ksitau 13.10.2009 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Moi drodzy, Jestem zupełnie zielony w temacie, a nurtuje mnie takie pytanie: Czy jest możliwość wylania stropu żelbetowego na poziomie parteru (np bezpośrednio na fundamencie) i podniesienia go oraz osadzenia na kilku kolumnach bez żadnych ścian? Ile takich kolumn i o jakiej średnicy musiałoby być, żeby unieść 100m kwadratowych stropu? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.10.2009 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 czy dobrze rozumiem - chcesz wylac strop nisko /na poziomie parteru ? bez szalowania ?/ a później podnieśc go w góre i oprzec na kolumnach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.10.2009 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 rozpiętość ok 10 metrów można jak najbardziej, "kolumny"+ podciąg ale: ja bym Ci doradził - odpowiedniej długości płyty kanałowe /są nawet znacznie dłuższe ?/ i będzie dużo ładniej, bo sufit będzie miał jeden poziom.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksitau 14.10.2009 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 czy dobrze rozumiem - chcesz wylac strop nisko /na poziomie parteru ? bez szalowania ?/ a później podnieśc go w góre i oprzec na kolumnach ? tak, tak, o to mi chodzi. nie wiem czy to możliwe i dlatego pytam. rozpiętość ok 10 metrów można jak najbardziej, "kolumny"+ podciąg ale: ja bym Ci doradził - odpowiedniej długości płyty kanałowe /są nawet znacznie dłuższe ?/ i będzie dużo ładniej, bo sufit będzie miał jeden poziom.... płyty to na jakis belkach trzeba pewnie stawiać, a tego właśnie bym nie chciał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.10.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 płyty kanałowe o długości 10 metrów tak raczej wystarczy oprzeć na końcach /czyli na ścianach zewnętrznych/... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksitau 14.10.2009 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 płyty kanałowe o długości 10 metrów tak raczej wystarczy oprzeć na końcach /czyli na ścianach zewnętrznych/... no właśnie tego nie chcę, bo rozważam koncepcję w stylu "szklany dom" Czyli żadnych ścian zewnętrznych, tylko fundament, strop i kolumny od wewnątrz wspierające strop. Nie chciałbym mieć przy tym też ograniczeń co do kształtu obrysu fundamentu i stropu. Idealnie byłoby móc wylać strop na fundamencie i podnieść go a następnie wesprzeć na jakiś kolumnach. Pytanie brzmi czy jest jakaś przystępna technologia która to umożliwia? Jeśli tak, to co to za technologia? Czy dobrze liczę że 100 metrów kwadratowych stropu żelbetowego to waga około 30 ton? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 14.10.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Moi drodzy, Jestem zupełnie zielony w temacie, a nurtuje mnie takie pytanie: Czy jest możliwość wylania stropu żelbetowego na poziomie parteru (np bezpośrednio na fundamencie) i podniesienia go oraz osadzenia na kilku kolumnach bez żadnych ścian? Ile takich kolumn i o jakiej średnicy musiałoby być, żeby unieść 100m kwadratowych stropu? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam! To jest pomysł na długie zimowe wieczory przy grzańcu. np. może być jedna kolumna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksitau 14.10.2009 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 To jest pomysł na długie zimowe wieczory przy grzańcu. Przyjmuję Twoje zaproszenie! Gdy będę w okolicach to się zgłoszę. np. może być jedna kolumna Nie zamierzam rekonstruować atrakcji typu dworzec w Katowicach... 4 kolumienki to byłby ideał, ale zdaję sobie sprawę z tego że oprócz obciążeń wzdłużnych musiałyby też przenosić obciążenia poprzeczne, a do tego strop musiałby wytrzymać podparcie w 4 punktach. Stąd pytanie ile i jakich tak żeby było dobrze i żeby całość nie sprawiała wrażenia bunkra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.10.2009 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 ja pie... ale rzeźba a 4 kolumienki? proszę bardzo konstrukcja stalowa i na tym strop, może być monolit, prefabrykat, gęstożebrowy i CHGW co jeszcze a może za dużo Discovery oglądasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.10.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 W Tarnobrzegu stoi od około 15 lat budynek 10 kondygnacyjny mieszkalny wykonany był w ten sposób że na stropie nad garażami wylwano kolejny, potem zbrojenie i kolejny itd aż w poziomie zero mieli wszystkie stropy. Potem podstwaili pod wszystkie podnośniki hydrauliczne i jazda do góry. Z tego co pamietam jedna kondygnacja jechała w górę 7 dób, podstwili pod ten strop słupy prefabrykowane i jazda dalej w góre pozostałymi stropami. Miała to być super szybka technologia ale chyba nie była. W czasie kiedy po jednej stronie ulicy powstawał ten budynek po przeicwnej powstało z 5 albo 6 podobej wielkości tyle z e z wielkiej płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MBUNA 14.10.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Czy dobrze liczę że 100 metrów kwadratowych stropu żelbetowego to waga około 30 ton? pozdrawiam Beton waży około 2300kg/m3; beton zbrojony będzie ważył pewnie coś ok. 2400kg/m3 100m2 x np.13cm = 13m3 x 2400kg = 31,2 tony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.10.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 zrozumiałem o co chodzi... oczywiście - wszystko już było - nie ma co wyważać otwartych drzwi:http://pl.wikipedia.org/wiki/Trzonolinowiecew. japońska świątynia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 14.10.2009 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Moi drodzy, Jestem zupełnie zielony w temacie, a nurtuje mnie takie pytanie: Czy jest możliwość wylania stropu żelbetowego na poziomie parteru (np bezpośrednio na fundamencie) i podniesienia go oraz osadzenia na kilku kolumnach bez żadnych ścian? Ile takich kolumn i o jakiej średnicy musiałoby być, żeby unieść 100m kwadratowych stropu? Z góry dzięki za odpowiedź. A ja nie rozumiem po co go chcesz wylewac, a pozniej podnosic i osadzac na kolumnach - nie prosciej zrobic to w odpowiedniej kolejnosci - tj. najpierw wybudowac kolumny, a potem zaszalowac i wylac strop ???? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.10.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 czy dobrze rozumiem - chcesz wylac strop nisko /na poziomie parteru ? bez szalowania ?/ a później podnieśc go w góre i oprzec na kolumnach ? tak, tak, o to mi chodzi. nie wiem czy to możliwe i dlatego pytam. możliwe jest ale tak jak opisuje jajmar - moze byc kosztowniejsze niz tradycyjną metodą p.s. wydaje mi sie logiczna propozycja beton44 - płyty kanałowe oparte na podciągach pod którymi sa dwa rzędy kolumn/słupów/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksitau 15.10.2009 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 W Tarnobrzegu stoi od około 15 lat budynek 10 kondygnacyjny mieszkalny wykonany był w ten sposób że na stropie nad garażami wylwano kolejny, potem zbrojenie i kolejny itd aż w poziomie zero mieli wszystkie stropy. Potem podstwaili pod wszystkie podnośniki hydrauliczne i jazda do góry. Z tego co pamietam jedna kondygnacja jechała w górę 7 dób, podstwili pod ten strop słupy prefabrykowane i jazda dalej w góre pozostałymi stropami. Miała to być super szybka technologia ale chyba nie była. W czasie kiedy po jednej stronie ulicy powstawał ten budynek po przeicwnej powstało z 5 albo 6 podobej wielkości tyle z e z wielkiej płyty. Znalazłem w urzędzie patentowym ten "wynalazek", to było z lat siedemdziesiątych. Ciekawe czemu tyle czasu im to zajmowało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksitau 15.10.2009 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 p.s. wydaje mi sie logiczna propozycja beton44 - płyty kanałowe oparte na podciągach pod którymi sa dwa rzędy kolumn/słupów/ beton44 wogóle ma ciekawe koncepcje. O trzonolinowcu to nigdy wcześniej nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksitau 15.10.2009 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 A ja nie rozumiem po co go chcesz wylewac, a pozniej podnosic i osadzac na kolumnach - nie prosciej zrobic to w odpowiedniej kolejnosci - tj. najpierw wybudowac kolumny, a potem zaszalowac i wylac strop ???? pozdr. Trochę z lenistwa, trochę z chęci zaoszczędzenia czasu, trochę z ciekawości... A najważniejsze to: nigdzie nie powiedziałem że skoro pytam to będę tak robić. Chcę poznać doświadczenia innych w temacie. Mam uroczą, ustronną działkę na której myślę postawić dom i chciałbym żeby to nie był konformistyczny dom. Myślę go realizować w miarę własnym sumptem, ale nie zamierzam przez pięć lat stawiać cegły po cegle czy przez pół roku użerać się z ekipami albo gimnastykować z podwykonawcą. A żelbet wydaje się idealnym materiałem i jeśli istnieje jakiś sprawny, szybki, w miarę tani i nie wymagający dużego zaangażowania sposób na osiągnięcie efektu "szklanego domu" to jestem tym zwyczajnie zainteresowany. Stąd moje dociekania, czy można wylać na parterze a później czymś podnieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.10.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 ......Myślę go realizować w miarę własnym sumptem, ale nie zamierzam przez pięć lat stawiać cegły po cegle czy przez pół roku użerać się z ekipami albo gimnastykować z podwykonawcą. A żelbet wydaje się idealnym materiałem i jeśli istnieje jakiś sprawny, szybki, w miarę tani i nie wymagający dużego zaangażowania sposób na osiągnięcie efektu "szklanego domu" to jestem tym zwyczajnie zainteresowany. Stąd moje dociekania, czy można wylać na parterze a później czymś podnieść. aaaaaa rozumiem sam pacniesz płytę potem jak Pudzian szarpniesz do góry i jakimiś tam słupkami podeprzesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.10.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 A żelbet wydaje się idealnym materiałem i jeśli istnieje jakiś sprawny, szybki, w miarę tani i nie wymagający dużego zaangażowania sposób na osiągnięcie efektu "szklanego domu" to jestem tym zwyczajnie zainteresowany. Nie wiem niestety co to szklany dom ale do wylewania stropu "na gruncie" i podnoszenia go pozniej bedziesz musial zaangazowac *znacznie* wiecej srodkow i czasu. Natomiast zaszalowanie paru slupkow, a potem stropu opartych na nich zrobi Ci jak trzeba co druga firma budowlana lub kazdy goral lub nawet zrobisz to sam wlasnymi rekami, jakbys sie bardzo uparl. Mam wrazenie ze masz duza fantazje ale zerowa wiedze na temat budowania pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.10.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Mam uroczą, ustronną działkę na której myślę postawić dom i chciałbym żeby to nie był konformistyczny dom. A zastanawiales sie juz nad np. kosztami ogrzewania takiej chaupki ? Nad kosztem tych okien dookola ? I nad tym jakie to wogole musialyby byc okna ? Jezeli jestes baaaaaaaaardzo bogaty to spoko - ja Ci kibicuje i wesprze radami w przyszlosci na ile bede w stanie, zeby tylko sie nie okazalo ze masz 500 tys na ten domek bo wtedy cale nasze ew. starania psu w d**e beda, nadaremno pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts