Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy dam rade?

arobud

Recommended Posts

Witam, mam pytanie do znawcow tematu, czy za 230-240 tys da rade wybudowac dom o pow 92,4m2.Sciany 2 warstwowe,dach kopertowy 195m2.Bez zadnych luksusow,tak zeby zamieszkac.Czesc pracy wlasnej.Do wazniejszych etapow typu mury,strop monolityczny i dach ekipy fachowcow.

Jużteraz zacznij się rozglądać za glazurą, armaturą sprzętami, podłogami i temu podobnymi rzeczami. Mając ograniczony budżet trzeba przejrzeć setki wzorów i kolorów, nam się to podobało i pasowało do siebie wzajemnie. Końcówki serii, wyprzedaże ekspozycji powinny się stać twoimi przyjaciólmi.

Tak dasz radę. Ściany z Maxa grubości 19 cm.Ocieplenie 5cm lub bez. Na dachu przerobionym na dwuspadowy rozrzedzona więźba i najtańsza blacha. 1 komin. I naprawdę duży wkład pracy własnej. Jesli chcesz się zmieścić dokładnie w tej kwocie musisz mieć naprawde silną wolę i wybierac mega najtańsze materiały. Dziwi mnie ta rozpiętość wymiarowa ? Dom 92 m2 a dach 200 ? Jakie wymiary ma dom?

w tej chwili stoi juz parter,strop,i scianki kolankowe+komin, do tej pory to pochlonelo jakies 90tys. do wspomnianych 230-240tys pozostalo okolo 140-150,instalacje co,cw i kanal mam wycenione przez firme na 33tys lacznie z ich materialem, pozostal dach,okna i wszystko w srodku.

w tej chwili stoi juz parter,strop,i scianki kolankowe+komin, do tej pory to pochlonelo jakies 90tys. do wspomnianych 230-240tys pozostalo okolo 140-150,instalacje co,cw i kanal mam wycenione przez firme na 33tys lacznie z ich materialem, pozostal dach,okna i wszystko w srodku.

Prawdziwe koszty zaczynają sie od poszycia dachu+wykończenie. :wink:

90 tys.za same mury bez dachu? Powierzchnia 90mkw? To dość drogo, 1000zł/mkw bez dachu.

Za hydraulikę też sobie sporo życzą. My w domu 170 mkw pow.użytkowej za co. i wod.-kan. wraz z materiałami i kotłem za 9 tys. zapłaciliśmy 38 tys.W tym podłogówki 90 mkw.

Przy takich wycenach jak podajesz nie dasz rady.

Zmieściłbyś się w tej kwocie, szukając okazji cenowych, stosując najtańsze materiały i biorąc naprawdę tanie ekipy, oraz robiąc wiele samemu. Znajoma postawiła ssz 80 mkw za 80 tys. (mury, strop drewniany, dach dwuspadowy kryty blachą, okna okazyjnie z przeceny, instalacja wod-kan tylko na parterze, ogrzewanie tylko kominkiem, większość robót wykonanych przy pomocy ekipy znajomego i "za flaszkę", dużo zrobił wlasnoręcznie jej facet).

Witam, mam pytanie do znawcow tematu, czy za 230-240 tys da rade wybudowac dom o pow 92,4m2.Sciany 2 warstwowe,dach kopertowy 195m2.Bez zadnych luksusow,tak zeby zamieszkac.Czesc pracy wlasnej.Do wazniejszych etapow typu mury,strop monolityczny i dach ekipy fachowcow.

Życzę ci aby się udało .To jedno.Po drugie za pozostałą kasę wybudujesz zamieszkasz ale nie wykończysz i będziesz kulawy na jedną nogę. :wink: :wink: :wink:

licząc tradycyjnie jak już było wielokrotnie na forum - robiąc częściowo samemu 2500/m2 * 92m2 = 230kzł, czyli powinieneś dać radę.

33 za instalacje to troszkę dużo jak na mały dom. chyba że np. masz przygotowane podejście pod kolektory.

Robiąc częściowo samemu...Co mianowicie bo jestem bardzo ciekawy.Powinieneś dać radę........ bo jak nie dasz rady to się skredytuj a wtedy może dasz. :roll:

licząc tradycyjnie jak już było wielokrotnie na forum - robiąc częściowo samemu 2500/m2 * 92m2 = 230kzł, czyli powinieneś dać radę.

33 za instalacje to troszkę dużo jak na mały dom. chyba że np. masz przygotowane podejście pod kolektory.

Robiąc częściowo samemu...Co mianowicie bo jestem bardzo ciekawy.Powinieneś dać radę........ bo jak nie dasz rady to się skredytuj a wtedy może dasz. :roll:

samemu lub z pomocą dobrego wujka np. zabudować poddasze, położyć panele (deski), drzwi wew założyć, zamontować wanne, kibelek itp. oraz różne drobne prace.

tylko nie piszcie że większość tego nie potrafi :-) bo to prawda, ale jeśli ma się zmieścić w kwocie to niestety musi się naumieć (np na forum zebrać info), bo samemu tylko malując to szałowych oszczędności się nie narobi.

powyższą kwotę podaje większość forumowiczów, nie kupując drogich materiałów wykończeniowych.

nikt tu jasnowidzem nie jest i podawane kwoty są orientacyjne rzecz jasna, co nie gwarantuje powodzenia, o czym pytający powinien doskonale wiedzieć :-)

samemu lub z pomocą dobrego wujka np. zabudować poddasze, położyć panele (deski), drzwi wew założyć, zamontować wanne, kibelek itp. oraz różne drobne prace.

tylko nie piszcie że większość tego nie potrafi :-) bo to prawda, ale jeśli ma się zmieścić w kwocie to niestety musi się naumieć (np na forum zebrać info), bo samemu tylko malując to szałowych oszczędności się nie narobi.

powyższą kwotę podaje większość forumowiczów, nie kupując drogich materiałów wykończeniowych.

nikt tu jasnowidzem nie jest i podawane kwoty są orientacyjne rzecz jasna, co nie gwarantuje powodzenia, o czym pytający powinien doskonale wiedzieć :-)

No to cześć i czołem. :D :wink: Możesz mi powiedzieć ile kasy pochłonęła twoja budowa oczywiście uwzględniając ,dobrych wujków ,swoje zaangażowanie(nauka z FM) itp?

No to cześć i czołem. :D :wink: Możesz mi powiedzieć ile kasy pochłonęła twoja budowa oczywiście uwzględniając ,dobrych wujków ,swoje zaangażowanie(nauka z FM) itp?

do tej pory 1250/m2 a mam ich 135 pow. uż. co zrobiłem za to widać w albumie. (nie mam jeszcze przyłącza gazu, ale wiem że mnie będzie kosztować 2,5, elektryke robię sam)

wujków nie wykorzystywałem zbytnio (oprócz elektryki i sprzątania działki), a pisząc o nich miałem na myśli pomocnika - ojca, szwagra, bo pewnych prac samemu wykonać się nie da.

No a możesz się pochwalić na ile Ty szacujesz, masz kosztorys?