłącza usunąć mechanicznie.

Informacje te zaczerpnęłam z czasopisma Twój ogrodnik.

2009.04.02 00:04 [Zmień/Popraw] [usuń]

pewien niemiecki poradnik zaleca rozsypanie starych,zeszłorocznych, ziemniaków w miejscach opanowanych przez podagrycznika,nie próbowałem jeszcze/brak mi starych ziemniaków/ może ktoś z zainteresowanych to wykona - życzę powodzenia

Sama kilka lat temu walczyłam z tym draństwem wykopując go widłami

8)

Przez kilka lat było lepiej, ale potem odpuściłam i powoli zarasta ponownie, ale teraz może pokuszę się o przykrycie go czarną folią :roll:

W podobny sposób mąż wykończył spore poletko perzu. Mieliśmy starą wykładzinę. Została położona na miejscu gdzie rósł sobie w najlepsze perz i leżały wykopane z innych części ogrodu kłącza. Chyba na jesieni następnego roku zlikwidowaliśmy wykładzinę - pod spodem zgniły perz - po zasianiu trawy nie trafia się już :lol:

• 1 year później...

Odnawiam temat - udało się, ubiegłej jesieni zakryłam czarną folią (jakieś pozostałości po budowie) część ziemi pod drzewami gęsto ,,obsadzonej" podagrycznikiem. Wiosną zdjęłam folię, śladu zielonego nie było. Teraz jesień się zbliża i nadal czarno :lol2:

dla przypomnienia o czym piszę ;)

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRUkRpHRiWnIgF97vyI5lJfOrqCJBacm5pa4_SMzZHJ4CXYZU2jyg