jan_z_wolna 12.11.2009 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Dzięki za doping Niestety, ale sam tego nie dam rady zrobić, a pomoc będzie w poniedziałek. Poza tym w robocie mi się nazbierało trochę. Mając perspektywę budowy w przyszłym roku, nie chcę sprawdzać cierpliwości szefa Ale jak znam życie to w sobotę nie wytrzymam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 12.11.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Tak, samemu powyprowadzaj narożniki, z tym zawsze schodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 16.11.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Dopiero doczytałam że sam to wszystko robisz! Szkoda gadać! Pełen podziw! Mój małż jak to przeczytał to prawie siadł! Nie dość że to kosztuje tyle wysiłku to jeszcze przy tej pogodzie! Ale dziś nie było tak źle, ja też liczę na te kolejne dwa tygodnie powodzenia i dawaj znać jak idzie. Małż jak zobaczył szalunek i zbrojenia pokiwał głową z uznaniem;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 17.11.2009 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 zbigniewie i papucho W strategicznych momentach Ojciec zajeżdża. Np. wylanie ławy samemu nawet z gruchy to już masakra. Pogoda dopisuje. Do murów fundamentu wziąłem znajomego, ja dojadę od czwartku (masakra w robocie i muszę tu być, a szkoda jesieni). Robi z pomocnikiem, także chyba za dużo ja sobie nie pomuruje. Jak byłem w poniedziałek to narożniki mieli wyciągnięte i kilkanaście bloczków przed zmrokiem położyłem. Potem mgła była taka, że drugiego końca węża nie było widać i zapadły ciemności... Ale pokazał mi parę myków Dziś dzwoniłem i wybłagałem, żeby mi choć jedną ścianę zostawił od narożnika do narożnika na czwartek pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 20.11.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Witaj Janie.Widzę że i o kanalizacji myślicie.Jeżeli planujesz kominek to dopływ powietrza pod kominek będzie potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 20.11.2009 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Jest i dopływ powietrza pod kominek tzn. jutro będzie. Ba, nawet rurę do kabla z prądem przetkałem z zewnątrz do wewnątrz Ale rurę do kanalizy na początku wsadziliśmy odwrotnie. Dopiero mentalna symulacja przemieszczania się masy fizjologicznej ku zbiornikowi na nieczystości stałe sprawiła, że zdołaliśmy poprawić. Śmiechu było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 20.11.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Przy ładnej pogodzie to humory dopisują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 20.11.2009 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 O żebyś wiedział. Trochę oddechu i fugi schną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 23.11.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Janie co u ciebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 23.11.2009 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 cześć, Wstawiłem fotki. Mury skończone. Nie wiem czy izolować teraz. Bloczki mokre jak cholera. Jak się uderzało przy łupaniu to aż było wodę widać . Jak teraz to obmaluje dysperbitem to ta cała wilgoć zostanie w ścianie. I jeszcze styro. Może dać im trochę czasu na przeschnięcie? Choć przy tej pogodzie to może trwać wieki, a chciałbym styro dolepić póki ciepło. Doradź coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 23.11.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Myślę że trzeba wybrać mniejsze zło bo fundamenty na zimę musza byc obsypane. Klej styropian od zewnątrz a od środka poczekamy parę dni. Jeszcze troche i wygrzebiesz się z ziemi. No i co bardzo ważne jest droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 23.11.2009 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 >Myślę że trzeba wybrać mniejsze zło bo fundamenty na zimę musza byc obsypane. No właśnie tego nie do końca łapię. A jak mury z betonu komórkowego stoją przez zimę to nic, a tu taka mocna konstrukcja i musi być zakopana. Po drugie jaki sens ma dysperbit pod styropianem (tzn. od zewnątrz muru, no chyba żeby styropian chronił od wilgoci, którą podciąga ściana fund.)? Z tym klejem to masz rację. W środę zaczynam, póki ciepło. Dzięki za wizyty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 24.11.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 >Myślę że trzeba wybrać mniejsze zło bo fundamenty na zimę musza byc obsypane. No właśnie tego nie do końca łapię. A jak mury z betonu komórkowego stoją przez zimę to nic, a tu taka mocna konstrukcja i musi być zakopana. Po drugie jaki sens ma dysperbit pod styropianem (tzn. od zewnątrz muru, no chyba żeby styropian chronił od wilgoci, którą podciąga ściana fund.)? Z tym klejem to masz rację. W środę zaczynam, póki ciepło. Dzięki za wizyty! Z obsypaniem to chodzi o przemarzanie ziemi. Jeżeli ziemia pod ławą by przemarzła to może to spowodowac uszkodzenie ławy. Jeżeli dajesz styropian EPS czyli zwykły to on mósi by z zewnątrz zaizolowany, możemy wtedy nie izolowa fundamentu, przyklei styropian zwykłym klejem, dac kołki, siatkę i klej, na to izolacja. Jeżeli dajemy XPs / np. styrodur / to robimy izolację fundamentu, dajemy XPS na kleju bitumicznym i koniec, nie potrzeba izolowa styropianu XPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 24.11.2009 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 >Jeżeli dajesz styropian EPS czyli zwykły to on mósi by z zewnątrz zaizolowany, >możemy wtedy nie izolowa fundamentu, przyklei styropian zwykłym klejem, dac >kołki, siatkę i klej, na to izolacja. Tak będzie. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 25.11.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Ale macie burzę mózgów! Też się boję o wilgoc ale wznoszę modły do nieba o kilka (naście) suchych dni... jak pomoże to się z wami tą suchością podzielę U mnie dziś miał byc koparkowy i czekam w pracy na wiadomośc od małza który (jeszcze sobie kaloszy nie kupił) ale myka po błocku bezemnie. Co do tej rury na powietrze do kominka - to na etapie fundamentów tak? Jaka ja jestem nie-wiedząca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 25.11.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Czekam niecierpliwie na foty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 25.11.2009 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Jeżeli chodzi o rurę do kominka, to oczywiście w ścianie fundamentu ciut nad gruntem (zależy jak wyjdzie). Musi mieć spadek w kierunku na zewnątrz budynku, żeby powietrze grawitacyjnie sobie doń dopływało (tak z 3,5-5%). Lepiej wystawić na zewnątrz więcej i potem dociąć. Średnice ja mam 110. Drugi koniec oczywiście pod podłogą i wychodzi w miejscu gdzie będzie kominek (nie komin). Żeby zrobić przepust w fundamencie 50cm długości wystarczy. Ja będę teraz chlapał fundament środkiem przeciwwilgociowym, więc suchość by się przydała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 26.11.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 jan! obijasz się z fotkami ;-( dzięki za radę co do rury powietrza. U nas jutro ma być grucha zalewać ławy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 26.11.2009 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Co do fotek to na razie nic nowego nie zrobiłem. Dziś wyrównałem od zewnątrz ścianę i zagruntowałem dysperbitem. Jutro druga warstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 28.11.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Witaj!! wpadłam zobaczyc co nowego....a tu mury rosną trzymam kciuki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts