Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kometarze do Projektu Malibu

paulakris

Recommended Posts

Widzę, że od jakiegoś czasu nikt tu nie zaglądał...

Zainteresował mnie Wasz projekt, szczególnie podoba mi się rozmieszczenie pomieszczeń. Jaka jest powierzchnia użytkowa domu? Macie może więcej aktualnych zdjęć z realizacji? Pozdrawiam

Witam Magduska w moich skromnych progach :D

Wiem strasznie zapuscilam swoj dziennik ale postaram sie to jakos nadgonic.

Ostatnio z ciekawosci policzylam i wyszlo mi 190 m2 plus garaz 25m2. Moze wydawac sie duzo ale w oryginale nie jest taki wielki. Kwestia gustu.

PS. Nam rowniez najbardziej spodobalo sie rozmieszczenie pomieszczen. Lubie duzo otwartych przestrzeni a w tym domku bede ich miec na zapas :D

Pozdrawiam :bye:

• 2 weeks później...

Witam ponownie i z góry przepraszam za wpis w dzienniku, nie chciałam zaśmiecać, tylko jeszcze nieuświadomiona byłam ;) No i dziękuję za odpowiedź i zdjęcia, teraz to już nie tylko można sobie wyobrażać, ale wszystko pięknie widać! A postępy też widać, nieważne, że nie ekspresowo, ważne, że do przodu. Muszę przyznać, że projekt coraz bardziej mi się podoba :) Mam jeszcze pytanie odnośnie schodów, czy już na etapie projektu ustala się, czy będą murowane, czy inne? W Waszym projekcie ich lokalizacja jest nietypowa, bo jakby na środku przestrzeni (co według mnie ma swój urok, bo ja kocham schody i podoba mi się, gdy są wyeksponowane), czy w projekcie po ich bokach są ścianki, czy tylko ta jedna ściana z tyłu, gdzie przed Waszymi zmanami miał być po drugiej stronie kominek? Ojej, ale zagmatwałam, mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi ;)

Życzę wytrwałości i będę cierpliwie czekać na postępy :) Pozdrawiam

Czesc Magduska :)

Wcale nic nie zagmatwalas ;P Wszystko zakumalam :yes:

W oryginalnym projekcie kominek byl umiejscowiony od strony jadalni, slowami mojego Tescia "wykurzu" zaraz za sciana na ktorej sa umieszczone schody. Nad jadalnia byla tzw. pustka, czyli nie bylo tam stropu. Nam ten pomysl sie nie spodobal i przenieslismy kominek do salonu tak aby byl na widoku a nad jadalnia wylalismy strop. W ten sposob mozemy wykorzystac przestrzen na maly stryszek. W projekcie nie bylo wymogu jakie schody musza byc zamontowane, betonowe czy drewniane. My bez zastanowienia wybralismy drewniane bo skoro sa umiejscowione na samym srodku pustej przestrzeni musza sprawiac wrazenie lekkich inaczej przytloczylyby swoim ciezarem. Doradzano nam betonowe ze wzgledu na koszty ale nawet nie bralismy tych komentarzy pod uwage. Nie wyobrazam sobie wielkiego kawalka betonu zwisajacego z sufitu :no: My nadal zastanawiamy sie czy sciane ktora jest za schodami na ktorej byl wczesniej kominek nie powinnismy wyburzyc ???? Ogladalismy bowiem przecudowne schody ktore doslownie wisza w powietrzu :D Az oniemialam z wrazenia...... Zdjecie w dzienniku :yes: Pozyjemy zobaczymy i zapewne cos wymyslimy :)

A tak szczerze to ogladalam wiele projektow i jakos do tej pory nie znalazlam takiego na ktory bez zastanowienia zamienilabym nasze Malibu. Jestem zakochana rozmieszczeniem pomieszczen :) Na papierze wygladalo to super ale w rzeczywistosci jest jeszcze lepiej :) Az ciary przechodza :p

Dobrej nocki :goodnight:

Rzeczywiście, umiejscowienie kominka w jadalni nie było zbyt dobrym pomysłem, ja przy kominku najchętniej postawiłabym bujany fotel ;), a tam byłoby to niemożliwe. Pomysł, aby wylać strop nad jadalnią też popieram. Co do schodów, to jednak wolałabym betonowe, bo ażurowych jakoś nie lubię. Nie żeby mi się nie podobały, bo efekt wizualny jest fantastyczny, ja po prostu nie lubię po nich chodzić; mam wrażenie, że zaraz noga mi wpadnie gdzieś w dziurę (fobia jakaś czy co? ;)) A w Waszym przypadku ścianka rzeczywiście nie byłaby konieczna, no i takie schody w takim miejscu na pewno będą wyglądały pięknie.

A projekt też od razu mi przypadł do gustu, chociaż jeszcze długa droga przede mną, bo jestem na etapie poszukiwania działki, a właściwie mam działkę na oku, a rozglądam się za projektami z ciekawości i żeby potem nie szukać na wariata. Wolę mieć wszystko wcześniej przemyślane. Projekt mi się spodobał ze względu na kilka rzeczy. Po pierwsze kuchnia lub jadalnia z wyjściem na taras, aby nie trzeba było biegać przez cały salon. Po drugie zawsze chciałam mieć wykusz, w większości projektów wykusz jest strasznie mały/wąski, a tutaj jest sporo miejsca. Z innych rzeczy podoba mi się taras - to, że można wyjść do ogrodu od strony jadalni i tam też jest zadaszony oraz wyjście od stronu salonu i już niezadaszone. Schody na środku też mi się podobają, ale w przypadku betonowych rzeczywiście wolałabym najpierw gdzieś zobaczyć, jak to wygląda.

Na razie mam jeszcze czas do namysłu, ale z pewnością będę brała ten projekt pod uwagę, choć do tej pory myślałam raczej o takim średnim o 150 m kw. Dlatego będę Wam dopingować i często tu zaglądać :) Pozdrawiam

• 3 weeks później...
Magduska zycze powodzenia w szukaniu tej "jedynej" :) Nie moge powiedziec ze wiem co to znaczy bo nasza dzialke dostalismy w prezencie slubnym od Tesciow :cool: ale wiem ile cierpliwosci potrzeba zeby znalesc ten Jedyny projekt. Nam zajelo to ok 2 lata, wciaz byly jakies niedociagniecia badz trzeba bylo robic zbyt duzo zmian. Takze trzymam kciuki, wierze ze kazdemu jest pisane co ma byc i daj znac jak juz znajdziesz to cudo zebym mogla kibicowac ;) Pompony juz szykuje :lol2:

Dziękuję :) działki wciąż szukam i żałuję, że nie zrobiliśmy tego kilka lat wcześniej. W okolicy, w której chętnie byśmy zamieszkali, te najfajniejsze już sprzedane, nie wspominając o tym, jak bardzo wzrosła ich cena... No ale, nie ma co narzekać, wierzę, że znajdę odpowiednią :) I oczywiście dam znać :) A projekty w wolnym czasie dalej sobie przeglądam ;)

• 4 months później...
  • 2 months później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witaj.

Piękny domek :)

Widzę, że macie ściankę kolankową na 2 pustaki. U nas w projekcie też jest taka przewidziana i mamy dylemat czy podnosić o 1 pustak czy zostawić tak jak jest.

Czy masz może takie zdjęcie gdzie ktoś stoi na poddaszu przy ścianie kolankowej ? Naczytałam się już wiele opinii, że podniesienie ścianki powoduje gorszy wygląd domu z zewnątrz itd , ale boję się że przy niskiej ścianie kolankowej będziemy bić głową w dach. Kąt nachylenia naszego dachu to 35 stopni, u Was widzę że jest chyba bardziej stromy.

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie :)

Witam :)

Dziekuje bardzo.

W sprawie sciany kolankowej moge powiedziec tylko jedno: podnoscie bez zastanawiania!!!

My mielismy dokaldnie ten sam problem, tzn. ja mialam.... W naszym projekcie scianki kol nie bylo wcale. Podniesienie doradzil nam Tesc (kierownik budowy) ale do konca nie bylam przekonana. Wydawalo mi sie ze ksztalt domu i dachu znacznie sie zmieni, ze bedzie wygladal na strasznie wysoki (kat nachylenia 40 st). I musze przyznac ze lepszej decyzji nie moglismy podjac. W sumie scianka ma ok. 80 cm ( w org. Projekcie dach opieral sie bezposrednio na stropie). Po podniesieniu pokoje z 12 m2 powiekszyly sie do 20m2. Dla mnie totalna rewelacja. Wiec jezeli macie taka mozliwosc to radze podniesc, koszt zaden w porownaniu z innymi wydatkami a zyskcie na przestrzeni.

A teraz jak patrze na zdjecia domu to wydaje mi sie ze lepiej wyglada, wczesniej dach przygniatal dom, teraz jest jakas rownowaga.

Takze do boju, ja i maz w stu procentach popieramy decyzje podniesienia scianki :D

Ide szukac zdjecia. Jak znajde to wstawie.

Pozdawiam :)

Na prawdę nie wiem jak Ci dziękować :hug: Teraz nie mam już żadnych wątpliwości :)

U nas dach ma te 5 stopni mniej więc jest troszkę bardziej płaski czyli 3 pustaki będą w sam raz.

Oryginalnie w projekcie ścianka ma 58 cm, dodając 1 pustak (24 cm) robi się już 82 cm. Będzie w sam raz :)

Jeszcze raz dziękuję :)