GTI 13.10.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Czy ma ktos moze kominek makroterm polaczony z buforem?. Chcialbym porownac doswiadczenia z funkcjonowania takiego systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 13.10.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Tu coś znajdziesz na ten temat: http://forum.muratordom.pl/bufor-700-1000l-do-kominka-z-plaszczem-w-czy-ma-to-sens,t134093.htm?highlight=makroterm%20bufor http://forum.muratordom.pl/kominek-wodny-z-zasobnikiem-buforowym-czy-bez-niego,t125657.htm?highlight=makroterm%20bufor http://forum.muratordom.pl/ogrzewania-podlogowe-a-kominek-z-plaszczem-wodnym,t83886.htm?highlight=makroterm%20bufor http://forum.muratordom.pl/wklady-kominkowe-z-plaszczem-wodnym,t8113.htm?highlight=makroterm%20bufor http://forum.muratordom.pl/jak-to-sie-robi-czyli-bufor-ciepla,t89352.htm?highlight=kominek%20bufor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 13.10.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 ja mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 13.10.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 ja mam No to się dziel doświadczeniami Też jestem ciekawa, bo w planie mam takie roawiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 13.10.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Kominek panoramix 18kW bufor (zbiornik w zbiorniku) 550/150. W całym domu podłogówka. Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem i GWC. Jak na razie w tym sezonie paliłem 4 razy (po południu po powrocie z pracy) Domek z poddaszem użytkowym około 200 m2 temperaturę utrzymujemy 22 - 24*C - lubimy koszulki z krótkim rękawkiem Jako drugie źródło ciepła mam kocioł elektryczny - praktycznie używany sporadycznie w lecie jak solary nie dały rady. Ogólnie jesteśmy bardzo zadowoleni. Mankament to szybko brudząca się szyba, ale to wszyscy wiedzą Jakie szczegóły Was interesują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 13.10.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Wszystko nas interesuje Do jakiej temperatury nagrzewasz wodę i czy ten bufor nie jest za mały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 13.10.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Temperaturę max mam ustawioną na 70*C. Pompa kominka załącza się przy temperaturze w płaszczu 52*C. Pompy podłogówki załączają się przy 60*C. Temperatura w rozpalonym kominku oscyluje między 65*C a 73*C. Jak kominek zaczyna się wygaszać to pompy podłogówki wyłączają się przy 60*C i kominek ładuje bufor do momentu gdy temperatura w kominku spadnie poniżej 52*C - cwu Wielkość bufora nie jest za mała bo podłogówka jest akumulatorem ciepła. Dość często u nas nie ma prądu ale kominek spokojnie zdążył się wygasić ładując bufor. Większego bufora nie dały by rady podgrzać moje solary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 13.10.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Jaką temperaturę wody wpuszczasz w podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 13.10.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 U mnie nastapila znaczna poprawa ,jesli chodzi o szybe,gdyz pale wysezonowanym drzewem,ale nadal iglastym . Mam inne sterowanie buforkiem,w por. z Jego,mam nastawy temp. wymaganej w plaszczu-min. 60 st,pompa kominka wlacza sie przy 59 st. pchajac wode do zasobnika,chyba,ze termostat na czujce wezownicowej cwu,zasygnalizuje jej dostateczna wysokosc,wiec przez zawor wrzuci wode do instalacji co.NA jej odnodze,mam termostat do pompy podlogowkowej.Zawor na podlogowke,wpuszczajacy wode,mam nastawiony na ok. 30 st.W tamtym roku mierzylem dokl. pomiary temp. n rurach,ale teraz znow pokrecilem i pozmienialem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 14.10.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Podłogówkę mam podzieloną na 2 obiegi ze sterowaniem pogodowym, oraz czujniki w większości pomieszczeń. Pierwszy obieg to pomieszczenia wyłożone gresem (hall, kuchnia, salon, łazienki ...) temperatura na mieszaczu 25-32*C w zależności od temperatury zewnętrznej. Drugi obieg to pomieszczenia wyłożone panelami (sypialnie ...) temperatura na mieszaczu 30-40*C w zależności od temperatury zewnętrznej.Na zbiorniku wewnętrznym bufora cwu też mam założony zawór mieszający ustawiony na 43*C który zabezpiecza przed poparzeniem gorącą wodą z kranu.Do problemów z kominkiem zaliczył bym jeszcze jeden. Konieczność zabezpieczenia przed dziećmi. Mój dwuletni wnuk przejawia wielkie zainteresowanie tym ustrojstwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 14.10.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Cały czas się zastanawiam czy automatyka w odpowiednim czasie zamknie dopływ powietrza do kominka, żeby nie zagotowała się woda. Do niskotemperaturowego zapotrzebowanie jest ograniczone, a Twój bufor nie jest zbyt duży. Nam sugerowano, że powinien mieć pojemność minimum 1000 litrów, a układ podobny (bez grzejników, z tym, że w pokojach na górze mamy ścienne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 14.10.2009 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Jak dotąd nie miałem takiego problemu, ale nie rozumiem skąd te wszystkie obawy. Przecież bufor się nie przegrzeje, a jeżeli automatyka nie zdąży całkiem wygasić kominka i woda się zagotuje to co to szkodzi? Przecież jest naczynie wzbiorcze podłączone do kanalizy gdzie odpłynie nadmiar wrzątku i para a jego miejsce wypełni zimna woda, która schłodzi wodę w płaszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 14.10.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Tak, tylko zagotowywanie wody i wylewanie jej potem oraz uzupełnianie zimną to wydaje mi się niezbyt ekonomiczne. Poza tym zawsze istnieje obawa (wiem, wiem, jestem przewrażliwiona ), że coś może nie zadziałać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 14.10.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Tak, tylko zagotowywanie wody i wylewanie jej potem oraz uzupełnianie zimną to wydaje mi się niezbyt ekonomiczne. kominek w końcu się wygasi, nie powinno to trwać zbyt długo bo przecież wygaszanie rozpoczęło się gdy woda w buforze mogła jeszcze podnieść temperaturę o co najmniej 30*C. Tej odparowanej wody będzie niewiele więc jej uzupełnianie zbyt dużych strat nie spowoduje. Poza tym zawsze istnieje obawa (wiem, wiem, jestem przewrażliwiona ), że coś może nie zadziałać Jak dotąd nie słyszałem o wybuchających kotłach na paliwo stałe, czy kominkach z płaszczem wodnym a o wybuchach gazu słyszy się co chwilę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 14.10.2009 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 To mnie pocieszyłeś, że działa bez problemów. Zastanawiam się po jakim czasie palenia w kominku układ osiągnie temperaturę, przy której będzie miał już dość ciepła, pewnie szybciej niż nacieszę się trzaskającym ogniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 14.10.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Palenie w kominku zawsze jest efektowne. Nawet jak jest przegrzany to w kominku Makroterm po ustawionym odstępie czasu uruchamia się dmuchawa i przedmuchuje komorę spalania wzniecając na nowo na chwilę płomienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 14.10.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Z uwagi na cenę rozważamy zakup kominka Byrski, również ma automatykę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 14.10.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Ja na początku przygody z budowaniem trafiłem na firmę która zaproponowała mi system zintegrowany Makrotermu i tak już zostało. Mieli widać dar przekonywania bo pomimo szukania innych ofert nikt nie zaproponował kompleksowego wykonania całego systemu ogrzewania (kominek, solary, kocioł elektryczny, bufor, podłogówka w całym domu) i przy okazji instalacja wodna i kanalizacyjna. Wychodziłem z założenia że im mniej wykonawców tym lepiej. Mieli też referencje producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 14.10.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Masz rację, ale ze względu na koszty rozkładamy wszystko w czasie. Kominek będzie w miarę przypływu gotówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 14.10.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts