dorianna 13.10.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 W tym roku zaostrzono przepisy dotyczące dowodów osobistych. W przypadku np zmiany adresu trzeba wystąpić o wymianę dowodu na nowy. Po trzech miesiącach bowiem od zaistniałego zdarzenie straci on ważność. Mam pytanie: czy czynności zawarte z udziałem takiego dowodu (nieważnego) są również nieważne? Mam na myśli umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.10.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Dowód osobisty, w takim przypadku, potwierdza jedynie tożsamość, a to nie ma wpływu na ważność podpisanej umowy, chyba że ktoś wykorzystuje nieaktualne wpisy w DO w zamiarze oszustwa, wyłudzenie, itp. – ale to jest inna bajka i raczej nie związana z ważnością DO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorianna 19.10.2009 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 W lipcu podpisałam umowę o dofinansowanie przez Urząd Gminy demontażu eternitu z posesji leżącej na terenie miasta. W chwili podpisania umowy byłam na tej posesji zameldowana (i nadal jestem). Jednakże nie zdążyłam wymienić dowodu ze starym adresem z innej miejscowości, niestety nie wiedziałam, że w tym roku zaczeły obowiązywać niowe surowsze przepisy odnośnie nieważności dokumentów. Dowód ten został użyty przy zawarciu tej umowy. Zgodnie z umową z Burmistrzem zawarłam umowę ze wskazaną przez Urząd firmą która zdemontowała eternit i wystawiła fakturę. Urzędnik dokonał odbioru prac. I po tym wszystkim jak przyszło do zapłaty przez Gminę tej faktury, dostałam pismo w którym Burmistrz powołuje się na błąd i unieważnia umowę. Czy tak może? Przecież błąd nie jest istotny tzn dotyczy adresu a nie spraw związanych z demontażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 20.10.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 U mnie było lepiej, musiałam uaktualnić warunki przyłączenia sieci wodno-kanaliz. A, że zmieniłąm nazwisko, to zmieniłam też dowód, wszysto mam na stare dane więc wyciągnełam stary dowód z uciętym rogiem, spisałam dane i podpisałam się dawnym nazwiskiem A dwa dni później podpisywałam umowę u tych samych pań na nowy dowód i nowe nazwisko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts