Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ocieplac taki fundament ?

Recommended Posts

Mam zamiar budowac trojwarstwowo. Dotyczy to rowniez fundamentu, ktory w srodkowej warstwie bedzie ocieplony styropianem.

Czy nalezy dodatkowo ocieplac taki fundament od zewnatrz, czy wystarczy tylko zaizolowac np. Dysperbitem ?

Prosze o rade.

Architekt zaprojektował mi ocieplenie także od zewnątrz ściany fundamentowej. Nie jestem pewien czy potrzebnie.

Może ktoś wie?

Karlos_m: nie zalecane jest ocieplanie odśrodka. A po co ? Po to, aby w późniejszym okresie nie wracać do tematu przemarzających ścian. Pamiętajmy o tym, że istnieje pojęcie tzw. strefy przemarzania gruntu, czyli do głębokości 80 cm (Wielkopolska) grunt może zamarznąć. Jeżeli tak, to na pewno to nie zaszkodzi, a pomóc może.

Durysz: Przepraszam ale chyba źle mnie zrozumiałeś. Oczywiście należy ocieplać fundamenty ale jeżeli wybudowane są w technologii 3 warstwowej (ze styropianem w środku) to ocieplanie ich jeszcze od zewnątrz jest przynajmniej rozrzutnością. Sam posiadam fundament w technologii 3 warstw bardzo sobie to chwale.

Pozdrawiam

Technologia była prosta bloczek 25cm potem 10cm styropianu oraz bloczek zewnętrzny 18 cm. Uwaga! na to szła ściana w technologi 25cm max, 15 cm wełna, 1 cm pustki pow. oraz 12cm maxa K3.

I nic więcej ! dzęki temu opierasz warstwe wełny ze ściany na warstwie styropianu z fundamentu. (jedynie kilka cm ale jednak brak jest mostka termicznego :lol: )

Technologia była prosta bloczek 25cm potem 10cm styropianu oraz bloczek zewnętrzny 18 cm. Uwaga! na to szła ściana w technologi 25cm max, 15 cm wełna, 1 cm pustki pow. oraz 12cm maxa K3.

I nic więcej ! dzęki temu opierasz warstwe wełny ze ściany na warstwie styropianu z fundamentu. (jedynie kilka cm ale jednak brak jest mostka termicznego :lol: )

Dzieki za wyczrpujaca informacje, ponowie jednak pytanie o sam fundament: czy i jak izolowales fundament od zewnatrz ?

Nie Pascall. To co musisz zrobić to doprowadzić do pokrywania się (cirka) warstwy ocieplenia ze ściany z warstwą ocieplenia z fundamentu. Nie chodzi o to żeby fundamentowi "było ciepło" tylko żeby zimno nie przedzierało się przez fundament pod posadzkę. (Bo tego rodzaju sytuacja może doprowadzić do wielu problemów np. wysadzanie posadzki do góry)

Konkludując nie ocieplałem fundamentu od strony zewnętrznej. Czyli nie tworzyłem 4 warstwy fundamentu bo jest zbędna.

Właśnie wczoraj się zastanawiałem czy o tym napisać? Ale nie napisałem.

Tak jak w przypadku ściany, również w fundamencie musisz zastosować kotwy łączące 2 warstwy bloczków betonowych. Jeżeli tego nie uczynisz to mogą być kłopoty. Kierownik budowy u znajomej zapomniał dopilnować takiej drobnej sprawy i koszt naprawy wybudowanych ścian kołkami HILTI był przerażający. (PS ponosi go Nadzorca ale problem jest tak naprawde u Ciebie)