jan_z_wolna 08.03.2010 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 U nas na szczęście wody w wykopie na jesień nie było. Tylko jazda na glinie "na powierzchni". Teraz po roztopach jest rzeźnia z masakrą Woda stoi teraz około metra pod poziomem terenu. Lustra to z pewnością nie obniżę i studnie nie mają sensu bo i tak za dużo wody nie odbiorą. Później wkopię przy rynnach szczelne zbiorniki do deszczówki. Nie chciałbym, żeby ta wilgoć miała styczność z płytą. Pomyślę nad Waszym rozwiązaniem. Tym bardziej, że też planowałem dwa razy papę na zakład pod całą podłogą. Kolorystykę wymusił plan zagospodarowania. Ale i nam teraz się już podoba. Drewno na elewacji musi być w jasnym kolorze (także wymóg planu). Pewnie zostanie naturalny modrzew jakoś impregnowany (wątpię czy będzie nas stać na egzotyczny gatunek). Z okiennic nie zrezygnujemy i nie będą tylko atrapą! To nasze marzenie. Wiosna Jan Brzechwa Naplotkowała sosna, że już się zbliża wiosna. Kret skrzywił się ponuro: - Przyjedzie pewno furą... Jeż się najeżył srodze: - Raczej na hulajnodze. Wąż syknął: Ja nie wierzę, przyjedzie na rowerze. Kos gwizdnął: - Wiem coś o tym, przyleci samolotem. - Skąd znowu - rzekła sroka - ja z niej nie spuszczam oka i w zeszłym roku w maju widziałam ją w tramwaju. - Nieprawda! Wiosna zwykle przyjeżdża motocyklem! - A ja wam tu dowiodę, że właśnie samochodem. - Nieprawda, bo w karecie! - W karecie? - Cóż pan plecie? Oświadczyć mogę krótko, że płynie własną łódką! A wiosna przyszła pieszo. Już kwiaty za nią spieszą, już trawy przed nią rosną i szumią: - Witaj, wiosno! J.B. Lubię ten wierszyk. Cały czas mi w głowie dzwoni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 08.03.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Jak macie po roztopach lustro metr pod powierzchnią to to prawie pustynia. Jeśli nie ma podpiwniczenia to taka woda nie jest problemem jeśli da się prawidłową izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 09.03.2010 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 woda... tiaa... u nas teraz jest 30 cm pod powierzchnią ... ... latem jak jest sucho lustro wody opada do 1,5 m .. pozdro NETbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 09.03.2010 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Jak macie po roztopach lustro metr pod powierzchnią to to prawie pustynia. Jeśli nie ma podpiwniczenia to taka woda nie jest problemem jeśli da się prawidłową izolację. Witaj janie. Jak wyżej. Trzeba sprawdzić cenę keramzytu i styropianu twardego. Pod posadzke dać 15 cm styropianu i może piasek albo pospółę. To zależy od warunków lokalnych. Ważna jest izolacja pozioma . No ale z ciebie romantyk . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 09.03.2010 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 "No ale z ciebie romantyk " Rzeczywiście te okiennice chyba z sentymentu. Od kilku lat jeżdżę w Bory Tucholskie do domu ze starymi okiennicami. Super klimat. Chyba niepotrzebnie panikuję z tą wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 12.03.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Zaczęłam czytać zupełnie przez przypadek Twój dziennik. Tym bardziej z ciekawością jak zobaczyłam że być może będziesz moim sąsiadem. Po prostu mieszkamy w powiecie Nakło nad Notecią. Mieliśmy też do czynienia z ENEA Nakło (brrrrrrrrr ) Trzymam kciuki za wszystkie etapy budowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 12.03.2010 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Na szczęście mamy całkiem legalną budowlankę z dobrymi zabezpieczeniami. W sumie dom też na tym pociągnę w razie problemów. Ale sytuacja jest chora. Podłączanie prądu do budynku powinno być prostsze, ale to trzeba jakoś systemowo rozwiązać.Chodzi teraz po necie instrukcja wewnętrzna ENEI opisująca jak traktować klienta, żeby nie trzeba było płacić odszkodowań (za zimę na południu Polski) - koszmar, horror. To dobitnie pokazuje jak ta firma działa. Ale tyle krwi już ludzie przelali na forum walcząc z ENEĄ, że szkoda gadać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 18.03.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 widzę jan że ruszyłeś na całego. My mamy nadzieję zacząć od poniedziałku. W sobotę ma byc montowana skrzynka do prądu budowlanego więc może dadzą rade uruchomić to do poniedziałku. jak nie to się uśmiechniemy do sąsiada o przedłużacz Martwi mnie tylko stan moich fundamentów. Mam nadzieję że szanowny pan kier bud przyjedzie na oględziny i nie będzie miał złych wiadomości ;-( pozdrawiam i będę zaglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 22.03.2010 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Jeżeli dysperbit nie odłazi płatami od zewnętrznej strony, to nic im nie będzie. Może trzeba będzie jeszcze z raz przeciągnąć. Niech kier-bud decyduje i do przodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 25.03.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Miło poznać . Pamiętaj o solidnym zagęszczeniu gruntu. Teraz kanaliza , powietrze do kominka , zasilanie wody i podkłady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 26.03.2010 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 cześć, w dzienniku zamieściłem dokładny opis zagęszczarki Wszytko będzie jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 26.03.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 cześć, w dzienniku zamieściłem dokładny opis zagęszczarki Wszytko będzie jak piszesz. Niezłe. Coś dobrego do mojego odchudzania. Tak na poważnie, to zagęszczanie musi być solidne !!! Może lepiej ustawić go pionowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 27.03.2010 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 No, ale wtedy będzie bardzo mała powierzchnia. Będę uważał, żeby warstwa piasku miała kilka centymetrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 30.03.2010 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Znając twoje możliwości to pewnie będą samojezdne , albo ze spomaganiem kierownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 30.03.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Jan, czy ty też się przeprowadzałeś w sobotę??? bo my sprzedaliśmy nasze duże mieszkanko i zamieniliśmy na 20 m2 mniejsze- od czwartku do końca tygodnia walczymy z przeprowadzką a apogeum osiągneliśmy w sobotę kiedy lało niemiłosiernie. Skutek był opłakany- małż nabył podły kaszel i ogólne odrętwienie ale do sedna mam pytanko: jak i czym ociepliłeś fundament? Czy 5 cm wystarczy? czy jeśli mamy dom bez piwnicy to można ocieplac zwykłym styro czy trzeba bezwzględnie kupić ten niebieski nieprzemakalny? Nasz majster mówi że w domach z piwnicą to raczej ten niebieski a u nas to zbyteczne podniesienie kosztów. Jak myślisz panie Janie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 31.03.2010 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Ponieważ mieszkanie jest w tym samym bloku, to trwało to cały tydzień. Ile to rzeczy człowiek przez rok może uzbierać Trudno mi doradzać, bo doświadczenie małe. Zrobiłem 5cm twardego EPS200 (podłoga-parking) z Genderki (wolniej ulega ściskaniu przez napór gruntu). Na to poszła siatka i 4 razy dobrej jakości Dysperbit (Izohan lub Izolbet). Powłoka jest bardzo masywna i stojąca teraz woda nie robi jej żadnej krzywdy. Mam nadzieję, że trochę lat przetrwa. Folii kubełkowej już nie dawałem. Generalnie przeciw wilgoci są dwa wyjącia: 1. XPS (ekstrudowany, tzw. styrodur) o bardzo małej nasiąkliwości przyklejany na masy bitumiczne na rozpuszczalnikach i ewentualnie na to folia kubełk. jako zabezpieczenie przed uszkodzeniami mechanicznymi 2. Jakiś twardy styropian EPS z siatką ( przed uszkodzeniami mechanicznymi) i zabezpieczeniem masami dyspersyjnymi (np. Dysperbitem) Z tego co się orientuję to przy dobrych warunkach wodnych (czyt. zwierciadło wód poniżej ław, w przeważającej części roku, szczególnie przed zimą) to nie można rozstrzygnąć przewagi jednego nad drugim. Wiele razy spotkałem się też z "niebieskimi" styropianami, określanymi jako "o zmniejszonej nasiąkliwości" i droższymi od zwykłych a tańszymi od XPS. Nie lubię takich pośrednich rozwiązań. Wszystko, co napisałem odnosi się do wilgoci gruntowej. Na obszarach o bardzo wysokim poziomie wód przeprowadza się zupełnie inne zabezpieczenia, ciężkimi metodami. Ja osobiście większy nacisk położę nie na izolację fundamentów (choć to chyba wykonałem starannie), ale na ich całkowite odizolowanie od reszty budynku. Dlatego na piachu będzie podsypka czystego (bez piasku) gruzu, płyta podłogi, dalej na całej powierzchni papa 2x na lepiku, 15 cm styro i podłoga. To powinno wystarczająco zatrzymać ciepełko w domu, a wilgoć z gruntu poza nim. Pamiętaj, że to tylko doświadczenia totalnego budowniczego-amatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 31.03.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Janie , ładnie to opisałeś.Wszystko OK.Ten gruz jest zbędny, lepiej dać go pod drogę.Pod posadzki wystarczy piasek ,tylko dobrze zagęszczony.Na piasek beton podkładowy B10 / płyta podłogi / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 31.03.2010 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Ten czysty gruz zatrzyma nieco podsiąk wody. Teraz na wiosnę stan jest b. wysoki. Cenę mam zbliżoną, więc nawet jak zadania nie spełni, to żaden ból. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 01.04.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 http://swojanka.w.interia.pl/Wielkanoc%20015.JPGRadosnego, wiosennego nastroju, miłych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół oraz niespodzianek od zajączka z okazji Świąt Wielkanocnych życzy Zbigniew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 10.04.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 Jan pisałeś że miałeś okazyjny piach do fundamentów- ile taka okazja? U nas gość przywiozł ziemię z piachem z obwodnicy i powiedział ze okazja to 300 zł za wywrotkę...hm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts