tedew 14.10.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Witam,Jestem na etapie wyboru urządzeń i technologii dotyczącej C.O CWU kanaliaz.W związku z tym chciałbym się poradzić. Domek mam 124 m^2 powierzchni użytkowej i planuję coś takiego. Kociołek na paliwo stałe (ekogroszek, lub węgiel lub drweno), który będzie ogrzewał dom oraz cwu. Gdy piec nie będzie grzał to chciałbym grzać wodę z bojlera elektrycznego. Następnie chciałbym pomieszać technologie grzejnikową z podłogową, tzn. w sypialniach grzejniki a w salonie, kuchni i łazienkach podłogowe. Moje pytania:1. Czy to co napisałem jest OK ??2. Dotyczące pieca, czy piece z pojnikiem to dobre rozwiązanie ?? Chodzi mi o to, czy jak uszkodzi się podajnik, to można podkładać "manualnie ?? Kolejna rzecz, czy lepiej aby dmuchawa była na dole czy na górze w piecu?? to tak na razie tyle, uwagi mile widziane. pozdrawiam,tdw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 14.10.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Witam, Jestem na etapie wyboru urządzeń i technologii dotyczącej C.O CWU kanaliaz. W związku z tym chciałbym się poradzić. Domek mam 124 m^2 powierzchni użytkowej i planuję coś takiego. Kociołek na paliwo stałe (ekogroszek, lub węgiel lub drweno), który będzie ogrzewał dom oraz cwu. Gdy piec nie będzie grzał to chciałbym grzać wodę z bojlera elektrycznego. Następnie chciałbym pomieszać technologie grzejnikową z podłogową, tzn. w sypialniach grzejniki a w salonie, kuchni i łazienkach podłogowe. Moje pytania: 1. Czy to co napisałem jest OK ?? Jak dla mnie OK. 2. Dotyczące pieca, czy piece z pojnikiem to dobre rozwiązanie ?? Chodzi mi o to, czy jak uszkodzi się podajnik, to można podkładać "manualnie ?? Kolejna rzecz, czy lepiej aby dmuchawa była na dole czy na górze w piecu?? Są różne kotły. Takie do których można i takie do których nie można podawać. Na Twoim miejscu nie skupiałbym się na tym detalu bo uszkodzić się może wszystko, a przed wszystkim nie sposób się zabezpieczyć. Co do dmuchawy to bez większego znaczenia gdzie ona będzie. Ważniejsze, aby był do niej dostęp. to tak na razie tyle, uwagi mile widziane. pozdrawiam, tdw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 14.10.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Nie ma potrzeby łączyć bojlera elektrycznego z kotłem. Kupujesz zasobnik CWU z grzałką i ładujesz go kotłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 14.10.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Wrzuć wyszukiwarkę. Tu jest kopalnia wiedzy i odpowiedzi na twoje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 14.10.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Witam, Jestem na etapie wyboru urządzeń i technologii dotyczącej C.O CWU kanaliaz. W związku z tym chciałbym się poradzić. Domek mam 124 m^2 powierzchni użytkowej i planuję coś takiego. Kociołek na paliwo stałe (ekogroszek, lub węgiel lub drweno), który będzie ogrzewał dom oraz cwu. Gdy piec nie będzie grzał to chciałbym grzać wodę z bojlera elektrycznego. Następnie chciałbym pomieszać technologie grzejnikową z podłogową, tzn. w sypialniach grzejniki a w salonie, kuchni i łazienkach podłogowe. Moje pytania: 1. Czy to co napisałem jest OK ?? 2. Dotyczące pieca, czy piece z pojnikiem to dobre rozwiązanie ?? Chodzi mi o to, czy jak uszkodzi się podajnik, to można podkładać "manualnie ?? Kolejna rzecz, czy lepiej aby dmuchawa była na dole czy na górze w piecu?? to tak na razie tyle, uwagi mile widziane. pozdrawiam, tdw W/g mnie wszystko zle, odpuść sobie te mieszanie do kotła na wungiel, przy piecu na wungiel/eko najlepiej wybierz ogrzewanie tylko grzejnikowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedew 14.10.2009 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 witam. dziękuje za odp, "Kupujesz zasobnik CWU z grzałką i ładujesz go kotłem." jak mam to rozumiec ?? nie znam się na tym "W/g mnie wszystko zle, odpuść sobie te mieszanie do kotła na wungiel, przy piecu na wungiel/eko najlepiej wybierz ogrzewanie tylko grzejnikowe" A co na to wpływa, że grzejnik lepiej niż podłogowa przy kotle na paliwo stałe ?? pozdrawiam, tdw. p.s. sorry za takie pytania, ale nie mam doświadczenia z technikami grzewczymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 14.10.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 to poczytaj: http://forum.muratordom.pl/ekonomiczne-spalanie-wegla-kamiennego,t118247.htm http://forum.muratordom.pl/piece-na-ekogroszek-z-zasobnikiem,t56356.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 14.10.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Widzisz, dla nowych forumowiczów tu jest taka porada: "zanim zapytasz, poszukaj odpowiedzi". O chyba wszystko, o co pytasz, pytali już inni. "Kupujesz zasobnik CWU z grzałką i ładujesz go kotłem." jak mam to rozumiec ?? nie znam się na tym Nie kupujesz tradycyjnej termy (z doprowadzeniem zimnej i odprowadzeniem ciepłej wody), tylko zasobnik CWU z grzałką i dodatkowymi rurami dla kotła (i radzę też z wyjściem dla kolektora -- na przyszłość). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 14.10.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 W/g mnie wszystko zle, odpuść sobie te mieszanie do kotła na wungiel, przy piecu na wungiel/eko najlepiej wybierz ogrzewanie tylko grzejnikowe A według mnie to tylko ogrzewanie podłogowe po co grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 14.10.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 W/g mnie wszystko zle, odpuść sobie te mieszanie do kotła na wungiel, przy piecu na wungiel/eko najlepiej wybierz ogrzewanie tylko grzejnikowe A według mnie to tylko ogrzewanie podłogowe po co grzejniki. Napisać można i tak: ogrzewanie niskotemperaturowe - podłogówka najlepiej sprawdza sie przy kotłach węglowych natomiast wysokotemperaturowe - kaloryfery ,grzejniki płytowe najlepiej sprawdza się przy PC i kondensatach Jurek_Z papier wszystko przyjmnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 14.10.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Każdy ma swoje zdanie. Ja nie napisałem, że: wysokotemperaturowe - kaloryfery ,grzejniki płytowe najlepiej sprawdza się przy PC i kondensatach Natomiast nie widzę przeszkód w drugą stronę. Osobiście mieszkałem w mieszkaniu z kaloryferami, teraz mam podłogówkę. W moim odczuciu podłogówka stwarza o wiele większy komfort w pomieszczeniach. Zastosowanie kotła na paliwo stałe nie stwarza żadnych problemów w zastosowaniu ogrzewania niskotemperaturowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts