Forsa80 13.10.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Chyba czas już i na nas ... Od trzech lat człowiek czytał i oglądał wzdychając zmagania forumowiczów z budową własnego M, a tu nagle ... TAK zaczynamy budowę! Nasza historia zaczęła się w 2006 roku kiedy to kupiliśmy działeczkę 1760 m2 koło Łodzi - tuż za Andrespolem, a dokładnie w Zielonej Górze. Działkę pokrywał trawo-podobny perz, którego pozbycie się było koszmarem, ale ... z roku na rok postępy w pracach trwały i działeczkę przygotowywaliśmy pod rekreację. Na szczęście nasze małe M (41,5 m2) na Olechowie sprawiło, że podjęliśmy decyzję o budowie. Oczywiście po drodze plany odwlekł kryzys i chwilowy brak zdolności kredytowej, ale mamy nadzieję, choć jeszcze tego nie sprawdzaliśmy (w banku dopiero będziemy) teraz będzie już dobrze . Po wielu, wielu przymiarkach i dyskusjach wybraliśmy projekt Delikatny z Muratora - dokładnie C131a w wersji lustrzanej. Po drodze były również Aga - Horyzont i Dafne i Julitka Archipelagu. Wybór projektu wspomógł także urzędnik wydając dość nieprawdopodobne WZ (dla działki o szerokości 26 m pozwolono nam wybudować dom o szerokości 12 max, zaznaczę, że sąsiad obok ma już prawie dom 13,6 m). Po 2 miesięcznych bojach udało nam się mamy warunki zabudowy i mamy 14 metrów - ufff. Kupiliśmy więc projekt - normalnie goniłem kuriera, żeby go odebrać już w piątek . Tak więc teraz czekamy na mapki, warunki wszelkich przyłączy itd oraz adaptację projektu i ... no właśnie i do dzieła. Tyle tytułem wstępu zaraz postaram się wkleić zdjęcia działeczki oraz zmian w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 13.10.2009 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 http://images39.fotosik.pl/210/b3fa2767a1d4e15a.jpg Tak mniej więcej chciałbym żeby wyglądał nasz delikatny - z góry przepraszam osobę, której podkradłem zdjęcie, ale podkradłem je tak dawno, że nawet nie pamiętam gdzie http://images49.fotosik.pl/214/3d217ddfed71f6e5.jpg A tak wygląda nasza działka podglądana przez wujka Obame. Na czerwono nasza działeczka, a na niebiesko miejsce gdzie mniej więcej stanie DELIKATNY ) Mam nadzieję, że zdjęcia się wkleją - sorki za drżącą rękę przy rysowaniu linii na rysunku ale ... na padzie ciężko się maluje. Teraz pracuję nad zmianami w projekcie - Paint jest super ), mam nadzieję, że dziś - najpóźniej jutro dodam rzuty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 13.10.2009 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Znalazłem jeszcze kilka ciekawych zdjęć działki z poziomu gruntu zrobionych na wiosnę 2009. http://images46.fotosik.pl/213/965292a9381b6525.jpg i taki mały kwiatuszek wyrósł nam spod trawki http://images38.fotosik.pl/210/108c8e50fa4251ab.jpg nie może także zabraknąć naszego towarzysza, który chyba najbardziej czeka na domek - 41 m2 powierzchni do hasania to zdecydowanie zbyt mało ... http://images40.fotosik.pl/209/85503863e640cc85.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 13.10.2009 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Na dole chcielibyśmy zmienić:1. Zamiast dziwnego pomieszczenia z wejściem od tarasu - garderoba2. Ściana kuchni wysunięta do przodu - powiększona kuchnia3. Komin przeniesiony z łazienki do kotłowni - powiększona łazienka4. Brak spiżarni - będzie coś w rodzaju dużej szafki jak poniżej:http://images42.fotosik.pl/126/463533584ffa0419.jpeg5. Dodatkowe okno w kuchni i przesunięte okno w salonie6. Zmiana miejsce komina - jeszcze nie do końca ustalona bo może zupełnie zburzyć koncepcję góryhttp://images50.fotosik.pl/214/3fcaba934fbfa58f.jpg I co Wy na to? Ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 14.10.2009 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 No to udało mi się też przerobić górę Zmiany to: 1. Zrezygnowaliśmy z balkonu bo po co balkon jak jest taras 2. zmieniliśmy usytuowanie łazienki, a korzystając z okazji powiększenia o balkon dodaliśmy pralnie 3. Z łazienki powstanie ... coś w sumie jeszcze nie sprecyzowane pomieszczenie 4. Powiększymy okna w ścianach i zrezygnujemy z kilku połaciowych Teraz najważniejsze czyli dylematy z czego to cudeńko wybudować.?.?.?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 15.10.2009 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Dziś uzgodniliśmy wszystko z geodetą - będzie nas to kosztowało 650 pln - mapki. No cóż zaczynają się wydatki, ale co zrobić ... płacz i płać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 18.10.2009 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Geodeta za ww kwotę zrobi nam 4 mapki oraz jedną na folii do kopiowania. Teraz zmagamy się z wyborem materiału na delikatnego, ale coraz bardziej skłaniamy się do nowego YTONG'a Energo. Ściana 48 cm grubości szybko się stawia na budowie czysto. Jedyny minus to cena samego materiału. Rozmawiałem z przedstawicielem Xelli i zapewniał, że może nam nawet doglądać budowy - sprawdzać poszczególne jej etapy. Brzmi ciekawie. A teraz z trochę innej beczki w czwartek przyjdą nowe drzewka na działkę - cała masa choinek (świerki srebrzyste oraz coś w rodzaju kosodrzewiny) i kilkadziesiąt brzózek, dąbczaków oraz klony. W weekend będzie trzeba to wysadzić. Niestety burze spowodowały straty w naszym zalesieniu - połamała się nasza brzoza chińska - piękne drzewko zmieniające kolor kory w zależności od pory roku - teraz jest czerwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 19.10.2009 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 A dziś z małżonką , jak to brzmi w końcu dopiero miesiąc tak mogę mówić więc jeszcze nie przywykłem, ustaliliśmy mniej więcej wymiary i rozstaw okien. I tak FRONT będzie miał jednak 2 okna w kuchni po około 90 cm szerokości - pomiędzy oknami chcemy zmieścić płytę do grzania garów Bok PRAWY (patrząc od frontu - mamy wersję lustrzaną) będzie miał 4 okna, dwa na dole będą 130/140x180, a te na górze 130/140x150 i będą symetrycznie do siebie - przy okazji jaka może być maksymalna wysokość okna żeby zmieścić pod nim jeszcze jakiś grzejnik? Bok LEWY - na dole 3 okienka ale mniejsze w projekcie mamy 60x120, a my zrobimy 50x80/100 i na górze będą 130/140x150. W tygodniu przejdę się po sklepach z oknami obaczyć jakie są okna typowe/nietypowe i już chyba ostatecznie podejmiemy decyzję o ich rozmiarach. Ach ... zapomniałbym z tyłu czyli od ogrodu okna bez zmian Postaram się zrobić jakieś wizualizacje - może ktoś poleci jakiś łatwy w obsłudze programik do tego typu zadań? - Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 23.10.2009 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Na działeczce przybyło nam 32 drzewka : sosenki bośniackie sosenki banksa jakieś świerki w tym 11 srebrzystych kilka brzózek - szybko rosną miłorząb klon i klon kanadyjski (ten niestety się lekko połamał w transporcie, ale mam nadzieję jakoś odbije. No i oczywiście jako prawdziwy mężczyzna posadziłem DĄB Troszeczkę udało mi się też zaznajomić z urzędami i tu normalnie niespodzianka, jakiej się nie spodziewałem. Mapki do celów lokalizacyjnych do załatwienia w Łodzi - no to loozik. Przyłącze wody w Koluszkach - tu już lekkie zdziwienie w końcu do Łodzi mamy 8 km, a do Koluszek 15-20 km. I numer jeden to przyłącze energii elektrycznej w Tomaszowie Mazowieckim ??? - normalnie nie wierzyłem w to co Pani mówi. Jakim cudem i dlaczego skoro moja działka jest 8 km od Łodzi (w linii prostej może nawet z 5 km) mam zasuwać 45 km do Tomaszowa ... paranoja. Czekamy więc na mapki do celów projektowych i zaczynamy zabawę z urzędami. Aha szukamy godnej polecenia ekipy do postawienia domu z Ytonga - może ktoś coś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 06.11.2009 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Na szybko zdam relację z ostatnich dni i tak ... Złożyliśmy podanie o techniczne warunki przyłącza wody i prądu. Warunki wody już mamy (po jednym dniu), mamy też mapkę do celów projektowych (jakieś dwa tygodnie). Na warunki elektryki trzeba jeszcze chwilkę poczekać - jakieś 2 tygodnie jeszcze (ale plus jest taki, że wyślą je z Tomaszowa pocztą). Ale to wszystko to PIKUŚ Dziś rano byliśmy z wizytą u forumowicza christo za gościnę bardzo mu dziękujemy, w końcu facet musiał się zerwać z samego rana żeby nas po swoich włościach oprowadzić. Nie ukrywam dużo daje do myślenia taka wizyta i spotkanie z człowiekiem, który za miesiąc wprowadzi się do WŁASNEGO WYPASIONEGO DELIKATNEGO ... ale mu zazdroszczę!!! Mamy teraz kilka ciekawych pomysłów na schody, kominek itd - opiszę wszystko w weekend albo za trzy tygodnie jak wrócimy z urlopu bo już od poniedziałku jedziemy do MEKSYKU HURRRAAAAA Normalnie tyle czekania i to już w poniedziałek - to nasz pierwszy urlopik w tym roku. Spłukaliśmy się kompletnie na papierki związane z domem i tą wyprawę, ale mamy nadzieję wrażenia to zrekompensują zarówno z podróży jak i budowy domu. A w następnym roku weźmiemy duży kredyt na dom i znów gdzieś pojedziemy :-D Tak więc forumowicze trzymajcie kciuki co byśmy wrócili cali i zdrowi! christo - raz jeszcze dzięki! Nie obiecuję, że masz u mnie Tequile bo już tyle ich obiecaliśmy, że zamkną nas za przemyt, ale zobaczymy co da się zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitot 15.11.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Na szybko zdam relację z ostatnich dni i tak ... Złożyliśmy podanie o techniczne warunki przyłącza wody i prądu. Warunki wody już mamy (po jednym dniu), mamy też mapkę do celów projektowych (jakieś dwa tygodnie). Na warunki elektryki trzeba jeszcze chwilkę poczekać - jakieś 2 tygodnie jeszcze (ale plus jest taki, że wyślą je z Tomaszowa pocztą). Ale to wszystko to PIKUŚ Dziś rano byliśmy z wizytą u forumowicza christo za gościnę bardzo mu dziękujemy, w końcu facet musiał się zerwać z samego rana żeby nas po swoich włościach oprowadzić. Nie ukrywam dużo daje do myślenia taka wizyta i spotkanie z człowiekiem, który za miesiąc wprowadzi się do WŁASNEGO WYPASIONEGO DELIKATNEGO ... ale mu zazdroszczę!!! Mamy teraz kilka ciekawych pomysłów na schody, kominek itd - opiszę wszystko w weekend albo za trzy tygodnie jak wrócimy z urlopu bo już od poniedziałku jedziemy do MEKSYKU HURRRAAAAA Normalnie tyle czekania i to już w poniedziałek - to nasz pierwszy urlopik w tym roku. Spłukaliśmy się kompletnie na papierki związane z domem i tą wyprawę, ale mamy nadzieję wrażenia to zrekompensują zarówno z podróży jak i budowy domu. A w następnym roku weźmiemy duży kredyt na dom i znów gdzieś pojedziemy :-D Tak więc forumowicze trzymajcie kciuki co byśmy wrócili cali i zdrowi! christo - raz jeszcze dzięki! Nie obiecuję, że masz u mnie Tequile bo już tyle ich obiecaliśmy, że zamkną nas za przemyt, ale zobaczymy co da się zrobić Witam Forsa80 Zakupiliśmy z żoneczka wlasnie taki projek i w związku z tym mamy kilka pytań do Was jężeli oczywiście nie sprawią klopotów. Bardzo nam sie spodobały zmiany jakie wprowadziliście w projekcie ( sczególnie te na dole) na parterze i teraz czy taka zmiana z kuchnią (chodzi mi o przesunięcie ściany) jest mozliwa i jakie są koszty adaptacji u architekta? Mój adres to [email protected] Bardzo proszę odpiszcie i serdecznie pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 28.12.2009 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Na szybko odświeżę co się działo przez ostatnie kilkanaście dni ... Zmiany na dole http://images36.fotosik.pl/125/002b310e3a677b90.jpg - podstawa to zrezygnowaliśmy z zadaszenia i od frontu i od tyłu domu - brak garderoby a w jej miejsce schody dzięki czemu będą ze spocznikiem, a nie tzw. zabiegowe (dużo wygodniej) - kominek ostatecznie oddzieli kuchnię/jadalnię od salonu, chcemy żeby był z szybą zarówno od strony salonu jak i kuchni - mniej o jedno okno w garażu i okna bardziej poziome niż pionowe - dodatkowe okno w salonie, a w kuchni bez zmian - trochę zmieniamy też wysokości i szerokości okien w pokojach na górze i na dole Dodatkowo zmiany w samym budynku to podniesienie o jeden pustak dołu oraz o jeden pustak ścianki kolankowej. Wydłużenie krokwi o parę centymetrów tak żeby domek nadal wyglądał ładnie , oczywiście do konstrukcji samej więźby dojdą, mam nadzieję że się nie pomylę, jętki (takie tworzące trójkąciki w dachu deski ) bo sam dach jest zbyt słaby w oryginalnym projekcie. Dom wykonany z Ytong'a 48 cm z wentylacją mechaniczną - mam nadzieję, że to dobra decyzja ale o tym dowiemy się za parę lat. I najważniejsze na dziś to ... w tym tygodniu składamy już komplet dokumentów do PNB A od stycznia rozpoczynamy konkurs na wykonawcę tego jakże pięknego projektu CHCIAŁEM TAKŻE ŻYCZYĆ WSZYSTKIM BUDOWNICZYM ORAZ POZOSTAŁYM FORUMOWICZOM ŻEBY 2010 ROK OKAZAŁ SIĘ JESZCZE LEPSZY NIŻ 2009 I SOBIE ŻEBY SIĘ W TYM ROKU BARDZO DOBRZE BUDOWAŁO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 28.12.2009 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 No i uporałem się ze zmianami na górze, które jednak są niemal identyczne jak wcześniej. http://images36.fotosik.pl/128/da3608e22fc28494.jpg Prawda, że wygląda super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 30.12.2009 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 No to papierki już w zasadzie można powiedzieć są w urzędzie Architekt ostatnie popraweczki naniesie i odda projekt komu trzeba - ponoć ma jakieś znajomości więc pozwolenie powinniśmy dostać w 2 miesiące. Załączam zmiany jakie wprowadził na rysunkach architekt, mam nadzieję, że teraz będzie już wszystko klarowne. http://images44.fotosik.pl/242/3394adaf6678a3f0med.jpg Rzut parteru: http://images46.fotosik.pl/241/49748d112897fb5bmed.jpg I rzucik poddasza: http://images40.fotosik.pl/238/7c16540785e517dfmed.jpg Ale fajny ten domek ... normalnie czekam tylko na marzec i sam chyba będę kopał pod fundament Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 10.01.2010 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Aktualizacja wydatków: Projekt Murator - 2050 zł Brutto Mapka do celów projektowych - 650 zł Brutto Adaptacja projektu - 2437 zł Brutto (adaptacja, projekt przyłącza wody i energii oraz zagospodarowanie terenu + złożenie wniosku o PNB i jego odebranie). Konkurs na wykonawce trwa ... póki co mój faworyt nas lekko rozczarował: Stan "0" 24.000 zł Ściany 35.000 zł Dach 26.000 zł Sama robocizna, ceny na dodatek netto wg mnie sporo dlatego szukamy dalej. Faktem jest w cenę wliczone wszystko (fundament ocieplony itd, ściany, kominy, schody, tarasy itd, dach z wykończeniem i pełnym deskowaniem), ale mimo to kwota powala ... a miało być łatwo ... no chyba że się mylę - jeżeli tak to dajcie znać i jutro podpisuje z facetem umowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 11.01.2010 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Uffff dziś odetchnęliśmy ... Mamy kolejną wycenę SSZ generalnie wszystko jak u poprzedniego wykonawcy i cena .............. 43 tyś. zł z dachem o pełnym deskowaniu i papą. To już brzmi lepiej - w końcu to połowa wyceny, ale nie poddajemy się w weekend jeszcze przynajmniej dwie firmy mają się określić z czego jedna polecana bardzo przez znajomych. Oznacza to niestety, że nasz faworyt albo chciał nas przerobić na kasę, albo jest piekielnie drogim rzemieślnikiem Co myślicie o kwocie 43.000 zł ? Dużo ... mało ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scot13 11.01.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Hej jeśli chodzi o koszty robocizny to my zapłaciliśmy 50 000 zł za : stan zero z ociepleniem + ściany , + dach z dachówką i osadzeniem 12 okien dachowych2 wyłazy dachowe , rynny . Więc myślę żę 43 000 zł to cena do przyjęcia ściany zewnętrzne mamy z Keramzytu 36,8 cm z zaprawą tzw " ciepłą " bez ocieplenia zewnętrznego .ściany wewnętrzne również keramzyt pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 29.01.2010 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Troszkę mnie tu nie było, a to za sprawą naszych kochanych urzędów, itp. Nie wiem jak u Was, ale u mnie już się zaczyna droga przez mękę. Odesłano mi pismo ze starostwa, że brakuje im kilku dokumentów: - wrysowanego w mapkę działki pojemnika na odpadki - decyzji o odrolnieniu gruntu pod domem - zaświadczenia o posiadaniu zapewnienia o odbiorze ścieków z planowanego szamba I tu się zaczęły schody ... Sam kosz - prosta sprawa, architekt wrysował, ale pozostałe ... już mi się zaczyna odechciewać budowy W starostwie skierowano mnie do ... Zakładu Gospodarki Komunalnej. Tam oczywiście Pani zrobiła WIELKIE oczy ... po czym stwierdziła, że to nie u nich tylko muszę podpisać umowę z odbiorcą ścieków czyt. firmą która wozi ścieki. Tylko jak to zrobić skoro nie mam szamba i pewnie jeszcze z rok nie będę miał ... ... Tak więc zacząłem z Panią drążyć temat i zasugerowałem że starostwo skierowało mnie do nich więc to na pewno u nich ... Pani zadzwoniła do szefa i okazało się, że faktycznie to u nich, ale muszę mieć oryginał projektu (a on leży w starostwie). W te pędy popędziłem do starostwa ... i znów "zonk" przecież dałem pełnomocnictwo architektowi i tylko on może teraz odebrać projekt Na szczęście architekt zgodził się przyjechać i odebraliśmy projekt i tu ... kolejna niespodzianka przecież kto w piątek, a tym bardziej szef pracuje w urzędzie dłużej niż do 13:00 ... Szef'a oczywiście już nie było i dopiero w poniedziałek można coś załatwić. Architekt wychodząc na przeciw moim potrzebom choć przede wszystkim chyba widząc moją wściekłość zobowiązał się do załatwienia tematu. Pozostało więc jedynie odrolnienie i tu też jest ciekawie. W starostwie (Koluszki) pytam gdzie to się załatwia i jak. "Nie ma problemu musi Pan jedynie podjechać do Łodzi na Sienkiewicza" - myślę sobie super ... jadę, załatwiam i mam z głowy. Niestety na Sienkiewicza dotarłem już bez wiedzy gdzie się to załatwia tzn. nie zapisałem sobie dokładnej nazwy urzędu, a tu jak się okazuje jest ich od ... groma Ale przecież nie takie rzeczy się załatwia więc działam ... najpierw skierowano mnie na XV piętro, z którego to na X, po czym na XII skąd w te pędy pobiegłem na XIV i tam wskazano mi ostatecznie IX gdzie faktycznie można było załatwić odrolnienie ale ... w starostwie (Koluszki) nikt nie wpadł na to żeby mi powiedzieć, że potrzebuję aktualny (sprzed maksymalnie 3 miesięcy) wypis z rejestru gruntów, który to można uzyskać jedynie w ... KOLUSZKACH Tak więc szybki powrót do Koluszek, pędem na pocztę opłacić 14 pln i mam wypis Teraz pędem na Sienkiewicza, piętro już znam więc chyba się uda ... UDAŁO SIĘ Oczywiście nie omieszkałem spytać kiedy otrzymam pismo ... "do miesiąca czasu" , ale jak to przecież ja mam 6 dni żeby złożyć ten świstek w starostwie "proszę dzwonić" tyle usłyszałem na koniec. Dzwoniłem i dzwoniłem i ... POMOGŁO W 6 dni mam wszystko!!! Raptem 2 dni biegania po urzędach za 2 świstkami papieru i co najśmieszniejsze nie mieli prawa wydać mi decyzji o odrolnieniu bo zamiast kserokopii aktu notarialnego przedłożyłem im umowę przedwstępną ... ale przecież i tak nikt tego nie czyta, nie sprawdza ... W poniedziałek architekt uzupełni całą dokumentację i PNB nie powinno się opóźnić Chyba zdecydowaliśmy się tez na ekipę, ale szczegóły ujawnię po podpisaniu umowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 08.02.2010 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 W sobotę podpisaliśmy umowę z wykonawcą Mam nadzieję że ekipa się sprawdzi - zwycięzcą została firma Stan-Bud z Andrespol'a. Stan zero - 8000 pln Ściany i strop - 22000 pln Ściany poddasza - 8000 pln Więźba + deskowanie i papa - 7000 pln Suma - 45000 PLN SSO Niestety ponieważ firma wzięła wcześniej jakieś zlecenia będziemy musieli z rozpoczęciem poczekać do maja - a tak chciałem zacząć choćby w lutym Jednak do połowy września mają wszystko skończyć i zacznie się wykańczanie ... Firma będzie nam także organizowała materiały i kierownika budowy. Wiem, że to nie do końca najlepiej kiedy wykonawca sam może sobie robotę akceptować, ale każdy jego wpis w dzienniku zgodnie z umową musi mieć jeszcze moją pisemną aprobatę - więc może nie będzie tak źle. Dodatkowo mamy 5 lat gwarancji na budynek. Wygląda więc kolorowo, a jak będzie to już czas pokaże ... ale trzymajcie kciuki żeby się udało. Pogoda nas niestety nie rozpieszcza i to może być powodem opóźnień bo mróz nie odpuszcza, a na działce jest ponad 50 cm śniegu. Kiedy to się rozpuści .... i ile z tego będzie wody 3 miesiące i startujemy - jakoś zleci ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 15.02.2010 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 W weekend byliśmy na targach budowlanych. Generalnie nic nadzwyczajnego, ale ... - pojawił się nowy producent bloczków z betonu komórkowego Bruk-Bet i jego Termalica. Póki co wychodzi drożej od najcieplejszego bloczka Ytong ale jest cieplejszy nawet jak ma 40 cm grubości, no i dylemat - wiemy, że od Wiśniowskiego bramy garażowej nie kupimy. Jedyny argument za jaki pijany w trzy ... Pan był w stanie zaprezentować na rzecz swojego produktu to "bla bla bla taniej ..." - wiemy, że chyba nie będzie nas stać na dachówkę Domino Creaton'a - a jest taka wypasiona, ale na pewno dachówka - i co najgorsze nie wiemy jaki system ogrzewania wybrać Już w zasadzie decyzja była na pellet'y bo nie jest strasznie drogo i: bezobsługowy niemalże, w miarę czysto, paliwo chyba się nie skończy , ale niestety na jednym ze stoisk z piecami na pellet były też pompy ciepła i wdałem się w dyskusje ... Cena systemu ................ KOSMOS, ale kompletna bezobsługowość, i sądząc po wypowiedziach z forum chyba dość tania w użytkowaniu i teraz mamy straszny dylemat. W weekend jedziemy do znajomych rodziców małżonki rozpoznać temat w praniu - może to pomoże w podjęciu decyzji. Najważniejsza jednak wiadomość to taka że jutro odbieramy PNB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts