Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

C131a czyli Delikatny z "małymi" zmianami Anety i

Forsa80

Recommended Posts

Chyba czas już i na nas ...

Od trzech lat człowiek czytał i oglądał wzdychając zmagania forumowiczów z budową własnego M, a tu nagle ... TAK zaczynamy budowę!

Nasza historia zaczęła się w 2006 roku kiedy to kupiliśmy działeczkę 1760 m2 koło Łodzi - tuż za Andrespolem, a dokładnie w Zielonej Górze.

Działkę pokrywał trawo-podobny perz, którego pozbycie się było koszmarem, ale ... z roku na rok postępy w pracach trwały i działeczkę przygotowywaliśmy pod rekreację. Na szczęście nasze małe M (41,5 m2) na Olechowie sprawiło, że podjęliśmy decyzję o budowie.

Oczywiście po drodze plany odwlekł kryzys i chwilowy brak zdolności kredytowej, ale mamy nadzieję, choć jeszcze tego nie sprawdzaliśmy (w banku dopiero będziemy) teraz będzie już dobrze :-).

Po wielu, wielu przymiarkach i dyskusjach wybraliśmy projekt Delikatny z Muratora - dokładnie C131a w wersji lustrzanej.

Po drodze były również Aga - Horyzont i Dafne i Julitka Archipelagu. Wybór projektu wspomógł także urzędnik wydając dość nieprawdopodobne WZ (dla działki o szerokości 26 m pozwolono nam wybudować dom o szerokości 12 max, zaznaczę, że sąsiad obok ma już prawie dom 13,6 m).

Po 2 miesięcznych bojach udało nam się mamy warunki zabudowy i mamy 14 metrów - ufff.

Kupiliśmy więc projekt - normalnie goniłem kuriera, żeby go odebrać już w piątek :-).

Tak więc teraz czekamy na mapki, warunki wszelkich przyłączy itd oraz adaptację projektu i ... no właśnie i do dzieła.

Tyle tytułem wstępu zaraz postaram się wkleić zdjęcia działeczki oraz zmian w projekcie.

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://images39.fotosik.pl/210/b3fa2767a1d4e15a.jpg

Tak mniej więcej chciałbym żeby wyglądał nasz delikatny - z góry przepraszam osobę, której podkradłem zdjęcie, ale podkradłem je tak dawno, że nawet nie pamiętam gdzie :-)

http://images49.fotosik.pl/214/3d217ddfed71f6e5.jpg

A tak wygląda nasza działka podglądana przez wujka Obame. Na czerwono nasza działeczka, a na niebiesko miejsce gdzie mniej więcej stanie DELIKATNY :-))

Mam nadzieję, że zdjęcia się wkleją - sorki za drżącą rękę przy rysowaniu linii na rysunku ale ... na padzie ciężko się maluje.

Teraz pracuję nad zmianami w projekcie - Paint jest super :-)), mam nadzieję, że dziś - najpóźniej jutro dodam rzuty.

Znalazłem jeszcze kilka ciekawych zdjęć działki z poziomu gruntu zrobionych na wiosnę 2009.

http://images46.fotosik.pl/213/965292a9381b6525.jpg

i taki mały kwiatuszek wyrósł nam spod trawki :-)

http://images38.fotosik.pl/210/108c8e50fa4251ab.jpg

nie może także zabraknąć naszego towarzysza, który chyba najbardziej czeka na domek - 41 m2 powierzchni do hasania to zdecydowanie zbyt mało ...

http://images40.fotosik.pl/209/85503863e640cc85.jpg

Na dole chcielibyśmy zmienić:

1. Zamiast dziwnego pomieszczenia z wejściem od tarasu - garderoba

2. Ściana kuchni wysunięta do przodu - powiększona kuchnia

3. Komin przeniesiony z łazienki do kotłowni - powiększona łazienka

4. Brak spiżarni - będzie coś w rodzaju dużej szafki jak poniżej:

http://images42.fotosik.pl/126/463533584ffa0419.jpeg

5. Dodatkowe okno w kuchni i przesunięte okno w salonie

6. Zmiana miejsce komina - jeszcze nie do końca ustalona bo może zupełnie zburzyć koncepcję góry

http://images50.fotosik.pl/214/3fcaba934fbfa58f.jpg

I co Wy na to? Ma to sens?

No to udało mi się też przerobić górę :-)

Zmiany to:

1. Zrezygnowaliśmy z balkonu bo po co balkon jak jest taras

2. zmieniliśmy usytuowanie łazienki, a korzystając z okazji powiększenia o balkon dodaliśmy pralnie

3. Z łazienki powstanie ... coś w sumie jeszcze nie sprecyzowane pomieszczenie

4. Powiększymy okna w ścianach i zrezygnujemy z kilku połaciowych

Teraz najważniejsze czyli dylematy z czego to cudeńko wybudować.?.?.?.

Geodeta za ww kwotę zrobi nam 4 mapki oraz jedną na folii do kopiowania.

Teraz zmagamy się z wyborem materiału na delikatnego, ale coraz bardziej skłaniamy się do nowego YTONG'a Energo.

Ściana 48 cm grubości szybko się stawia na budowie czysto.

Jedyny minus to cena samego materiału.

Rozmawiałem z przedstawicielem Xelli i zapewniał, że może nam nawet doglądać budowy - sprawdzać poszczególne jej etapy. Brzmi ciekawie.

A teraz z trochę innej beczki :-)

w czwartek przyjdą nowe drzewka na działkę - cała masa choinek (świerki srebrzyste oraz coś w rodzaju kosodrzewiny) i kilkadziesiąt brzózek, dąbczaków oraz klony.

W weekend będzie trzeba to wysadzić.

Niestety burze spowodowały straty w naszym zalesieniu - połamała się nasza brzoza chińska - piękne drzewko zmieniające kolor kory w zależności od pory roku - teraz jest czerwona :-)

A dziś z małżonką :-) , jak to brzmi w końcu dopiero miesiąc tak mogę mówić więc jeszcze nie przywykłem, ustaliliśmy mniej więcej wymiary i rozstaw okien.

I tak FRONT będzie miał jednak 2 okna w kuchni po około 90 cm szerokości - pomiędzy oknami chcemy zmieścić płytę do grzania garów

Bok PRAWY (patrząc od frontu - mamy wersję lustrzaną) będzie miał 4 okna, dwa na dole będą 130/140x180, a te na górze 130/140x150 i będą symetrycznie do siebie - przy okazji jaka może być maksymalna wysokość okna żeby zmieścić pod nim jeszcze jakiś grzejnik?

Bok LEWY - na dole 3 okienka ale mniejsze w projekcie mamy 60x120, a my zrobimy 50x80/100 i na górze będą 130/140x150.

W tygodniu przejdę się po sklepach z oknami obaczyć jakie są okna typowe/nietypowe i już chyba ostatecznie podejmiemy decyzję o ich rozmiarach.

Ach ... zapomniałbym z tyłu czyli od ogrodu okna bez zmian :-)

Postaram się zrobić jakieś wizualizacje - może ktoś poleci jakiś łatwy w obsłudze programik do tego typu zadań? - Z góry dzięki!

Na działeczce przybyło nam 32 drzewka :-):

sosenki bośniackie

sosenki banksa

jakieś świerki w tym 11 srebrzystych

kilka brzózek - szybko rosną

miłorząb

klon i klon kanadyjski (ten niestety się lekko połamał w transporcie, ale mam nadzieję jakoś odbije.

No i oczywiście jako prawdziwy mężczyzna posadziłem DĄB :-D

Troszeczkę udało mi się też zaznajomić z urzędami i tu normalnie niespodzianka, jakiej się nie spodziewałem.

Mapki do celów lokalizacyjnych do załatwienia w Łodzi - no to loozik.

Przyłącze wody w Koluszkach - tu już lekkie zdziwienie w końcu do Łodzi mamy 8 km, a do Koluszek 15-20 km.

I numer jeden to przyłącze energii elektrycznej w Tomaszowie Mazowieckim ??? - normalnie nie wierzyłem w to co Pani mówi. Jakim cudem i dlaczego skoro moja działka jest 8 km od Łodzi (w linii prostej może nawet z 5 km) mam zasuwać 45 km do Tomaszowa ... paranoja.

Czekamy więc na mapki do celów projektowych i zaczynamy zabawę z urzędami.

Aha szukamy godnej polecenia ekipy do postawienia domu z Ytonga - może ktoś coś polecić?

• 2 weeks później...

Na szybko zdam relację z ostatnich dni i tak ...

Złożyliśmy podanie o techniczne warunki przyłącza wody i prądu.

Warunki wody już mamy (po jednym dniu), mamy też mapkę do celów projektowych (jakieś dwa tygodnie).

Na warunki elektryki trzeba jeszcze chwilkę poczekać - jakieś 2 tygodnie jeszcze (ale plus jest taki, że wyślą je z Tomaszowa pocztą).

Ale to wszystko to PIKUŚ :-D

Dziś rano byliśmy z wizytą u forumowicza christo za gościnę bardzo mu dziękujemy, w końcu facet musiał się zerwać z samego rana żeby nas po swoich włościach oprowadzić. Nie ukrywam dużo daje do myślenia taka wizyta i spotkanie z człowiekiem, który za miesiąc wprowadzi się do WŁASNEGO WYPASIONEGO DELIKATNEGO :-) ... ale mu zazdroszczę!!!

Mamy teraz kilka ciekawych pomysłów na schody, kominek itd - opiszę wszystko w weekend albo za trzy tygodnie jak wrócimy z urlopu bo już od poniedziałku jedziemy do MEKSYKU :-D HURRRAAAAA

Normalnie tyle czekania i to już w poniedziałek - to nasz pierwszy urlopik w tym roku.

Spłukaliśmy się kompletnie na papierki związane z domem i tą wyprawę, ale mamy nadzieję wrażenia to zrekompensują zarówno z podróży jak i budowy domu. A w następnym roku weźmiemy duży kredyt na dom i znów gdzieś pojedziemy :-D :-D :-D

Tak więc forumowicze trzymajcie kciuki co byśmy wrócili cali i zdrowi! :-)

christo - raz jeszcze dzięki! Nie obiecuję, że masz u mnie Tequile bo już tyle ich obiecaliśmy, że zamkną nas za przemyt, ale zobaczymy co da się zrobić :-)

• 2 weeks później...
Na szybko zdam relację z ostatnich dni i tak ...

Złożyliśmy podanie o techniczne warunki przyłącza wody i prądu.

Warunki wody już mamy (po jednym dniu), mamy też mapkę do celów projektowych (jakieś dwa tygodnie).

Na warunki elektryki trzeba jeszcze chwilkę poczekać - jakieś 2 tygodnie jeszcze (ale plus jest taki, że wyślą je z Tomaszowa pocztą).

Ale to wszystko to PIKUŚ :-D

Dziś rano byliśmy z wizytą u forumowicza christo za gościnę bardzo mu dziękujemy, w końcu facet musiał się zerwać z samego rana żeby nas po swoich włościach oprowadzić. Nie ukrywam dużo daje do myślenia taka wizyta i spotkanie z człowiekiem, który za miesiąc wprowadzi się do WŁASNEGO WYPASIONEGO DELIKATNEGO :-) ... ale mu zazdroszczę!!!

Mamy teraz kilka ciekawych pomysłów na schody, kominek itd - opiszę wszystko w weekend albo za trzy tygodnie jak wrócimy z urlopu bo już od poniedziałku jedziemy do MEKSYKU :-D HURRRAAAAA

Normalnie tyle czekania i to już w poniedziałek - to nasz pierwszy urlopik w tym roku.

Spłukaliśmy się kompletnie na papierki związane z domem i tą wyprawę, ale mamy nadzieję wrażenia to zrekompensują zarówno z podróży jak i budowy domu. A w następnym roku weźmiemy duży kredyt na dom i znów gdzieś pojedziemy :-D :-D :-D

Tak więc forumowicze trzymajcie kciuki co byśmy wrócili cali i zdrowi! :-)

christo - raz jeszcze dzięki! Nie obiecuję, że masz u mnie Tequile bo już tyle ich obiecaliśmy, że zamkną nas za przemyt, ale zobaczymy co da się zrobić :-)

Witam Forsa80

Zakupiliśmy z żoneczka wlasnie taki projek i w związku z tym mamy kilka pytań do Was jężeli oczywiście nie sprawią klopotów. Bardzo nam sie spodobały zmiany jakie wprowadziliście w projekcie ( sczególnie te na dole) na parterze i teraz czy taka zmiana z kuchnią (chodzi mi o przesunięcie ściany) jest mozliwa i jakie są koszty adaptacji u architekta? Mój adres to [email protected]

Bardzo proszę odpiszcie i serdecznie pozdrawiam Jarek

• 1 month później...

Na szybko odświeżę co się działo przez ostatnie kilkanaście dni ...

Zmiany na dole http://images36.fotosik.pl/125/002b310e3a677b90.jpg

- podstawa to zrezygnowaliśmy z zadaszenia i od frontu i od tyłu domu

- brak garderoby a w jej miejsce schody dzięki czemu będą ze spocznikiem, a nie tzw. zabiegowe (dużo wygodniej)

- kominek ostatecznie oddzieli kuchnię/jadalnię od salonu, chcemy żeby był z szybą zarówno od strony salonu jak i kuchni

- mniej o jedno okno w garażu i okna bardziej poziome niż pionowe

- dodatkowe okno w salonie, a w kuchni bez zmian

- trochę zmieniamy też wysokości i szerokości okien w pokojach na górze i na dole

Dodatkowo zmiany w samym budynku to podniesienie o jeden pustak dołu oraz o jeden pustak ścianki kolankowej. Wydłużenie krokwi o parę centymetrów tak żeby domek nadal wyglądał ładnie :D, oczywiście do konstrukcji samej więźby dojdą, mam nadzieję że się nie pomylę, jętki (takie tworzące trójkąciki w dachu deski :-)) bo sam dach jest zbyt słaby w oryginalnym projekcie.

Dom wykonany z Ytong'a 48 cm z wentylacją mechaniczną - mam nadzieję, że to dobra decyzja :-? ale o tym dowiemy się za parę lat.

I najważniejsze na dziś to ... w tym tygodniu składamy już komplet dokumentów do PNB :lol: :lol: :lol:

A od stycznia rozpoczynamy konkurs na wykonawcę tego jakże pięknego projektu :D

CHCIAŁEM TAKŻE ŻYCZYĆ WSZYSTKIM BUDOWNICZYM ORAZ POZOSTAŁYM FORUMOWICZOM ŻEBY 2010 ROK OKAZAŁ SIĘ JESZCZE LEPSZY NIŻ 2009 I SOBIE ŻEBY SIĘ W TYM ROKU BARDZO DOBRZE BUDOWAŁO :lol:

No to papierki już w zasadzie można powiedzieć są w urzędzie :lol:

Architekt ostatnie popraweczki naniesie i odda projekt komu trzeba - ponoć ma jakieś znajomości więc pozwolenie powinniśmy dostać w 2 miesiące.

Załączam zmiany jakie wprowadził na rysunkach architekt, mam nadzieję, że teraz będzie już wszystko klarowne.

http://images44.fotosik.pl/242/3394adaf6678a3f0med.jpg

Rzut parteru:

http://images46.fotosik.pl/241/49748d112897fb5bmed.jpg

I rzucik poddasza:

http://images40.fotosik.pl/238/7c16540785e517dfmed.jpg

Ale fajny ten domek ... normalnie czekam tylko na marzec i sam chyba będę kopał pod fundament :D

• 2 weeks później...

Aktualizacja wydatków:

Projekt Murator - 2050 zł Brutto

Mapka do celów projektowych - 650 zł Brutto

Adaptacja projektu - 2437 zł Brutto (adaptacja, projekt przyłącza wody i energii oraz zagospodarowanie terenu + złożenie wniosku o PNB i jego odebranie).

Konkurs na wykonawce trwa ... póki co mój faworyt nas lekko rozczarował:

Stan "0" 24.000 zł

Ściany 35.000 zł

Dach 26.000 zł

Sama robocizna, ceny na dodatek netto :( wg mnie sporo dlatego szukamy dalej.

Faktem jest w cenę wliczone wszystko (fundament ocieplony itd, ściany, kominy, schody, tarasy itd, dach z wykończeniem i pełnym deskowaniem), ale mimo to kwota powala :( ... a miało być łatwo ... no chyba że się mylę - jeżeli tak to dajcie znać i jutro podpisuje z facetem umowę.

Uffff dziś odetchnęliśmy ...

Mamy kolejną wycenę

SSZ generalnie wszystko jak u poprzedniego wykonawcy i cena ..............

43 tyś. zł z dachem o pełnym deskowaniu i papą.

To już brzmi lepiej - w końcu to połowa wyceny, ale nie poddajemy się w weekend jeszcze przynajmniej dwie firmy mają się określić z czego jedna polecana bardzo przez znajomych.

Oznacza to niestety, że nasz faworyt albo chciał nas przerobić na kasę, albo jest piekielnie drogim rzemieślnikiem :o

Co myślicie o kwocie 43.000 zł ? Dużo ... mało ... ?

Hej

jeśli chodzi o koszty robocizny to my zapłaciliśmy 50 000 zł za : stan zero z ociepleniem + ściany , + dach z dachówką i osadzeniem 12 okien dachowych

2 wyłazy dachowe , rynny . Więc myślę żę 43 000 zł to cena do przyjęcia

ściany zewnętrzne mamy z Keramzytu 36,8 cm z zaprawą tzw " ciepłą " bez ocieplenia zewnętrznego .ściany wewnętrzne również keramzyt

pozdrawiamy

• 3 weeks później...

Troszkę mnie tu nie było, a to za sprawą naszych kochanych urzędów, itp.

Nie wiem jak u Was, ale u mnie już się zaczyna droga przez mękę.

Odesłano mi pismo ze starostwa, że brakuje im kilku dokumentów:

- wrysowanego w mapkę działki pojemnika na odpadki

- decyzji o odrolnieniu gruntu pod domem

- zaświadczenia o posiadaniu zapewnienia o odbiorze ścieków z planowanego szamba

I tu się zaczęły schody ...

Sam kosz - prosta sprawa, architekt wrysował, ale pozostałe ... już mi się zaczyna odechciewać budowy :cry:

W starostwie skierowano mnie do ... Zakładu Gospodarki Komunalnej. Tam oczywiście Pani zrobiła WIELKIE oczy ... po czym stwierdziła, że to nie u nich tylko muszę podpisać umowę z odbiorcą ścieków czyt. firmą która wozi ścieki. :-? Tylko jak to zrobić skoro nie mam szamba i pewnie jeszcze z rok nie będę miał ... :-? ... Tak więc zacząłem z Panią drążyć temat i zasugerowałem że starostwo skierowało mnie do nich więc to na pewno u nich ... Pani zadzwoniła do szefa i okazało się, że faktycznie to u nich, ale muszę mieć oryginał projektu (a on leży w starostwie). W te pędy popędziłem do starostwa ... i znów "zonk" przecież dałem pełnomocnictwo architektowi i tylko on może teraz odebrać projekt :x

Na szczęście architekt zgodził się przyjechać i odebraliśmy projekt i tu ... kolejna niespodzianka przecież kto w piątek, a tym bardziej szef pracuje w urzędzie dłużej niż do 13:00 ... :-?

Szef'a oczywiście już nie było i dopiero w poniedziałek można coś załatwić.

Architekt wychodząc na przeciw moim potrzebom choć przede wszystkim chyba widząc moją wściekłość zobowiązał się do załatwienia tematu.

Pozostało więc jedynie odrolnienie i tu też jest ciekawie.

W starostwie (Koluszki) pytam gdzie to się załatwia i jak. "Nie ma problemu musi Pan jedynie podjechać do Łodzi na Sienkiewicza" - myślę sobie super ... jadę, załatwiam i mam z głowy. Niestety na Sienkiewicza dotarłem już bez wiedzy gdzie się to załatwia tzn. nie zapisałem sobie dokładnej nazwy urzędu, a tu jak się okazuje jest ich od ... groma :x

Ale przecież nie takie rzeczy się załatwia więc działam ... najpierw skierowano mnie na XV piętro, z którego to na X, po czym na XII skąd w te pędy pobiegłem na XIV i tam wskazano mi ostatecznie IX gdzie faktycznie można było załatwić odrolnienie ale ... w starostwie (Koluszki) nikt nie wpadł na to żeby mi powiedzieć, że potrzebuję aktualny (sprzed maksymalnie 3 miesięcy) wypis z rejestru gruntów, który to można uzyskać jedynie w ... KOLUSZKACH :x

Tak więc szybki powrót do Koluszek, pędem na pocztę opłacić 14 pln i mam wypis :D

Teraz pędem na Sienkiewicza, piętro już znam więc chyba się uda ... UDAŁO SIĘ :D :D :D Oczywiście nie omieszkałem spytać kiedy otrzymam pismo ... "do miesiąca czasu" :-?, ale jak to przecież ja mam 6 dni żeby złożyć ten świstek w starostwie :-?

"proszę dzwonić" tyle usłyszałem na koniec.

Dzwoniłem i dzwoniłem i ... POMOGŁO :D

W 6 dni mam wszystko!!! Raptem 2 dni biegania po urzędach za 2 świstkami papieru i co najśmieszniejsze nie mieli prawa wydać mi decyzji o odrolnieniu bo zamiast kserokopii aktu notarialnego przedłożyłem im umowę przedwstępną :D ... ale przecież i tak nikt tego nie czyta, nie sprawdza ...

W poniedziałek architekt uzupełni całą dokumentację i PNB nie powinno się opóźnić :D

Chyba zdecydowaliśmy się tez na ekipę, :D :D :D :D :D :D :D :D :D ale szczegóły ujawnię po podpisaniu umowy

• 2 weeks później...

W sobotę podpisaliśmy umowę z wykonawcą :D

Mam nadzieję że ekipa się sprawdzi - zwycięzcą została firma Stan-Bud z Andrespol'a.

Stan zero - 8000 pln

Ściany i strop - 22000 pln

Ściany poddasza - 8000 pln

Więźba + deskowanie i papa - 7000 pln

Suma - 45000 PLN SSO

Niestety ponieważ firma wzięła wcześniej jakieś zlecenia będziemy musieli z rozpoczęciem poczekać do maja :cry: - a tak chciałem zacząć choćby w lutym :D :D

Jednak do połowy września mają wszystko skończyć i zacznie się wykańczanie ...

Firma będzie nam także organizowała materiały i kierownika budowy. Wiem, że to nie do końca najlepiej kiedy wykonawca sam może sobie robotę akceptować, ale każdy jego wpis w dzienniku zgodnie z umową musi mieć jeszcze moją pisemną aprobatę - więc może nie będzie tak źle. Dodatkowo mamy 5 lat gwarancji na budynek.

Wygląda więc kolorowo, a jak będzie to już czas pokaże ... ale trzymajcie kciuki żeby się udało.

Pogoda nas niestety nie rozpieszcza i to może być powodem opóźnień bo mróz nie odpuszcza, a na działce jest ponad 50 cm śniegu. Kiedy to się rozpuści .... :-? i ile z tego będzie wody :-?

3 miesiące i startujemy - jakoś zleci ...

W weekend byliśmy na targach budowlanych. Generalnie nic nadzwyczajnego, ale ...

- pojawił się nowy producent bloczków z betonu komórkowego Bruk-Bet i jego Termalica. Póki co wychodzi drożej od najcieplejszego bloczka Ytong ale jest cieplejszy nawet jak ma 40 cm grubości, no i dylemat :-?

- wiemy, że od Wiśniowskiego bramy garażowej nie kupimy. Jedyny argument za jaki pijany w trzy ... Pan był w stanie zaprezentować na rzecz swojego produktu to "bla bla bla taniej ..."

- wiemy, że chyba nie będzie nas stać na dachówkę Domino Creaton'a - a jest taka wypasiona, ale na pewno dachówka :)

- i co najgorsze nie wiemy jaki system ogrzewania wybrać :-? Już w zasadzie decyzja była na pellet'y bo nie jest strasznie drogo i: bezobsługowy niemalże, w miarę czysto, paliwo chyba się nie skończy :-), ale niestety na jednym ze stoisk z piecami na pellet były też pompy ciepła i wdałem się w dyskusje ... :x

Cena systemu ................ :o KOSMOS, ale kompletna bezobsługowość, i sądząc po wypowiedziach z forum chyba dość tania w użytkowaniu i teraz mamy straszny dylemat. W weekend jedziemy do znajomych rodziców małżonki rozpoznać temat w praniu - może to pomoże w podjęciu decyzji.

Najważniejsza jednak wiadomość to taka że jutro odbieramy PNB :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: