Marcin R 17.04.2002 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 Buduje z porotherm 30 P+W. Jak robiliscie nadproza tak jak zaleca producent czy po swojemu? Jak mozna zmniejszyc koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorus 18.04.2002 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 Witam!Jak myślę budujesz jakąś odmianę D12. Ja w moim przypadku zakładam okna z roletami, mam opuszczony strop i w moim przypadku nadproża praktycznie nie istnieją...(otwór okienny podchodzi pod wieniec) Po prostu wylewany wieniec jest troszeczke opuszczony w otwór okienny. Tak więc możesz spróbować zrobić wylewane (i zbrojone) nadproża.Gregorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 18.04.2002 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 Użyłem nadproża firmowego (Porotherm) tylko jako szalunek od strony zewnętrznej. Czyli kolejność warstw (od zewnątrz do wewnątrz):- nadproże Porotherm- izolacja styropian 10 cm- nadproże właściwe monolityczneSciana miała grubość 44 cm. Domyślam się, że będziesz miał ściany warstwowe, więc i tak położysz izolację termiczną. Na Twoim miejscu bym nie dawał nadpr. Porotherm - za droga zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 18.04.2002 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 Ja mam podobnie jak gregorus - okna z roletami i wieniec + wylany strop, a nad garażem i drzwiami mam zwykłe L-ki betonowe - wyszło dużo taniej niż z porothermu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin R 18.04.2002 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 Dzieki serdeczne, tez mysle o roletach antywlamaniowych wezme wszystko pod uwage!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 18.04.2002 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 Marcin, poszukaj w wątku o oknach antywłamaniowych (czy jakoś tak) wypowiedzi o roletach antywłamaniowych. Duuuużo ciekawych rzeczy tam jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorus 19.04.2002 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2002 Do Luśki... Ehhh temat długo wałkowany - czy roleta jest antywłamaniowa??? Pewnie nie jest, tylko ładnie wygląda, tańsza od okiennic, wycisza wnętrze, daje pewne oszczędności w ogrzewaniu. No i jeszcze najważniejszy warunek: chce je moja żona !!!! Gregorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts