Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE do Delikatnego Anety i Bartka

Forsa80

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękujemy i również wszystkiego dobrego w Nowym Roku. No cóż widząc zdjęcia z budowy mogę śmiało powiedzieć, że jesteśmy sporo w tyle :( ... ale nadrobimy :lol:

Nasz architekt oddał już projekt i jeżeli jego prognozy się sprawdzą może uda nam się dostać PNB jeszcze w styczniu :)

Teraz rozpoczęliśmy konkurs na wykonawcę tegoż domku - faworytów nie będę zdradzał bo jeszcze czytają forum i nie da się nic wynegocjować na koniec :)

• 1 month później...

Witam,

Jak czytałem Wasz dziennik to przypomniały mi się moje pierwsze kroki i ta cholerna papierologia. Będę Wam kibicował. Widzę,że jesteście pełni optymizmu i chcecie budować dom z jak najlepszych materiałów. Np. kostka granitowa o którą pytałeś albo dachówka Creaton, toż to najwyższa półka, ale jaka klasa! Ja mam Creatona Synfonię angobowaną od 7 lat i jest super! Mam 50m do lasu i od strony płn są tylko nieznaczne osadniki mchu. Poranna rosa tą dachówkę myje, nie mówiąc już o deszczu. Żona u mnie się uparła na Creatona i teraz jej przyznaję rację. Sąsiedzi mają kilkakrotnie dalej od lasu i ich Wiekor, Brass i RuppCeramika wyglądają ...wiekowo. Dzisiaj bym nie założył rynien Marleya tylko miedź lub tytan. Marley od strony płd wyblakł, wygląda też wiekowo. Mieszkamy od dwóch lat, ale nie mamy jeszcze wszystkiego wykończonego, nie mówiąc o meblach. Pytaj o wszystko co chcesz, w miarę moich możliwości i posiadanego czasu odpowiem i być może pozwoli Ci to uniknąć "wielbłądów", przed którymi nie miał mnie kto ostrzec.

Pzdr.

Krzysztof

• 5 months później...
5. Zamówiliśmy też drzwi wejściowe, mam nadzieję, że Majki się nie obrazi ale nasze drzwi to wierna kopia jego pomysłu :smile:

Majki przeczytał wasz cały dziennik dopiero ... No super, moi drodzy, super :)

A ... i majki sie nie obrazi, po prostu wyśle wam nr konta za prawa autorskie ... ;)

Ile to trzeba się było nagłowić i natrudzić, zeby to wymysleć ... ;)

pozdrawiam, majki

Majki przeczytał wasz cały dziennik dopiero ...

WOW :-)

Czuję się zaszczycony ... człowiek uczył się co i jak i gdzie poczytując (choć nazwałbym to "pożeraniem") Twój dziennik z zapałem, a tu niespodzianka - zajrzałeś i do nas :-)

WITAMY i zapraszamy częściej :-)

Co do konta to mam nadzieję, że kilka piwek załagodzi sprawę :-), dobrze że wspomniałem tylko o drzwiach - choć pomysłów skradliśmy znacznie więcej :-)

Pozdrawiamy i no cóż na pewno będziemy do Was zaglądać ... :-)

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam jednowarstwowych! :)

Widzę, że też wykonaliście zwężoną pierwszą warstwę gazobetonu, aby podwyższyć cokół! Zastosowaliśmy to samo rozwiązanie (przynajmniej nie będzie problemu z zakołkowaniem styropianu od góry - zapraszam do mojego postu ku przestrodze - TUTAJ).

Będę pilnie śledził postępy, bo widzę wiele podobnych rozwiązań :)

pozdrawiam!

• 1 month później...

Witam.

Dziś widziałem domek na żywo - robi wrażenie, choć moja żona stwierdziła już na wstępie, że DUŻY ;)

Mi się podoba.

Dzięki za możliwość rzucenia okiem w realu na domek.

W najbliższym tygodniu spotkanie z architektkom i zakup projektu, a potem leci z papierami, żeby na wiosnę wystartować :)

Pozdrawiamy

Chętnie, chętnie - już sobie zapisuję w kalendarzu, żeby do Was wpaść pod koniec budowy :)

Zobaczymy czy moja żona dalej będzie zdania, że za duży ten Wasz domek ;)

W drodze powrotnej musiałem jechać na działkę, gdzie stoi Barwny, żeby jej pokazać różnice między wersją z jednym i dwoma garażami!

W środę podpisujemy umowę z architektem i zaczynamy zabawę z papierami - jupiiiii :D

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...

Idziemy jak "burza" :-), w weekend teściu szalał z elektryką - podłączanie światełek i montowanie gniazdek, przełączników itd. A ja z teściówką i później z małżonką malowaliśmy :-) za nami już dwa pokoje i korytarz na górze. Plan to wprowadzić się do końca kwietnia lub na początku maja (raczej ta druga opcja). Płytki zakończą się już w tym tygodniu i wówczas będziemy mieli gotowe łazienki i zostaną jedynie panele i dokończenie malowania. Jedyne co mnie przeraża, to straszny "burdel" dookoła domu ... masakra, ale z tym powalczymy jak już będziemy mieszkać - dużo łatwiej to wszystko ogarnąć jak się jest na miejscu.

Apropos córeczki - kiedy macie "rozwiązanie" :-), nasza mała już zaczyna być bardziej "kontaktowa" reaguje na nas i uśmiecha się - straszna to radość :-). Tak więc powodzenia z narodzinami i trzymamy kciuki co by poszło szybko!

Wow, już malowanie. NO to można powiedzieć, ze jedną nogą już mieszkacie :)

Co do bałaganu dookoła działki, to nawet o nim nie wspominaj. Co pozbieramy kawałki foli i styro, to następnego dnia znajdujemy je na całej działce. Kontener drogi Panie. Gruz ma leżeć i czekać na kostkę, deski czekają na sezon ogniskowy i grillowy :D No jednym słowem plac budowy, a ja bym chciała już ogródek. Najbardziej to się boję o gwoździe itp, żeby dzieci w coś nie wlazły...

Rozwiązanie pod koniec lipca, więc ja trzymam kciuki za chłodne lato. Zobaczycie, teraz każdego dnia będziecie odkrywać swoje dziecko na nowo. Każdy dzień to kolejny postęp, umiejętność. Nasz dwulatek nadal nas zaskakuje prawie codziennie.